Salaam broeders en zusters,

Naziha is 49 jaar en komt uit Ait Touzine, zij is de vrouw van Abdellah uit Temsaman en is moeder van 5 kinderen. Zij wonen op het platteland waar ze leven als boeren. Ondanks de zware leefomstandigheden waren ze gelukkig, dankbaar en werkten ze hard. Dit ging goed totdat het Naziha in 2007 opviel dat de kleur van haar teen niet normaal was.

Deze was zwart toen zij hiermee voor het eerst naar een dokter ging. Een zwarte teen is aan het afsterven en als je hier niet tijdig bij bent en verzorgd, dan zet dit door naar de rest van de voet en onderbeen. Bij afstervend vlees is amputatie nog het enige redmiddel. Een duidelijk symptoom van een diabetische voet. Bij een diabetische voet is er sprake van slechte doorbloeding in de bloedvaten, waarbij door een gebrek aan zuurstof, lichaamscellen langzaam zullen afsterven. Ook zorgt diabetes ervoor dat het zenuwstelsel wordt aangetast. Hierdoor worden delen van het lichaam gevoellozer en wondjes worden niet of te laat opgemerkt. Zo ook bij Naziha.
In 2007 werd de zwarte teen echter niet geamputeerd en de ‘sluipmoordenaar’ kreeg vrij spel. Gevolg? Afgelopen week is Naziha alsnog geopereerd en werd een deel van haar voet geamputeerd. Terwijl Naziha nog herstellende is van de amputatie is een dikke opgezette hand reden voor nog een ingreep. De hand is op dit moment van binnenuit schoongemaakt en zou goed moeten herstellen met de nodige medicatie en verzorging. Wat betreft haar voet heeft er op vrijdag 3 februari 2017 een tweede operatie plaatsgevonden waarmee de voet nu geheel is geamputeerd tot boven de enkel. Zij is de operatie goed doorgekomenen en moet nu goed aansterken. Vervolgens begint het proces van genezen en indien mogelijk een prothese.

Naziha is een slachtoffer van gebrek aan kennis, slecht geïnformeerd worden en niet de juiste zorg ontvangen. Wij hopen dat wij, samen met jullie, Naziha en Abdellah nog meer verlies en verdriet kunnen besparen.

Help je mee?

Zie video op de onderstaande linkhttp://www.do-you-care.nl/campains/helpnaziha