Bekijk volle/desktop versie : Verdriet *Boeken over Verdriet*



02-05-2006, 14:30




Soms helpt het al om een filmpje of DVD-tje te kijken waarin jongeren spelen, die een beetje meemaken waar jij ook mee zit. Herkenning. Ben je niet direct zwaar down en depressief, maar zit je wel ergens mee? Pesten, sex, iemand verloren…….whatever. Zo kan het ook gaan met boeken, als je van lezen houdt. Met boeken kom je in een hele andere wereld terecht, die je eigen wereld wel raakt.
TIPS om te lezen
Als je van lezen houdt heb je geluk! Er zijn heel veel boeken en boekjes, met verhalen over jongeren die zich, net als jij misschien, helemaal niet goed voelen. Omdat ze hele erge dingen hebben meegemaakt in hun leven, of omdat ze zich, zomaar van de ene dag op de andere dag, zwaar down en depressief voelden. Soms helpt het om te lezen over hoe zij hier mee om zijn gegaan. Wat ze zelf deden wat hielp. Wat anderen voor hen deden wat hielp.

Hieronder vind je een aantal titels van boeken waar je wat aan kunt hebben. Je kunt ze vinden in de bibliotheek en in de winkel.


13 BOEKEN VAN UITGEVERIJ LEMNISCAAT:

1: DE VOORSPELLING van Evert Hartman
Sander is net gaan studeren en krijgt van iemand die hij niet kent, te horen dat hij nog maar twee weken te leven heeft. Is dit een studentengrap?

2: MET HET MES OP TAFEL van Cynthia Voigt
Over het meisje Tish dat op een ochtend een scherp mes op tafel legt. Haar stiefvader lijkt haar doelwit. Ze voelt zich machteloos en heeft het gevoel dat haar moeder haar niet steunt: tijd om het heft in eigen handen te nemen?

3: YASHA’S VADER van Judith de Beer
Yasha leeft heel gelukkig met zijn vader en zijn moeder en zijn grote zus. Ze doen heel veel dingen met elkaar, zoals fietsen en naar boten kijken. Maar dan overlijdt de vader van Yasha. Niets is meer als vroeger.

4: ZAND ER OVER van Laura Broekhuysen
Meike is zeventien en heeft drie grote zussen. Ze gaan samen op vakantie naar Vlieland, om de zomer te vieren, maar ook om te praten over vader en moeder die gaan scheiden. Maar het lijkt wel of haar zussen alleen maar mooi weer spelen, Meike is de enige die het over die problemen thuis wil hebben. Ze besluit dat het tijd wordt voor openheid en eerlijkheid.

5: VOOR KAYA van Charlotte Glaser Munch
Kaya is zestien als ze op zolder een schrift vindt met haar naam erin. Het is het dagboek van haar moeder, die een jaar geleden is gestorven. Een kijkje nemen in je hoofd, door het op te schrijven. Kaya besluit hetzelfde te doen en schrijft een lange brief aan haar moeder. Kaya gaat hier zo in op, dat ze de wereld om haar heen lijkt te vergeten…..

6: EEN ZEE VOOR ZOË van Kevin Henken
Een klasgenootje van Martha verongelukt, ze heette Zoë. Aangereden door een vrachtwagen. Op een dag komt Zoë’s moeder langs en laat Martha een bladzijde uit Zoë’s dagboek lezen. Zoë had graag vriendinnen met Martha willen zijn. Tijdens de zomervakantie gaat Martha naar haar oma en beleeft een woelige zomer, maar de gedachte aan Zoë laat haar niet meer los.

7: HET LIED VAN DE RAAF van Per Nilsson
Een vriend van David heeft zelfmoord gepleegd. David snapt er niks van en gaat op zoek naar de oorzaak. Een paar weken later merkt hij dat Ritva, het meisje waar hij verliefd op is, lang niet meer zo vrolijk is als vroeger. Is dat toeval?

8: NIKOLAJ van Ellen Tijsinger
Nikolaj houdt er niet van om zijn vrienden mee naar huis te nemen, want zijn moeder drinkt. De jongen zorgt voor het huishouden en voor zijn zusje. De drankproblemen thuis spelen een steeds grotere rol en op een dag is de maat vol.

9: IK WORD NOOIT NORMAAL van Anke Kranendonk
Anne zit in de brugklas en denkt na over van alles. Waarom doet ze soms dingen tegen haar zin? En moet ze een bh gaan kopen? Vindt Koen haar leuk? Soms wordt ze gek van al die gedachten die door haar hoofd spelen, en dan vraagt ze zich af of ze wel normaal is. Gelukkig heeft ze Michiel met wie ze praten kan, haar oom.

