Bekijk volle/desktop versie : Plaats hier alle turkse gerechten!



Pagina's : [1] 2 3

08-05-2006, 15:54
Eten van turken lijkt mij ook heerlijk. Dus zied plaatsen

08-05-2006, 16:17



Citaat door Lucky_C:
up up up!!

08-05-2006, 18:59
zeker jammer al 60 keer bekeken en nog niets. Kom op dames!

08-05-2006, 19:40
gevulde aubergine

2 klein. aubergines
2 eetlepels olie
2 eetlepels boter
2 klein. gesnipperde uien
3 middelgrote tomaten, van schil en zaadjes ontdaan en in stukken gesneden
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 laurierblad
1 stokje kaneel
1/4 kop gehakte peterselie
1/2 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
8 zwarte olijven
8 ansjovisfilets

----------------------------------------------------------
Ontdoe de aubergines van hun stelen. Verhit de olie en bak de aubergines 5 minuten aan alle kanten. Haal ze uit de pan. Schil ze, snijd ze in de lengte doormidden en haal wat van het vrucht- vlees eruit. Verhit de boter en bak de uien 5 minuten tot ze goudgeel zijn. Voeg de tomaten toe en laat ze 10 minuten op een zacht vuur sudderen. Voeg de knoflook, het laurierblad, het kaneelstokje, de peterselie, zout en peper toe en laat het nog 10 minuten sudderen. Verwijder laurier en kaneel en vul de aubergines met het mengsel. Leg de aubergines in een beboterde vuurvaste schotel. Zet ze in een voorverwarmde oven en laat ze in 30 minuten bij 175 graden gaar worden. Garneer met olijven en ansjovisfilets en serveer warm.



08-05-2006, 19:41


Izmir köfte

500 gr lams- of rundergehakt
1 geperst teentje knoflook
1 fijngehakt uitje
gehakte verse peterselie
1 -2 sneetjes witbrood, geweekt in water of melk
1 ei
2 theelepels komijn
zout, peper
bloem
olijfolie/boter
1 blik tomaten
1 gesneden groene paprika
1 theelepel suiker
zout, peper

-------------------------------------
Vermeng het gehakt met de knoflook, de ui, het uitgeknepen brood, het ei, de komijn, de gehakte peterselie, zout en peper. In Turkije kneed men het gehakt langdurig met de hand, maar u kunt ook de deeghaken van de mixer gebruiken. Vorm van het gehakt kleine ovale balletjes die in de palm van de hand passen en rol ze even door de bloem. Bak de balletjes in een combinatie van olijfolie en boter tot ze bruin zijn en haal ze uit de pan. Bak in dezelfde pan heel even de paprika en voeg het blik tomaten toe. Laat dit een paar minuten stoven, doe er dan zout, peper en suiker bij en breng de saus aan de kook. Leg vervolgens de gehaktballetjes in de saus en laat ze ± een uur op een kleine pit stoven, of gebruik een vlamverdeler. Af en toe even roeren kan geen kwaad.

08-05-2006, 19:43
Kiymali sarma (Gevulde wijnbladeren met gehakt)

1 potje of 30 verse wijnbladeren (tegenwoordig zelfs bij Konmar te vinden)
5 klein. fijngehakte uien
350 gr kalfsgehakt
2/3 kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten
1 theelepel fijngestampte muntblaadjes
2 theelepels fijngehakte peterselie
een snufje kaneel
zout en peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie
water of kippebouillon
sap van 1 citroen

-------------------------------------------------------
Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water. Meng uien, gehakt, rijst, munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar. Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druiveblad en rol het op.

Leg de bladeren met de nerven naar beneden. Leg de vulling onder het midden van het blad. Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe. Rol de dolma van onderaf stevig op.

Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten. Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld. Giet er zoveel water of bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap. Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de casserole. Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen. Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht koud op.

08-05-2006, 19:46
Heb dit even gegoogled:

Turkse Börek

Ingrediënten:
4 vellen fyllodeeg, 450 gram diepvriesspinazie, ½ ui, 2 eetlepels olijfolie en olijfolie om te bestrijken, 1 teentje knoflook, 25 gram blanke amandelen, 100 gram feta, zout, peper.

Bereidingswijze:
Laat het fyllodeeg ontdooien. Laat de spinazie in een vergiet ontdooien. Verwarm de oven voor op 200° C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Pel de knoflook, pers hem boven de pan uit en bak de knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg de ui toe en fruit hem op matig vuur in circa 5 minuten glazig. Hak de amandelen in grove stukken en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin. Snijd de fetakaas in blokjes. Meng de spinazie met de ui, de amandelen en de feta en breng op smaak met zout en peper. Leg de vellen fyllodeeg op een werkvlak en bestrijk ze dun met olijfolie. Snijd ieder vel over de lengte in 3 lange, gelijke repen. Schep op het begin van elke deegreep een beetje spinazievulling en vouw steeds driehoekjes tot de deegreep op is. Leg ze op de bakplaat en laat ze midden in de oven in ongeveer 15 minuten gaar worden.

