Bekijk volle/desktop versie : Rechtsgeleerde uitspraak betreffende Sayyid Qutb!



Pagina's : [1] 2

14-06-2006, 17:41
Ibn Jibreen



Koninkrijk van Saudi-Arabië

Bureau van het Voorzitterschap van Islamitisch Onderzoek en Wettelijke Uitspraken




Vraag:

Sommige jongeren noemen de Shaykh Sayyid Qutb een afvallige en verbieden het lezen van zijn boeken, en zij zeggen een gelijksoortige uitspraak betreffende Hasan al-Banna, zoals zij ook zeggen betreffende enkele van de geleerden dat zij Khawarij zijn. Hun argument is dat (zij dit doen) in bevel om ‘de fouten (van deze mannen) bloot te stellen aan de mensen,’ alhoewel (deze jongeren) tot nu toe (slechts) studenten (van kennis) zijn. Ik hoop voor een antwoord zodat de twijfel van ons en anderen verwijdert kan worden, (en) zodat dit (verschijnsel) niet zal uitspreiden.

Antwoord:

Alle lof behoort aan Allah alléén. Verdergaand: Het is ontoelaatbaar om (onterecht) de Moslims te bestempelen als afvalligen of verderfelijk zoals bewezen is door de uitspraak van de Profeet (saw) “Wie tegen zijn broeder zegt “O vijand van Allah”, en dit is niet van toepassing op hem, dan keert het terug naar hem”. Terwijl in (een andere) hadith “Wie een moslim een ongelovige noemt, het keert terug naar een van hen”. Terwijl in een andere hadith: “Een man passeerde langs een andere terwijl hij een zonde begin en hij zei tegen hem, ‘Bij Allaah, Allaah zal je niet vergeven’. En dus zei (Allah): ‘Wie is het die oordeel kan geven namens mij dat ik die en die niet zal vergeven, ik heb hem vergeven en ik heb jouw daden teniet gedaan.’

Hiermee zeg ik, Sayyid Qutb en Hasan al-Banna zijn onder de geleerden van de Moslims en onder de mensen van da’wa. Allaah heeft voordeel gebracht door hen en doormiddel van hen. Hij heeft vele mensen geleid. Zij hebben beiden inspanningen (voor Islam) welke niet zouden moeten worden ontkend. Voor deze reden bemiddelde Shaikh Abdul-Aziz ibn Baz ten behoeve van Sayyid Qutb toen het bevel voor zijn executie werd gegeven. (Ibn Baz) was zachtaardig in zijn bemiddeling, maar President Gamal (Abdel Nasser) nam (Ibn Baz’s) bemiddeling niet aan, moge Allaah hem (dwz Abdel Nasser) hetgeen schenken wat hij verdient. Toen beide mannen (dwz Hasan al-Banna & Sayyid Qutb) gedood werden, werd elk van hen naar verwezen als een martelaar, zoals elk onterecht gedood werd. Dit wordt bewezen door zij dicht (aan hen) evenals door het algemene publiek. Zoals het wijd verspreid werd in de nieuwsbladen en boeken zonder dat iemand ooit bezwaar had. Bovendien, de geleerden hadden hun boeken ontvangen (met goedkeuring). Niemand heeft hen aangevallen voor meer dan de (afgelopen) twintig jaren. Als sommige (ketterij verdergaand) van hen, dan zijn (deze fouten) soortgelijk aan an-Nawawi, as-Suyuti, Ibn al-Jawzi, Ibn 'Atiyah, al-Khatabi, al-Qastalani en de vele dergelijken van hen. Ik heb gelezen wat Shaikh Rabi al-Madkhali geschreven heeft in zijn weerlegging van Sayyid Qutb en ik vond dat hij uitspraken plaatste waar ze niet bestonden. Om deze reden weerlegde Shaikh Bakr Abu Zaid, moge Allaah hem beschermen, hem. Eveneens, (al-Madkhali’s) onrechtvaardige aanvallen van Shaikh ‘Abdur-Rahman (‘Abdul-Khaaliq) en zijn (verdraaien van de woorden van ‘Abdur-Rahman ‘Abdul-Khaaliq) in bevel om fouten te vinden welke ('Abdur-Rahman 'Abdul-Khaaliq verschijning) zouden laten misleiden, alhoewel (shaikh Rabi) bevriend is met hem voor een lange tijdsperiode en hij vond nooit zulke fouten (in het verleden).



