Bekijk volle/desktop versie : Oppositie Wit-Rusland erkent verkiezingsuitslag niet



19-03-2006, 20:32
MINSK - In Wit-Rusland zijn zondagavond om acht uur (lokale tijd) de stemlokalen gesloten. Winnaar van de door massale fraude gekenmerkte verkiezingen is zittend president Loekasjenko. Oppositieleider Milinkevitsj heeft de verkiezingen als frauduleus bestempeld en weigert de overwinning van president Loekasjenko te erkennen. De oppositie heeft tot massabetogingen opgeroepen om haar eis tot nieuwe eerlijke verkiezingen kracht bij te zetten. De autoriteiten hebben gedreigd met keihard ingrijpen.

Demonstranten

Meteen na het sluiten van de stemlokalen gaven duizenden mensen gehoor aan de oproep van oppositieleider Milinkevitsj vreedzaam te demonstreren. Naar schatting tussen de 6000 en 7000 demonstranten verzamelden zich op het Oktyabrskaya Plein in het centrum van de hoofdstad Minsk. Volgens journalisten ter plekke groeit de mensenmenigte gestaag.

De politie houdt zich vooralsnog afzijdig en laat zich niet zien op het centrale plein. Busladingen agenten staan echter opgesteld in zijstraten, klaar om in te grijpen.

Milinkevitsj wil nieuwe verkiezingen en stelt dat Loekasjenko Wit-Rusland richting een gewelddadige crisis stuurt door met grootschalige fraude het presidentschap (opnieuw) naar zich toe te trekken.

Voorlopige uitslag

Volgens de eerste voorlopige uitslagen heeft Loekasjenko een grote voorsprong genomen op Milinkevitsj en de tweede oppositiekandidaat, Aleksander Kozoelin. Beide tegenstrevers van de autoritaire Loekasjenko hebben de afgelopen weken gewaarschuwd door fraude namens Loekasjenko.

Ze wijzen er onder meer op dat van de 74.000 verkiezingswaarnemers en stembureau-officials, er maar één is die de oppositie vertegenwoordigt. Ook hebben buitenlandse waarnemers geen toestemming gekregen om de verkiezingen bij te wonen.

Terrorisme

Loekasjenko zei zaterdag dat buitenlanders en Wit-Russen die de verkiezingen aan willen grijpen om wanorde te stichten "keihard zullen worden aangepakt." Eerder maakte de chef van de binnenlandse veiligheidsdienst bekend dat mensen die de openbare orde rond de verkiezingen verstoren zullen worden aangeklaagd wegens terrorisme.

De afgelopen weken hebben de politie en ordediensten keihard opgetreden tegen pogingen van leden van de oppositie om straatprotesten te organiseren tegen Loekasjenko en de al bij voorbaat als frauduleus bestempelde stembusgang.

De Wit-Russische autoriteiten beweren dat de oppositie met steun van het Westen na de verkiezingen massale protesten op touw willen zetten om een machtswisseling tot stand te brengen, maar die pogingen zullen met harde hand worden neergeslagen, waarschuwde Loekasjenko zaterdag op de staatstelevisie.

Ondemocratisch regime

Lech Walesa en Vaclav Havel, leiders van bewegingen die bijdroegen aan de val van communistische regimes in Polen en Tsjechoslowakije, schreven vrijdag in een gezamenlijke open brief dat het autoritaire bewind van Loekasjenko het groeiende zelfvertrouwen en democratische verlangen van de burgers in Wit-Rusland niet eeuwig kan blijven weerstaan.

Als de Europese Unie effectieve steun geeft, zal "het laatste ondemocratische regime aan haar grens net zo snel en makkelijk vallen als eertijds de communistische regimes", aldus beide ex-presidenten.

Inval

De politie deed zondag een inval in een kantoor van een non-gouvernementele organisatie uit het kamp van de oppositie. Agenten zochten naar wapens maar hebben niets gevonden, maakte een woordvoerster van de oppositiegroepering Asembleya bekend.

"Ze zochten naar bommen maar vonden geen bommen of wapens", aldus Yelena Volynets. "We dachten dat ze iets wilden planten dus we hebben ze heel goed in de gaten gehouden." Twee agenten bleven na de inval de wacht houden voor de deur van het kantoor.

Opstand

Loekasjenko beschuldigt de oppositie ervan een opstand voor te bereiden. De afgelopen weken zijn meerdere leden van de oppositie opgepakt. De Wit-Russische geheime dienst dreigt met de doodstraf voor oproerkraaiers. Oppositieleider Milinkevitsj heeft voor zondagavond een vreedzame demonstratie uitgeschreven tegen de volgens hem volledig vervalste stembusgang.

http://www.nu.nl/news/696505/21/Oppositie_Wit-Rusland_erkent_verkiezingsuitslag_niet_%28video%29 .html