10: DE ZUIGZOEN van Unni Lindell
De moeder van Stella is dood en dat maakt Stella heel verdrietig. Ze voelt zich eenzaam en kan er met haar vader niet over praten. Op school gaat het ook al niet goed. Stella vecht tegen haar gevoel van machteloosheid en langzaam komt ze er weer bovenop.

11: WAARHEID, DURVEN OF DOEN van Annika Thor
Er is iets veranderd na de grote vakantie. Opeens ziet Nora’s beste vriendin Sabina haar niet meer staan. De enige die met Nora bevriend wil zijn is Karin. En dat is het buitenbeentje van de klas. En dan wil Sabina, samen met een andere vriendin, Karin te grazen nemen en vraagt of Nora daarbij wil helpen.

12: VAN KWAAD TOT ERGER van Cynthia Voigt
Mikey’s ouders gaan scheiden en als zij dat aan hem vertellen, wordt hij razend. Samen met Margalo probeert hij een scheiding te voorkomen. De twee ontwikkelen een wegloopplan voor Mikey. Alles lijkt goed te gaan totdat Gianette zich er mee bemoeit. Ze is nieuw in de klas en zegt dat ze toekomst kan voorspellen.

13: 17 van Per Nilsson
Op de eerste-hulpafdeling van een ziekenhuis ligt een jongen. Zijn ogen zijn dicht, maar hij ademt nog wel. Alles aan hem ruikt naar drank, sigaretten en kots. Zijn vader zit bij hem, en vertelt. Vertelt zijn levensverhaal, zijn idealen, zijn dromen, maar ook de fouten die hij gemaakt heeft in zijn leven. Hij hoopt dat zijn zoon hem opnieuw wil leren kennen. En als die wakker wordt….?

02-05-2006, 14:31


6 BOEKEN VAN UITGEVERIJ UNIEBOEK:

1: HOE OVERLEEF IK MEZELF van Francine Oomen
Hoe overleef ik mezelf gaat over wat ze puberen noemen. Veranderen als je nog jong bent. Wat doe je als je ouders het er niet mee eens zijn als je graffiti gaat spuiten of er een eigen mening op nahoudt? Wat doe je als je gepest wordt, terwijl je eigenlijk wil dat mensen je bewonderen? Dit boek gaat over van alles. Liefde, uiterlijk, onzekerheid, moed en verandering, en: hoe je je ouders een beetje op kunt voeden.

2: KRASSEN van Elle van den Boogaart
Kars verliest zijn moeder door zelfmoord. Kars, zijn zus en zijn vader blijven alleen achter. Het lijkt wel een taboe, want niemand praat erover. Totdat Kars ziet dat de problemen groter
worden als iedereen zijn mond er maar over houdt.

3: EERWRAAK van Karin Hilterman
Wie de eer van de familie schendt, moet worden vermoord. Dat is eerwraak, een oud gebruik binnen de Turkse gemeenschap. Dudu en haar broer zitten op school. Zij zit in de brugklas en haar broer is zestien jaar. Hij heeft een hekel aan school en wil later een eigen
sportzaak beginnen. Alles lijkt “normaal”, maar thuis is het anders. Want de familie heeft een geheim. Hassan wil de eer van de familie redden, maar als Dudu daar achter komt, grijpt ze in….

4: DE AARDE, MIJN BILLEN EN ANDERE GROTE RONDE DINGEN van Carolyn Mackler
Virginia is vijftien en nogal aan de dikke kant. Ze voelt zich het zwarte schaap want haar familie lijkt wel perfect. Haar moeder is een beroemde psychologe en een fitnessfreak en haar vader heeft ook een topbaan. Broer en zus zijn populair, super knap en slim. Zonder Virgina is de familie het perfecte plaatje…, tot dat ene telefoontje….

5: LIEVER CHATTEN van Ellen de Wachter
Maarten stottert. Mensen luisteren niet echt naar hem als hij praat en worden vaak ongeduldig. Hij voelt zich ongelukkig en zit liever achter de computer en ontdekt de Chatbox. Praten zonder te stotteren. En hij ontmoet daar een meisje, en wel een heel leuk meisje…., maar dan houdt de computer er mee op. Wat nu?

6: SPIJT van Carrie Slee
Jochem voelt zich niet lekker. Hij zit in de tweede klas. Mensen pesten hem. Klasgenoot David doet er niet aan mee, maar zegt er niets over. Hij heeft een hekel aan Jochem. Dan op een ochtend vertelt de rector dat Jochem na een klassenavond niet meer thuis is gekomen. David schrikt, en voelt zich schuldig dat hij nooit zijn mond open heeft gedaan. De schooltas van Jochem wordt gevonden in het meer…Zou het te laat zijn?

