1. #1
  MVC Premium

  Reacties
  494
  31-10-2009

  MVC Premium MVC Premium

  Speciaal onderwijs

  As-salaamoe 'alaykoem,

  Mijn zoon (5 jaar) zit sinds het begin van dit schooljaar in groep 2 (kleuterklas) op het speciaal basisonderwijs. Dit komt doordat hij is onderzocht door een gedragswetenschapper en er vermoedelijk sprake is van een autistische stoornis.

  Hij zit dus nu ook in dezelfde klas met kinderen met gedragsproblemen. Mijn zoon is erg rustig en kan nog niet echt goed voor zichzelf opkomen. Thuis verteld hij regelmatig dat andere kindjes hem hebben geslagen, geschopt of speelgoed hebben afgepakt. Dit durft hij dan niet altijd tegen de juffrouw te zeggen. Ik heb zelf al een ochtend meegekeken en met eigen ogen kunnen zien dat hij hier niet echt op zijn plek is. Alhoewel hij zelf wel altijd met plezier naar school gaat.

  Ik heb vorige maand een gesprek gehad met zijn juffrouw. Zij is tevreden over zijn ontwikkeling (cognitief) maar zegt dat er op emotioneel vlak nog wel het één en ander kan verbeteren. Met andere woorden, zij adviseert om hem nog een extra jaar te laten kleuteren in plaats van te laten overgaan naar groep 3.

  Mijn vrouw en ik willen hem eigenlijk zo snel mogelijk laten instromen op het regulier onderwijs (dus een 'normale') basisschool. Het punt is namelijk dat de speciale school waar hij nu zit aan de andere kant van de stad is en hij met een busje moet worden opgehaald en thuisgebracht omdat ik het niet kan redden met mijn werk en mijn vrouw thuis zit met een baby. Er zijn wel genoeg basisscholen op loopafstand.

  Wij zijn nu een beetje aan het nadenken over hoe nu verder. Wij denken zelf namelijk dat hij niet thuishoort op het speciaal onderwijs. De 'experts' aan de andere kant zeggen dat hij altijd alsnog op een later tijdstip kan uitstromen naar het regulier onderwijs. Zelf zegt hij ook dat hij het leuk heeft op school. Ik heb al een aantal maal salaat al-istikhaarah gebeden maar kom er alsnog niet echt uit.

  Zijn hier ouders wiens kinderen (ook) op het speciaal onderwijs zitten en wat zijn jullie ervaringen hiermee? Djazaakoem Allaahoe khayran.

 2. #2

  Reacties
  12.702
  10-01-2009

  MVC Premium MVC Premium
  Volg jullie gevoel in deze en kijk vooral naar jullie zoontje. Misschien een idee om een middagje proef te draaien bij jullie in de buurt indien mogelijk? Neem de adviezen vd experts mee in jullie beslissing. Khair in cha Allah
  A woman's heart should be so close to Allah swt that a man has to seek Him just to find her.❤

 3. #3
  MVC Lid

  Reacties
  41
  18-11-2017

  Als hij na een tijdje naar een normale school kan gaan, kun je het beste kijken waar ze betere speciale scholen hebben. Misschien heeft hij dat extra hulp wel echt nodig en zal hij de eerste jaren op een normale school juist meer worden buitengesloten en bekritiseerd. Soms is speciaal onderwijs niet slecht omdat kinderen daar alle aandacht krijgen. Je kunt beter geduld hebben en dit soort klachten van je zoon met de lerares bespreken zodat ze het kunnen oplossend. Zoals je al zegt mag hij na een tijdje weer naar een normale basisschool, doe het wanneer hij er klaar voor is.

 4. #4
  Vlinder

  Reacties
  1.595
  25-03-2012

  Vanuit mijn pedagogische expertise adviseer ik ook om juist op speciaal onderwijs te blijven. Het verschil hierin is, dat de klassen kleiner zijn en ze meer met onderwijsassistenten werken. Voor jullie kind betekend het extra aandacht wat juist zorg voor een stevige basis voor de toekomst.

  Op een reguliere basisschool betekend dat hij gewoon mee moet kunnen draaien met de klas. Er zal misschien rekening gehouden worden met zijn autisme, maar de leerkracht heeft ook 25 anderen kinderen.

  Genoeg kinderen die van speciaal onderwijs doorstromen via een niet reguliere weg op op het hbo of wo. Extra klauteren kan nooit kwaad tenzij je ziet dat het kind zich gaat vervelen.

  Ga vooral in gesprek met verschillende basisscholen en kijk vooral wat ze je kind kunnen bieden voor het geval hij extra ondersteuning nodig heeft. Weeg dat af met wat hij nu al krijgt. En vervelends kinderen die anderen kinderen pijn doen heb je op elke school. 5. #5
  MVC Premium

  Reacties
  494
  31-10-2009

  MVC Premium MVC Premium
  Op die manier had ik het nog niet bekeken. Dat is inderdaad ook iets om rekening mee te houden. Djazaakoem Allaahoe khayran

