1. #1
  MVC Lid

  Reacties
  6.685
  09-03-2013

  Waar is het fout gegaan met de selefies?

  Er zullen mensen die zich toeschrijven aan as-salafiyyah (es-selefijjeh) die bezwaar hebben tegen de titel en direct vanwege de titel mij al zullen plaatsen buiten de manhadj, wat in feite betekent dat ik volgens hen een moebtadi3 (van ahloe l-bid3ah) ben en dat het, volgens hen, islamitisch niet toegestaan is om naar mij te luisteren.

  Voor de rest; hier is een korte introductie wat het salafisme (zoals het in de Nederlandse media genoemd wordt) is. De selef (of salaf) zijn voorgangers, ofwel: degenen die voor ons zijn gekomen. De notie is dat de eerste (drie) generaties moslims de beste moslims waren, gebaseerd op een hadieth van de Profeet (sallaa Allaahoe 3alayhi wa sallam), namelijk:

  خَيْرُ النَّاسِ قَرْنِي، ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ، ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ

  “De beste mensen zijn mijn generatie, daarna de degenen die hen opvolgen en vervolgens degenen die hen opvolgen.”

  De selef is een verzamelnaam voor de mensen van deze generaties, dus de metgezellen, hun studenten en weer hun studenten.

  Het salafisme (as-salafiyyah of es-selefijjeh) was in eerste instantie een beweging die streeft om de religie te begrijpen volgens de selef, vrij van later toegevoegde zaken en zich los te rukken van een millennium van geleerdheid die de mensen vertelde hoe de religie nou precies in elkaar zat.

  Het is te zien als een puriteinse stroming waarin de slogan is: “het volgen van de Qoeraan en de Soennah volgens het begrip van de selef.” En dat is dus dat we zelf kijken naar de bronnen en deze bronnen interpreteren volgens de concrete uitleg en/of stelregels die de selef hanteerden met betrekking tot deze bronnen.

  Het argument van de anti-selefies, zoals verwoord is door Mohammad ibn 3abdil-Wahhaab (een belangrijke speler in dit selefi-verhaal), is dat ze zeiden dat het niet mogelijk was om direct te nemen van de Qoeraan en de Soennah en dat we geleerden nodig hadden om deze bronnen te begrijpen.

  Onzin en valsheid, betoogde ibn 3abdil-Wahhaab, zeggende dat het de imitatie was van de joden en de christenen waardoor ze afgedwaald waren van de juiste weg. Hij gaf aan dat het een verplichting was om de weg van de Profeet (sallaa Allaahoe 3alayhi wa sallam) en zijn metgezellen te volgen en dat degene die claimt geleerden nodig te hebben eigenlijk aangeeft dat hij niet in staat is om te volgen wat verplicht is voor hem om te volgen.

  Het salafisme van nu is veranderd van het direct nemen van de bronnen, naar het volgen van geleerden die claimen de nemen van de bronnen. En hoewel ze nog steeds de slogan “het volgen van de Qoeraan en de Soennah volgens het begrip van de selef” hanteren, is de werkelijkheid dat ze “geleerden blindelings volgen die claimen de selef te volgen, die op geen enkele manier verbonden zijn met voorgaande generaties, over de manier waarop de religie begrepen dient te worden.” En hun argument is als vanouds, “wij hebben de geleerden nodig om te begrijpen wat de selef hebben gezegd en bedoeld.”

  Maar hier is een paradox die veel selefies niet inzien en dat is hoe ze bij hun geleerden terecht zijn gekomen. Ze zeggen onze geleerden volgen de selef en daarom nemen we van hen. Maar ze geven aan dat ze niet in staat zijn om te weten wat de weg van de selef is en dat ze daarom nemen van de geleerden die de selef volgen. Maar, zou ieder normaal denkend persoon zeggen, hoe kan je dat weten dat die geleerden de selef volgen, als je zelf niet in staat bent om te weten, zonder die geleerden, wat de weg van de selef is. Je hebt iemand nodig om te vertellen wat de weg van de selef is, maar je zegt wel dat die persoon op de weg van de selef is. Maar dat kan je dus niet weten omdat je niet kan weten wat de weg van de selef is, zonder die persoon. Dus het is in feite onmogelijk om te bepalen voor jou of die persoon op de weg van de selef is.