En het oog van genoegen ziet elke onbelangrijke fout.

Maar het oog van haat vindt altijd fout.



Gedicteerd door

Abdullah ibn Abdur-Rahman ibn Jibreen

26/2/1417 AH

14-06-2006, 17:45


En ibn Jibrien?

14-06-2006, 18:03
al allamah sjeikh Ali timimi prijst Sayyid Qutb rahimahu lah


Sjeikh Abdullah Azzam prijst Sayyid Qutb

http://www.tawhed.ws

SJeikh Hamood bin Uqla a SHuabi verdedigt Sayyid Qutb

http://www.geocities.com/sprefutations/index.html

Albani prijst Sayid Qutb's boeken in de gevangenis.


http://www.geocities.com/sprefutations/index.html

Sjeikh Ibn Jibreen ( hafidahulah) prijst Sayyid Qutb

http://www.sahwah.com

Sjeikh Omar Abdurrahman prijst Sayyid Qutb

http://www.geocities.com/sprefutations/index.html


SJeikh Sulaymaan al Ulwaan idem


enzv enzv...

14-06-2006, 18:21
Sayyid Qutb

Dit is het verhaal van een man die in Allah geloofde en dat openlijk verklaarde.Hij werd gecofronteerd met tirannieke en onderdrukkende vijanden, die de mens het recht ontzegden om in de ALmachtige, de Prijzenswaardige Allah te geloven. Zij waren van Plan om de mens van die waardigheid te ontdoen , die hem door Allah gegeven is. Zonder deze waardigheid is hij gereduceerd tot een stuk speelgoed in de handen van de tirannen om zo gemarteld te worden en met zijn kreten van pijn zijn beulen te vermaken.

Maar het geloof in de harten van de gelovigen verheft hen boven alle vervolgingen . Geloof triomfeert over het leven. De angst voor hun martelingen deed hen niet twijfelen, zij hebben hun geloof nooit verzaakt.


Een man die een oneindige bijdrage leverde aan de Islamitische politieke gedachte , in een tijd waarin de Moslim wereld nog door westerse begrippen gefascineerd werd zoals:
nationalisme, de Natie en de vaders der Naties.
Nationalistische retoriek met socialist slagzinnen waren in de mode.
Het was in deze atmosfeer dat Sayyid Qutb (rahimahullah ) zijn stem zou verheffen –inderdaad , zijn balpen - tegen deze foute ideologieën en duidelijk zou aantonen dat dezen tot de moderne-dags jahiliyyah behoren.

Sayyid Qutb werd geboren op 8 Oktober 1906, in een dorp "Musha" in de gemeente van Qaha in de Provincie Assyout in Egypte. Zijn vader was Haj Qutb, zoon van Ibrahi , een bekende godsdienstige persoon in zijn dorp.Zijn moeder was ook een godsdienstige vrouw van een bekende familie die veel om hem en zijn twee jongere zussen, Hamida en Amina en een jongere broer, Muhammad gaf. Na zijn basisschool in Musha ging Sayyid Qutb naar Cairo voor verder onderwijs . Hier leefde hij met zijn oom, Ahmad Hussain Osman. Dit was in 1920,toen hij 14 jaar oud was. Het moet opgemerkt worden dat hij de Qur’an memoriseerde toen hij ongeveer 10 jaar oud was. Hij verloor zijn vader terwijl hij in Cairo was, hij overtuigde zijn moeder om met hem naar Cairo te komen waar zij ook stierf in 1940 . Na het overlijden van zijn moeder, drukte hij zijn eenzaamheid uit in enkele artikelen (Ummah, Mijn Moeder) gepubliceerde in het boek "De Vier Lichten" dat hij samen met zijn zussen en broer schreef.

In Cairo verliep hij zijn middelbare school met succes en in 1929 schreef hij zich in voor de leraren’ universiteit, Darul Oloom, . In 1939 kwalificeerde hij zich als een Arabisch-Taal leraar en ontving zijn Bachelor voor Kunsten . Hierna voegde hij zich bij het ministerie van onderwijs . Heel spoedig (na zes jaren) liet hij zijn ministerie baan links liggen en ging zijn tijd wijdden aan freelance schrijven . Een factor die tot het verlaten van zijn baan bij de ministerie leidde was zijn onenigheid met het ministerie van onderwijs en vele collega's aangaande zijn manier van onderwijs en zijn houding naar de literaire werken.