 6. #6
  MVC Lid

  Reacties
  284
  18-09-2004

  Salaam ou alaikom,

  Elke ouder wilt het beste voor zijn kind, dat staat vast. Wat ik me eerst afvraag in hoeverre zijn autisme is gediagnosticeerd is, en welke vorm van autisme ( en ook de zijn IQ , is deze überhaupt al getest? andere testen gedaan?TOM of andere?? ) er vermoedelijk sprake is. Aan de hand van je tekst merk ik dat hij op sociaal niveau nog in een ontwikkelingsfase zit. Het is niet ideaal dat er kinderen met gedragsstoornissen in dezelfde klas worden geplaats met bv kinderen die introverter zijn. Maar het is dan hoe dan ook een beter situatie omdat op een reguliere basisschool er wel rekening kan worden gehouden met een stoornis, maar de begeleiding en voornamelijk professionele, is te vinden op een 'speciale' school.
  Je kunt het anders bekijken, hoe meer begeleiding er nu plaatsvind hoe beter hij zich kan ontwikkelen zodat hij later kan instromen op het regulier onderwijs. Een extra jaar op de kleuterklas lijkt mij geen probleem, als hij dat nodig heeft.
  Wat betreft jou dilemma (vervoer) , ik zou eerder gaan kijken naar de kwaliteit van de speciale school en of er andere speciale scholen zijn die meer voorzieningen hebben op het gebied van autisme. Verder zou ik je echt aanraden om je te verdiepen in wat hij precies heeft. Zodat je ook bedenken wat hij nodig heeft. Aan de hand daarvan kun je veel beter een oordeel geven over een school.
  Mocht je nog hulp nodig hebben in het wegwijs maken in deze wereld, dan kan ik misschien (voornamelijk vanuit het orthopedagogisch perspectief) helpen, by idny Allah.

  Alles is een beproeving van Allah swt.
  Moge Allah swt jou en je gezin leiden naar het juiste pad inshalah.

  Allhoema yassir wella toe3assir

  mvg

 7. #7
  MVC Premium

  Reacties
  494
  31-10-2009

  MVC Premium MVC Premium
  Wa 'alaykoem as-salaam wa rahmatoellaahie wa barakaatoehoe,

  Zijn IQ is getest en dat was gemiddeld. Wat voor vorm van autisme Allaahoe a'lem dat is ons nog steeds niet duidelijk.

  Hij is toen hij bijna 3 jaar was op advies van de peuterspeelzaal naar een behandelgroep gegaan. Hier is hij regelmatig getest op van alles en nog wat. Vanuit hieruit doorgegaan naar de kleuterklas van sbo.

  Van wat ik heb gezien is de school wel redelijk professioneel en staat goed aangeschreven.

  Ik ben gewoon bang dat als je eenmaal in de labeltjes carrousel terecht komt, je hele leven aan je blijft plakken.

  Allaahoemma aamien

 8. #8
  MVC Lid

  Reacties
  4.639
  31-12-2014

  Wa alaykum salam warahmatuAllah

  Volg je vaders hart en doe wat het beste is voor je kind .
  Als je kind geen gedragsproblemen heeft en een gemiddeld iQ tbarke'Allah ,Ik zie dan geen reden in om het niet te doen.
  (Hem op gewoon onderwijs te zetten)

  Fi amaani Allah
  He who created death and life to test you (as to) which of you is best in deed ,and he is the Exalted in Might ,the Forgiving.
  Surah al Mulk 67 aya 2.

 9. #9
  MVC Lid

  Reacties
  1.803
  26-11-2017

  Jullie hadden nooit moeten instemmen met speciaal onderwijs. Zonde. Nooit luisteren naar zogenaamd goedbedoeld advies van leraren en gedragswetenschappers.
  Don't miss out on something that could be amazing, just because it could also be difficult.

 10. #10
  MVC Lid

  Reacties
  2.535
  29-08-2013

  Ik sluit me aan bij Yarah.

  Ik heb een broertje bij wie wij hebben ingestemd op speciaal onderwijs toen hij nog heel jong was (4). Bij hem gaat het niet om autisme maar om slechthorendheid waarvoor wij de beslissing hebben genomen.

  Halverwege groep 6 mocht hij al naar normaal onderwijs, maar omdat hij het goed had op speciaal (Lees: extra aandacht, hij liep voor uit op schoolwerk) hebben wij hem toch op speciaal onderwijs gehouden.

  Nu jaren later, (hij zit nu in de 3de klas) hebben we vorig jaar de beslissing genomen om hem op regulier voorgezet onderwijs te doen.
  En omdat hij altijd de handvaten heeft gehad op het basisonderwijs is het piece of cake voor hem, terwijl hij toch nog qua gehoor moeite heeft om dingen te volgen. Het is de basis wat belangrijk is, zie het als bouwstenen.. hoe sterker het huis da's te beter. En speciaal onderwijs is nou eenmaal sterker..
  Wat betreft je zoontje..Hij leert nu ook om voor zichzelf op te komen, op regulier zal hij 'verdrinken' met 30 kinderen in de klas.

  Geef het de tijd.. ondanks dat het pittig is met een kleine.. en al zal het voor niets zijn en is er misschien helemaal geen autisme. Hij heeft wel extra tijd en aandacht gehad en dat is allemaal in zijn voordeel.

  Ghair insha Allah. Moge Allah het voor jullie vergemakkelijken.
  Ragaa'ouni einaik El- ayam illi rahou.
  A'alamouni andam, a'ala El-madhi ou gerahou.

  Illi shouftouh abli ma'tshoufak a'ynaiyah.

  Omri dayah yehsibouh izay a'Alaya. <3

 11. #11
  MVC Lid

  Reacties
  4.639
  31-12-2014

  Salàam alaykum

  Wilde er nog aan toevoegen zodra jij als ouder zijnde anderen over jou kind laat beslissen klopt het gewoon niet. Jij als ouder en verzorger weet wat het beste is voor je kind .En school /specialisten advies is altijd welkom en zeer gewaardeerd maar zij moeten jou recht als ouder respecteren.

  Fi amaani Allah

  Wa asalamu alaykum warahmatuAllah wabarakatuh
  He who created death and life to test you (as to) which of you is best in deed ,and he is the Exalted in Might ,the Forgiving.
  Surah al Mulk 67 aya 2.