1. #1
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Procedure Uitvaart in Marokko & afwikkeling in Nederland

  Ik zie nergens een rubriek waar dit onderwerp in past, dus post ik het hier maar.
  Hopelijk dat het middels een topper bewaard blijft, want het is een onderwerp waar 2e generatie Marokkanen op korte termijn mee te geconfronteerd zullen worden.
  Ook is het handig indien je van deze topic af weet, zodat bij het overlijden van iemand, je ergens op terug kunt vallen.

  Immers als iemand overlijd denk je niet laat ik eens op Marokko.nl gaan zoeken naar dit onderwerp.

  Woord vooraf

  Dood gaan is wellicht belangrijker dan geboren worden.
  Om die reden moet je de dood koesteren.

  Veel mensen zullen niet over hun dood of die van hun ouders hebben stilgestaan en in gevallen dat dit plotseling gebeurd word je overmand door emoties terwijl er wel van je verwacht word zaken af te handelen.
  Door over je dood en die van je ouders/naasten na te denken kun je je mentaal erop voorbereiden, zodat je straks niet overmand door emoties als een kip zonder kop je zaken moet afwikkelen.

  Boeken
  Een goede boeken om nu al te lezen zijn:

  "Ziekte en dood in de Islam" ceremonieën en gedragingen geschreven door Malika Dif.
  ISBN 2-87446-081-8

  En voor je emoties "Wees niet bedroefd" van Aaidh al Qarni.


  Uiteraard is de Koran hetgeen waar je rust en vrede zult vinden maar de relevante stukken vind je sneller terug in bovenstaande boeken.

  Wees voorbereid
  voor jezelf en voor je naasten, zorg dat jezelf en naasten verzekerd zijn, wijs ze erop.
  Het is erg schandalig indien je dood gaat en schulden en problemen achterlaat, dus zorg ervoor dat je je nabestaanden hier niet mee opzadelt.

  Als er iemand dood gaat
  Afhankelijk van waar je naaste overlijd kan er het volgende gebeuren.
  Indien hij/zij thuis overlijd dan bel je eerst de huisarts, deze zal de dood constateren al waarna de gemeentelijke lijkschouwer langskomt voor de formaliteit. Soms komt er ook politie mee, wees niet ongerust het is slechts een formaliteit.

  De lijkschouwer geeft verklaring af van natuurlijk of onnatuurlijke dood. Bij onnatuurlijke dood (ongeluk, misdrijf etc..) bepaald de Officier van Justitie wanneer het lichaam word vrijgegeven. Tot die tijd kan de familie niet over het lichaam beschikken, hooguit aangeven dat het niet Islamitisch is om autopsie te doen, maar de officier van justitie heeft de volledige beschikking over stoffelijk overschot en kan bepalen of autopsie noodzakelijk is.

  Bij natuurlijke dood, is het "simpeler".

  Verzekeraar
  Indien de persoon in kwestie verzekerd was, moet je contact op nemen met zijn verzekeraar in Marokko (Nederlandse verzekeraars keren geld uit, maar vaak pas nadat er een akte van erfrecht is overlegd).

  De Marokkaanse verzekeraar zal je vragen om een aantal gegevens, naam, verzekerde nummer, adres, telefoon nummer in Nederland.
  Als ook naam, adres, telefoonnummer in Marokko. Zorg dus dat je die gegevens bij de hand hebt.
  Marokkaanse verzekeraars hebben contracten met grote Nederlandse uitvaartbedrijven, voor regio Amsterdam is dat PC Hooft te Amsterdam (o.a. bank Chaabi).
  Deze doen echter alleen iets zodra ze van de verzekeringsbedrijf opdracht hebben gehad.
  Om die reden is het belangrijk om gelijk als iemand overlijd te beginnen met bellen, want anders kan de stoffelijke onderschot zomaar een aantal dagen zonder koeling blijven waarna het begint te ontbinden, wat je leed nog groter zal maken. Met andere woorden er gebeurd helemaal niets zolang jij geen actie onderneemt.


  Men hoeft dan alleen te bepalen waar men het stoffelijk overschot wil opbaren, thuis of in uitvaartcentrum.
  Het laatste is erg prijzig en word door Marokkaanse verzekeraars niet vergoed.

