Bekijk volle/desktop versie : Teruggevonden 'evangelie Van Judas' Geeft Verrassende Visie



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

06-04-2006, 08:22

Citaat:
TERUGGEVONDEN 'EVANGELIE VAN JUDAS' GEEFT VERRASSENDE VISIE
Verrader of superdiscipel?
door Mark Veldkamp
AMSTERDAM - Moet de rol van Judas Iscariot, als verrader van Jezus Christus, worden herzien? Vandaag zal in Washington de tekst van het hervonden Evangelie van Judas openbaar gemaakt worden. De 26 pagina's tellende codex, geschreven rond het jaar 320, zal volgens ingewijden voor een regelrechte sensatie zorgen binnen de christelijke en joodse geloofsgemeenschap.

Verrader of superdiscipel?

Het geschrift is aangetroffen in een zandstenen tombe, even buiten het Egyptische plaatsje El-Minya. De tekst is opgesteld in het koptisch, de taal die werd gesproken en geschreven door de christelijke inwoners van Egypte.

In de inmiddels als authentiek bestempelde tekst staat een aantal uitspraken van Jezus waaruit kan worden opgemaakt dat Hij zijn eigen executie organiseerde door Judas op te dragen Hem over te leveren aan de Romeinse soldaten.

De letterlijke tekst luidt: 'Jezus zegt: Judas, jij zult mijn stoffelijke lichaam offeren. Jij zult de vervloekte 13e apostel worden voor de komende generaties. En je zult over ze heersen.'

Ook de ontmoeting tussen Judas en de joodse schriftgeleerden staat beschreven. 'Ze zeiden tot Judas: 'Waarom ben je hier? Jij bent Jezus' echte discipel. En hij antwoordde hen zoals ze dat van hem verwachtten. En Judas nam wat geld. En hij overhandigde Hem.'

In het geschrift komt nog een duidelijke verwijzing voor waaruit zou blijken dat Judas niet de verrader zou zijn waarvoor hij tot op de dag van vandaag wordt gehouden: 'Jezus zegt tot Judas: Kom hier en Ik vertel je de mysteries van het koninkrijk. Het is mogelijk voor jou om het te bereiken, maar je zal er veel verdriet om hebben...'

De codex is rond 1975 ontdekt door een Egyptische boer en na lange omzwervingen, waarbij de kwaliteit van de tweezijdig beschreven papyrusbladen ernstig achteruitging, onlangs door tussenkomst van de Amerikaanse National Geographic Society wetenschappelijk onderzocht en geconserveerd.

De codex zal vandaag op het hoofdkwartier van 'The Society' aan de massaal toegestroomde internationale pers worden getoond. De zender besteedt zondag (22.00 uur) in een twee uur durende special wereldwijd aandacht aan de reconstructie van het evangelie.

Eén van de wetenschappers die een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de interpretatie van de teksten is prof.dr. Hans van Oort, hoogleraar aan de Universiteit van Nijmegen in het ontstaan van het christendom en de gnostiek. "De codex stamt volgens koolstofmetingen uit circa 300, maar de letterlijke tekst moet al tussen 120 en 160 na Christus zijn geschreven. Ireneus, de bisschop van Lyon maakte er in het jaar 180 al gewag van. Na al die eeuwen hebben we het Evangelie van Judas nu dan in handen."

Volgens de hoogleraar, die inmiddels werkt aan een wetenschappelijk boek over de codex, zijn de teksten bijzonder waardevol. "Er zijn door de eeuwen heen altijd groeperingen geweest die de rol van Judas als verrader in twijfel trokken. Gnostici, veelal voortgekomen uit het jodendom, beweren al lang dat Judas de enige discipel was die wist hoe Jezus in elkaar stak. In hun ogen begreep Judas, die door anderen altijd als afvallig werd gezien, dat hij Jezus' 'stoffelijke kleed' moest offeren om de mensheid de verlichting te laten ervaren."

