Bekijk volle/desktop versie : Blanke autochtone ontuchtpleger pleegde moord



20-05-2006, 17:46
http://www.ad.nl/utrecht/stad/article351366.ece


Citaat:
UTRECHT - Cornelis V. (67), verdacht van een dubbele ontuchtzaak in de Utrechtse Fruitbuurt (Ondiep), zegt op zijn 18de een moord te hebben gepleegd.
Daardoor belandde hij naar zijn zeggen jarenlang in het tbs-circuit. Maar als V. (67) gistermiddag zelf niet zo eerlijk was geweest dat op te biechten, had Justitie dat waarschijnlijk nooit geweten.

Zonder V’s biecht had de Utrechtse rechtbank wellicht met heel andere ogen naar de verdachte aangekeken.

V’s opzienbarende verklaring kwam als een reactie op een opmerking van de Utrechtse rechters dat zij het betreurden zo weinig van hem te weten. In 1995 was hij weliswaar voor ontucht vervolgd, maar ook toen is er met geen woord gerept over het verleden.

Het OM probeerde in allerijl te achterhalen of hij inderdaad als jongvolwassene een moord pleegde, en vervolgens tot zijn 43ste vastzat, waarvan 14 jaar in een tbs-kliniek. V. vertelde na de moord in Rotterdam naar het Utrechtse Pieter Baan Centrum (PBC) te zijn gegaan, waarna hij vastzat in de koepelgevangenis in Breda. Daarna vertoefde hij onder meer in de Utrechtse Van der Hoevenkliniek voor TBS-ers. In 1981 zegt hij te zijn vrijgekomen.

Wat er met zijn gegevens is gebeurd, blijft volslagen onduidelijk. Zijn ze gewist omdat zijn dossier is opgeschoond? Liggen er nog bewijsstukken in Rotterdam, waar hij telkens werd gescreend om te kijken of het tbs-trajact moest worden voortgezet? En hoe kan het dat de gegevens van zijn strafblad zijn verwijderd? Dat zou betekenen dat iemand in zijn tienerjaren zodanig in de fout kan gaan dat er tbs wordt opgelegd, maar die gegevens onvermeld blijven als hij een halve eeuw later als bejaarde man opnieuw van strafbare feiten wordt verdacht.

Ook het OM bleek totaal verrast door V’s biecht en heeft op de vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren nog geen antwoord.