  De selefie-geleerden, als we het dan hebben over de grootste selefie-stroming, is de mainstream Saudische geleerdheid. Maar niemand geeft garantie dat zij DE selefie-geleerden zijn. Dat is gewoon een aanname die je moet doen, maar die niet verdedigbaar is, behalve voor degene die direct van de selef kan nemen. Maar als iemand direct van de selef kan nemen, dan heeft die de geleerden niet meer nodig. En iemand die direct van de selef heeft niet perse meer kennis dan de selefie-geleerden, dus zijn claim is minder waard dan die van de selefie-geleerden zelf.

  Dus hoe zorg je voor conformiteit? Simpel: maak er een sekte van. Gebruik intimidatie-technieken om dissidenten het woord te ontnemen. Zorg ervoor dat er een hiërarchische structuur wordt opgezet (geleerden, top-studenten, studenten van studenten) die geprezen moeten worden hoe meer ze in lijn zijn met de arbitraire stelregels van de “manhadj” en als iemand afwijkt heeft die persoon twijfels (shoeboehaat) of is die persoon zijn begeerte aan het volgen.

  Maak het verboden voor de leken om te luisteren naar iemand die niet geprezen is door "de geleerden die de selef volgen" (alhoewel het paradox nog steeds bestaat), omdat je niet mag nemen van bronnen die niet helder zijn. En weerleg iedereen, maar dan bedoel ik ook iedereen, die een fout heeft die niet in je manhadj is van de moslims, terwijl je de fouten verdedigd en bedekt van iedereen binnen je manhadj. Gebruik daarvoor uitspraken van de selef hoe streng ze met ahloe l-bid3ah omgingen om dat te beantwoorden.

  Negeer daarnaast alle adviezen van de geleerden, die je wel claimt te volgen, over het hebben van wijsheid en geduld en het wegblijven van sektevorming. Beschuldig de mensen die zeggen dat je niet zo extreem moet doen van at-tamyie3 (het verwateren). En vervolgens heb je je sekte en kan je jezelf goed voelen omdat jij op de waarheid zit.
  "Veel mensen die in een rolstoel rijden hebben een ongeval gehad, dus rijden met een rolstoel is gevaarlijk."

 2. #2
  Arabiafelix

  Reacties
  1.800
  29-05-2008

  Mooi verwoordt

 3. #3
  Happy

  Reacties
  2.499
  13-02-2017

  Jij zat ook in zo'n beweging. Het geen wat jij hier typt, is het geen wat JIJ ervaren hebt. Dit noem ik dus het verwerken van trauma's.

 4. #4
  Happy

  Reacties
  2.499
  13-02-2017

  En Ya hoor. Het gaat altijd over de geleerden van Saudia Arabië. Je zou bijna denken dat ze jou beroofd hebben ofzo. Je hebt overal sekten binnen de islam. Maar jij als ex- Supersalafie moet het altijd over deze groep hebben.

  Moeilijke tijden hoor

 5. #5
  MVC Lid

  Reacties
  6.685
  09-03-2013

  Citaat Geplaatst door Taktubu Bekijk reactie
  Jij zat ook in zo'n beweging. Het geen wat jij hier typt, is het geen wat JIJ ervaren hebt. Dit noem ik dus het verwerken van trauma’s.
  Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de islam kwam ik in uitsluitend in aanraking met de verschillende selefi-stromingen. Zelf heb ik vrij weinig niet-selefie invloeden gehad, m.u.v. het feit dat ik het boek Halal & Haram van al-Qaradaawie had gelezen. Daarnaast had ik ook lessen gevolgd bij Dar-al-‘Ilm een tijdje later, maar toen was ik al best “selefie”. Ik ging om met enkele superselefies, maar bleek veel te kritisch voor de beweging, dus ik was snel een persoon met “shoeboehaat” enz. Ik voelde me niet aangetrokken tot het supersalafisme, maar wel tot de mainstream Saudische stroming. Ik dacht vroeger altijd aan om Arabisch te leren en de werken van ibn 3abdil-Wahhaab te bestuderen.