(Bij de topic van zahira staat trouwens ook een recept van börek op een andere manier, met kaas)

Köfte (lams- of rundergehakt in knoflooksaus)

Ingrediënten:
500 gram runder of lamsgehakt, 2 uien, 2 teentjes knoflook, bosje peterselie, Turkse kofte-kruiden (poeder), zout, peper.
Knoflooksaus:
3 eetlepels boter, 10 teentjes knoflook, 4 eetlepels bloem, ¼ liter bouillon, ¼ liter melk, zout, peper.

Bereidingswijze:
Vermeng de zeer fijngesnipperde uien, 2 teentjes geperste knoflook, de gehakte peterselie en het gehakt met rijkelijk Turks köftepoeder, zout en royaal peper goed met elkaar. Maak vervolgens kleine, langwerpige gehaktballetjes en leg die op een bord. Bak in de hete boter de zeer fijngestampte knoflook (10 teentjes) glazig, roer beetje bij beetje de bloem erdoor en giet, ook beetje bij beetje, de bouillon en melk erbij. Blijf alsmaar roeren, want er mogen geen klontjes in komen. Breng de saus even aan de kook en bestrooi met peper en zout. Doe vervolgens de gehaktballetjes voorzichtig bij de saus, roer alles goed door elkaar en laat de balletjes nog zo'n 30 minuten stoven op zacht vuur. Snipper er voor het serveren nog wat peterselie over.

Kuzu Kapama (ovenschotel van lam met diverse groenten)

Ingrediënten:
1 kilogram lamsvlees, 2 grote aubergines, 6 grote tomaten, 6 grote aardappelen, 4 grote preien, 2 courgettes, zout, versgemalen peper, 2 groene paprika's, 4 teentjes knoflook, rozemarijntakjes, basilicum, 5 takjes peterselie, 2 eetlepels olijfolie.

Bereidingswijze:
Snijd het vlees in niet te kleine blokken. Snijd de aubergines in plakken en zet ze 20 minuten met zout bestrooid weg. Pel de tomaten en snijd ze in dunne plakken. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken. Maak de preien en de courgettes schoon en snijd ze dun. Schil de courgettes als ze niet meer piepjong zijn. Hol de paprika's uit en snijd ze in dunne slierten.
Zet alle groenten in ruim kokend water. Wrijf het vlees in met wat knoflook uit de knijper en zout, schroei het in de olie aan alle kanten dicht en schik het daarna in een vuurvaste schotel. Spoel de aubergineplakken onder de koude kraan en laat ze, evenals de overige groenten, goed uitlekken. Leg ze nu op het vlees en gebruik de gesneden aardappelen als bovenlaag. Voeg voldoende zout en peper toe, leg de kruiden erop en strooi er de fijngesneden knoflook over. Voeg nog een scheutje water toe en bak het gerecht 1½ uur in een voorverwarmde oven van 200° C tot alles gaar is.


Levrek firin (gevulde baars)

Ingrediënten:
1 baars van 900 tot 1350 gram, 1½ theelepel zout, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels boter.

Ingrediënten voor de vulling:
2 eetlepels olijfolie, 1 fijngehakt uitje, 4 eetlepels gehakte selderijblaadjes, 2 eetlepels gehakte peterselie, ongeveer 50 gram broodkruim, 1 theelepel zout, versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel citroensap.

Ingrediënten voor de saus:
2 eetlepels olijfolie, 1 fijngehakte middelgrote ui, 1 groene paprika, zonder zaad en in ringetjes gesneden, 4 gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten, ½ theelepel zout, mespuntje cayennepeper, mespuntje basilicum, mespuntje suiker, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels water, 2 eetlepels gehakte peterselie.

Bereidingswijze:
Laat de baars schoonmaken en de graten verwijderen. Bestrooi hem van binnen en van buiten met zout. Besprenkel hem met citroensap en leg hem weg. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Doe de selderij en peterselie erbij en fruit nog 2 minuten. Roer het broodkruim, zout, peper en citroensap er goed door. Laat dit afkoelen. Vul de baars en maak hem dicht met prikkers. Besmeer een ovenschaal met boter en bak de vis op 175° C 30 minuten of tot de vis gaar is. Bak niet te lang. Verhit intussen de olie voor de saus en fruit de ui 2 minuten. Bak de groene paprika en de tomaten nog 3 minuten mee. Voeg zout, cayennepeper, basilicum, suiker, citroensap en het water toe en breng het aan de kook. Laat de saus een paar minuten inkoken. Roer de peterselie erdoor. Giet de saus over de vis en serveer.

