1. #1
  Verbannen

  Reacties
  6.661
  29-11-2006

  Cool Veel moskeeën wijzen niet naar Mekka

  Veel moskeeën wijzen niet naar Mekka


  01-08-2007 | Door: Irene de Bel

  Uit onderzoek blijkt dat veel moskeeën in Saoedi-Arabië niet precies naar Mekka wijzen.

  De gebedsrichting wordt ook wel de qibla genoemd. Voor moslims is het verplicht dat ze in de qibla-houding bidden. Twee jaar lang controleerde een Saoedisch onderzoeksteam onder leiding van Abelaziz al-Ghamidi op Google Earth de qibla van alle moskeeën in Soedie-Arabië. Alleen al in de kleine provincie Al-Bahah, direct ten zuiden van Mekka, ontdekte Al-Ghamidi vijftien moskeeën die niet in de goede richting staan. Een daarvan is de centrale moskee in Al-Bahah Stad, aldus Al-Ghamidi in de Saoedische krant Al Watan.
  Het ministerie van Godsdienstzaken onderzocht de afwijkingen en constateerde dat de architecten rekenfouten hebben gemaakt. Ook bepaalde het ministerie dat de afwijkingen klein genoeg zijn zodat ze geen invloed hebben op de geldigheid van het gebed.

  Nederlandse moskeeën
  In Nederland zijn ook veel moskeeën op de qibla gebouwd. ‘Dat is de belangrijkste ontwerpeis’, zegt architect Wilfried van Winden van Molenaar & Van Winden architecten. Van Winden ontwierp de Essalam Moskee, binnenkort de grootste moskee van Europa die nu in Rotterdam wordt gebouwd. ‘Als er geen ruimte is om de moskee richting Mekka te bouwen, kan de qibla ook in de gebedsruimte worden aangegeven met bijvoorbeeld een rozet’, aldus Van Winden.
  Maar niet alleen voor de gebedsruimte is de qibla belangrijk. Van Winden: ‘Ook de toiletten moeten zo worden geplaatst dat je bij gebruik niet met je achterwerk naar Mekka wijst.’
  Voor de Essalam moskee bepaalde hij de qibla met een programma op internet. Zo’n programma moet rekenfouten van architecten voorkomen. Maar uit een test van DAG blijkt dat verschillend'qibla-bepalers' ook verschillende qibla's berekenen. En dan komt er dus inderdaad altijd uit een van de twee dat de grote Nederlandse moskeeën niet precies richting Mekka wijzen.

  Mevlana Moskee in Rotterdam
  De Mevlana Moskee in Rotterdam is gebouwd in 2001 naar een ontwerp van Bert Toorman van Toorman Architecten in Schiedam. Volgens Qibla.com.br moet de Mevlana Moskee 124,62 graden van het Noorden af gedraaid zijn. Maar volgens qiblalocator.com ligt Mekka op 126,86 graden.  Taibah Moskee in Amsterdam Zuid-Oost
  De Taibah Moskee in de Amsterdamse Bijlmer uit 1985 is een ontwerp van Paul Haffmans. Volgens Qibla.com.br ligt de qibla van de moskee op 127,85 graden. Maar volgens qiblalocator.com ligt Mekka op 125,64 graden.

  Fatih Moskee in Eindhoven
  De Fatih Moskee in Eindhoven uit 1989 is een ontwerp van Bedri Sevincsoy. Qibla.com.br bereknde de qibla op 127,54 graden en qiblalocator.com op 125,39 graden.


 2. #2
  Spirit of Beauty

  Reacties
  1.009
  28-03-2004

  Ontwetendheid en dag des oordeels.
  Yes we can.