Bekijk volle/desktop versie : Enkele reis Kashmir18-05-2002, 18:53
Enkele reis Kashmir
http://www.omroep.nl/vara/zembla/
KLIK OP DEZE LINK EN JE ZIET HOE 2 ONSCHULDIGE JONGENS WORDEN VERMOORD......EEN VIDEO RAPPORTAGE OVER HUN REIS NAAR KASHMIR!!!

Enkele reis Kashmir

Op de vroege ochtend van 13 januari worden Ahmed el Bakiouli en Khalid el Hassnoui doodgeschoten in Srinagar, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Kashmir. In Zembla verbreken de familieleden van Ahmed en Khalid het stilzwijgen en praten over mogelijke motieven waarom de jongens naar Kashmir gingen.
Zembla keert terug naar Kashmir en maakt dezelfde reis als de twee jongens deden. Voor het eerst komen getuigen van het incident aan het woord en wordt de toedracht van hun dood duidelijk.
Kogels doorzeefd
Deze Nederlandse jongens zouden een bewapende legerpatrouille hebben aangevallen met keukenmessen. Pas daarna werd er door de soldaten teruggeschoten, dat zegt J.S.Gill, de commandant van de BSF, de Border Security Force. vrijdagavond in Zembla. Zijn verklaring is simpel: "iemand die zonder provocatie vooraf een patrouille van de veiligheidstroepen aanvalt, moet wel een terrorist zijn." Er worden inderdaad messen aangetroffen op de met kogels doorzeefde lichamen van de jongens en soldaten tonen hun verwondingen aan de pers.

Getuigen: Jongens slachtoffer van premiejagende soldaten
Maar in de uitzending van vrijdagavond wordt getoond hoe Zembla door eigen onderzoek in de Indiase deelstaat Kashmir in contact kwam met verschillende ooggetuigen. Zij hebben gezien hoe de BSF soldaten in de vroege ochtend van 13 januari eerst een pistool bij de dode lichamen legden. Later verwisselden ze het pistool voor keukenmessen. Daarnaast vertellen de drie getuigen hoe ze zagen dat twee soldaten hun armen en hoofd in verband wikkelden om de suggestie te wekken door de twee jongens te zijn aangevallen.
De eigenaar van de hotelboot waar de jongens hebben gelogeerd, verklaart in Zembla dat de militairen bewijs hebben vervalst. Toen de hotelkamer van de jongens na de moord werd doorzocht, is onder de plankenbodem van het bed de droge verpakking van een keukenmes tevoorschijn getoverd. De booteigenaar zegt dat dit absoluut onmogelijk is omdat die plek permanent vol met water staat. Was de verpakking daar al verborgen, dan had deze nat moeten zijn.
In Kashmir worden regelmatig mensen vermoord. Volgens een lokale journalist krijgen de soldaten een premie als ze een 'vijandelijk element' weten uit te schakelen.Motieven
Over de motieven van Khalid en Ahmed om naar Kashmir af te reizen blijft weinig bekend. De streng Islamitische jongens zijn zonder afscheid te nemen van de ene op de andere dag uit Eindhoven vertrokken. Terrorisme-expert Rohan Gunarathna van de Schotse St. Andrews University zegt in Zembla dat hij er van overtuigd is dat de jongens zich in Kashmir wilden aansluiten bij een extreem Islamitische organisatie zoals bijvoorbeeld Al Qaida. Hij onderzocht de selectie- en wervingstechnieken van Al Qaida en herkent het patroon in het verhaal van Khalid en Achmed. Een oud vrijheidsstrijder die door Zembla in Kashmir wordt geïnterviewd gelooft hier echter niets van. Volgens hem waren de jongens dan naar Pakistan gereisd.

Geen nader onderzoek
De Indiase autoriteiten zeggen niet van plan te zijn de toedracht naar de moord verder te onderzoeken. Noch de politie, noch de Border Security Force voelt zich daar toe geroepen verklaart het hoofd van de politie, A.K. Suri, in Zembla. De resultaten van een onderzoek dat direct na de moord is uitgevoerd zijn volgens hem ter beschikking gesteld aan de Nederlandse ambassade in Delhi. In Zembla verklaart een woordvoerder van de ambassade echter nooit iets te hebben ontvangen.Toedracht
In Zembla verbreken de familieleden van Ahmed en Khalid het stilzwijgen en praten over mogelijke motieven waarom de jongens naar Kashmir gingen. Zembla keert terug naar Kashmir en maakt dezelfde reis als de twee jongens deden. Voor het eerst komen getuigen van het incident aan het woord en wordt de toedracht van hun dood duidelijk.

Regie: Kees Schaap
Research: Simone Tangelder

18-05-2002, 18:56


Laat ff weten hoe jullie erover denken!!!

14-06-2005, 20:22
Die jongens wilden erg graag het paradijs zien. Op z'n minst kun je respect hebben voor hun jeugdige overmoed.