08-05-2006, 19:47
Yaprak Sarma (Dolma's met rijst)

1 potje wijnbladeren
1 1/2 eetlepel olijfolie
1 fijngehakte ui
2/3 kop rijst
1 1/2 kop water
1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water)
1 kop pijnboompitten
1 eetlepel fijngehakte peterselie
zout en peper naar smaak
1 mespuntje kaneel
2 gepelde tomaten in stukjes
water
sap van 1 citroen

------------------------------------------
Spoel de wijnbladeren voorzichtig onder koud stromend water af. Sauteer de ui goudbruin. Voeg de rijst toe en sauteer al roerend 3 minuten. Doe water, rozijnen en pijnboompitten erbij. Roer het goed door elkaar, doe een deksel op de pan en laat het mengsel 25 minuten sudderen tot het water geheel is opgenomen. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie, zout, peper, kaneel en de tomaten erdoor. Vul de wijnbladeren met dit mengsel. Bekleed een casserole met de overgebleven wijnbladeren. Leg de gevulde wijnbladeren erop, afgewisseld met een laag bladeren. Verzwaar ze met een bord, doe een deksel op de casserole. Breng het aan de kook en laat ze op een zacht vuur ongeveer 1 uur sudderen. Laat de gevulde bladeren afkoelen in de casserole. Giet ze af en serveer ze koud.

08-05-2006, 19:48
Piyaz (Witte bonen salade)

250 gram witte bonen
1 glas azijn
1 ui
3 tomaten
3 groene paprika's
12 zwarte olijven
half bosje peterselie
3 eieren
2 lepels zout
olijfolie

------------------------
Zet de bonen een nacht in de week. Giet de bonen af en doe ze in kokend water op een laag vuurtje, tot ze gaar zijn. Giet ze af, doe ze in een kom. Voeg het zout en 3/4 glas azijn toe. Laat dit 2 tot 3 uur staan. Snijd de ui in halve maan plakjes. Wrijf ze in met zout, tot het sap uit de uien trekt. Spoel ze af. Giet de bonen af. Voeg aan de bonen de uien en gesnipperde peterselie toe. Garneer dit met gepelde tomaat, paprika en hard gekookte eieren. Maak van de olijfolie, zout en azijn een slasaus en giet dit over de salade.

08-05-2006, 19:48
LACHMAHUN (van rachidamoslima)






indr. deeg:
1 kilo meel/bloem
ongeveer 400 ml. warme melk of koude joghurt
1 eetl. zonnebloemolie
1 eetl. suiker
3 eieren
beetje gist
beetje zout

xmeng deze ingr. samen en kneed het ongeveer 8-10 min goed door
xlaat het deeg tot het dubbele rijzen

ingr. vulling:
gehakt
2-3 eetl. tomaten puree
sambal
zout
zwarte peper
ui
peterselie

xvorm het deeg in kleine bolletjes en rol het langwerpig uit
xmeng de ingr. van de vulling smanen
xverdeel de vulling op het uigerolde deeg
xen bak het in de oven op 180-200°c



Veel succes


08-05-2006, 19:49
Yogurtlu patlican salatasi (Aubergine salade met yoghurt)

6 grote aubergines
sap van 1 citroen
2 lepels olijfolie
1 lepel zout
2 teentjes knoflook
half glas yoghurt
1 tomaat
1 groene paprika
zwarte olijven

--------------------------
Bak de aubergines tot het vruchtvlees zacht wordt. Prak ze met een vork. Voeg de citroensap, olijfolie, geperste knoflook, yoghurt en zout toe. Goed mengen, en garneren met in dikke plakken gesneden tomaat, paprika en olijven.

08-05-2006, 19:50
Patlican dolma (Gevulde aubergines)

4 aubergines
2 uien
2 teentjes knoflook
4 tomaten
4 Spaanse pepers
sap van 1 citroen
1 kopje olijfolie
1 lepel paprikapoeder
2,5 dl groentebouillon
1 theelepel tijm
1 bosje peterselie
peper en zout

--------------------------
Spoel de aubergines af onder koud stromend water en dep ze droog. Schil reepjes van de aubergines af, en snijd ze in de lengte doormidden (de uiteinden vast laten zitten). Steek de aubergines een aantal keren in met een mes, en wrijf ze in met zout.
Na 10 minuten de aubergines afspoelen met koud water, en droogdeppen. Besprenkel ze met citroensap en laat dit 10 minuten trekken. Verhit de olijfolie, fruit hierin de knoflook en bak de aubergines. Haal de aubergines uit de pan en zet ze weg.
Snijd de ui in halve ringen en fruit ze in de overgebleven olijfolie. Bestrooi de uien met peper, zout en paprikapoeder. Vul de aubergines met de uien en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Ontvel de tomaten, snijd ze in plakjes en leg ze over de aubergines. Halveer de Spaanse pepers, en ontdoe ze van de zaden en zaadlijsten. Snijd de pepers klein en leg ze over de tomaten. Giet hier de bouillon over. Bestrooi dit alles met tijm, peper en zout. Zet de schaal 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Bestrooi de aubergines als laatste met vers gehakte peterselie.