Van Oort die de geschriften - ook die van de christelijke ketters - al decennialang bestudeert, ziet de tradities uit het jaar 120 heel duidelijk terug in dit Evangelie van Judas. "Het vertoont inhoudelijk grote overeenkomsten met de vondst van teksten bij Nag Hammadi, gnostische geschriften die in dezelfde periode zijn geschreven en in 1945 eveneens in Midden-Egypte zijn gevonden. Voor mij is het boeiend dat er een nieuw evangelie is gevonden en de visie op de rol van Judas Iscariot opnieuw onder de loep wordt genomen. Het heeft als uitwerking dat alles wat er over Judas in de bijbel staat beter wordt gelezen."

Het idee dat Judas een positieve rol vervulde in Gods' heilplan zal niet iedereen omarmen, het zou kunnen impliceren dat God als de moordenaar van zijn Zoon gezien moet worden. Van Oort doet dat niet. Wel merkt hij op: "Ireneus en andere kerkleiders hebben bewust gekozen voor vier evangeliën in het Nieuwe Testament, dat van Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes. Die zijn dan ook alle vier het oudst. Maar intussen kennen wij er nu wel zo'n 35."
http://www.telegraaf.nl/binnenland/36626981/Verrader_of_superdiscipel_.html



Citaat:
Eigen evangelie Judas toont ander gezicht
RIJSWIJK - Het eigen evangelie van de discipel Judas, dat donderdag openbaar wordt gemaakt in Washington, laat een andere Judas zien dan de verrader van Jezus zoals we die kennen uit de bijbel. Onderzoeker Hans van Oort vertelt donderdag in dagblad Trouw dat Judas niet langer enkel een verrader genoemd kan worden.

Eigen evangelie Judas toont ander gezicht

Van Oort is één van de weinigen die de tekst heeft gezien. Volgens hem zegt Jezus in dit evangelie ergens dat Judas de discipel is die hem echt heeft begrepen en de mens die de innerlijke Jezus gevangen houdt, moet offeren.

Judas doet dit door zijn leermeester uit te leveren.

In dit verband wijst Van Oort op de vertaling van het Griekse woord paradidonai in de bijbel. „Dat betekent overgeven, overhandigen, maar als Judas in de buurt is, wordt het al gauw verraden. Als je het Judasevangelie leest, begrijp je dat het niet meer vol te houden is om paradidonai als verraden te vertalen”, aldus de onderzoeker die niet zegt te twijfelen aan de echtheid van de tekst.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/36626751/Eigen_evangelie_Judas_toont_ander_gezicht.html

Zo zie je maar dat het evangelie nooit af is

06-04-2006, 14:14


Hoe ziet men dit eigenlijk in het kader van de koran?!?

Met de dode zee rollen (quamram) en nu ook deze "openbaring", men kan toch moeilijk telkens aangeven dat al de verschillende boeken vervalst zijn om het te maken zoals het uitkomt.

Evenals alle andere boeken die gezamelijk teruggebracht zijn tot 1 boek, ze zijn allen door voornamelijk verschillende mensen geschreven... Hebben deze mensen dan werkelijk allen die stukken vervalst

06-04-2006, 17:58

Citaat door stip_nl:
Hoe ziet men dit eigenlijk in het kader van de koran?!?

Met de dode zee rollen (quamram) en nu ook deze "openbaring", men kan toch moeilijk telkens aangeven dat al de verschillende boeken vervalst zijn om het te maken zoals het uitkomt.

Evenals alle andere boeken die gezamelijk teruggebracht zijn tot 1 boek, ze zijn allen door voornamelijk verschillende mensen geschreven... Hebben deze mensen dan werkelijk allen die stukken vervalst
Bij het overdragen van overleveringen worden er heeel veel fouten gemaakt.
En er waren dan ook nog wel een paar mensen (degenen die toevallig konden schrijven) die bij het opschrijven van die overleveringen een dusdanige draai aan al die verzinsels gaven dat het hen erg goed uit kwam.

