1. #1
  Pure Grade A

  Reacties
  5.517
  07-07-2006

  MVC Premium MVC Premium

  Arrow Bittorrent Tutorial

  Omschrijving

  '''BitTorrent''' is een P2P-systeem dat gebruikmaakt van een centrale locatie die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert. De download zelf gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Zo'n gecoördineerde groep wordt '''torrent''' genoemd.  Tracker


  Het centrale distributiepunt wordt '''tracker''' genoemd. Je wordt met de tracker verbonden zodra je een ''torrentbestand'' hebt gedownload. In dit torrentbestand staan de kenmerken van de torrent, zoals de locatie van de tracker en omvang van het bestand of de bestanden die in de torrent uitgewisseld worden. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand al hebben en wie er nog bezig zijn met de download, en welke stukken zij al hebben. Diegenen die het hele bestand al hebben worden '''seeders''' genoemd, die nog bezig zijn met downloaden '''leechers'''.

  Werking


  Als je begint met het downloaden van een bestand begin je vrijwel meteen om óók de stukjes die je al binnen hebt te uploaden naar andere downloaders. Op dit moment ben je een "peer" in het netwerk. De tracker zorgt ervoor dat iedere peer met een ander stukje begint, zodat iedereen elkander iets te bieden heeft. Omdat iedereen tegelijkertijd downloadt en uploadt is de snelheid niet beperkt tot de uploadsnelheid van een enkele aanbieder, maar kan in het optimale geval de som zijn van de uploadsnelheden van alle actieve aanbieders. Bij veel clients kan echter wel het aantal downloaders en de maximale uploadsnelheid worden ingesteld om te voorkomen dat de torrent een te groot deel van de capaciteit van de verbinding gebruikt.

  Op de harde schijf van de downloader wordt direct plaats gemaakt voor het volledige bestand en hiervan worden gaandeweg de nog ontbrekende stukjes ingevuld. Zodra je het hele bestand binnen hebt word je zelf ook seeder of "seed". Het wordt over het algemeen op prijs gesteld dat je dan niet meteen de torrent afsluit, maar nog een tijdje blijft seeden. Een goede vuistregel voor het seeden is dat je minstens zoveel data seedt als je zelf hebt binnengehaald (de download/upload ratio voor de torrent is dan 1:1 of hoger). Is deze ratio te laag, doordat je veel meer download dan je zelf upload, noemt men je een "leecher". Deze mensen hebben eigenlijk een negatieve invloed op de torrent. Bij veel clients kan ingesteld worden of de torrent na het uploaden van een bepaalde hoeveelheid automatisch verlaten moet worden.

  Toepassingen


  BitTorrent is met name geschikt voor het verspreiden van grote bestanden of verzamelingen van bestanden (meer dan een paar honderd Megabyte) waar in korte tijd grote vraag naar bestaat zoals versies van Linux-distributies (legaal) of rips van nieuwe DVD's of films (meestal illegaal). Door de grote bestanden en de grote vraag zou een enkele server de downloadsnelheid ernstig kunnen beperken. Een probleem kan wel zijn dat een torrent "uitsterft", als alle "seeders" de torrent verlaten en de resterende stukken bij de "leechers" tezamen niet compleet zijn kan niemand het hele bestand meer downloaden. Hierom is het, zoals al eerder vermeld, aan te raden na het binnenhalen nog een tijdlang in de torrent te blijven.

  BitTorrent is minder geschikt voor relatief kleine bestanden van maar enkele MB's zoals bijvoorbeeld losse MP3's. De mogelijke winst in snelheid gaat hier verloren door de extra coördinatie die nodig is en doordat het bestand al binnen is voordat de torrent goed op gang gekomen is. Ook voor bestanden waar weinig vraag naar is is BitTorrent niet erg geschikt, immers hoe meer mensen er in een torrent zitten hoe sneller de download gaat, en er moet ook altijd minstens één seeder aanwezig zijn.

  Suprnova.org


  Suprnova.org was één van de meest gebruikte websites om torrentbestanden vanaf te halen. Vele duizenden torrentbestanden waren te downloaden via de tracker van deze website. Op 19 december 2004 stopte Suprnova.org, later werd duidelijk dat dit kwam omdat noch Sloncek, de eigenaar van Suprnova.org, noch andere medewerkers van de website, zin hadden om te vechten tegen de gerechtelijke waarschuwingen die ze hadden ontvangen.

  In oktober 2005 is Suprnova.org weer van start gegaan onder de naam "Newnova.org".

  Clients

  Er zijn vele BitTorrent-clients, sommige bieden ook andere peer-to-peer netwerken aan:
  *Azureus (zeer uitgebreide cross-platform Java-cliënt)
  *BitComet (Windows) ([http://www.bitcomet.com/index.htm Site])
  *BitLord (Windows)
  *BitTornado (Linux, BSD, OSX, Windows, etc.)
  *Burst! (Windows)
  *eXeem™ (Windows)
  *Shareaza (Windows)
  *Ziptorrent (Windows)
  *µTorrent (Windows)
  Bron: Alles Over Bittorrent
  http://www.ask-all.nl/bittorrent.html
  From the nothing comes everything and everything becomes nothing.

 2. #2