De doodstraf wordt echter al 25 jaar niet meer in Marokko toegepast.In 2017 werden er 15 doodvonnissen uitgesproken in Marokko, vergeleken met 6 in 2016. Dit werd dinsdag onthuld in Rabat door de Marokkaanse Coalitie tegen de Doodstraf. Ter gelegenheid van de Werelddag tegen de doodstraf, dringt de coalitie erop aan om deze straf af te schaffen.

De coalitie legde de nadruk op de rol van de wetgevende instelling bij het opstellen en aannemen van wetten om de doodstraf af te schaffen, met een herinnering aan artikel 20 van de Grondwet waarin het recht op leven is vastgelegd. "Marokko past de doodstraf al meer dan 25 jaar niet toe, wat bewijst dat men het met wat politieke wil absoluut kan opgeven", zei Abdellah Mesdad, lid van de coalitie.

De laatste toepassing van de doodstraf in Marokko vond plaats in 1993. Het ging om de beruchte politiecommissaris Haj Tabit. Tabit werkte jarenlang in het district Ain Sebaa Hay Mohammadi. Hij werd gearresteerd voor het in bezit zijn van pornografische opnamen van meer dan 500 vrouwen en verschillende belangrijke politieke figuren. Hij werd veroordeeld op 15 maart 1993, kort na zijn arrestatie, voor onder andere aanranding, verkrachting, geweld en ontvoering. Op 5 september 1993 werd Haj Tabit doodgeschoten in een bos in de buurt van Kenitra.