Bekijk volle/desktop versie : 'Henna-dag?'



19-03-2006, 23:12
Assalaam alikoem,

Wat houdt een henna dag in? Wat gebeurt er allemaal en hoezo henna?
Ik ben nogal nieuwschierig omdat ik ook inshAllah binnekort ga trouwen..
Ik ben zelf niet Marokkaans dus is het voor mij nog allemaal nieuw!

Ik hoop dat iemand me kan helpen?!

Wa3 alikoem salaam.

19-03-2006, 23:36


een hennadag is wanneer de bruid henna krijgt opgesmeert of getekend :
hihi: Het is ook meer voor jonge meisjes ensow. Allahu allem ik hoop dat iemand het je beter kan uitleggen wnt aanstaande vridag zal ik pas de tweede meemaken insh allah.

19-03-2006, 23:44
Haha dit wist ik al maar wil alle details weten enzo.

Maar bedankt lieverd

20-03-2006, 00:52
Dit komt van de site mabrook.be over de henna tradities etc....

De bruid
Ze draagt een wit kleed met daaronder witte muiltjes. Haar haar draagt ze los, met een scheiding (of twee vlechtjes), en om haar hoofd (voorhoofd) hangt men een zilveren muntstukje (door een touw heen). Daarover bevestigt men een kort hoofddoekje. Tenslotte krijgt de bruid” een lange sluier (Rejza) over haar hoofd en gezicht; dit was vroeger bedoeld zodat de mensen haar niet zouden zien huilen, bij het aanbrengen van de Henna. Wit staat voor reinheid (zeker weten dat ons bruidje rein is na de schrobactie)
Op de plaats waar de bruid plaats neemt word een mooie witte doek gelegd. Traditiegetrouw draagt de bruid op een henna avond geen make-up,hoewel dit niet bij elke familie van toepassing is. Zo zijn er bruiden die make-up dragen op hun henna avond,en ook verschillende keren van jurk veranderen.



De henna



De Henna kan door een familielid of vriendin worden aangebracht,maar een gespecialiseerde hennavrouw inhuren is aangeraden.

De tijd dat men de henna er gewoon op los gooide ,zodat het net leek alsof de bruid 2 handschoenen en 2 sokken aanhad is voorbij. Tegenwoordig maakt men gebruik van de mooiste tekeningen zodat het toch nog elegant oogt voor de bruidegom en hij niet bang meer hoeft te zijn voor de handschoen-sokkendame. Onbekend is onbemind, en zo zie je veel kindjes hun neus dichtknijpen voor de hennageur die soms een hele walm achterlaat. Traditiegetrouw wordt er een bord voorzien met erin de henna, 2 eieren en een klomp suiker in het midden. In sommige families legt men een gouden armband over de klomp suiker,met de betekenis dat de klomp voor het geslachtsdeel van de man staat,en de armband voor het maagdenvlies. Nooit bij nagedacht? Let er maar eens op,hoe gretig onze oudere vrouwtjes vaak naar dat bord zitten te staren en onder elkaar zitten te fezelen. De armband over de klomp suiker zie je hier en daar nog opduiken,maar veel mensen weten vaak niet wat de betekenis zou kunnen zijn.



Tijdens de henna avond worden oude liederen gezongen,geen Jedwane toestanden maar een adjoen/bendir en een groep vrijwilligsters, en het feest kan beginnen. Er wordt gezongen over de liefde aan de overkant van het water, over gebroken harten, over hij die haar verlaten heeft, maar natuurlijk ook over de bruid en de bruidegom die een hele weg samen zullen bewandelen. Een weg met geluk,verdriet,teleurstelling maar ook met sabr(geduld) die de leidraad zou moeten vormen in hun huwelijk.

Gevoelige snaren worden geraakt, emoties worden naar boven gehaald. Traantjes worden weggepinkt, en voor je het beseft huilt de hele kamer mee. Wat er achter zit is nog onduidelijk, elke uitgenodigde heeft zo zijn reden om te huilen.

De een huilt uit vreugde, terwijl de ander uit verdriet huilt. Een moeder denkt aan haar eigen dochter die reeds getrouwd is, en huilt. Een andere moeder huilt vanwege het verdriet dat een huwelijk soms kan meebrengen, en zo heeft ieder zijn eigen boek. Deze sentimentele avond eindigt meestal wanneer de handen en voeten beschilderd, de stemmen hees en de handen moe zijn (van het geklop)... wanneer de traantjes zijn opgedroogd en wanneer de buikjes gevuld. Vermoeid maar gelukkig gaat iedereen naar huis,verlangend naar de volgende dag. De bruid zoekt de slaap op met haar ingepakte handen en voeten, vol inspanning wachtende op de volgende dag. Denkend aan de nieuwe fase in hun leven brengen bruid en bruidegom vaak deze laatste eenzame nacht door. Ogen vullen zich met traantjes, een nadruk van de emotionele avond.



De ouders



Ook op de ouders berust een belasting. Vaders lopen er gelukkig bij,maar diep in hun harten zijn ze ook best wel verdrietig omdat ze beseffen dat hun kind nu een eigen weg inslaat en dat ze het nu moeten loslaten. Gevoelens die niet altijd geuit worden, maar die zich wel manifesteren tijdens deze avond. Vooral de vader van de bruid kan hier aan extra gevoelig zijn, omdat hij weet dat zijn dochter nu van een andere familie wordt. Moeders daarentegen laten meestal tranen de vrije loop en schamen zich niet voor hun gevoelens. Zij heeft geleerd om hard te zijn,maar zij beseft ook dat dit het einde is van haar taak. Haar taak is volbracht. Met alle krachten heeft zij opgevoed om dit resultaat te verkrijgen en nu is het moment aangebroken. Opdracht volbracht. Achter haar traantjes van verdriet komt er een glimlach van herinnering tevoorschijn en verlangt ze stiekem al naar de volgende dag .



heb ik effe van een andere topic gepikt

20-03-2006, 00:55


Mijn zusje gaat dit jaar trouwen, dus vandaar dat ik die stuk in mijn pc had staan voor tradities tijdens de hennadag.
Want mijn zusje wil het volgens een mooie traditie doen...
Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar vond het wel toepasselijk op deze forum!!
In ieder geval veel succes met je hennafeest, en je trouwdag moge allah jou en je man zegenen in je huwelijk!!!