06-04-2006, 18:12

Citaat door ___strijder___:
100% kufar, 100% onwetend en 100% domheid praten met mekaar over de Koran
100% een beperkt mens dat mee wil praten

06-04-2006, 20:12


Ik heb altijd de interpretatie in de rockopera Jesus Christ Superstar een mooie gevonden. Die rockopera is geschreven vanuit het perspectief van Judas Iskariot. Door het meeslepende verhaal krijg je sympathie voor Judas, terwijl hij eigenlijk de ultieme slechterik in het hele verhaal is.

Ik verwacht morgen in het Katholiek Nieuwsblad wel iets hierover, Ben benieuwd.

Groetjes,
BeertjeBee

06-04-2006, 20:23
Ik had daar al eerder iets over gelezen, ik weet niet meer precies wat het was, maar als ik het me goed herinner was het iets met een vertaalfout. Ik dacht dat er een oorspronkelijk woord was dat op twee manieren vertaald kon worden en dat men heeft gekozen voor de vertaling van verrader, terwijl het ook zo kon zijn dat de theorie die hierboven is uiteengezet klopte.

Maar ik weet het niet meer zo goed. Iemand die er meer van weet?


06-04-2006, 20:27
Er is ook een Petrus evangelie.

06-04-2006, 20:27
Kennen jullie de Evangelie van Barbaras?

http://www.barnabas.net/


The Gospel of Barnabas was accepted as a Canonical Gospel in the Churches of Alexandria till 325 C.E. In 325 C.E., the Nicene Council was held, where it was ordered that all original Gospels in Hebrew script should be destroyed. An Edict was issued that any one in possession of these Gospels will be put to death. The article, How the Gospel Survived, gives a brief narrative on the text's survival.

An Islamic perspective and commentary are added to each chapter of the Gospel. The commentary highlights any differences or commanlities which exist between the Gospel and the primary Islamic texts, especially the Holy Quran.

It should be noted that while presenting the Gospel, chapter headings have been added by us and are not part of the Gospel's text.

The page, Barnabas Readers, conatins articles submitted by the readers. Articles submissions are welcome. They will be edited and proof read by us. All submissions are subject to approval and become property of The Sabr Foundation.

06-04-2006, 20:27

Citaat door Schaatser:
Mijn idee is dat er niet en paar authentieke evangelies zijn, maar dat er veel meer evangelies zijn. Er is dus géén "openbaring", maar er zijn verschillende visies en "verslagen" van gebeurtenissen. Aan de ene kant koren op de molen van de moslims die menen dat de bijbel geen authentiek boek "meer" is, maar aan de andere kant zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat er dus kennelijk helemaal geen sprake is van één authentiek evangelie. En dat haalt de traditionele islamitische visie volkomen onderuit. Als er geen authentieke openbaring was, dan was de koran dus ook helemaal niet nodig en is ook nooit bedoeld als een "correctie" op de "vervalste" eerdere openbaringen...
Mooi opgemerkt!! zo wordt het weer enigzins "yin yang"

06-04-2006, 20:33

Citaat door Schaatser:
Mijn idee is dat er niet en paar authentieke evangelies zijn, maar dat er veel meer evangelies zijn. Er is dus géén "openbaring", maar er zijn verschillende visies en "verslagen" van gebeurtenissen. Aan de ene kant koren op de molen van de moslims die menen dat de bijbel geen authentiek boek "meer" is, maar aan de andere kant zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat er dus kennelijk helemaal geen sprake is van één authentiek evangelie. En dat haalt de traditionele islamitische visie volkomen onderuit. Als er geen authentieke openbaring was, dan was de koran dus ook helemaal niet nodig en is ook nooit bedoeld als een "correctie" op de "vervalste" eerdere openbaringen...
The Gospel of Barnabas was accepted as a Canonical Gospel in the Churches of Alexandria till 325 C.E. In 325 C.E., the Nicene Council was held, where it was ordered that all original Gospels in Hebrew script should be destroyed. An Edict was issued that any one in possession of these Gospels will be put to death. The article, How the Gospel Survived, gives a brief narrative on the text's survival.