  Uitvaartbedrijf
  Zodra de uitvaartbedrijf de opdracht hebben gehad zullen ze contact met je opnemen, ze zullen je vertellen dat het stoffelijk overschot naar hun bedrijf word overgebracht, door hun Islamitische (speciale!) medewerkers word gewassen en in de kist word gelegd. Tevens zullen ze je aangeven dat er beperkte mogelijkheden zijn om het stoffelijke overschot te bezoeken. Echter moet je hierin wel onderhandelen zodat je gemoedsrust vind en afscheid kan nemen. (indien wenselijk want het blijft slechts het stoffelijk overschot!)

  Ritueel wassen
  Bij wassen kunnen bij mannen alleen mannen en bij vrouwen en alleen vrouwen aanwezig te zijn, echter zullen ze dit vaak niet willen.
  Immers men mag niet rouwen tijdens het wassen.
  Los van het feit dat er maar één persoon mag wassen en een ander alleen mag assisteren.
  Indien jij of je familie zich niet kunnen inhouden of het niet kunnen aanzien, doe jezelf en de wassende medewerker een lol en ga niet toekijken!

  De kist
  Nadat ze klaar zijn met wassen, zullen ze het stoffelijk overschot in de kist leggen.
  Schrik niet kist bestaat uit een houten buitenkist en een zinken binnenkist, dit is ivm internationale transport regels .

  Het stoffelijk overschot zal in een laken gewikkeld zijn en vaak zal het gezicht nog zichtbaar zijn. Ga niet met je vuile handen hier aan zitten.
  Je kunt er voor kiezen om het stoffelijk overschot te kussen (b.v. voorhoofd), maar dat had je beter kunnen doen voordat het gewassen was, immers het lichaam is nu ritueel gewassen en je moet voorkomen dat je dat vervuild.
  Zorg er ook voor dat er geen vreemden bij zijn, immers het laatste stoffelijke overschot kan gebruiken iemand die er naast staat die wrok of haat koestert.

  Doe je gebed (wierook kan je doen na overleg met uitvaarvereniging), maar praat vooral met de wassende medewerkers want die weten als geen ander hoe je moet handelen. (qua bidden, richting etc..)

  Sluit de kist
  Nadat je klaar bent (medewerkers zullen aangeven dat tijd voorbij is...) kies er dan voor om het gezicht te wikkelen en de houten kist te sluiten.
  Hierdoor weet je zeker dat er niets met het lichaam gebeurd.
  Let ook eens op hoe het gezicht keek voor het wassen en na het wassen, je zult een gloed van vredigheid zien, die jaloersmakend is. (zie laatste stuk)

  Gebed in moskee
  Hierna zal men de kist overbrengen naar een Moskee waar gebeden zal worden. In overleg (en tegen bij betaling) kan dat je moskee van keuze zijn.

  Na het gebed zullen alle mensen je condoleren, dit kan zeer emotioneel zijn (zeker indien het allemaal vreemden zijn) schaam je niet en ga je emoties niet onderdrukken, maar laat je niet jankend op de grondvallen, ga niet stampen, schelden etc..etc..
  Immers de overledene is op een plek waar jij eigenlijk jaloers op moet zijn.

  Hierna gaat de kist terug naar uitvaartbedrijf.

  Verzegeling van de kist
  Vraag aan uitvaartbedrijf dat je wens is dat kist zo snel mogelijk verzegelt word en of je daarbij aanwezig mag zijn.
  Bij verzegeling begint men eerst met zinken binnenkist dicht te solderen of te lijmen, dat moet luchtdicht namelijk.
  Daarna word de houten deksel gedicht, dit doen ze met een accuboor machine, dus dat is normaal.
  Hierna gebruiken ze zegelvloeistof (soort harde kaarsvet) waarmee ze de een bovenste en een onderste schroefpunt verzegelen.

  Aangezien dit de laatste mogelijkheid is om getuige te zijn van het stoffelijk overschot gewikkeld in doek, zal je gevoelmatig hierbij willen zijn, ga niet het gezicht blootleggen en huilen, want daarmee doe jij jezelf en de overledene veel pijn.

  Begin administratieve proces
  Na dit proces komt de administratieve afwikkeling.
  Je krijgt van uitvaartbedrijf een pak papier mee, die allemaal belangrijk zijn.
  Je moet naar consulaat met dat pak papier en met familie boekje en “card national” (of nummer er van), hier doe je aangifte van overlijden. Hun schrijven een procesverbaal die je mee krijgt (zeer belangrijk document!!) en nemen de “card national” in beslag, het blijft overheidseigendom.

