Bekijk volle/desktop versie : Saoediërs verijdelen aanval oliecomplex



25-02-2006, 15:01
ABQAIQ, 25 febr. Een terreuraanslag op de grootste olieproductie- en doorvoerinstallatie ter wereld, bij het Saoedische Abqaiq, is gisteren verijdeld. Twee autobommen kwamen voortijdig tot ontploffing toen veiligheidstroepen ze onder vuur namen. Wie verantwoordelijk was voor de actie, is nog onduidelijk.

Het terreurnetwerk Al-Qaeda heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor aanslagen op Saoedische olie-installaties. Het reusachtige complex van Abqaiq, gelegen aan de Golf, verwerkt tweederde van de olieproductie van het koninkrijk en speelt een sleutelrol bij de export. Volgens staatsoliemaatschappij Aramco is het complex streng beveiligd met helikopters, camera’s, bewegingsdetectoren en duizenden bewakers.

Drie auto’s werden ingezet voor de aanval. In een zat een aantal mannen met vuurwapens, de andere twee waren met explosieven volgeladen en ramden de hekken van het complex.

Zeker één auto slaagde erin door de buitenste afzetting te komen, op anderhalve kilometer van het hart van de installatie. De auto’s zouden zijn voorzien van het logo van Aramco.

Bij vuurgevechten met de aanvallers kwamen drie Saoedische bewakers om het leven. Beide bomauto’s zouden zijn opgeblazen. Hoeveel terroristen aan de aanslag deelnamen, was vanochtend vroeg nog niet duidelijk, maar volgens de Saoedische autoriteiten zijn ze allemaal gedood. Volgens een bewaker werd op het complex echter nog gezocht naar eventueel ontkomen terroristen.

De aanslag heeft geen moment de Saoedische productie en export van olie en olieproducten onderbroken, verklaarde olieminister Ali al-Nuami gisteravond. Maar de markten reageerden toch op het nieuws: de prijs van ruwe olie schoot op de Newyorkse termijnmarkt met twee dollar omhoog tot 62,60 dollar per vat. (AP, Reuters)
http://www.nrc.nl/buitenland/article230947.ece

25-02-2006, 15:42



Citaat door ibn firnas 23:
Deze laatste aanval dwong de olieprijzen om $2 per vat te stijgen dit zet financiele druk op de VS oliemarkten wat ook een hoofddoel is van Al-Qaeda
En jij denkt dat die 2 dollar niet doorgerekend word?

25-02-2006, 16:15

Citaat door janmetdepet:
En jij denkt dat die 2 dollar niet doorgerekend word?
Maakt niets uit als je jezelf geen wagen kan permiteren en het met de fiets moet doen.

25-02-2006, 16:42
Ach over een aantal jaar doet die olieprijs er helemaal niet meer toe. Dan staat dat klote shaira land zowiezo met legen handen.

25-02-2006, 16:52



Citaat door Punish:
Ach over een aantal jaar doet die olieprijs er helemaal niet meer toe. Dan staat dat klote shaira land zowiezo met legen handen.
Hoeveel jaar had je in gedachten ?

25-02-2006, 16:55

Citaat:
Hoeveel jaar had je in gedachten ?
Tussen nu en dan.