  Ik heb meerdere aanvaringen gehad met superselefies op het gebied van methodologie, maar ik heb me voorgenomen om met ze samen te werken in het goede en niet mee te gaan in het slechte. Dit blijkt best moeilijk omdat ze heel snel je willen testen of je wel op de “manhadj” zit. “Welke geleerden volg je” is een voorname vraag die ze je stellen. Als je dan aangeeft dat je streeft de selef te volgen is dat uiteraard niet genoeg. Zo kunnen ze je niet in een hokje stoppen.

  De superselefies zijn de extreemste groep qua blindelings volgen van de geleerden en hizbiyyah, maar ze zijn niet de enige selefies die in dezelfde valkuil zijn beland. Er is een ideologische oorlog tussen de Saudische en de Jordaanse stroming van het selefisme. De Jordaanse stroming is al-Albaanie en zijn studenten en de Saudische stroming is voornamelijk de door de koning aangestelde comité van grote geleerden. Hoewel al-Albaanie voornamelijk met rust wordt gelaten (ja, hij volgde de moerdj-ah in sommige punten) was het gewoon een moderne heksenjacht op een groot deel van zijn studenten.

  Er waren enkele groepjes die opkwamen voor de Jordaanse stroming, zoals salafipublications, een groep van superselefies en ze gaven zelfs een platform aan Khalid al-Anbaree om de Permanente Commissie (het hoogste orgaan van fatwa’s van de Saudische selefiestroming bestaande uit de hoofdmoeftie ibn Baaz en zijn collega’s) te weerleggen en verdedigden Aboe Hasan al-Halabie toentertijd nog. De Permanente Commissie had namelijk zijn boeken bestudeerd en beschuldige hem van al-irdjaa.

  Aboe Hasan keerde zich jaren later tegen de superselefies en beschuldigde ze ervan te extreem waren en toen weerlegden ze hem en om kracht bij hun weerlegging te zetten kwamen ze met de fatwa van de Permanente Commissie over al-irdjaa enz. Dit terwijl ze nota bene zelf de platform hebben gegeven aan Khaalid om de Permanente Commissie hierover te weerleggen. Zeer hypocriet van de superselefies, maar goed.

  Het supersalafisme heeft enkele beginselen. Mohammad is de Boodschapper van Allaah en Ibn Baaz, Ibn 3oethaymien en al-Albaanie zijn de grootste geleerden van onze tijd en die moeten we volgen. Deze drie hebben anderen geprezen, zoals bijvoorbeeld Rabie3 ibn Haadie al-Madkhalie en daarom moeten we Rabie3 volgen in zijn weerlegging van iedereen die hij weerlegd.

  Een van de superselefies ging slechts zo ver door te claimen dat er in de hele wereld vijf geleerden zijn, toevallig allemaal in Saudi-Arabië, die bepalen wie er binnen en buiten ahloe s-soennah valt.

  Mijn eerste post gaat breder dan deze subsekte. Het neemt niet weg dat veel van de selefies goede punten hebben en het vaak bij het juiste eind hebben, maar wat verwijtbaar is, is dat ze zich inlaten met groepsvorming (hizbiyyah).

  Een ander punt is dat veel selefies zeer selectief omgaan met wat ze nemen van hun geleerden. Ik geloof niet dat we de geleerden blind moeten volgens, maar als ik ze blind zou moeten volgen, dan zou ik niet slechts accepteren wat in mijn straatje (lees: manhadj zoals dat in de sekte wordt ervaren) past.

  Ik zou niet zeggen dat ik een trauma heb opgelopen door mijn interactie met de selefie-stromingen, maar ik vind het vooral jammer om te zien dat mensen zo bekrompen zijn en dat toeschrijven aan de religie. Ik denk dat de oemmah meer aan deze mensen gehad zou hebben als ze niet zo fanatiek aan sektevorming deden.
  "Veel mensen die in een rolstoel rijden hebben een ongeval gehad, dus rijden met een rolstoel is gevaarlijk."

 6. #6
  MVC Lid

  Reacties
  6.685
  09-03-2013

  Citaat Geplaatst door Taktubu Bekijk reactie
  En Ya hoor. Het gaat altijd over de geleerden van Saudia Arabië. Je zou bijna denken dat ze jou beroofd hebben ofzo. Je hebt overal sekten binnen de islam. Maar jij als ex- Supersalafie moet het altijd over deze groep hebben.

