Bekijk volle/desktop versie : VS: Rusland voldoet niet aan reductie arsenaal



13-04-2006, 00:37
(Novum/AP) - Rusland voldoet niet aan de afspraken die in internationaal verband zijn gemaakt over de reductie van zijn kernwapenarsenaal. Dat hebben Amerikaanse diplomaten woensdag gezegd die deze week over de kwestie overleggen in Moskou.

Volgens de Amerikanen heeft Rusland met name niet voldaan aan in de jaren '90 gemaakte afspraken over het reduceren van het aantal tactische kernwapens: raketten met een relatief kleine nucleaire lading.

Washington en Moskou ondertekenden begin jaren '90 een overeenkomst het aantal tactische kernwapens in West-Europa met 90 procent terug te brengen. De VS zeggen zich aan die afspraak te hebben gehouden, terwijl de wapenreductie aan Russische zijde achter zou blijven. Rusland heeft nog niet gereageerd op de laatste Amerikaanse aantijging dat het zich niet houdt aan kernwapenreductieverdragen. De afgelopen jaren zei Moskou 'vooruitgang te boeken', zonder dat inzage werd verleend in concrete cijfers en aantallen.

In 2002 ondertekenden de VS en Rusland een verdrag over het terugbrengen van het aantal intercontinentale raketten met tweederde, tot tussen de 1.700 en 2.200 kernkoppen per land in 2012. Volgens deskundigen verkeert het Russische kernwapenarsenaal echter in dermate slechte staat van onderhoud dat de VS de komende jaren een duidelijke suprematie op nucleair terrein zullen opbouwen.

http://www.nieuws.nl/210671/VS__Rusland_voldoet_niet_aan_reductie_arsenaal