Vanaf 1939 tot 1951, werd een duidelijke omschakeling opgemerkt in zijn schrijven over de Islamitische ideologie . In November 1948 ging hij Naar de Verenigde Staten om de Onderwijsonderwijsprogramma's daar te bestuderen. Hij gaf twee en een half jaar uit bewegende tussen Washington en Californië . Hier merkte hij de materialistische houding op en het tekort aan enige spiritualiteit . Hij onderbrak zijn verblijf in de Verenigde Staten en keerde terug naar Egypte in Augustus 1950. Sayyid Qutb hervatte zijn baan als een leraar en werd onderwijsinspecteur in het ministerie van onderwijs alvorens hij in Oktober 1952 (opnieuw wegens zijn herhaalde onenigheden met de minister van onderwijs en vele van zijn collega's) aftrad.

De periode van 1951 aan 1965 omvatte zijn actieve da'wa bij de Moslim Broederschap. Zijn ideeën waren heel helder over de sociale en politieke/economische onrecht en de nood aan Islamitische hervorming en hij werd de voornaamste redacteur van de krant van de Moslimbroeders. Vanaf het begin van zijn da'wa in 1954 tot zijn executie bracht Sayyid Qutb (rahimahullah) het meeste van zijn tijd in de gevangenis door. In 1954, toen de Egyptische geheim dienst hem kwam arresteren had Sayyid Qutb (rahimahullah) een hoge koorts opgelopen. Zij drongen eropaan om hem de handboeien om te doen en sleurden hem mee naar de gevangenis. Onderweg viel hij een aantal malen flauw door de verzwakking die in zijn lichaam was opgetreden. Eenmaal binnen de gevangenis werd een speciaal-getrainde hond op hem losgelaten die hem meer dan twee uur rondsleurde. Hij werd zeven uur non-stop ondervraagt…..

Hij werd aangehouden omdat de Moslimbroeders ervan werden beschuldigd de dictator in 1954 te willen omver werpen en hij werd tot 15 jaren gevangenschap met zware arbeid veroordeeld. Hij verbleef voor meer dan 10 jaren in de Jarah gevangenis vlakbij Cairo. Hierna werd hij door zijn aftanende gezondheid en de bemiddeling van de Irakese President Abdusalam Arif vrijgelaten.

In 1965 publiceerde hij zijn bekende boek, Mallem Fittareek (Mijlpalen). Het boek keurt de gevestigde orde in de Moslim maatschappijen af en noemt deze jahiliyyah , het beschrijft ook de richtlijnen voor Moslim activisten en de stappen die men zal moeten nemen om een maatschappij te vestigen die op de Goddelijke Leiding is gebaseerd.

De jahiliyyah is kwaad en verdorven of het nu de oude of de moderne variant is. De uiterlijke verschijnselen kan door de eeuwen heen verschillend zijn, maar de wortelsblijven hetzelfde.de wortels zijn menselijke lusten , die de mensen niet uit hun onwetendheid en eigenwaan laten ontsnappen; of de belangen van sommige groepen mensen. Maar de zuivere wet van Allah snijdt deze wortels af en geeft een stelsel van wetten, die geen menselijke tussenkomst kent en niet beinvloed is door menselijke onwetendheid of menselijke lusten , of de belangen van een groep mensen.

[passage uit ‘Mijlpalen’]


Dit maakte de vijanden van de Islaam en de verdorven heersers zeer woedend . Dit leidde weer tot zijn arrestatie met de beschuldiging van samenzwering tegen de Egyptenaar President.. In de 'landsverraad' rechtszaak in 1966 werd hij beschuldigd van een samenzwering om een ‘Marxistische staatsgreep’ te bewerkstelligen . Deze lachwekkende aanklacht werd door een regime gemaakt dat reeds een hechte bondgenoot van het vroeger Sovjetunie was. De heersers van Egypte wisten dat zij een man probeerden terecht te stellen op een geheel valse aanklacht . De echte reden voor de aanklager was Sayyid Qutb's (rahimahullah) afkeuring van het systeem en regime en omdat hij deze bestempelde als jahiliyyah.




De dictator Nasser wist dat indien zulke ideeën toegestaan worden, zij een bedreiging zouden zijn voor zijn bewind en uiteindelijk zouden leiden tot de omverwerping van zijn regime.
Sayyid Qutb (rahimahullah) moest geëlimineerd worden....