  Moeilijke tijden hoor
  Ik geloof niet dat ik ooit een superselefie ben geweest, maar ik streef ernaar een selefie te zijn volgens de gangbare definitie; iemand die de Qoeraan en de Soennah volgens het begrip van de selef volgt.

  Als je een handvol geleerden volgt van tegenwoordig voldoe je letterlijk niet aan deze definitie. Omdat je namelijk niet het begrip van de selef volgt, maar het begrip van de mensen waarvan jij claimt dat ze de selef volgen. Zie post #1 voor de overduidelijk paradox hiervan.

  Ik ben ertegen dat men iets volgt waar ze niet zelf achter staan. Maar het is niet de bedoeling dat men zijn begeerte volgt en de islam maar moet schuiven voor wat men vindt. Mijn doel is dat mensen kritisch hoe ze hun religie tot zich nemen.

  Ibn 3oethaymien is een grote bron geweest van mijn kennis, maar ik ben het niet altijd met hem eens. En wat ik weet van ibn 3oethaymien is dat volgens hem oké omdat hij aangeeft dat iemand die tegen hem ingegaan is omdat diegene denkt dat het bewijs daar op duidt niet echt tegen hem ingegaan is. Hij is namelijk van mening dat iemand de waarheid moet volgen.

  Hij heeft ook uitspraken gedaan zoals dat we de waarheid zouden moeten aannamen ook al komt het van de shaytaan. “En weet je wel wie dat shaytaan is of weet je dat niet?” Hij geeft ook aan dat er veel groeperingen zijn ontstaan vroeger en nu en hij beschouwt de selefies als een van de groepen die we moeten verlaten.

  Maar superselefies gebruiken zijn woorden over het verschil tussen de ash3ari’s en de selefies als standpunten in 3aqiedah om te bewijzen dat ibn 3oethaymien daar niet tegen is. Deze discussie is vaker hier op marokko.nl gevoerd.

  Ik ben dus helemaal niet tegen het nemen van kennis van Saudische geleerden, maar het zijn mensen en geen bronnen van onze religie. De Saudische overheid is een corrupte overheid mijns inziens, en dat demonstreren ze op verschillende manierne. Dit neemt niet weg dat de overige leiders nog verder van religie af zijn of zelfs volledig van de religie af zijn.
  "Veel mensen die in een rolstoel rijden hebben een ongeval gehad, dus rijden met een rolstoel is gevaarlijk."

 7. #7
  mag doodvallen.

  Reacties
  94
  27-02-2017

  Je bent er teveel mee bezig. Volg gwn de Quraan en sunnah met begrip van de selef en ibn baaz oethaymien etc waren gwn grote prachtige geleerden die boeken hebben geschreven, de ummah hebben onderwezen en voorzien van advies. Het zijn indd geen profeten, maar we respecteren en houden van ze.

  Er is indd veek chaos en word te snel weerlegd of gezegd die en dat.

 8. #8
  mag doodvallen.

  Reacties
  94
  27-02-2017

  Heb daar ook afstand van genomen en ook afstand genomen van de leiders in ksa. Hun verdedig ik sws niet meer. Zijn zwaar afgedaalde leiders waarvan niks goed te praten valt. Teveel met t wereldse, macht en zionisme bezig. Maar je dient ze wel te gehoorzamen, want dat zegt de sunnah.

 9. #9
  Happy

  Reacties
  2.499
  13-02-2017

  Citaat Geplaatst door Mouwaysie Bekijk reactie
  Ik geloof niet dat ik ooit een superselefie ben geweest, maar ik streef ernaar een selefie te zijn volgens de gangbare definitie; iemand die de Qoeraan en de Soennah volgens het begrip van de selef volgt.

  Als je een handvol geleerden volgt van tegenwoordig voldoe je letterlijk niet aan deze definitie. Omdat je namelijk niet het begrip van de selef volgt, maar het begrip van de mensen waarvan jij claimt dat ze de selef volgen. Zie post #1 voor de overduidelijk paradox hiervan.

  Ik ben ertegen dat men iets volgt waar ze niet zelf achter staan. Maar het is niet de bedoeling dat men zijn begeerte volgt en de islam maar moet schuiven voor wat men vindt. Mijn doel is dat mensen kritisch hoe ze hun religie tot zich nemen.