02-05-2006, 14:31
3 BOEKEN VAN UITGEVERIJ QUERIDO:

1: LOPEN VOOR JE LEVEN van Els Beerten
Noor is achttien en wil de marathon lopen, maar iedereen vindt dat ze daar te jong voor is.
Tegen alle twijfels in doet ze het toch: ze loopt en ze loopt en ze loopt. En ze is snel als de wind. Tijdens de tocht komen gedachten haar hoofd binnen. Over vroeger en wie ze nu is.

2: EEN KWESTIE VAN GELUK van Alexa Hennig
Lelle is een vrolijk meisje en iedereen denkt dat ze het zonnetje in huis is. Ze heeft humor en een goed verstand. Maar! Schijn bedriegt. Thuis is het een hel, want haar ouders maken vreselijke ruzie, en haar zusje raakt gewond. Puinhopen in het gezin. Maar Lelle slaat zich er door heen. Toch droomt ze over iemand die zich over haar ontfermt. Zijn arm over haar rug streelt en haar koestert. Misschien is het de buurjongen wel? Arthur?

3: DE GENEZING VAN DE KREKEL van Toon Tellegen
De krekel is somber, en niet zo’n beetje ook. De andere dieren merken het ook en als snel wordt de krekel ‘sombere krekel’ genoemd. Als hij jarig is schrijft hij een brief naar alle dieren. Het feest gaat niet door. En de krekel bakt een zwarte taart, voor het geval enkele dieren de brief niet hebben ontvangen. De krekel gaat ook vreemde dingen doen, zoals aan de lamp van de eekhoorn slingeren. De dieren besluiten een opmonteringsfeest te geven. Het mag niet baten. Iedereen wordt somber van de somberheid van de krekel. Maar op een dag wordt de krekel wakker.

02-05-2006, 14:32
3 BOEKEN VAN UITGEVERIJ GOTTMER:

1: JUNKIES van Burgess, Melvin
Over twee jongeren die verslaafd raken aan drugs. Superheftig boek. Als je dit leest, moet je wel nadenken. Het gaat over Teer en Gemma. Teer heeft een moeder die drinkt en een vader die slaat. Gemma heeft superstrenge ouders. Zo streng, dat ze denkt dat ze stikt. Ze verliezen zichzelf in drugs, en het wordt erger. Teer gaat stelen en Gemma belandt in de prostitutie. Komt het ooit nog goed?

2: VRIJWILLIG? Van Ardine Korevaar
De conrector op school heeft losse handjes. Hij is overdreven aardig tegen Esther en kan niet van haar afblijven. Esther voelt zich zo rottig, maar durft er niets van te zeggen. Tegen niemand niet. Is ze zelf niet te aardig geweest? Mag ze er eigenlijk wel iets van zeggen?

3: BRAND! Van Tim Wynne-Jones
De vader van Jim is vermist. Jim woont op een boerderij en moet het werk nu doen. Zijn buurmeisje vertelt hem allerlei verhalen waar hij eigenlijk helemaal geen oren naar heeft.
Hij heeft genoeg aan zijn hoofd. Totdat zij Jim vertelt dat ze meer weet over de verdwijning van zijn vader. Op het nippertje komt hij erachter dat zij niet uit haar nek kletst.

02-05-2006, 14:33


11 BOEKEN VAN DIVERSE UITGEVERS:

1: IK ZIE ELK DOOD VOGELTJE van E. Klip en M. van Son (uitg. Boom)
Depressie-time: tot niets meer komen, moe zijn, je overal zorgen over maken. Vrijwel iedereen heeft er last van. Vaak gaat het vanzelf over. Maar er zijn ook mensen die er niet meer uit komen. Het leven is kleurloos, ze vinden zichzelf een nono. In dit boek staan tips om uit je dip te komen, en: sterker te worden.

2: ZOVEEL DINGEN AAN JE HOOFD van Renate Welsh (uitg. Tirion)
De moeder van Sara is zwaar depressief. Het lijkt wel of de zorgen van ma ook op het bordje van Sara terechtkomen. School gaat niet zo lekker meer en met vrienden gaat het ook moeilijk. Totdat er mensen zijn die Sara gaan helpen.

3: UIT BALANS van Mylene Meester (uitg. Meulenhoff)
Dit boek gaat over een meisje dat als ze zeventien is, zich laat opnemen in een pschychiatrisch ziekenhuis. Ze heeft anorexia, boulimie en ze maakt zichzelf kapot met scheermesjes. Lees het verhaal van dit meisje en hoe ze haar problemen overwint.