Allah heeft herhaaldelijk beloofd dat Hij de verwerpers van het geloof, de tirannen en misdadigers in het Hiernamaalse te pakken zal nemen, terwijl Hij hen op de aarde nog wat uitstel geeft.

Denk niet dat Allah achteloos is omtrent hetgeen de onrechtvaardigen doen. Hij geeft hen uitstel tot de Dag waarop zij zullen staren, met opgeheven hoofd zich voorthaastend terwijl zij hun blik niet kunnen afwenden en hun hart ledig is. (Qoraan 14:42-3)
[passage uit zijn boek ‘Mijlpalen]

In 1965 leidde de intense haat en vijandigheid van Jamal Abdel-Nasir tegen de islam en moslims tot het bevel van ophanging van Sayyid Qutb (rahimahullah)..Dit zou alvorens de "Dageraad" en het Fajr Gebed plaatsvinden, zodat Jamal geen bezwaar van de Islamitische Wereld zou krijgen en alles in het geniep en snel kon uitvoeren. De nacht van de executie zag Sayyid Qutb (rahimahullah) in een droom onze geliefde Profeet Mohamed (Sallallahu alayhi wasallam) rijden op een wit Paard. De Profeet (Sallallahu 'alayhi wasallam) kwam na te zijn afgedaald van zijn paard naar Sayyid Qutb (rahimahullah), hij(Sallallahu 'alayhi wasallam) verlengde zijn groet aan Sayyid Qutb (rahimahullah) en zei tegen hem:
" Mijn Gelukwensen voor je martelaarsrschap Sayyid Qutb ".

Sayyid Qutb (rahimahullah) ontwaakte niet wetende dat enkele uren later hij ter dood gebracht zal worden. De Dageraads uren gingen voorbij .. De gevangenisbewaker liep naar de cel van Sayyid Qutb en schreeuwde " Maak je klaar , je wordt overgebracht naar een andere Cel " . Meteen begreep Syed Qutb (rahimahullah) de regerings kwaadaardige intenties en hij antwoordde: " ik weet dat ik verplaatst zal worden(niet naar een andere cel) maar naar de Hemel die bezit wordt door een Machtige Koning "

Onder de armoedige duisternis van de nacht, werd Sayyid Qutb (rahimahullah) naar zijn laatste Cel geleid om opgehangen te worden . Toen degene die de executie verrichte Syed Qutb zijn handen achter zijn rug probeerde vast te knopen zei Syed Qutb (rahimahullah) tegen hem: " Maak je geen zorgen,ik zal niet vluchten voor de Hemel , ik ga Allah ontmoeten. ......

Voorzeker, Allah heeft van de gelovigen hun persoon en hun bezittingen gekocht in ruil voor het paradijs ” [a-Tawbah]




Hij liet een hele erfenis achter met een totaal van 24 boeken, inclusief het 30 volume In de Schaduw van de Qur’an.

Sayyid Qutb zal altijd herinnert worden voor zijn erfenis van het duidelijk definiëren van de Basisideeën van de Tawheed en soevereiniteit van Allah, het helder verschil tussen puur geloof en het deelgenoten nemen naast Allah (Shirk) in het openlijke of verborgene .

Sayyid Qutb glimlachte toen hij geexecuteerd werd, hiermee zijn overtuiging aantonend dat hem een mooie leven dicht bij zijn Heer stond te wachten – een leven die hij duidelijk en rechtmatig verdiende.

14-06-2006, 18:34


Sayyid Qutb heeft voor zijn dood tauwbah gedaan en is teruggekeerd naar de minhaj salafus- Saalih.

14-06-2006, 18:41
Deze man, rahimahu Allah, is echt één van de vergeten helden van de Islam in deze tijd... Mogen wij allen de groei meemaken die hij heeft beleefd, ameen.

Jazaaki Allahu gayran voor het plaatsen.

Wa assalaam 'aleikum wa rahmatu Allahi wa barakatuh.

14-06-2006, 18:51

Citaat door Juwayriyah:
Deze man, rahimahu Allah, is echt één van de vergeten helden van de Islam in deze tijd... Mogen wij allen de groei meemaken die hij heeft beleefd, ameen.

Jazaaki Allahu gayran voor het plaatsen.

Wa assalaam 'aleikum wa rahmatu Allahi wa barakatuh.
Amien!

Wa iyaaki inscha allah.

p.s. mooie ondertekening masha allah!

14-06-2006, 19:45

Citaat door Zerina_muslima:
Amien!

