Bekijk volle/desktop versie : Karakter en Manieren deel 2



29-04-2006, 00:49
6. Bedrog is ongeoorloofd
Abu Huraira, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: 'De Profeet liep op een markt langs een hoop etenswaren die niet gewogen waren. Hij stak zijn hand erin en voelde nattigheid aan zijn vingers. Daarop heeft hij gevraagd: "Eigenaar van deze etenswaren, wat is dit?" Deze zei: "O gezant van Allah, het komt door de regen." Toen zei Hij: "Je had het bovenaan kunnen leggen zodat de mensen het konden zien." Vervolgens zei Hij: "Wie bedriegt hoort niet bij ons".[Uiteindelijke overlevering door Moesliem en Termidhi]

De uitleg van de hadithe Profeet maakt in deze hadith duidelijk hoe de mensen zich behoren te gedragen in de handel en tijdens hun zakelijke activiteiten. Hij wijst oneerlijkheid en elkaar bedriegen af, want dat leidt tot haat, vijandschap en verdeeldheid in de moslimgemeenschap. Dit is wat de Islam niet wenst van zijn aanhangers. De koper wordt aangemoedigd om ook de nadelen van zijn product kenbaar te maken; de onzichtbare eigenschappen van dat product kunnen namelijk de beslissing van de koper beïnvloeden. Doet hij dit niet, is de verkoper een bedrieger en stelt zich op deze manier bloot aan de ontevredenheid van Allah, de Verhevene, en ook aan Zijn straf.


7. Het lasteren
Ibn Mas'ud, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: "De Profeet heeft gezegd: 'Zal ik jullie vertellen wat de mensen in groepen kan verdelen? Dat is lasteren, kwaadspreken tussen de mensen'." [Uiteindelijke overlevering door Moesliem]

De uitleg van de hadithe Islam moedigt de mensen aan om dichter bij elkaar te komen, om verbonden te zijn en om elkaar kracht te geven. Maar ze wijst ook op de gevaren van afgunst en onenigheid. Lasteren is een van de gevaren die de fundamenten van de samenleving kan afbreken en de hechte banden kan verbreken. Lasteren veroorzaakt haat en afstandelijkheid. De schade die een lasteraar of een leugenaar binnen een uur kan verrichten, kan iemand die hekserij uitoefent zelfs niet binnen een jaar verrichten. Je moet dus eerst nagaan of het wel waar is wat je gehoord hebt, daar zeker van zijn en niet op basis van twijfels gaan oordelen. Allah, de Verhevene, heeft gezegd.

'Jullie die geloven! Als een verdorvene met een mededeling tot jullie komt zorgt dan dat jullie duidelijke inlichtingen inwinnen, opdat jullie niet in onwetendheid mensen treffen en later wroeging krijgen over wat jullie hebben gedaan.' (Surah 49 : Ayah 6)


8. Haat en jaloezie zijn ongeoorloofd
Naar een overlevering van Anas, moge Allah met hem tevreden Zijn, heeft de Profeet gezegd: 'Wees niet haatdragend tegenover elkaar, jaloers of onbetrouwbaar. Verbreek de banden niet met elkaar en wees dienaars van Allah en broeders voor elkaar. Een moslim mag het contact met zijn broeder niet langer dan drie dagen verbreken.' [Uiteindelijke overlevering door Boekhaarie en Moesliem]

De uitleg van de hadith:In deze hadith beveelt de Profeet ons aan om zich te gedragen zoals hij dat graag ziet; als broeders, gehecht aan elkaar en elkaar liefhebbend, met elkaar omgaand op een Islamitisch correcte wijze dat tot goed gedrag en afwijzing van slecht gedrag leidt. Onze harten moeten namelijk zuiver zijn van vijandigheid en haat, zodat wij met elkaar kunnen omgaan op een Islamitisch eervolle wijze.

Hij wijst ook op het feit dat de broederschapsband binnen de Islam sterker is dan de band met familie- en bloedverwanten omdat die eerste gebaseerd is op het geloven in Allah, de Verhevene. Een moslim mag de band met zijn broeder niet verbreken of afkeer van hem hebben voor langer dan drie dagen, behalve wanneer de aanleiding daarvoor religieus van aard is zodat degene waarmee het contact verbroken is de religie niet naast zich neerlegt.


9. Goede manieren tijdens het eten
Omar Ibn Abi Salma heeft overgeleverd: "Ik zat op de schoot van de Profeet en at overal van de eetschaal. Toen heeft hij gezegd: 'O kind , zeg eens "bismillah", eet met je rechterhand en eet vanuit je eigen kant." [Uiteindelijke overlevering door Boekhaarie en Moesliem]

De uitleg van de hadith: In de hadith komt duidelijk naar voren dat men de "basmala", d.w.z. 'in de naam van Allah', moet uiten voor het eten en dat men met de rechterhand moet eten. Dat verklaart ook dat het eten en drinken met de linkerhand ongeoorloofd is omdat het een handeling van de Satan is. De moslim is opgedragen om het pad van de verdorvenen, laat staan dat van de Satan, te ontwijken. Nafi'e heeft er aan toegevoegd: "Ook met het geven en nemen". De moslim hoort dus ook van het dichtstbijzijnde voedsel te eten.


10. Goede manieren tijdens het niezen
Abu Huraira, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: "De Profeet heeft gezegd: 'Als men niest dan zegt men: "alhamdulillah", d.w.z. "Dank aan Allah". Zijn broeder of vriend zegt dan tegen hem: "yarhamuka Allah", d.w.z. "Moge Allah je Zijn genade schenken". Degene die heeft geniest vraagt dan aan Allah hen het juiste pad aan te wijzen en hun verstand te zegenen." [Uiteindelijke overlevering door Boekhaarie]

De uitleg van de hadith: De hadith verklaart hoe groot Allah's genade is voor degene die niest omdat het gezond is. Het verwijst ook naar de enorme goedgunstigheid van Allah, de Verhevene, voor Zijn dienaar. Hij beschermt hem voor bepaalde kwalen door middel van het niezen en Hij draagt ook op Hem te danken. Men wordt hiervoor beloond evenals voor het feit dat men Allah's genade vraagt voor hen die het hem ook hebben toegewenst. Door te niezen kunnen alle vastzittende luchten in de hersenen naar buiten komen die eventueel erge ziektes kunnen veroorzaken, dit is een bewijs van Allah's genade en Zijn goede daden.

Daarnaast is men opgedragen Allah te danken, ook omdat zijn organen in dezelfde vorm blijven en zich weer herstellen na een beweging, die voor het lichaam vergelijkbaar is met een aardbeving voor de aarde.