  Reis naar Marokko
  Na een verloop van tijd (uren t/m dagen) zul je gebeld worden door uitvaartbedrijf die je kan vertellen wanneer het stoffelijk overschot naar Marokko word gevlogen, vrijwel altijd is dat zo gepland dat jullie met zelfde vlucht mee kunnen.

  Echter afhankelijk van de verzekeraar kan er maar één tot een paar eerste bloedlijn familie mee (echtgenoot en/of kinderen).
  Daarom is nu al voorbereiding belangrijk zodat je geld achter de hand hebt om tickets te kopen voor eventuele echtgenoten e.d.

 2. #2
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Aankomst in Marokko
  Als je aankomt in Marokko zal het uren duren voordat ze het stoffelijk overschot mee geven, de gendarmerie zal eerst een procesverbaal moeten schrijven, als het via de verzekering is gegaan zal de ambulance al klaar staan (als je het zelf regelt moet iemand deze voor je regelen!!!!).

  De stoffelijke overschot ambulance medewerker is je vriend voor die dag (of indien na zonsondergang en de dag erna), hij kan je alles vertellen wat je wil weten over de afwikkeling. Geef hem dan ook een fooi indien je tevreden bent over hem en vraag zijn mobiel meteen want die heb je straks en bij vragen nodig.

  Reis vliegveld naar huis in Marokko
  Nadat het lichaam is vrijgegeven rijd je er mee naar de stad/dorp/gehucht waar je woont. Onderweg kan het voorkomen dat de ambulance word aangehouden, maar de procesverbaal (en overige papier werk) geeft je recht op vrije doorgang.

  Aangifte stoffelijk overschot in woonplaats
  Bij aankomst zul je eerst declaratie moeten doen van het feit dat je een stoffelijk overschot naar je huis brengt. (ongeacht tijdstip!!! de ambulance medewerker zal anders niet meewerken!).

  Je gaat met ambulance en al in de stad naar de hoofdpolitie bureau (hij zal exact weten waar) of ingeval gehucht/dorp naar hoofdbureau van Gendarmerie (dat zal hij meestal ook wel weten, maar vooraf zelf informeren kan geen kwaad).

  Controle verzegeling
  Daar worden je gegevens genoteerd (in de stukken staat wie de hoofdverantwoordelijke begeleider is, die moet dus in persoon aanwezig zijn). Ze zullen (formeel moeten ze dat) controleren of de zegels van de kist niet verbroken zijn, pas dan zullen ze goedkeuring geven.

  Begeleiding politie/gendarmerie
  Formeel gezien moet vanaf dat moment een politieman/gendarmerie met jullie meegaan en bij jullie blijven totdat de kist is begraven. Maar goed, dat gebeurd niet altijd, als je geen gezeik wil, sta er dan op, zeker indien bij de begrafenis een goudzoeker suggereert dat een zegel beschadigd/verwijderd is en je dan echte problemen kunt verwachten. Kist mag onder geen beding geopend worden, behalve op last van rechter in Marokko!, vandaar die verzegeling in het verleden werden wapen en drugs op deze manier gesmokkeld vandaar.

  Begin administratieve proces in Marokko
  Op de dag dat je aankomt (of de dag erna dat ivm zonsondergang) moet je met je stukken naar de gemeente.
  Echter maak van de stukken eerst 5 kopietjes, die heb je allemaal nodig. De originele stukken houd je uiteraard zelf!

  Vroeg naar gemeentehuis!
  Op de gemeente vraag je naar de gemeentelijke arts/lijkschouwer. Ga WEL VROEG naar die man toe (voor openingstijd aanwezig zijn!!!), want die man moet naar elke sterfgeval in de stad/regio, dus zit vaak niet op zijn plek, terwijl je zonder hem niemand kunt begraven!

  Betaling voor graf
  Hij zal documenten vragen na kijken en je een papiertje geven waar je bij een ander afdeling moet betalen voor een graf (in een dorp zal dat iets anders gaan vermoed ik). In Tetouan kostte dat MAD 40 en moet je past betalen.