  Ibn 3oethaymien is een grote bron geweest van mijn kennis, maar ik ben het niet altijd met hem eens. En wat ik weet van ibn 3oethaymien is dat volgens hem oké omdat hij aangeeft dat iemand die tegen hem ingegaan is omdat diegene denkt dat het bewijs daar op duidt niet echt tegen hem ingegaan is. Hij is namelijk van mening dat iemand de waarheid moet volgen.

  Hij heeft ook uitspraken gedaan zoals dat we de waarheid zouden moeten aannamen ook al komt het van de shaytaan. “En weet je wel wie dat shaytaan is of weet je dat niet?” Hij geeft ook aan dat er veel groeperingen zijn ontstaan vroeger en nu en hij beschouwt de selefies als een van de groepen die we moeten verlaten.

  Maar superselefies gebruiken zijn woorden over het verschil tussen de ash3ari’s en de selefies als standpunten in 3aqiedah om te bewijzen dat ibn 3oethaymien daar niet tegen is. Deze discussie is vaker hier op marokko.nl gevoerd.

  Ik ben dus helemaal niet tegen het nemen van kennis van Saudische geleerden, maar het zijn mensen en geen bronnen van onze religie. De Saudische overheid is een corrupte overheid mijns inziens, en dat demonstreren ze op verschillende manierne. Dit neemt niet weg dat de overige leiders nog verder van religie af zijn of zelfs volledig van de religie af zijn.
  Jij hebt gewoon een trauma. Iedereen die in een sekte heeft gezeten, zal niet zeggen dat die het mee eens was met hun denkwijzen. En dan kan je het hier mooi verbloemen Mouwaysie, maar mij hou je niet voor de gek.

  Als je iedereen moet geloven dan zijn alle geleerden verdwaald en sommige gaan nog verder en lasteren zelf de Sahaba. Jij kan roepen wat jij wilt, iedereen heeft geleerden nodig voor bepaalde uitleg van de Quraan en soenna. Maar jij voelt je GROOT en SLIM en denkt in je uppie alles te weten.

  En Ya, jij spuugt a sinds ik hier actief ben op de Saudische geleerden, en je schuilt achter Ibnu Oethaymeen Rahimahoe Allah. Daarom vind ik jou niet eerlijk. Daarom ben jij stil over die andere sekten. Dat zegt veel over jou.

  En als iemand terug keert naar een geleerden zoals Shayk Ibnu Baaz Rahimahoe Allah, omdat diegene geen Arabisch kent en zijn kennis van Shayk Ibnu Baaz groot vind dat is dat correct. Zolang moslims maar in hun achter hoofd houden dat alle geleerden fouten kunnen maken, en dan het niet correct is om iemand daar iemand in te volgen.

 10. #10
  Happy

  Reacties
  2.499
  13-02-2017

  Citaat Geplaatst door Mouwaysie Bekijk reactie
  Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de islam kwam ik in uitsluitend in aanraking met de verschillende selefi-stromingen. Zelf heb ik vrij weinig niet-selefie invloeden gehad, m.u.v. het feit dat ik het boek Halal & Haram van al-Qaradaawie had gelezen. Daarnaast had ik ook lessen gevolgd bij Dar-al-‘Ilm een tijdje later, maar toen was ik al best “selefie”. Ik ging om met enkele superselefies, maar bleek veel te kritisch voor de beweging, dus ik was snel een persoon met “shoeboehaat” enz. Ik voelde me niet aangetrokken tot het supersalafisme, maar wel tot de mainstream Saudische stroming. Ik dacht vroeger altijd aan om Arabisch te leren en de werken van ibn 3abdil-Wahhaab te bestuderen.

  Ik heb meerdere aanvaringen gehad met superselefies op het gebied van methodologie, maar ik heb me voorgenomen om met ze samen te werken in het goede en niet mee te gaan in het slechte. Dit blijkt best moeilijk omdat ze heel snel je willen testen of je wel op de “manhadj” zit. “Welke geleerden volg je” is een voorname vraag die ze je stellen. Als je dan aangeeft dat je streeft de selef te volgen is dat uiteraard niet genoeg. Zo kunnen ze je niet in een hokje stoppen.

