Bekijk volle/desktop versie : 'Duitsland terug geven aan de nazi's'



20-03-2006, 14:29
'Verlaten Irak is als teruggeven Duitsland aan nazi's'

Uitgegeven: 19 maart 2006 07:47
Laatst gewijzigd: 19 maart 2006 07:48

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld voelt er niets voor de Amerikaanse militairen nu al uit Irak te halen, omdat terroristen dan naar zijn mening vrij spel krijgen. Voor Rumsfeld zou een terugtocht te vergelijken zijn met het na de Tweede Wereldoorlog teruggeven van Duitsland aan de nazi's.

In een opiniestuk in de zondageditie van The Washington Post erkent Rumsfeld dat Irak drie jaar na de Amerikaans-Britse invasie nog altijd gebukt gaat onder veel geweld. "Terroristen proberen een burgeroorlog uit te lokken", aldus de bewindsman.

Voor Rumsfeld staat het echter buiten kijf dat de terroristen terrein aan het verliezen zijn. De minister wijst erop dat religieuze leiders die aanvankelijk positief over de opstandelingen waren, inmiddels afstand hebben genomen van de Iraakse tak van Al Qaida onder leiding van Abu Musab Al Zarqawi.

Verder stelt de bewindsman dat de Iraakse veiligheidstroepen in toenemende mate onafhankelijk van de Amerikanen opereren. "Iraakse veiligheidstroepen zijn bij ongeveer 75 procent van alle militaire operaties in het land betrokken." Hij voegde eraan toe dat bijna de helft van die acties zelfstandig is uitgevoerd door de Irakezen.

http://www.nu.nl/news/696317/22/%27Verlaten_Irak_is_als_teruggeven_Duitsland_aan_n azi%27s%27.html