  Betaling aan grafdelver
  Vervolgens krijg je een kwitantie. Hiermee ga je naar de begraafplaats van keuze, je zoekt daar naar de vertegenwoordiger en geef je de kwitantie + kopie officiële stukken. Geef expliciet aan dat het om een kist gaat uit het buitenland, zodat ze een graf maken die groot genoeg is. (indien je een goede locatie wilt regelen moet je hem meevragen en een locatie aantonen).
  Bij hem betaal je voor het werk in Tetouan MAD 300, LET OP je hoeft daarna dus NIETS bij wie dan ook meer te betalen ook al zul je bedolven worden door aasgieren die dat wel zeggen en andere rotte dingen tegen je roepen!!!!

  Afspraak maken voor grafbezorging huis -> begraafplaats
  Zodra je hiermee klaar bent heb je alles geregeld, je moet de ambulance bellen voor het tijdstip dat ze langs moeten komen, deze laatste rit betaal jezelf (20km MAD 200).

  Melding doen bij politie/gendarmerie post ivm uitvaart
  Indien je de kist naar een huis hebt gebracht naar een huis buiten de stad, gendarmerie district, dus 's nachts (of 's ochtends) bij gendarmerie melding hebt gedaan en je gaat in de stad begraven moet je ook bij de politiebureau van dat district (vaak in de buurt) ook melding doen, deze krijgen ook een kopietje. Deze zullen dan naar de begraafplaats een agenten sturen om toe te zien.

  Sadaka
  Wat je ook moet doen is zorgen voor SADAKA, ik ga hier niet al te diep op in omdat dit lokaal gebonden gebruiken zijn, maar het is vaak gebruikelijk dat je (of familie) broden en gedroogde vijgen uitdeelt op de begraafplaats. (een paar honderd broden en 15 kilo gedroogde vijgen is ruim voldoende, maar dat bepaal jezelf)

  Geestelijke bescherming na begravenis
  Verder nog een praktische tips vraag je familie in Marokko of ze je willen afschermen van de aasgieren op de begraafplaats, met nam nadat de kist afgedekt is met platen en men er aarde er overheen gooit, schamen mensen zich niet en zullen ze allemaal aanklampen dit is zeker frustrerend en gezien de dingen die ze roepen kan het agressie bij je opwekken (houd je in!!).

  Begeleider man/vrouw maakt bijna niet uit
  Overigens zul je merken dat ik er vanuit ga dat het een man is die het regelt, de administratieve afwikkeling t/m keuze locatie van het graf kunnen vrouwen net zo goed, echter bij de begrafenis mogen zij niet aanwezig zijn.

  Na woord
  Tevens heb ik bewust de Islamitische gebruiken en ceremonieën buiten beschouwing gelaten, die weten mensen in je buurt beter als ook dat het regionaal gebonden is.

  Vergeef het mensen en medewerkers die je vertellen wat dingen allemaal kosten, je zult de indruk krijgen dat er een gouden handel is in lijken en dat is ook zo, maar daar kunnen die medewerkers niets aan doen.
  Dit geldt ook voor mensen die zich niet correct of verkeerd (volgens de Islam) gedragen.

 3. #3
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Administratieve afwikkeling

  Marokko

  Als eerste (maar volgorde is aan jezelf) dien je naar de notaris toe te gaan.
  Hier haal je een akte van erfrecht.

  Uit het familie boekje blijkt wie de erfgenamen zijn. (een bron van ruzie)
  De erfgenamen moeten gezamenlijk iemand uit kiezen die verantwoordelijk is voor de zakelijke afhandeling. (een bron van ruzie)
  De notaris in Marokko kan uiteraard niet zien of er in Nederland of in Marokko een testament is, wel zal hij bij het constateren van grote bedragen of onroerend goed je verwijzen naar de rechtbank. (bij meer dan 200.000 MAD is een testament namelijk verplicht en anders gaat de rechtbank het verdelen)

  Na dat je verklaring van erfrecht hebt als ook de verklaring dat jij gemachtigd bent door de nabestaanden (indien je niet enige erfgenaam bent) ga je eerst naar een schrijf/typ winkel. Daar vraag je om een geen schuld aan belastingdienst verklaring te laten typen (ze weten wat het is). Deze neem je in tweevoud mee naar de gemeente om ze te laten legaliseren.

  Vervolgens ga je naar de belastingdienst, daar vraag je of ze willen verklaren dat de overledene geen belastingschuld had, ze zullen vragen of jij een akte hebben die ze kunnen bestempelen en toevallig heb je die bij je.

