Bekijk volle/desktop versie : Politie te druk met bonnen



07-06-2006, 18:05
Woensdag 7 juni 2006 - DEN HAAG – Door het werken met prestatiecontracten rijdt de politie zichzelf zwaar in de wielen. Omdat rechercheurs liever snel scoren met makkelijke zaken, wordt complexe criminaliteit niet aangepakt.
Agenten zijn zo druk met bonnen schrijven dat ze de grip op wijken dreigen te verliezen. Sommige politiemensen hebben uit onvrede een andere functie gevraagd. Dat blijkt uit een evaluatie van de prestatiecontracten bij de politie door de Politieacademie, de Universiteit van Amsterdam en adviesbureau Twynstra Gudde. De onderzoekers hebben gesprekken gevoerd met 174 politiemensen op alle niveaus.

Leidinggevenden blijken extra verkeers- en horecacontroles (‘scoormomenten&rsquo te houden, waarbij makkelijk en snel veel boetes kunnen worden uitgedeeld. Alcoholcontroles gelden als ‘goudmijntje’.

Wijkagenten die geen gedonder willen door al te veel bekeuringen in de eigen buurt, schrijven liever bonnen ‘om de hoek’, in de wijk van een collega.

Politiemensen in de noodhulp moeten tussen de spoedmeldingen door verkeersboetes uitdelen, net als collega's van de jeugdzorg.

Ook wordt er meer ‘gestapeld’ door zo veel mogelijk bekeuringen aan één persoon uit te delen. De onderzoekers bespeuren eveneens vormen van ‘creatief boekhouden’. Ze voeren bijvoorbeeld het aantal strafzaken op door één zaak met meerdere verdachten te splitsen in meerdere nieuwe.

De recherche loopt in sommige regio’s tegen haar grenzen aan en zit ronduit in de knel door de prestatieafspraken. Moeilijke en tijdrovende, maar belangrijke zaken blijven liggen om met eenvoudige zaken toch het vereiste aantal verdachten en strafdossiers te halen.

De prestatiecontracten (in 2003 ingevoerd) leiden onderling tot concurrentieslagen. ‘Soms worden zelfs wedstrijdjes gedaan over hoeveel bonnen je in een dienst of week kan schrijven’, aldus het rapport. Als meerdere teams of politiemensen betrokken zijn bij een aanhouding, wordt ruzie gemaakt wie die op zijn conto mag schrijven.

Op de werkvloer groeien de spanningen tussen voor- en tegenstanders van de prestatiecontracten. Over de hele linie daalt de motivatie bij het personeel.

In de nieuwe prestatiecontracten die de overheid met de politie sluit, zullen minder vaste aantallen worden vastgelegd. Dat zei minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) gisteren nadat hij de onderzoeksresultaten in ontvangst had genomen.


http://www.bndestem.nl/binnenland/article398680.ece