Bekijk volle/desktop versie : tagine



Pagina's : [1] 2 3

16-03-2006, 01:40
asalaamoe aleykoum

ik heb een tagine gekocht en nu wil ik weten hoe je die gebruiksklaar maakt?
en heeft er iemand recepten voor tagine?liefst stap voor stap uitgelegt met de juiste kruiden ed erbij
kan ik hem gewoon op het vuur zetten en kan hij ook in de oven?

ma'a salama

16-03-2006, 17:16


wat wij bj ons doen is dat je moet die tajine tenminste 2 a 3 dagen in het water (in een emmer) en daarna gebruiken .
ik hope dat ik je voldoende heeft geholpen , groetjes !!!

16-03-2006, 18:10
hagt er vanaf welke tajin je hebt. heb je die glimmende of die andere normale.

Glimmende kan je water in doen en laten koken een paar min. ongeveer 10-20 min.

En die andere normale vet ik altijd met olijfolie in en doe het in de oven ook ongeveer 20 min. op standt 200°c zodat ie goed bakt.

Dan kan je ze gebruiken voor gas elektro en oven

16-03-2006, 21:13
heeft er ook iemand goede recepten voor in de tagine?

16-03-2006, 21:35


Wat vind je van deze zuster?


TAGINE VAN KALKOEN MET ZOETE AARDAPPELEN


Dit heb je nodig:

500 gram kalkoenfilets;
2 á 3 zoete aardappelen;
12 dadels zonder pit;
1 grote ui;
3 eetlepels gehakte verse koriander;
3 eetlepels olijfolie;
1 afgestreken theelepel gemberpoeder, zwarte peper, gemalen komijn en kurkuma;
zout naar smaak.

Zo maak je het:
-schil en was de zoete aardappelen;
-snijd ze in plakjes;
-verhit de olijfolie in een tagine of een braadpan en bak daarin de stukken kalkoenfilets tezamen met de gehakte ui, de koriander, de kruiden en zout naar smaak;
-voeg er vervolgens de zoete aardappelplakjes, de in stukjes gesneden dadels en een glas water aan toe;
-laat het gerecht ongeveer 45 minuten sudderen.
Dien gloeiend heet op met grote stukken Marokkaans brood en diverse salades.......











16-03-2006, 21:43

Citaat door MoCrORaChiD:
Wat vind je van deze zuster?


TAGINE VAN KALKOEN MET ZOETE AARDAPPELEN


Dit heb je nodig:

500 gram kalkoenfilets;
2 á 3 zoete aardappelen;
12 dadels zonder pit;
1 grote ui;
3 eetlepels gehakte verse koriander;
3 eetlepels olijfolie;
1 afgestreken theelepel gemberpoeder, zwarte peper, gemalen komijn en kurkuma;
zout naar smaak.

Zo maak je het:
-schil en was de zoete aardappelen;
-snijd ze in plakjes;
-verhit de olijfolie in een tagine of een braadpan en bak daarin de stukken kalkoenfilets tezamen met de gehakte ui, de koriander, de kruiden en zout naar smaak;
-voeg er vervolgens de zoete aardappelplakjes, de in stukjes gesneden dadels en een glas water aan toe;
-laat het gerecht ongeveer 45 minuten sudderen.
Dien gloeiend heet op met grote stukken Marokkaans brood en diverse salades.......










barakallahou fik , als je er nog meer hebt....

16-03-2006, 21:44

Citaat door xsarahxxx:
barakallahou fik , als je er nog meer hebt....
Ik ga voor je kijken allah ie barek fiek

16-03-2006, 21:50
Tajine met aardappel en wortelen.

Dit heb je nodig:

500 gram lamsvlees (bout, schouder);
500 gram aardappelen;
4 grote wortelen;
groene olijven;
2 tomaten, 1 ui, 2 tenen knoflook;
olijfolie;
gemalen komijn, paprikapoeder, gemberpoeder;
enkele takjes platte peterselie;
zout en zwarte peper naar smaak.

