Het motief van de dader was duidelijk racistisch, hij schreeuwde bij zijn neersteekpoging "shit Marokkaan".Een Spaanse staatsburger werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel omdat hij probeerde een Marokkaanse man neer te steken in de stad Reus (provincie Terragona). Hij werd veroordeeld tot nog vijf andere maanden voor het bedreigen van een andere Marokkaan, meldt Diari de Tarragona, een online nieuwssite.

Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie verzocht om acht jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag en nog eens 21 maanden voor elk van de twee bedreigingen.

De feiten dateren terug naar 11 oktober 2011 toen de dader op straat liep en een Marokkaanse man tegenkwam. Hij haalde een mes uit zijn zak en richtte deze op zijn buik, maar raakte hem niet. Hij schreeuwde daarbij: "Moro de mierda!". Moor (Moro) wordt in het Spaans veelal gebruikt voor Marokkanen.

Later kwam de dader een andere Marokkaan tegen, deze droeg een djellaba en was op weg naar de moskee. Ook hij werd bedreigd met hetzelfde mes.