  Hierna ga je naar de banken toe.
  In Marokko dien je alle bankrekeningen te blokkeren en vraag meteen naar de tegoeden en de andere diensten die de overledene had. (controleer ze met je afschriften).
  Ze zullen je vragen naar verklaring van geen belastingschuld (ook in Marokko heeft belastingdienst het eerste recht!).
  En indien ze alles in orde achten geef je ze het rekening nummer waar de tegoeden heen mogen als ook zullen ze je vertellen dat pas na 6 maanden de overlijdensverzekering een bedrag tbv uitvaart uitkeert. (bank Chaabi)

  Overigens ben jij als gemachtigde dus verantwoordelijk voor de gezamenlijke gelden, het besteden van die gelden zonder instemming van de anderen levert je een gevangenis straf op.

  Voor onroerend goed (huis/grond etc..) moet je bij een advocaat zijn, zeker indien ze huurders/bewoond zijn met minderjarige kinderen want die worden goed beschermd in Marokko.

  Voor overschrijven/verkopen van onroerend goed heb je Akte van erfrecht, gemachtigde verklaring, familie boekje, verklaring van Consulaat als ook de originele eigendomspapieren nodig (of je moet via procederen die papieren nogmaals laten maken)

  Nederland
  In Nederland is het ongeveer hetzelfde.

  Via de gemeente zijn de meeste organisaties al geïnformeerd.
  Maar zelf benaderen kan geen kwaad en je kunt meteen verder informeren.


  Ga naar de bank met je legitimatie en overlijdensakte om bankrekening te bevriezen, alle incasso gemachtigde komen daarbij te vervallen (ook voor huur!)
  Inkomende tegoeden kunnen overigens wel worden bij geschreven.

  Bel ziektekosten verzekering op (of ga er langs met overlijdensakte).

  Bel het energie bedrijf op, deze kunnen indien je er blijft wonen kosteloos en telefonisch alles op je naam zetten.

  Bel waterleverancier op, en laat indien je blijft wonen op je naam zetten.

  Bel telefoon bedrijf op, deze kunnen telefoon op je naam zetten, je krijgt wel schriftelijk contract toe gestuurd.

  etc..etc..
  Gebruik de bankafschriften om te zien met welke organisaties in de afgelopen jaar de persoon in kwestie te maken had en bel ze allemaal na.

  Schrijf een standaard briefje, waar je alleen naam+adres van instelling + relatie nummer van hoeft te beantwoorden. Verzoek ze om procedure van melding overlijden.

  Zorg voor voldoende kopietjes van overlijdensakte en voor de instellingen waar je te goeden hebt officiële verklaringen van erfrecht.

  Als eerste zullen organisaties waar tegoeden zijn je vragen om verklaring van erfrecht. Deze kost tussen de 200 en de 400 euro bij simpele geval met slechts één erfgenaam. Dit kan dus een hele dure onderneming worden, zeker indien er veel erfgenamen, onroerende zaken, ondernemingen etc..etc.. bij betrokken zijn en er geen testament is.

  Maar dus eerst een inventarisatie over hoeveel het gaat, want soms kun je beter afstand doen van een erfenis, dan dat je er geld op moet gaan toeleggen.

  Ook kun je soms met een bank regelen dat ze zonder verklaring van erfrecht tot uitkering komt, echter moeten de nabestaanden geen ruzie hebben e.d.

  Ook moet je binnen 8 maanden aangifte doen bij de belasting, met name op het gebied van successierechten dien je je zaken goed te regelen, want als jij iets niet opgeeft omdat je het niet wist, maar zij het wel weten (b.v. onroerend goed of omzetten van een bedrijf) ben je strafbaar en de boetes zijn niet misselijk.

  Verder kan ik erg schrijven over de Nederlandse kant, zeker indien we het gaan hebben over "medehuurderschap" en je uit huis word gezet of over pensioenen en nabestaandenpensioen. Maar het voert te ver om elk aspect te bespreken, bovendien in Nederland kun je online heel helder en duidelijk deze informatie vinden.

