Bekijk volle/desktop versie : Eeuwenoude grafkelders ontdekt in Zwolle



11-04-2006, 17:28
Eeuwenoude grafkelders ontdekt in Zwolle

[Bron: Zibb, 6 april 2006]

Bij werkzaamheden zijn onder de vloeren van de Grote Kerk in Zwolle zes grafkelders ontdekt. De kelders zijn van de zestiende tot en met de achttiende eeuw aangelegd, meldde de stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle maandag.

Een van de kelders werd aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuwe verwarming in de gotische kerk uit 1460. De graven zijn voor zowel de amateur-archeologen als het kerkbestuur een grote verrassing. De grafkelders zijn voorlopig onder de vloerplanken verdwenen. Of ze ooit voor het publiek te zien zullen zijn, kunnen de kerkbestuurders nog niet zeggen. Volgens bestuurslid B. Dijkink van de stichting kwamen de gemetselde bogen van een van de kelders al snel aan het licht. "Toen ging de goudkoorts bij ons werken."

Het bestaan van de kelders was wel bekend, maar hoeveel het er waren en waar ze zaten bleef altijd gissen. De stichting heeft bij enkele kelders naar binnen kunnen kijken. "We hebben een klein gaatje geboord om de staat van de kelders te beoordelen. In een ervan was duidelijk het graf van een baron en een kleiner graf van zijn kind zichtbaar."

De kerkbestuurders zijn momenteel druk met de verwerking van de fusie van de kerken in de Protestantse Kerk in Nederland. ,,Vandaar dat ze nog niet weten wat ze met de graven aan moeten'', zegt L. Dam, gastheer van de kerk. "Het was voor ons een grote verrassing, maar het is een oude kerk, dus dan ontdek je wel eens wat." Van de ontdekking zijn foto's gemaakt die in de kerk worden tentoongesteld.

Bron: http://archeonet.nl/index.php?itemid=9250