+ Reageer
1 tot 2 van 2
 1. #1
  Kennis vergaren

  Reacties
  899
  16-01-2008

  21 punten over opvoeding

  Authentieke Kennis
  Shaykhah Umm Abdillaah al-Waadi'iyyah


  Het opvoeden van kinderen is complex; vandaar dat zij geduld en sturing nodig hebben. Evenzo hebben sommige kinderen zachtheid nodig, en aardigheid en het niet tegen hen verheffen van de stem. En er zou zonder hardheid met hen omgegaan moeten worden.

  Andere kinderen hebben strengheid nodig, maar deze strengheid zou niet de limiet moeten overschrijden. Als deze wordt overschreden, dan zal het kind eigenwijs en ongehoorzaam worden aan de leiding van zijn ouders. Wij vragen Allaah om ons goede bescherming en verzorging te geven, aangezien er een immense verantwoordelijkheid om de nekken van de ouders hangt. Allaah, de Verhevene, heeft gezegd:

  O jullie die geloven, redt u zelf en uw gezinnen van het Vuur... [66:6]

  En in de Saheehayn (i.e. Boekhaarie & Muslim) van de hadeeth van 'Abdullaah bin 'Umar dat hij heeft gezegd:

  De Boodschapper van Allaah sallaah Allaahoe 'alayhi wa salam, heeft gezegd: 'Eenieder van jullie is een herder en eenieder van jullie is verantwoordelijk (voor zijn kudde). Dus de leider is een herder en hij is verantwoordelijk, en de man is de herder van zijn familie en hij is verantwoordelijk, en de dienaar is de herder van de rijkdom van zijn eigenaar en hij is verantwoordelijk. Eenieder van jullie is een herder, en eenieder van jullie is verantwoordelijk (voor zijn kudde).'


  Het is hoognodig dat de ouders samenwerken in het opvoeden van hun kinderen. Als één van de ouders de verantwoordelijkheid verwaarloost, dan zal één kant gebrekkig worden, behalve voor wat Allaah wil.

  1.Het kind moet onderwezen worden naargelang zijn niveau en begrip. Neem daar een (hiernavolgend) voorbeeld van. Bijvoorbeeld in de eerste fase, leer je het kind over Allaah door het naar boven in de lucht wijzen met de vingers.

  2.) Wanneer je het kind wat te eten geeft, een stuk brood of iets wat daar gelijk aan is; stuur hem er dan op aan om het met zijn rechterhand te eten.

  3.) Wanneer het voedsel heet is, blaas er dan niet op. De Profeet, sallaah Allaahoe 'alayhi wa salam, heeft het verboden om in borden te blazen. Als een kind iemand dit ziet doen, dan zul je hem dit snel na zien doen.

  Hetzelfde geldt voor alle zaken. Dit is allemaal bevestigd door de uitspraak van de Profeet, sallaah Allaahoe 'alayhi wa salam:

  'Iedereen is geboren op de Fitrah, maar zijn ouders maken van hem (i.e. het kind) een Jood, Christen of een Vuuraanbidder.'

  En in Saheeh Muslim uit de hadeeth van 'Iyaad bin Hummaar, dat hij heeft gezegd:

  De Boodschapper van Allaah, sallaah Allaahoe 'alayhi wa salam, heeft gezegd: Allaah, de Verhevene, heeft gezegd: 'Ik heb mijn dienaren als Hunafaa' (op zuivere Tawheed) geschapen, maar de duivels namen hun aandacht in beslag.'

  4.) Wanneer het kind ongeveer anderhalf is en het iets wil eten of drinken, leer hem dan om 'Bismillaah' te zeggen. Vervolgens zal het een norm worden en zal het kind uit zichzelf 'Bismillaah' zeggen.

  5.) Wanneer je ziet dat het kind er klaar voor is om de pilaren van de Islaam, Imaan (geloof) en de pilaar van Ihsaan (perfectie in de aanbidding) te begrijpen, leer hem dit dan.

  Verbind het onderwijzen van het kind niet aan een bepaalde leeftijd, want de vlotheid en het intellect van kinderen verschilt per kind.

 2. #2
  Dat zit wel snor ~

  Reacties
  2.943
  26-04-2002

  De volledige en laatste versie lees je hier:

  https://ieslaam.blogspot.nl/2012/03/...opvoeding.html
  ~ https://idd102.wordpress.com ~

  alalbany.me/play.php?catsmktba=16335