  Belangrijke TIP
  De enige tip die ik aan iedereen wil geven, indien je inwonende bent bij je ouders of bij iemand die ziek is etc.. Zorg er dan voor dat je medehuurder bent. Doe een verzoek bij de woningbouwvereniging, indien ze het afwijzen heb je gelijk een indicatie wat er met jou gaat gebeuren indien de hoofdbewoner (contractant) komt te overlijden, je word namelijk uit huis gezet (max. 6 maanden) en ze zijn niet verplicht om je vervangende woonruimte aan te bieden.

 4. #4
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Q&A

  Kan ik je pm sturen voor persoonlijk advies?
  Nee, om het simpele feit dat er momenteel ongeveer wekelijks 20 Marokkanen sterven en dit in de toekomst een veelvoud heirvan zal gaan worden.
  Wel zal ik bij voldoende intresse onderzoeken of een adviesburo en/of agentschap economisch haalbaar is.

  Hoe kan ik dan een vraag stellen?
  Post je vraag hieronder, zodra het gelezen is zal er een antwoord te vinden te zijn in deze Q&A. Wees geduldig overigens kan weleens een weekje overheen gaan.

  Kan ik in Nederland een verzekeringafsluiten bij een Marokkaanse bank?
  Nee, Marokkaans banken/verzekeraars hebben geen vergunning om financiele of verzekeringsdiensten te leveren in Nederland.

  Register Nederlandse bank
  http://www.dnb.nl/dnb/home/over_dnb/...103343-64.html

  Waarom zou ik mij bij een Marokaanse bank willen verzekeren?
  Uitvaar producten van Nederlandse banken/verzekeraars zijn vaak gebaseerd op het uitkeren van één bedrag.
  Dit bedrag word vaak achteraf uitgekeerd en is soms gebaseerd op het aantal jaar dat je verzekerd bent.
  Bij Marokkaanse banken is in principe het aantal jaren dat verzekering loopt niet van belang. Ook keren de Marokkaanse verzekeraars geen geld uit.
  De Marokkaanse verzekeraars betalen het gehele traject van Nederland t/m de stad waar de overledene heen moet. Ook krijgt de familie één (en soms meer) vliegtickets zodat ze het stoffelijk overschot kunnen begeleiden.

  Tevens keren ze achteraf (meestal 6 maanden) een bedrag uit die als tegemoetkoming moet dienen voor de additioneel gemaakte kosten.
  Aangezien de bedragen die Nederlandse verzekeraars uitkeren (vaak) afhankelijk is van duur verzekering als ook hoogte van de premie, kan het dus voorkomen dat je een bedrag (vaak achteraf) uitgekeerd krijgt die de kosten niet dekken.
  Het begraven van iemand in Marokko is ongeveer net zo duur als iemand in Nederland begraven namelijk +/- € 8000,- (inclusief tickets familie)
  Indien naar deze dienstverlening zou kijken en deze zou vergelijken met een Nederlandse verzekeraar, dan zal geen enkele Nederlandse verzekeraar voor +/- € 4,- per maand deze dienst kunnen aanbieden.

  In deze hoedanigheid is het dus verstandiger en voordeliger om voor een Marokkaanse verzekeraar te kiezen.

  Waar kan ik me bij een Marokkaanse bank verzekeren?
  In Marokko uiteraard, en in Belgie waar sommige banken een vestiging hebben.

  Waarom duurt het soms langer dan een week voordat kist naar Marokko kan?
  Dit komt door beperkte capaciteit in het vliegtuig.
  Sommige steden hebben maar één vlucht per week, buiten het hoogseizoen gebruikt men een kleinere type vliegtuig waar maar twee kisten per vlucht mee kunnen.

  Ben je verplicht jezelf voor te bereiden?
  Ja, men moet elke dag leven alsof het je laatste is.
  In die hoedanigheid dien je alles goed voorbereid achter te laten, zodat je geen schulden nalaat.

  Mag een vrouw aanwezig zijn tijdens de begrafenis?
  In Marokko zal men je zeggen van niet, het is ongepast.
  Ook mag een vrouw nooit een voet op een begraafplaats zetten indien ze ongesteld is.

  Uit Hadieth blijkt:
  Um `Attiya heeft verhaald dat : "Men verbood ons de begrafenisstoet te volgen, maar niet op een formele manier" (Bukhârî en Muslim)

  Men verhaald ons dat de Profeet zich in een begrafenisstoet bevond. 'Umar zag een vrouw die eveneens de stoet volgde en hij riep haar dat ze moest vetrekken. De Boodschapper van God zei hem : "Laat haar, Umar!" (Ibn Mâja en Nissaa'i)

  Dus formeel kan men het je niet verbieden. Echter is het een zonde om uitgebreid te wenen en te huilen en er zullen geen andere vrouwen te vinden zijn.

