Bekijk volle/desktop versie : Iemaam Mohammed ibn Ismaa'iel al-Boechaarie



06-04-2006, 13:17
Iemaam Mohammed ibn Ismaa'iel al-Boechaarie

Hij was geboren in het jaar 194 na hidjra in boechaara,in het gebied van Chorasaan (Oezbekistan). Hij was een Ahadieth verzamelaar. Het meest authentieke boek na het Boek van Allah (de Qor`aan) is Sahieh Al-Boechaarie. Voordat hij een Hadieth registreerde (in zijn Sahieh) maakte hij een rituele wassing en bad hij twee Rak’at en smeekte hij bij zijn Heer. Vele grote geleerden van de Islaam hebben getracht fouten te vinden in de grote opmerkelijke verzameling – Sahieh Al-Boechaarie, maar zonder succes. Het is om deze reden dat zij het eenstemmig met elkaar eens zijn dat het meest authentieke boek na het Boek van Allah, Sahieh Al-Boechaarie is. Tijdens zijn leven was hij erg vroom en eerlijk en deelde hij zijn bezittingen met armen en studenten. Hij was onbevreesd, zelfs tegenover heersers, wanneer het ging om de korrekte weergave van de Hadieth.



Zijn vader stierf terwijl hij nog jong was, en hij werd verzorgd door zijn moeder. Zijn vader verzamelde ook Ahadieth, en liet hem een fortuin na. Als kind was Boechaarie lichamelijk erg zwak, maar hij bleek wel over een scherp geheugen te beschikken en tevens over kwaliteiten om intellectuele prestaties te kunnen leveren. Op de leeftijd van 10 jaar begon hij met het verwerven van kennis over Hadieth. Hij reisde naar Makkah toen hij 16 jaar oud was, vergezeld door zijn moeder en oudere broer. Hij verbleef twee jaar in Makkah, daarna vertrok hij naar Al-Medienah. Hij bezocht vele andere plaatsen zoals Basra, Kufa en Baghdad, Egypte en Syrie. Hij bezocht Baghdad bij vele gelegenheden. Hij ontmoette vele geleerden met inbegrip van Iemaam Ahmed ibn Hanbal (rahiemehoellaah).Soms reisde hij honderden km om de preciese woorden van de Profeet te verzamelen.Iemaam al-Boechaarie heeft gezegd: ‘Ik heb kennis genomen van meer dan 1000 Shaychs en ik schrijf geen hadieth op alleen dat ik zijn ketting van overleveraars noteer.
Er wordt gezegd dat Iemaam Boechaarie meer dan 300.000 Ahadieth heeft verzameld en dat hij er daarvan 200.000 gememoriseerd had waarvan er een aantal onbetrouwbaar zijn. Hij is in een tijd geboren waarin de Ahadieth vervalst werden hetzij om de heersers en koningen te behagen of om de religie van de Islaam te vervalsen. Het was een grote taak voor hem om de vervalste Ahadieth van de authentieke Ahadieth uit te ziften. Hij werkte dag en nacht, en hoewel hij zo een groot aantal uit het hoofd geleerd had verkoos hij er slechts ongeveer 9082 met herhaling en 2.602 [1] zonder herhaling van welke er geen twijfel over hun authenticiteit is.

-

Mo Moge Allah Zijn Barmhartigheid met hem zijn,en moge Hij hem belonen voor wat hij voor de Islaam en de moslims heeft geofferd, en moge (Hij) de moslims profijt van zijn nakomelingen en de nakomelingen van zijn handlangers laten hebben. Hij is de Alhorende, Degene Die Verhoort.