  De superselefies zijn de extreemste groep qua blindelings volgen van de geleerden en hizbiyyah, maar ze zijn niet de enige selefies die in dezelfde valkuil zijn beland. Er is een ideologische oorlog tussen de Saudische en de Jordaanse stroming van het selefisme. De Jordaanse stroming is al-Albaanie en zijn studenten en de Saudische stroming is voornamelijk de door de koning aangestelde comité van grote geleerden. Hoewel al-Albaanie voornamelijk met rust wordt gelaten (ja, hij volgde de moerdj-ah in sommige punten) was het gewoon een moderne heksenjacht op een groot deel van zijn studenten.

  Er waren enkele groepjes die opkwamen voor de Jordaanse stroming, zoals salafipublications, een groep van superselefies en ze gaven zelfs een platform aan Khalid al-Anbaree om de Permanente Commissie (het hoogste orgaan van fatwa’s van de Saudische selefiestroming bestaande uit de hoofdmoeftie ibn Baaz en zijn collega’s) te weerleggen en verdedigden Aboe Hasan al-Halabie toentertijd nog. De Permanente Commissie had namelijk zijn boeken bestudeerd en beschuldige hem van al-irdjaa.

  Aboe Hasan keerde zich jaren later tegen de superselefies en beschuldigde ze ervan te extreem waren en toen weerlegden ze hem en om kracht bij hun weerlegging te zetten kwamen ze met de fatwa van de Permanente Commissie over al-irdjaa enz. Dit terwijl ze nota bene zelf de platform hebben gegeven aan Khaalid om de Permanente Commissie hierover te weerleggen. Zeer hypocriet van de superselefies, maar goed.

  Het supersalafisme heeft enkele beginselen. Mohammad is de Boodschapper van Allaah en Ibn Baaz, Ibn 3oethaymien en al-Albaanie zijn de grootste geleerden van onze tijd en die moeten we volgen. Deze drie hebben anderen geprezen, zoals bijvoorbeeld Rabie3 ibn Haadie al-Madkhalie en daarom moeten we Rabie3 volgen in zijn weerlegging van iedereen die hij weerlegd.

  Een van de superselefies ging slechts zo ver door te claimen dat er in de hele wereld vijf geleerden zijn, toevallig allemaal in Saudi-Arabië, die bepalen wie er binnen en buiten ahloe s-soennah valt.

  Mijn eerste post gaat breder dan deze subsekte. Het neemt niet weg dat veel van de selefies goede punten hebben en het vaak bij het juiste eind hebben, maar wat verwijtbaar is, is dat ze zich inlaten met groepsvorming (hizbiyyah).

  Een ander punt is dat veel selefies zeer selectief omgaan met wat ze nemen van hun geleerden. Ik geloof niet dat we de geleerden blind moeten volgens, maar als ik ze blind zou moeten volgen, dan zou ik niet slechts accepteren wat in mijn straatje (lees: manhadj zoals dat in de sekte wordt ervaren) past.

  Ik zou niet zeggen dat ik een trauma heb opgelopen door mijn interactie met de selefie-stromingen, maar ik vind het vooral jammer om te zien dat mensen zo bekrompen zijn en dat toeschrijven aan de religie. Ik denk dat de oemmah meer aan deze mensen gehad zou hebben als ze niet zo fanatiek aan sektevorming deden.
  Het blind volgen van geleerden zie je overal in alle sekten. Als iemand zegt dat er maar 5 geleerden zijn, en hij voelt zich daar goed bij, maakt hem geen supersalfie. En iedereen is kritisch hoor. Het testen van mensen hoef niet slecht te zijn. Ik test ook moslims hoor. Kijk wel uit met wie ik bevriend ben.

  En Shayk Rabie3 word door iedereen aangevallen. Hoe kom jij hierbij dat mensen hem volgen in zijn fouten? Zo zie je toch dat moslims kritisch blijven zelf hier marok.nl

 11. #11
  mag doodvallen.

  Reacties
  94
  27-02-2017

  Citaat Geplaatst door Taktubu Bekijk reactie
  Het blind volgen van geleerden zie je overal in alle sekten. Als iemand zegt dat er maar 5 geleerden zijn, en hij voelt zich daar goed bij, maakt hem geen supersalfie. En iedereen is kritisch hoor. Het testen van mensen hoef niet slecht te zijn. Ik test ook moslims hoor. Kijk wel uit met wie ik bevriend ben.