  Wat kan ik doen voor iemand waarvan een naaste is overleden?
  Je kunt hen op deze topic wijzen, of uitgeprint aan hen geven.

  Wat kan ik doen om toekomstige problemen voor de Marokkaanse samenleving mbt uitvaart te verminderen?
  Op dit moment is het meest urgente probleem om Royal Air Maroc erop te wijzen dat ze nu al (vaak) een capaciteit probleem hebben en dat dit alleen maar zal toenemen. Door in het Frans een petitie op te stellen en deze door zoveel mogelijk mensen te laten ondertekenen (aldaniet digitaal) kunnen we via de consulaat en de directie aandacht vragen voor dit aankomend probleem.

  Wat zijn de kosten voor een verzekering bij Marokkaanse bank

  Bij AttijaraWaFa bank, betaal je jaarlijks MAD 220 voor pasje en diensten + MAD 190 voor uitvaartverzekering + pechdienst.

  Verder kost geld overboeken van je Nederlandse rekening naar je rekening aldaar € 5,- en duurt hooguit 48 uur.
  Voor 30 MAD kan je hun een fax versturen dat ze het aan een persoon aan de balie moeten uitkeren. Overboeking gaat via DHB Bank


  Welke Marokkaanse banken hebben een vestiging in Belgie?

  In Belgie kan je bij de volgende kantoren terecht (uit folder)

  Attijariwafa Bank
  http://www.attijariwafabank.com/

  Succursale de Bruxelles
  126-130 Bd Maurice Lemonnier
  1000 Bruxelles
  Tel: +32 2 218 14 45
  Fax: +32 2 504 00 34

  Anspach
  198 Bd Anspach
  1000 Bruxelles
  Tel: +32 2 218 14 45
  Fax: +32 2 504 00 34

  Molenbeek
  139, Chausée de Gand
  1080 Bruxelles
  Tel: +32 2 218 14 45
  Fax: +32 2 504 00 34

  Wafa Express
  146, Bd Maurice Lemonnier
  1000 Bruxelles
  Tel: +32 2 513 31 13
  Fax: +32 2 504 00 34

  Anvers (Antwerpen)
  103, Turnhoutselaan
  2140 Anvers/Antwerpen
  Tel: +32 3 271 07 49


  Banque Chaabi du Maroc
  boulevard du Midi 62
  1000 Bruxelles
  Tel: +32 2 511 80 90
  Fax: +32 2 512 96 60

  Banque Chaabi du Maroc
  Zuidlaan 62
  1000 Brussel


  Ik hoop dat iemand uit Belgie kan bevestigen dat ze er nog zitten.

  ps: post url's naar andere banken in Belgie.

 5. #5
  ____________________

  Reacties
  102
  21-10-2006

  ik vond het zo eng om dat te lezen
  Life's a bitch and then you'll DIE so FUCK the world and lets get high

 6. #6
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Citaat Geplaatst door _Efthimia_ Bekijk reactie
  ik vond het zo eng om dat te lezen

  Eng? Waarom is het eng?
  De dood is een feit, daar kun je net als alles in het leven mee omgaan.

 7. #7
  *Smile!*

  Reacties
  7.104
  09-11-2003

  Goede topic
  Als echtparen echt paren hebben echtgenoten echt genoten! 8. #8
  MVC Premium

  Reacties
  356
  13-01-2005

  MVC Premium MVC Premium
  Dank je wel voor de info.

 9. #9
  Bijna Lid

  Reacties
  156
  03-02-2005

  Mooie topic, die je toch wel aan t denken zet.

 10. #10
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Overdragen van kennis en ervaring is ook een vorm van sadaka, helaas weten velen dat niet.

  Men hoeft mij niet te bedanken. Bedank liever mijn schepper.

 11. #11
  Jargarat! © :-) SG25

  Reacties
  8.298
  04-09-2006

  MVC Premium MVC Premium
  Wat een nuttige en leerzame topic.. Deze topic deed me denken aan het moment dat mijn vader Allahi rehmou plotseling overleed.. El hamdoulilah dat er mensen waren die alles voor ons geregeld hadden, wij waren in zo'n emotionele toestand dat we nooit alles zelf hadden kunnen regelen..

