Bekijk volle/desktop versie : sluiting concentratiekamo Guantanamo



31-05-2006, 21:48
EU vraagt sluiting gevangenenkamp Guantanamo


De Europese Unie zal er bij de Verenigde Staten op aandringen om Guantanamo Bay zo vlug mogelijk te sluiten. Dit heeft EU-Commissaris Benita Ferrero-Waldner, verantwoordelijk voor het Buitenlands Beleid, woensdagmiddag in het Europees Parlement gezegd.

Volgens Ferrero-Waldner werd de kwestie vorige weekeinde nog door de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie besproken. "Alle 25 ministers zitten hier op dezelfde golflengte", zo zei ze.

Op 19 mei riep een VN-panel de VS reeds op om Guantanamo te sluiten. Hoewel de oproep niet bindend is, veroorzaakte de vraag wel irritatie bij de Amerikanen. Zo zei John Bellinger, de hoogste juridische adviseur bij het State Departement, dat het panel zijn mandaat overschreden had. "De leden hadden het recht niet om de sluiting te vragen."

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik, die momenteel het voorzitterschap van de Unie waarneemt, verklaarde dat deze moeilijke problemen ook in een goede transatlantische relatie aan bod kunnen komen.
Op 21 juni vindt in Wenen de jaarlijkse EU-VS-top plaats en zal Guantanamo op de agenda staan.
(Belga 19:36)