An Islamic perspective and commentary are added to each chapter of the Gospel. The commentary highlights any differences or commanlities which exist between the Gospel and the primary Islamic texts, especially the Holy Quran.

It should be noted that while presenting the Gospel, chapter headings have been added by us and are not part of the Gospel's text.

The page, Barnabas Readers, conatins articles submitted by the readers. Articles submissions are welcome. They will be edited and proof read by us. All submissions are subject to approval and become property of The Sabr Foundation.

http://www.barnabas.net/messiah.htm


Ken je de Evangelie van Barbaras?

06-04-2006, 20:35

Citaat door BeertjeBee:
Ik heb altijd de interpretatie in de rockopera Jesus Christ Superstar een mooie gevonden. Die rockopera is geschreven vanuit het perspectief van Judas Iskariot. Door het meeslepende verhaal krijg je sympathie voor Judas, terwijl hij eigenlijk de ultieme slechterik in het hele verhaal is.

Ik verwacht morgen in het Katholiek Nieuwsblad wel iets hierover, Ben benieuwd.

Groetjes,
BeertjeBee
Is dat zo?!? judas als de slechterik, bevangen door een demon, een djin zo je wilt.. Uitgezonden door een god zoals den duivel god verzocht om job te verzoeken het is mogelijk enigzins te vergelijken om hoe de katholiek omgaat met jezus aan het kruis..

Dat kruis heeft in het leven van een christen niet de bevrijding gebracht, het was de opstanding in dien geloof... Dus, judas de slechterik of judas de gezalfde

06-04-2006, 20:41

Citaat door stip_nl:
Is dat zo?!? judas als de slechterik, bevangen door een demon, een djin zo je wilt.. Uitgezonden door een god zoals den duivel god verzocht om job te verzoeken het is mogelijk enigzins te vergelijken om hoe de katholiek omgaat met jezus aan het kruis..

Dat kruis heeft in het leven van een christen niet de bevrijding gebracht, het was de opstanding in dien geloof... Dus, judas de slechterik of judas de gezalfde
Daar kun je eindeloos over filosoferen. Hoe dicht liggen haat en liefde tegen elkaar aan?

Groetjes,
BeertjeBee

06-04-2006, 23:32


Over de evangelieen:

Over het Judas-evangelie zie Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_van_Judas

Wat het evangelie van Barnabas betreft:
Dit is blijkbaar een Middeleeuwse vervalsing.

Er zijn ook nog andere evangelies. Zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi

07-04-2006, 00:02

Citaat door IVAN:
Over de evangelieen:

Over het Judas-evangelie zie Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_van_Judas

Wat het evangelie van Barnabas betreft:
Dit is blijkbaar een Middeleeuwse vervalsing.

Er zijn ook nog andere evangelies. Zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi
Ik begrijp niet veel van deze ophef over het Judas Evangelie.

In een oud boek van Kerkvader Tertullianius dat ik heb wordt genoemd het evangelie van Judas. Compleet, maar in het latijn. Opera Omnia.

Tertullianus vanCarthago (Quintus Septimius Florens Terullianus)
(geb. 155/160 Carthago - gestorven ± 220 BC)

Het geschrift is dus al bijna 1800 jaar bekend. Ik heb het wel eens gelezen ook.

Zie:

http://www.euronet.nl/users/warnar/Old_books.html#ter

Geschilpunt blijft WELKE JUDAS ?

In het NT worden er zeker 4 verschillende personen uit de tijd van Jezus genoemd.

07-04-2006, 00:09
dit is gewoon de zoveelste jodenstreek, meer niet.
propaganda op het hoogste level

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10