Bekijk volle/desktop versie : De Qoedsie overlevering



13-04-2006, 11:31
De Qoedsie overlevering

Wij zullen in het kort uitleggen wat een qoedsie overlevering is, om vervolgens verder te gaan met het vermelden van enkele mooie qoedsie-overleveringen met de wil van Allah:

1- De qoedsie-overlevering:

"“De qoedsie-overlevering is een overlevering die de Boodschapper toeschrijft aan Allah De Meest Hoge, door middel van openbaring, ingave of doordat hij dit in zijn slaap aangeleerd werd.”"

[Moe’djam Al-Ahaadieth Al-Qoedoesiyyah p.3]


2- De manier waarop men een qoedsie-overlevering kan herkennen:

De manier waarop men de qoedsie-overlevering kan herkennen is doordat de Boodschapper van Allah deze aan Allah toeschrijft, zoals bijvoorbeeld:

- Allah De Meest hoge heeft gezegd: …
- Allah zegt: …
- Jullie Heer zegt: …
- Jullie Heer heeft gezegd: …
- Allah heeft geopenbaard dat: …
En andere manieren waaruit duidelijk wordt dat dit de woorden van Allah zijn.

3- Het verschil tussen de qoedsie-overlevering en de Koran:

1- “De Koran werd geopenbaard via Djibriel (a.s), in tegenstelling tot de qoedsie-overlevering die soms Djibriel als tussenpersoon heeft, en die soms aan de Profeet geopenbaard werd in een droom of door middel van een ingeving.
2- De Koran werd door grote aantallen overleverd, in tegenstelling tot de qoedsie-overlevering die soms maar door een enkeling overleverd werd.
3- De Koran bevat wordt nooit fout overleverd, in tegenstelling tot de qoedsie-overlevering die door sommige overleveraars soms verkeerd verwoord wordt.
4- De Koran wordt in het gebed gelezen, in tegenstelling tot de qoedsie-overlevering die niet in het gebed gelezen mag worden.
5- De Koran wordt onderverdeeld in hoofdstukken, verzen en ahzab en adj-zaa, in tegenstelling tot de qoedsie-overlevering.
6- Wanneer men de Koran leest krijgt men voor elke letter die men leest tien goede punten, en dit is niet het geval wanneer men de qoedsie-overlevering leest.
7- De Koran is een blijvend wonder, en een uitdaging voor de ongelovigen om met hetzelfde als de Koran te komen, de qoedsie-overlevering niet.
8- Degene die zich in toestand van grote onreinheid bevindt mag de Koran niet aanraken, in tegenstelling tot een boek waarin qoedsie-overleveringen in aanwezig zijn.
9- Degene die een woord van de Koran ontkent – en weet dat dit een deel van de Koran is – wordt door de geleerden als een ongelovige beschouwd in tegenstelling tot degene die een woord van de qoedsie-overlevering ontkent.
10- Men mag de Koran niet met de betekenis geciteerd worden, in tegenstellint tot de qoedsie-overlevering die wel met de betekenis geciteerd mag worden

[As-Sahieh Al-Moesnad minal Ahaadieth Al-Qoedoesiyyah p.4-5

13-04-2006, 11:35


Hier was ik al een tijdje naar opzoek, Walhamdoelilah.

Bark Allah feek.