Sommige vrouwen hebben er nooit last, toch is acne een verrassend vaak voorkomend probleem.

Goed schrobben met een harde zeep of andere reinigers en
het gebruik van acne-medicatie kan je huid irriteren en

uitdrogen, waardoor de acne nog erger wordt.

1. Gedaan met fabels, hier de feiten...

- Acne wordt niet veroorzaakt door vuil of het soort voedsel dat je eet...
- Acne droogt niet op door in de zon te zitten...
- Acne verdwijnt niet als je er een beetje tandpasta op doet...

Er bestaan nogal wat misverstanden en misvattingen in verband met acne. De meest voorkomende oorzaak van acne is of hormonaal of product-gebonden. Toch blijven veel mensen volharden in hun bizarre gewoonten die vaak het probleem nog erger maken.

2. Wat dermatalogen aanraden...

Dermatologen geven vaak het volgende advies aan mensen van alle leeftijden om acne onder controle te houden:

A. Huidverzorging

Wrijf niet te hard of te vaak over je huid. Dit zal enkel de huid nog meer irriteren en bijgevolg ook de acne verergeren.

Was tweemaal per dag zachtjes je gezicht met een zacht product zoals de Dove wastablet, die 1/4 hydraterende crème bevat waardoor je huid niet uitdroogt zoals bij een gewone zeep. (Wist je dat Dove door 73% van de Belgische dermatologen wordt aangeraden omdat tests aantonen hoe zacht Dove is in vergelijking met andere reinigende middelen.)

Dep daarna zachtjes je gezicht droog met een zachte handdoek.

Krap, peuter of duw nooit de puistjes uit. De slechte stoffen zullen nog dieper in de huid geduwd worden wat zal zorgen voor meer huidirritatie. De huid zal rood kleuren, en ze kan gaan zwellen. Dit alles kan ittekens tot gevolg hebben.

B. Voeding

Beroof jezelf niet van je favoriete voedsel. Daar is geen wetenschappelijk bewijs dat chocolade, nootjes, pizza, frieten of andere lekkernijen acne veroorzaken of beïnvloeden.

Natuurlijk vermijd je best die voedingsmiddelen die op jouw acne een slechte invloed blijken te hebben.

Goede uitgebalanceerde maaltijden (met veel groenten en fruit) zijn natuurlijk goed voor je gezondheid maar ook voor je huid.

C. Persoonlijke verzorging

Gebruik geen zware make-up producten. Kies ook eerder voor producten op basis van water dan op basis van olie. Vermijd make-up crèmes en kies voor poeders.

Ontschmink altijd voor het slapen gaan.

Was je make-up borsteltjes minstens 1 maal per maand. Gebruik hiervoor een zacht product maar kijk eerst naar de richtlijnen van de borstelfabrikant.

Was regelmatig je haar. Als je last hebt van vet haar, was het dan vaker.

Scherm je gezicht af wanneer je haarspray, gel of mousses gebruikt. Wanneer de spray in contact komt met je gezicht kan dit acne veroorzaken.

D. Slaapkamer

Slaap op katoenen kussens die relatief goed absorberen.

Verander regelmatig het bedegoed.

Doe je haar naar achter bij het slapen gaan. Wanneer je haar tegen je gezicht kan schuren, kan dit de huid irriteren wat voor acne kan zorgen.

Zorg dat je minstens 8 uur per nacht kan slapen. Een tekort aan slaap kan immmers een lichamelijke stress veroorzaken wat het dan weer moeilijker maakt om de acne onder controle te houden.

E. Andere

Vermijd zaken die je acne kunnen verergeren zoals moterolie, vettige lucht (zoals in fastfoods restaurant en elk stuk kleding of sportuitrusting dat je huid reeds irriteerde.

Was je handen regelmatig om te vermijden dat de acne zich verder doorzet.

Rust niet met je gezicht tegen de hoorn van de telefoon.

Als je vaak aan de telefoon bent, reinig dan de hoorn om de paar dagen.

Vermijd zonnebrand of gebruik van de zonnebank. Een bruin kleurtje kan je acne wel verstoppen maar er is geen bewijs dat zonnelicht werkelijk een oplossing is voor het probleem. Een overmatige blootstelling aan UV-stralen verhoogt wel de kans op huidkanker en veroudert de huid.