Zo maak je het:

Doe de stukken lamsvlees en de gehakte uien in een pan.
Voeg er de gepelde, van vocht en pitjes ontdane en in stukjes geneden tomaten aan toe.
Doe het gas aan onder de pan en laat het geheel even al roerend warm worden. Voeg er een scheut olijfolie, zout, zwarte peper en gemberpoeder naar smaak en de fijngehakte knoflooktenen aan toe en bedek het geheel met water tot het nét onder staat.
Doe het deksel op de pan en breng alles aan de kook en laat zachtjes koken tot het vlees bijna gaar is.
Voeg er dan de in grote stukken gesneden aardappel en wortel aan toe,daarna de fijngehakte peterselie,het paprikapoeder en de gemalen komijn en doe het deksel weer op de pan en laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Voeg extra water toe indien nodig.
Voeg er op het einde de olijven aan toe en zorg dat er een lekkere, ingedikte saus overblijft.
Schep het vlees op een mooie schaal of in een tajine, schep er de groenten en de olijven overheen en de saus rondom.
Dien op met lekkere salades en grote stukken Marokkaans brood










16-03-2006, 21:51
Tajine van duif met honing en amandelen

Ingrediënten

4 schoongemaakte jonge duiven
2 zoete Spaanse uien
olijfolie
zout en peper
1/2 koffielepel gemalen kaneel
1/2 koffielepel gemalen gember
snuifje gemalen saffraan
16 gedroogde abrikozen (een halve dag geweekt in water met 3 el oranjebloesemwater)
4 el vloeibare honing
250 gram geblancheerde en gepelde amandelen
12 hardgekookte kwarteleitjes

Voorbereiding
Verwijder eventueel overgebleven veren, was de duifjes grondig en droog ze af. Snijd de uien in halve maantjes.

Bereiding
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan en braad de duifjes aan alle kanten goudbruin. Voeg de uien, specerijen, zout en peper toe en leg een deksel op de pan. Laat de uien zacht stoven tot ze glazig zijn. Voeg dan ongeveer 1 liter water toe en laat 20 minuten zacht koken. Voeg tenslotte de honing toe. Haal de duifjes uit de pan en zeef de saus. Doe de duifjes en saus opnieuw in de pan en voeg de uitgelekte abrikozen toe. Laat nogmaals 20 minuten stoven. Bak ondertussen de amandelen goudbruin in een beetje olijfolie en laat uitlekken op keukenpapier. Leg de duifjes op een grote schaal, schik de abrikozen en kwarteleitjes rond de duifjes en strooi er de amandelen over.




16-03-2006, 21:52
Lamstajine met groente

Ingrediënten

1 kg lamsvlees
4 kleine aardappelen
2 grote wortels
3 tomaten
2 aubergines
2 paprika's (1 rode en 1 gele)
3 uien
3 teentjes knoflook
2 deciliter olie
1/2 bosje koriander
3 theelepels paprikapoeder mild
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kaneel
3 theelepels peper
1 citroen
zout

Voorbereiding
Schil en was de aardappelen, wortels, tomaten en uien. Was de paprika's en aubergines. Snijd de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn en snijd de overige groenten in stukken.

Bereiding
Verhit in een tajine de olie, snijd het vlees in 4 stukken en leg het in de tajine. Voeg hieraan de koriander, uien en knoflook toe. Braad het vlees met de kruiden licht aan en draai het maar één keer om. Voeg de tomaten toe en schep het geheel om. Meng het paprika- en gemberpoeder met de kaneel en peper. Strooi ruim de helft van dit kruidenmengsel over het vlees. Voeg zout toe, schep het nogmaals om en sluit de tajine zodat het vlees kan smoren. Doe de aardappelen, wortels, aubergines en paprika bij het vlees. Snijd de citroen zonder de uiteinden in vieren en leg de parten boven op het gerecht. Bestrooi het gerecht met zout en de rest van het kruidenmengsel en voeg wat water toe. Laat de gesloten tajine ongeveer een uur stoven