  En Shayk Rabie3 word door iedereen aangevallen. Hoe kom jij hierbij dat mensen hem volgen in zijn fouten? Zo zie je toch dat moslims kritisch blijven zelf hier marok.nl
  Shaykg rabee3 is gwn een prachtige, wijze geleerden. Alleen mensen van begeerten associeren hem dat hij zich alleen bezighoudt met t weerleggen. Dat is grootste onzin.

 12. #12
  Happy

  Reacties
  2.499
  13-02-2017

  Citaat Geplaatst door GeertWiIders Bekijk reactie
  Shaykg rabee3 is gwn een prachtige, wijze geleerden. Alleen mensen van begeerten associeren hem dat hij zich alleen bezighoudt met t weerleggen. Dat is grootste onzin.
  Tja.... ieder zijn of haar geleerden. Weerleggen is een plicht, maar moslims in hokjes stoppen omdat je met hun verschilt is een kwalijke zaak.

 13. #13
  MVC Lid

  Reacties
  6.685
  09-03-2013

  Citaat Geplaatst door Taktubu Bekijk reactie
  Jij hebt gewoon een trauma. Iedereen die in een sekte heeft gezeten, zal niet zeggen dat die het mee eens was met hun denkwijzen. En dan kan je het hier mooi verbloemen Mouwaysie, maar mij hou je niet voor de gek.

  Als je iedereen moet geloven dan zijn alle geleerden verdwaald en sommige gaan nog verder en lasteren zelf de Sahaba. Jij kan roepen wat jij wilt, iedereen heeft geleerden nodig voor bepaalde uitleg van de Quraan en soenna. Maar jij voelt je GROOT en SLIM en denkt in je uppie alles te weten.

  En Ya, jij spuugt a sinds ik hier actief ben op de Saudische geleerden, en je schuilt achter Ibnu Oethaymeen Rahimahoe Allah. Daarom vind ik jou niet eerlijk. Daarom ben jij stil over die andere sekten. Dat zegt veel over jou.

  En als iemand terug keert naar een geleerden zoals Shayk Ibnu Baaz Rahimahoe Allah, omdat diegene geen Arabisch kent en zijn kennis van Shayk Ibnu Baaz groot vind dat is dat correct. Zolang moslims maar in hun achter hoofd houden dat alle geleerden fouten kunnen maken, en dan het niet correct is om iemand daar iemand in te volgen.
  Ik hoef jou ook niet te overtuigen, want wat jij van mij vindt is totaal niet relevant. Jij lijkt al mijn woorden op een negatieve manier te willen interpreteren. Dus doe wat je wilt.

  Het is net als 3iesaa en de christenen. 3iesaa (sallaa Allaahoe 3alayhi wa sallam) is een van de meest geliefde mannen in mijn leven, maar de christenen zijn fout omdat ze van hem een ilaah maken. Dat doet niets af van 3iesaa (sallaa Allaahoe 3alayhi wa sallam).

  Ik houd ook van de Saudische geleerden, maar ik ben tegen deze sekte die hen op boven hun rank plaatst en de religie afhankelijk maakt van hen. Dat doet niets af van de Saudische geleerden.
  "Veel mensen die in een rolstoel rijden hebben een ongeval gehad, dus rijden met een rolstoel is gevaarlijk."

 14. #14
  Happy

  Reacties
  2.499
  13-02-2017

  Citaat Geplaatst door Mouwaysie Bekijk reactie
  Ik hoef jou ook niet te overtuigen, want wat jij van mij vindt is totaal niet relevant. Jij lijkt al mijn woorden op een negatieve manier te willen interpreteren. Dus doe wat je wilt.

  Het is net als 3iesaa en de christenen. 3iesaa (sallaa Allaahoe 3alayhi wa sallam) is een van de meest geliefde mannen in mijn leven, maar de christenen zijn fout omdat ze van hem een ilaah maken. Dat doet niets af van 3iesaa (sallaa Allaahoe 3alayhi wa sallam).

  Ik houd ook van de Saudische geleerden, maar ik ben tegen deze sekte die hen op boven hun rank plaatst en de religie afhankelijk maakt van hen. Dat doet niets af van de Saudische geleerden.
  Ga iemand anders voor de gek houden met je betoog. Zogenaamd jij houd van Saudische geleerden....