Bekijk volle/desktop versie : Balkenende bezoekt Ferrari-pit in Melbourne



02-04-2006, 16:21
MELBOURNE - Een droom kwam zondagmiddag uit voor minister-president Jan Peter Balkenende. Voor de start van de Grand Prix voor Formule 1 in Melbourne mocht de premier een kijkje nemen in de pit van Ferrari, het team met daarin zijn idool Michael Schumacher, en een praatje maken met de manager van de roemruchte renstal.


De ontmoeting met de Nederlandse coureur Christijan Albers maakte de eerste formule 1-race die Balkenende live volgde onvergetelijk. „Het was fantastisch”, aldus een grijnzende Balkenende enkele uren na afloop van de race. „Ik vond het heel fascinerend om te zien dat Albers twintig minuten voor de race nog heel ontspannen in de pit rondliep en de tijd voor ons nam.”

Hij vond het jammer om de Duitse oud-wereldkampioen halverwege de race uit te zien vallen. „Maar in de eerste plaats was ik toch voor Albers die een geweldig professionele race heeft gereden.”

De minister-president ziet een formule 1-race in Zandvoort na zijn ervaringen in Melbourne helemaal zitten. „Al ga ik daar natuurlijk niet over, maar Zandvoort gaat de goede richting op”, constateerde hij.

Balkenende deed het rustig aan op de eerste dag van zijn vijfdaagse bezoek aan Australië, dat in het teken staat van de viering van vierhonderdjarige betrekkingen tussen Nederland en Australië. Na aankomst in Melbourne om kwart voor vijf 's ochtends (lokale tijd) begon hij met een bezoek aan de gereformeerde Uniting Church of Australia in het centrum van Melbourne.

De vraag of het niet vreemd was om een bezoek aan de kerk te combineren met het volgen van een formule 1-race, pareerde de minister-president 's avonds in een toespraak voor de burgemeester van Melbourne, John So, en vierhonderd voornamelijk Nederlandse emigranten. „Wat is dat nou voor een vraag. Dat valt toch heel goed te combineren. Het was een prachtige ervaring,” aldus de Nederlandse eerste minister.

Tijdens de Formule 1 heeft Balkenende onder anderen gesproken met de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alex Downer, minister Peter Costello van Financiën en de premier van de deelstaat Victoria, Steve Bracks.

De komende dagen doet Balkenende vier deelstaten aan. Op dinsdag staat onder meer een onderhoud met ambtsgenoot John Howard en zijn financiële rechterhand Peter Costello in de hoofdstad Canberra op het programma. Op donderdag zijn Howard en Balkenende in Perth om de replica van de Duyfken, waarmee Willem Janszoon in 1606 West-Australie ontdekte, uit te wuiven. Daarna vliegt de Nederlandse premier door naar


http://www.telegraaf.nl/binnenland/36348821/Balkenende_bezoekt_Ferrari-pit_in_Melbourne.html

02-04-2006, 21:03


En Balkenende zijn bezoekje heeft tot uitstekende resultaten geleid: Felipe Massa belandt in de bandenmuur en Michael Schumacher vergist zich in een bocht en vliegt eruit. Jan-Peter: Houdoe en bedankt!!!