Bekijk volle/desktop versie : Grafkelder Chinese keizer Qin nog steeds geheim



02-05-2006, 23:21
Grafkelder Chinese keizer Qin nog steeds geheim
BONN - De grafkelder van de Chinese keizer Qin Shihuangdi zal binnen enige jaren worden geopend. Archeologische technieken zijn zo voortgeschreden dat niet hoeft te worden gevreesd voor vernietiging van de nalatenschap van de grondlegger van de Qin-dynastie, die 206 voor Christus overleed.

De omzichtigheid waarmee Duitse en Chinese archeologen daarbij te werk zullen gaan, staat in schrille tegenstelling tot de aanpak van de keizer zelf. Hij vestigde zijn rijk, in wat nu centraal China is rond de huidige stad Xi'an, maar heeft de dood van honderdduizenden onderdanen op zijn geweten.

De tentoonstelling Xi'an - Keizerlijke macht in het hiernamaals in de Kunst und Austellungshalle in Bonn stelt tot 23 juli de ontwikkeling van de Chinese grafcultuur voor aan de hand van keizerlijke en adellijke graven sinds Qin tot de negende eeuw na Christus. Hooggeplaatste doden kregen passende begeleiding mee, bleek al bij de eerste opgravingen, die uit 1974 dateren. De keizer liet zich na zijn verscheiden beschermen door een leger van terracottasoldaten. Die werden levensgroot, samen met paarden en andere dieren, aangetroffen toen op enkele kilometers van de heuvel waar de heerser zelf begraven ligt een put werd gegraven.

Verschillende legereenheden, zoals een krijger met een groen gezicht, zijn nu voor het eerst in Europa te zien. In het dal van de Wei-rivier en directe omgeving zijn inmiddels talrijke konings- en keizersgraven aangetoond.

Qin moet zich als een god hebben gevoeld, maar in het besef niet onsterfelijk te zijn. Om een elixer voor het eeuwige leven te verwerven zond hij een schip met jongelingen en maagden om in de Oostelijke Zee het Eiland van de Onsterfelijken te vinden. Ze keerden niet terug; ze hadden de vrijheid gevonden.

Dictator Mao, die in de jaren zeventig Chinezen met het rode boekje liet zwaaien, zag de megalomane Qin als zijn grote voorbeeld. Hij schreef dat in 1958. Later werd in het westen bekend dat de Grote Roerganger dat letterlijk had genomen. De dynastieën na Qin zijn in alle opzichten wat bescheidener geweest. Ook zij lieten zich na de dood begeleiden door beschermers van terracotta, maar die werden allengs kleiner. Historici schrijven dat toe aan economische redenen maar ook aan de invloed van het boeddhisme, dat een religieus alternatief voor de Chinese tradities bood. Bij de Tangdynastie (tot 907 na Chr.) waren de soldaten niet meer dan een derde van het formaat van de modale Chinees.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/40642561/Grafkelder_Chinese_keizer_Qin_nog_steeds_geheim.ht ml

02-05-2006, 23:39




ik ben benieuwd naar de opening...