16-03-2006, 21:53
Tajine van kefta met eieren

Ingrediënten

600 gr lams- of rundergehakt
4 eieren
12 verse muntblaadjes
10 verse korianderblaadjes
2 grote uien
1 koffielepel gemalen komijnzaad
1/2 koffielepel gemalen zachtgekruide Spaanse peper
1/2 koffielepel gemalen sterk gekruide Spaanse peper
1/2 koffielepel kaneel
1/2 doos gepelde tomaten
1 dl olijfolie
zout en peper van de molen
1 teentje look

Voorbereiding
De uien pellen en fijnsnipperen. De koriander- en de muntblaadjes fijnhakken. Onder het gehakt mengen met 1 fijngesnipperde ui, 5 cl olijfolie, de zachte en de sterkgekruide Spaanse peper, het komijnzaad en het kaneel. Het mengsel goed kneden en in balletjes van 5 cm diameter rollen.

Bereiding
De balletjes aanbraden in de rest van de olijfolie. De fijngesnipperde ui, de look en de gepelde tomaten bij de gehaktballetjes voegen. Alles 15 minuten in een afgedekte pan laten sudderen. 5 minuten voor het einde van de kooktijd twee eieren over het vlees breken. Bestrooien met verse kruiden (peterselie, munt, koriander...).


16-03-2006, 21:55
Tajine van lamsschenkel met gedroogde pruimen en amandelen

Ingrediënten
Voor het vlees :
1,2 kg lamsschenkel
5 fijngehakte teentjes knoflook
1 koffielepel fijngehakte verse gember
witte peper
saffraan
1 kaneelpijpje
olijfolie

Voor de gedroogde pruimen :
100 g gedroogde pruimen
2 el gepelde en fijngehakte amandelen
olijfolie
een klontje boter
1 el suiker
1 el honing
een snuifje kaneelpoeder
1 el sesamzaad

Bereiding
Stoof het vlees langzaam gaar met de rest van de ingrediënten. Doe ondertussen de gedroogde pruimen in een pan, samen met de rest van de erbij horende ingrediënten en laat langzaam karameliseren. Schik het vlees in een tajine en verdeel er het pruimenmengsel over.

Presentatie
Bestrooi met sesamzaad, zet het deksel op de tajine en serveer.



16-03-2006, 21:56


VisTajine


Benodigdheden:
Vis naar keuze, bij voorkeur grote hele vis
2 ons garnalen
1 grote rode of groene paprika
3 vleestomaten
2 vastkokende aardappels in schijfjes gesneden
1 bosje koriander
3 a 4 teentjes knoflook
1 eetlepel komijnenpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 scheutje azijn
zout en peper
1 kopje olijfolie heeft de voorkeur, andere olie mag ook

Bereiding:
De vis goed schoonmaken, de vleestomaten pellen en in kleine stukjes snijden, de paprika schoonmaken en in ronde schijven snijden. Snijd de aardappels in schijfjes of koop kant en klare schijfjes. De garnalen moeten gepeld zijn.

De koriander wassen, fijn hakken en in een kom doen. De knoflook persen of snijden en erbij doen. Voeg het zout, peper, komijnenpoeder, paprikapoeder, olie en azijn erbij en meng dit door elkaar.

Wrijf de vis royaal in met dit mengseltje. Je houdt wat van dit mengsel achter. Hierin de tomaten, de garnalen en de schijfjes aardappel mengen. Neem een ovenschaal/braadslee of een tajine. Maak een bedje van de aardappelschijfjes en leg de vis hierop. Vul de lege ruimte van de schaal op met het resterende mengseltje. Garneer het geheel met de schijfjes paprika. Het beste is om het geheel even te laten staan voor het bakken.

Verwarm de oven op de hoogste stand. De tajine in het midden van de oven plaatsen afgedekt met aluminiumfolie. De folie na 45 minuten verwijderen en de tajine nog ongeveer 20 minuten laten bakken totdat het geheel gaar is. Het gerecht wordt met brood gegeten en diverse salades.

16-03-2006, 21:56
Als je meer wilt zuster hoor ik het wel

16-03-2006, 21:58

Citaat door MoCrORaChiD:
Als je meer wilt zuster hoor ik het wel
hier kan ik wel een tijdje mee voort denk ik
barakallahoe fik voor de recepten!

Pagina's : [1] 2 3