Bekijk volle/desktop versie : 'Allochtone studenten stoppen vaker met Pabo'



21-04-2006, 10:18
'Allochtone studenten stoppen vaker met Pabo'
Uitgegeven op vrijdag 21 april 2006 om 08:16:06, bijgewerkt om 08:43:24

(Novum) - Allochtone studenten haken vaker af van de opleiding voor leraar in het basisonderwijs dan autochtone studenten. Het aantal allochtonen docenten in Nederland blijft hierdoor laag. Dat schrijft Trouw vrijdag.


Reden voor allochtone studenten om hun opleiding tot basisschoolleraar niet af te maken, is dat zij moeilijker aan een stageplaats zouden kunnen komen. Bovendien zouden allochtone studenten niet goed weten hoe het bijzonder onderwijs in elkaar steekt. "Zij kunnen nogal schrikken als ze op een christelijke school stage lopen en er van hen verwacht wordt dat ze 's ochtends meebidden", zegt woordvoerder Liesbeth Bloeme van het Sectorbestuur Onderwijsmarkt (SBO) in de krant.

Van de bijna duizend allochtonen die met de pabo beginnen, maakt veertig procent van de niet-westerse allochtonen de opleiding binnen vijf jaar af. Van de groep autochtone studenten slaagt volgens het dagblad zestig procent binnen dezelfde periode.

In Amsterdam en Rotterdam hebben pabo's inmiddels afgesproken meer stageplaatsen aan te bieden, de begeleiding van leerlingen te intensiveren en de voorlichting aan studenten te verbeteren. Docenten van de opleiding worden volgens de krant bijgeschoold en moeten leren beter te letten op culturele verschillen tussen studenten.

Het ministerie van Onderwijs maakte woensdag bekend meer geld beschikbaar te stellen voor allochtoon talent in het hoger onderwijs. Staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD) stelt voor de periode tot 2009 4,5 miljoen euro beschikbaar. Met de subsidie moeten hogescholen en universiteiten de instroom van allochtonen verbeteren en uitval tegengaan.


[Copyright 2006, Novum]