Wa iyaaki inscha allah.

p.s. mooie ondertekening masha allah!
Insha Allah, ameen!

Haha, masha Allah, lieverd. Ik vind m eigenlijk ook wel mooi ja (ego..), net als die foto van die dappere Leeuwin in je avatar.. Moge Allah subhanahu wa Ta'ala ons een einde op aarde schenken zoals die van haar, ameen! (Wel eerste weg wezen hier maar gayr insha Allah... en sabr...)

Wa assalaam 'aleikum wa rahmatu Allahi wa barakatuh.

14-06-2006, 20:09

Citaat door Juwayriyah:
Insha Allah, ameen!

Haha, masha Allah, lieverd. Ik vind m eigenlijk ook wel mooi ja (ego..), net als die foto van die dappere Leeuwin in je avatar.. Moge Allah subhanahu wa Ta'ala ons een einde op aarde schenken zoals die van haar, ameen! (Wel eerste weg wezen hier maar gayr insha Allah... en sabr...)

Wa assalaam 'aleikum wa rahmatu Allahi wa barakatuh.
Haha een voorbeeld voor vele zusters inscha allah.

Amien.

Inscha allah zullen we snel hijrah doen ya ogtie l´azeeza.

Sabr hebben inderdaad.

Wa aleikoum assalam warahmatoeallah wabarakatoehoe

14-06-2006, 20:34
Sheikh Abdelhamid Kishk ra7imullah hoorde van zijn dood deed hem veel verdriet Kishk zat toen gevangen door zijn felle uitspraken tegen de taghoet regimes van Saudie Arabie Egypte Jordanie Irak etc hij riep tot het vermoorden van toenmalige verrader president Anwar Saddat en deze roep werd verhoord door Khalid Islambouli 26 jaar ook hem hebben ze toen terecht gestelt [shahied inshallah]een hele rewina toen in belad Masr [Egypte]

14-06-2006, 20:43

Citaat:
Sommige jongeren noemen de Shaykh Sayyid Qutb een afvallige en verbieden het lezen van zijn boeken, en zij zeggen een gelijksoortige uitspraak betreffende Hasan al-Banna, zoals zij ook zeggen betreffende enkele van de geleerden dat zij Khawarij zijn. Hun argument is dat (zij dit doen) in bevel om ‘de fouten (van deze mannen) bloot te stellen aan de mensen,’ alhoewel (deze jongeren) tot nu toe (slechts) studenten (van kennis) zijn. Ik hoop voor een antwoord zodat de twijfel van ons en anderen verwijdert kan worden, (en) zodat dit (verschijnsel) niet zal uitspreiden.
ja klopt, ik hoor dat ook heel erg vaak... dat je hem niet mag "volgen" en dat hij koraan heeft uitgelegd zonder dat hij er voor geleerd heeft, en dat hij een soefi was enz. enz enz.

14-06-2006, 20:46

Citaat door '[J:
ust_Mii']ja klopt, ik hoor dat ook heel erg vaak... dat je hem niet mag "volgen" en dat hij koraan heeft uitgelegd zonder dat hij er voor geleerd heeft, en dat hij een soefi was enz. enz enz.
Assalamoe aleikoum warahmatoeallahi wabarkatoehoe,

Ogtie geloof niet alles. Sayyid Qutb heeft voor zijn dood tauwbah gedaan en is teruggekeerd naar de minhaj salafus- Saalih.

14-06-2006, 20:47



Citaat door Zerina_muslima:
Assalamoe aleikoum warahmatoeallahi wabarkatoehoe,

Ogtie geloof niet alles. Sayyid Qutb heeft voor zijn dood tauwbah gedaan en is teruggekeerd naar de minhaj salafus- Saalih.
Alhamdoellilah

, dat is mijn probleem, ik geloof alles wat andere mensen tegen mij zeggen. Gair. barakallahoe fieki sis, voor het plaatsen

14-06-2006, 20:49

Citaat door '[J:
ust_Mii']Alhamdoellilah

, dat is mijn probleem, ik geloof alles wat andere mensen tegen mij zeggen. Gair. barakallahoe fieki sis, voor het plaatsen
Wa fieki barakallah!

14-06-2006, 22:34

Citaat door The_Reporter:
Voltooid verleden tijd. In de tegenwoordige tijd zijn er nieuwe ontdekking en dus nieuwe oordelen.
Kun je inscha allah wat specifieker zijn?

Pagina's : [1] 2