Bekijk volle/desktop versie : Metropolitan Museum geeft Euphronios Krater terug aan Italië



22-04-2006, 12:48
Metropolitan Museum geeft Euphronios Krater terug aan Italië[Bron: Kunstbeeld, 22 april 2006]

Het Metropolitan Museum in New York geeft oudheidkundige Etruskische, Griekse en Romeinse kunstvoorwerpen, onder meer de beroemde Euphronios Krater, terug aan Italië. De Euphronios Krater is een beschilderd mengvat dat zo'n zes eeuwen voor onze jaartelling is ontworpen door vazenschilder/pottenbakker Euphronios. Het museum had de oudheidkundige voorwerpen op een illegale manier verworven.

In de jaren zestig hebben rovers rond Usak vele tombes van de schat Croesus leeggeroofd. Via tussenpersonen zijn de kostbaarheden daarna in bezit gekomen van het Metropolitan Museum in New York. Ondanks allerlei geruchten heeft het museum de aankoop nooit officieel aangekondigd. De Amerikanen stelden pas in 1984 enkele stukken als `onderdeel van een Oost-Griekse schat' tentoon. Turkije heeft toen meteen om teruggave gevraagd en in New York een rechtzaak aangespannen. Vlak voor het in 1993 echt tot een zaak kwam, heeft het museum na jaren traineren de objecten teruggegeven, inclusief enkele honderden stukken die in een magazijn verborgen bleken te liggen.

Voormalig directeur Thomas Hoving heeft enkele jaren geleden nog in het magazine van`artnet' verteld hoe het museum in de jaren zeventig voor 1 miljoen dollar in het bezit is gekomen van een Griekse vaas, de Euphronios-krater. Toen vermoedden ze dat de vaas illegaal was opgegraven. Intussen staat vast dat de krater uit een Etruskisch graf bij Cerveteri is geroofd.

Bron: http://archeonet.nl/index.php?itemid=9325

22-04-2006, 13:08