Bekijk volle/desktop versie : Meer dan duizend CIA-vluchten boven Europa



03-05-2006, 04:02
Meer dan duizend CIA-vluchten boven Europa

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft sinds 2001 meer dan duizend geheime vluchten uitgevoerd in of door het Europese luchtruim. Dat stelt de onderzoekscommissie van het Europees Parlement in een woensdag verschenen tussenrapport.

De commissie onderzoekt het optreden van de CIA in Europa en richt zich vooral op de vluchten waarmee terreurverdachten van en naar geheime detentiecentra (al dan niet in Europa) zouden zijn vervoerd. Vorige week nog stelde Europees terrorismecoördinator Gijs de Vries nog dat er naar zijn weten geen CIA-vluchten hebben plaatsgevonden boven Europees grondgebied.

Op basis van data van de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol en verklaringen van mensen die beweren door de CIA te zijn ontvoerd, is de onderzoekscommissie tot de conclusie gekomen dat mensen veelal zijn ontvoerd door dezelfde groep personen en zijn vervoerd met dezelfde vliegtuigen.

De Verenigde Staten hebben vooralsnog geen officieel commentaar geleverd op de kwestie, maar als blijkt dat er inderdaad geheime detentiecentra zijn in Europa of dat mensen vanuit Europa naar landen zijn gebracht waar wordt gemarteld, overtreden de VS Europese mensenrechtenverdragen. De commissie heeft tot januari de tijd om het onderzoek af te ronden.

woensdag 3 mei 2006
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_199218.html

"CIA gebruikt privé-maatschappijen voor foltervluchten"
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA schakelt private luchtvaartmaatschappijen en 'dekmantelbedrijven' in voor het illegaal transport van spookgevangenen. Dat blijkt uit het rapport "Below the radar: secret flights to torture and disappearance" van Amnesty International. Het is de eerste keer dat Amnesty alle informatie over de illegale transporten van terreurverdachten gebundeld heeft.

Volgens Amnesty bewijst het rapport dat de CIA wetgeving omzeilt om te vermijden dat vluchten kenbaar gemaakt moeten worden aan de luchtvaartautoriteiten. Het rapport somt tientallen bestemmingen op waar vliegtuigen die geassocieerd worden met illegaal transport van gevangenen, geland of opgestegen zijn.

Bijna duizend vluchten
Amnesty beschikt over gegevens van bijna duizend vluchten die een directe link hebben met de CIA en vooral het Europese luchtruim hebben aangedaan. Ook zijn er gegevens van meer dan zeshonderd andere vluchten uitgevoerd met vliegtuigen die af en toe gebruikt werden door de CIA. Daartoe behoort onder meer de Gulfstream III met registratienummer N829MG, die een tussenlanding maakte op de luchthaven van Deurne.

De mensenrechtenorganisatie roept de regeringen op om vliegtuigen of helikopters die gebruikt worden door inlichtingendiensten, expliciet als staatsvluchten te laten registreren. "De Amerikaanse autoriteiten maken misbruik van de Chicago Conventie, die stelt dat burgervluchten niet moeten worden gemeld als ze een land overvliegen. Het transport van terreurverdachten is een overheidstaak, vandaar dat wij de registratie als staatsvlucht vragen", zegt Eva Berghmans, woordvoerster van Amnesty Vlaanderen.

Verdachte vluchten
"Bij verdachte vluchten moet de mogelijkheid bestaan om opheldering te vragen en een controle uit te voeren. Als het om een bijzonder verdachte vlucht gaat, is een staat verplicht om die te weigeren", stelt de woordvoerster, die beklemtoont dat uit het rapport duidelijk blijkt dat het om een bewuste strategie van de CIA gaat.

03-05-2006, 08:46


Leugenaar De Hoop Scheffer: Geen CIA-vluchten EU
http://forums.marokko.nl/showpost.php?p=18707064&postcount=1

GEK. Zou de Hoop Scheffer dan iets gemist hebben ?


Amerika voert inderdaad speciale vluchten uit om terreurverdachten over de wereld te vervoeren. Volgens VS-minister van Buitenlandse Zaken Rice is dit nodig in de internationale strijd tegen het terrorisme.

Rice verdedigt CIA-vluchten

Kritiek
Vlak voor haar vertrek naar Europa reageert Rice op de kritiek die de Verenigde Staten krijgen op de geheime vluchten die de CIA uit zou voeren. Europese leiders, onder wie minister Bot van Buitenlandse Zaken, hadden de VS om opheldering gevraagd. Rice wil dat Europa vertrouwen heeft in de VS.

Martelen
Rice benadrukt dat de gevangenen die naar Europa worden gevlogen, niet gemarteld worden. Ook worden ze niet vervoerd naar landen waar de overheid dat zou kunnen doen.

Soevereiniteit
Volgens Rice hebben de VS altijd de "soevereiniteit" van andere landen gerespecteerd. "Het is aan die regeringen en hun burgers om te beslissen of zij met ons willen meewerken om terreuraanslagen tegen hun eigen land en andere landen te voorkomen en om te besluiten hoeveel geheime informatie zij openbaar kunnen maken'', aldus Rice. Zij benadrukte dat landen het best kunnen samenwerken om het gevaar van terrorisme te keren.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2005/12_december/05/buitenland/1205_1345_Rice_terrorisme.xml

Oud nieuws, maar goed. Het staat er toch echt !