08-05-2006, 19:51


Mucver (Courgettepannekoekjes)

3 courgettes
1 ui
kopje bloem
4 eiren
zout
peper
2 el gehakte munt
2 el gehakte dille
olijfolie
1,5 glas yogurt
1/2 tl komijn
___________________
De courgettes schoonmaken, onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
De ui pellen. Ui en courgettes fijnraspen en in een schaal doen. De bloem en de eieren toevoegen en er een glad beslag van van roeren.
Het courgettebeslag op smaak brengen met peper en zout en de gehakte kruiden erdoor roeren.
De olijfolie in een koekepan verhiiten en steeds een lepel vanhet beslag in de pan laten glijden..

08-05-2006, 19:53
Sjisj-kebap
600 gr lamsvlees in stukjes
2 eetlepels olijfolie
1 uitgeperste citroen
2 gesnipperde uien
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
250 gr langkorrelige rijst
8 sjalotjes
1 rode paprika, in stukjes, zonder zaad
1 groene paprika, in stukjes, zonder zaad
1 aubergine, geschild en in plakjes
8 klein. tomaatjes
1 eetlepel gewassen rozijnen
1 eetlepel geschaafde amandelen
5 dl water

------------------------------------------
Wrijf het vlees in met peper en zout. Roer in een kom de helft van de olijfolie met citroensap, voeg er de helft van de gesnipperde ui, knoflook, tijm en laurier aan toe, leg het vlees erin en marineer het 2 uur afgedekt in de koelkast. Rijg aan tweemaal zoveel pennen als er gasten zijn de sjalotjes, om en om stukjes vlees, paprika, aubergine en kleine tomaatjes. Rooster het vlees boven gloeiend houtskool en bekwast het af en toe met de marinade. Maak van de rijst een pilaf als volgt. Fruit de helft van de uien in de rest van de olie, voeg er de rijst en wat reepjes paprika aan toe en roer regelmatig tot de rijst glanzend geworden is. Voeg het water, de rozijnen en amandelen toe en laat het geheel zachtjes gaar koken.

08-05-2006, 19:54
Hier een recept van zahira:

Gevulde paprika en tomaat:



Ingredienten:

3 gekleurde paprika's
3 tomaten
Bulgur (turkse soort rijst/pasta)
200 gram gehakt (lams of kip gehakt)
2 teentjes knoflook
1 ui
3 takjes mahdnoes
een paar blaadjes basilicum
1 zakje geraspte geitenkaas ( of gewone geraspte kaas)

Bereidingswijze:

Doe de bulgur in een kom en voeg hier lauw water aan toe en laat dit intrekken.
Zodra deze is ingetrokken stoom je het in de couscous pan voor 10 minuten.
doe de bulgur in een grote kom en doe er 3 eetlepels olie en zout bij en een kopje water.
Laat dit even intrekken voor 5 min en stoom het weer opnieuw voor 5 a 10 minuten.
Doe de bulgur weer in de grote kom met een half kopje water en laat dit weer 5 min trekken.
Stoom hem nu voor de laatste keer voor 5 min.

Bak de gehakt rul met wat ui, knoflook, peterselie en kruiden(peper,komijn, paprika)
En laat het uitlekken.

Snijd de paprika's door midden en haal de pitten eruit.
Snijd het topje van de tomaten eraf en maak ze leeg met een lepel.
Smeer ze met olijfolie in met een kwast en sbestrooi ze met zeezout en doe ze voor 5 minuten roosteren in de oven op 250 graden.

Meng nu de bulgur met het gehakt en de mahdnoes en basilicum en vul daar de tomaten en paprika's mee.

Strooi de geiten kaas erover heen en doe ze in de oven voor 15 minuten tot de kaas goudkleurig wordt.

Ingredienten bulgur salade:


Koude bulgur
In ringen gesneden olijf
1 sjalotje fjn gesneden
fijn gesneden basilicum
1/2 groene en 1/2 rode paprika heel fijn gesneden

Extra voor de versiering:

een paar blokjes feta kaas
cornichons (augurk)

Dressing:

3 dessert lepels groene pesto
1 dessert lepel mosterd
2 dessert lepels zonnebloem olie
1/2 dessert lepel azijn
zout naar smaak
snufje peper

Pagina's : [1] 2 3