  Wat betreft het gezicht van mijn allerliefste vader Allahi rehmou, dat was zo mooi en hartverwarmend SoubhanaAllah.. Echt mensen, ik kan het niet uitleggen, maar mijn vader Allahi rehmou was een geleerde elhamdoulilah en alles aan zijn sterven was zo mooi, zo rustig en vredig.. Ik vergeet zijn gezicht nooit meer, toen we hem in de mokee zagen Allahi rehmou (nadat hij gewassen was) was zijn gezichtje wit en had hij roze wangetjes SoubhanaAllah.. Het leek alsof hij een babytje was dat sliep.. Allahi rehmou bi Rahmatieh.. Ameen..

  Lieve mensen we horen en lezen over de dood maar niemand weet wat de dood inhoudt totdat hij/zij het memaakt.. Gedenk de dood en vraag Allah swt om een waardige/gezegende dood...

  Allahoumma rham walidina wa zamie3 el mauwta el moslimien.. Ameen tya Rab el 3alamien..

 12. #12
  Beni Touzine

  Reacties
  2.530
  05-01-2003

  tnx goed van je wallah

  we staan er niet bij stil
  maar de dood is dichterbij dan je denkt

  shokran broeder

 13. #13
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Citaat Geplaatst door MRD Bekijk reactie
  Waarom mag een vrouw niet aanwezig zijn bij de begravenis?
  Goeie vraag, veel mensen weten dat niet. (waaronder ik tot zojuist niet)

  Um `Attiya heeft verhaald dat : "Men verbood ons de begrafenisstoet te volgen, maar niet op een formele manier" (Bukhârî en Muslim)

  Men verhaald ons dat de Profeet zich in een begrafenisstoet bevond. 'Umar zag een vrouw die eveneens de stoet volgde en hij riep haar dat ze moest vetrekken. De Boodschapper van God zei hem : "Laat haar, Umar!" (Ibn Mâja en Nissaa'i)

  Dus formeel zou het mogen, echter de lokale cultuur verbied het dat de vrouw binnen 3 dagen het graf bezoekt om zodoende haar verdriet te hebben verwerkt en niet in aanwezigheid van het graf uitgebreid gaat huilen en wenen.
  Indien je je weet in te houden kan je de bovenstaande Hadieth gebruiken om je lokale Taliban te overtuigen.

 14. #14
  Verbannen

  Reacties
  1.325
  13-10-2006

  Citaat Geplaatst door Dounia81 Bekijk reactie
  we staan er niet bij stil
  Je moet elke dag leven alsof het je laatste is je weet nooit of de zon opkomt of dat je de zon onder zult zien gaan.
  (ik weet niet of het een Hadieth was of letterlijk -woorden van gelijke strekking- in de Koran staat)

  Om die reden is het een zonde indien je onvoorbereid bent om te sterven en dus niet je zaken niet op orde hebt.

  Men moet er bij het openen van je ogen bij stil staan en bij het sluiten van de ogen.

 15. #15
  don't be mean

  Reacties
  3.280
  06-09-2004

  zoveel werk moet er verricht worden als iemand van de familie sterft amai die mensen verdienen echt het paradijs die zich om een familielid offeren ik zelf heb dat nooit meegemaakt (en ik hoop ook dat het ver weg ligt van mij).

  En wat die verzekering betreft vanaf welke leeftijd moet je zoiets afsluiten mijn papa zegt dat tegen mij van ja je moet is een verzekering nemen voor als jij ooit sterft en bla bla bla want je bent nu alleenstaand en eerlijk gezegd ik weet geen flauw idee hoe ik deze verzekering moet gaan nemen en bij wie enz (ah ja ben ook van Belgie).

  als mijn pa dat zegt tegen mij dan lach ik het altijd weg en zeg begraaf mij maar in liège naast men zuster . (dat is een begraafplaats waar moslims in belgie worden begraven).

  ewa kolchi fieh algier inchallah. en voor mensen die deze allemaal moeten doen of hebben gedaan zou ik zeggen respect en moge allah al deze zaken voor jullie vergemakkelijken inchallah.

  ma3a slm

  Ga de weg van de eenzaamheid en je zult merken dat je niet eenzaam bent.