Civilis
17-06-2006, 12:38
(Novum) - Tuinfeestjes eindigen in de zomer elke dag ergens in Nederland tot een drama. Jaarlijks raken gedurende de zomermaanden zo'n honderd mensen ernstig gewond tijdens het barbecueën. Dat meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting zaterdag.
De ongelukken komen vaak voort uit onwetendheid. Zo gebruikt één op de vijf Nederlanders spiritus of brandgel om de barbecue aan te steken, zonder te beseffen welke desastreuze gevolgen dat kan hebben. De brandwondenstichting begint zaterdag een campagne om de feestvierders op de risico's te wijzen.
Meer dan de helft van de brandwonden die ontstaan bij het grillen komen door het aanraken van de barbecue of de kooltjes. De stichting benadrukt daarom dat het van belang is om voldoende afstand te houden. Ook vuur en vlammen leiden vaak tot verbrandingen. Het verkeerd aansteken van de barbecue is daarvan de hoofdoorzaak.
Kinderen tot 14 jaar lopen twee keer zoveel risico op brandwonden tijdens een barbecue als volwassenen. Regelmatig pakken kinderen onwetend de barbecue vast of vallen ze er tegenaan tijdens het spelen. Ook spiritus is bij kinderen vaak een boosdoener. Een volwassene spuit bijvoorbeeld spiritus op de barbecue, waardoor een steekvlam ontstaat van de volwassene af. Kinderen zijn hier vaak het slachtoffer van, waarschuwt de stichting.
In de campagne gebruikt de stichting radiospotjes om op de gevaren te wijzen. Ook reiken slagerijen folders uit met tips en checklisten. Ook opent de stichting een campagnewebsite waarop tips staan. De stichting roept onder meer op de barbecue met aanmaakblokjes aan te steken en altijd een emmer water in de buurt te hebben staan.
Bron
Heb nooit begrepen wat nou zo leuk is aan het eten van halfrauw of verbrand vlees......
De ongelukken komen vaak voort uit onwetendheid. Zo gebruikt één op de vijf Nederlanders spiritus of brandgel om de barbecue aan te steken, zonder te beseffen welke desastreuze gevolgen dat kan hebben. De brandwondenstichting begint zaterdag een campagne om de feestvierders op de risico's te wijzen.
Meer dan de helft van de brandwonden die ontstaan bij het grillen komen door het aanraken van de barbecue of de kooltjes. De stichting benadrukt daarom dat het van belang is om voldoende afstand te houden. Ook vuur en vlammen leiden vaak tot verbrandingen. Het verkeerd aansteken van de barbecue is daarvan de hoofdoorzaak.
Kinderen tot 14 jaar lopen twee keer zoveel risico op brandwonden tijdens een barbecue als volwassenen. Regelmatig pakken kinderen onwetend de barbecue vast of vallen ze er tegenaan tijdens het spelen. Ook spiritus is bij kinderen vaak een boosdoener. Een volwassene spuit bijvoorbeeld spiritus op de barbecue, waardoor een steekvlam ontstaat van de volwassene af. Kinderen zijn hier vaak het slachtoffer van, waarschuwt de stichting.
In de campagne gebruikt de stichting radiospotjes om op de gevaren te wijzen. Ook reiken slagerijen folders uit met tips en checklisten. Ook opent de stichting een campagnewebsite waarop tips staan. De stichting roept onder meer op de barbecue met aanmaakblokjes aan te steken en altijd een emmer water in de buurt te hebben staan.
Bron
Heb nooit begrepen wat nou zo leuk is aan het eten van halfrauw of verbrand vlees......