4: EEN ZEKERE LEEFTIJD van Rebecca Ray (uitg. De Harmonie)
Dit boek gaat over een meisje van vijftien jaar dat volwassen wordt, anno nu. De schrijfster van dit boek, Rebecca, was zeventien toen ze het schreef. Het werd een hype in Engeland.
Over neurotische vaders, jezelf snijden met scheermesjes, seks en drugs. Maar ook over de zoektocht naar tederheid en begrip.

5: ANTIDEPRIBOEK van Kathelijne de Brauwer (uitg. Clovis)
Dimi voelt zich rot en hij denkt dat hij depressief is. Maar de meeste mensen denken dat hij daar nog veel te jong voor is. Dimi denkt dat niet. Hij begint een kettingbrief waarin hij levens vragen aan de kaak stelt. Alle brieven die Dimi krijgt vormen samen dit boek: het @ntidepriboek. Met oplossingen tegen depressiviteit van jongeren zelf.

6: DE AFSCHEIDSBRIEF van Bobje Goudsmit (Life reeks)
Marit krijgt een uitnodiging. Het is de uitnodiging voor een verjaardagsfeest van haar beste vriendin Anicke. Maar hoe kan dat nou? Anicke is al twee jaar dood! Marit gaat een brief schrijven om te zeggen waarom ze niet wil komen. Het verleden komt naar boven, en dat doet pijn.

7: HET PERPETUUM MOBILE VAN DE LIEFDE van Renate Dorrestein (Uitg. Contact)
“Mijn zusje sprong van een flatgebouw, nog voordat ze volwassen was”. Dit boek is een waar gebeurd verhaal van twee zussen die allebei schrijfster wilden worden, maar de jongste pleegde zelfmoord. De oudere zus wordt jarenlang achtervolgd en geplaagd door de gedachte zij wél schrijfster is geworden. Een persoonlijk verslag.

8: HET WONDERBAARLIJKE VOORVAL MET DE HOND IN DE NACHT van Mark Haddon (Uitg. De Fontein)
Christopher is 15 en heeft een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde, maar weinig van mensen. Als de hond van de buurvrouw vermoord is gaat hij op onderzoek. Ontroerend én grappig!

9: MEER DAN VERDRIET van Claire van den Abbeele (uitg. Lannoo)
Een serieus (werk)boek! Jongeren die te maken hebben met de dood van een dierbaar persoon hebben veel nieuwe gevoelens en vragen. Dit boek kan helpen om het verdriet te verwerken. Naast verhalen van kinderen hierover zitten in het boek ook opdrachten.

10: DE IJZEREN MAAGD van Bobje Goudsmit (Life reeks)
Twee vrienden verliefd op hetzelfde meisje. Wat een slettenbak is die Anouk toch. Tim snapt echt niet waarom Joris haar zo achterna loopt. Het zet hun vriendschap onder druk: Joris is niet te genieten, omdat Anouk hem afwijst.
Maar dan blijkt dat Anouk wel iets in Tim ziet. En dan moet Tim toch bekennen dat ze heel anders is dan hij dacht… Tegelijkertijd vraagt hij zich af wat er toch aan de hand is met Anouks familie. Want waarom wil haar oudtante zo graag dat juist hij bij haar op bezoek komt voor 10 euro per uur?

11: HIEPER, UP EN DOWN MET ADHD van Hannah Buenting (uitg. Vassallucci)
Op haar 16e werd de diagnose ADHD gesteld. Nu is ze 20 en schreef ze er een boek over. Grappige, pijnlijke en herkenbare verhalen voor als je ook last hebt van drukte in je hoofd!

12: HEB IK DAT? van Lenny Duijvelaar (uitg. ?)
Over pil, piercings en probleemouders.

13: SEKSUALITEIT van de Rutgers Nisso Groep (uitg. ?)
Van de beste versiertips tot een spannende test.... Praktisch!

14: MIJN OUDERS GAAN SCHEIDEN. EN IK DAN? van Jacqueline van Swet (uitg. ?)
Jongeren vertellen over de moeilijke kanten én de positieve veranderingen na de scheiding van hun ouders.
GEDICHTEN:

MAAR JIJ van Hans Hagen (uitg. Querido)
Gedichten die gaan over doodgaan en leven, verwarring en vrijen. Maar ook over de lente, kussen en rood staan.

GEEN HOUDEN AAN van Kees Spiering (uitg. Querido)
Gedichten over ruzie tussen vader en moeder, de dood van een huisdier, pesten, de nieuwe vriendin van pappa, zoenen…..