Hoi meid ik heb even wat opgezocht en dit gevonden:
Waar vind je voedingsvezels van nature in terug?
Voedingsvezels vind je enkel terug in plantaardige voedingsmiddelen. Bij ons eten we vezels voornamelijk onder de vorm van aardappelen, diverse bruine broodsoorten, volkoren graanproducten zoals bruine rijst en volkoren deegwaren, groenten, peulvruchten, fruit en noten. Om de gezondheid te bevorderen is het dus belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten. Voldoende vezels wil zeggen dat we 2 tot 3 stuks fruit moeten eten en 300 g groenten (gekookt + rauw). De vereiste hoeveelheid aardappelen en volkoren graanproducten (zoals de bruine broodsoorten) hangt af van de lichaamsactiviteit en de leeftijd. Vezels moet je bij elke maaltijd eten. Is dit nu het ontbijt of een tussenmaaltijd, let er op dat je de vezelrijke voedingsmiddelen niet vergeet. Zo kan je het ontbijt beginnen met bruin brood en groenten of fruit als beleg. Een lekker alternatief zijn de volkoren ontbijtgranen of muesli met fruit. Tussendoor is een vezelrijke snack aangeraden. Dit kan een bruine boterham, een stuk fruit of een mueslikoek zijn. Bij de warme maaltijd mag je zeker de groenten niet vergeten evenals de aardappelen, volkoren deegwaren of bruine rijst. Elke broodmaaltijd moet groenten en fruit bevatten. Groenten zijn zowel rauw als in gekookte vorm aan te raden. Peulvruchten zijn een alternatief voor vlees en bovendien vezelrijk. Noten kunnen je een vezelrijke afwerking verzorgen. Variatie alom en dus kan je combinaties in overvloed bedenken. Geen inspiratie, geen nood. Enkele suggesties vind je iets verder onder de vorm van enkele recepten. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de vezelrijke voedingsmiddelen gerangschikt volgens dalend vezelgehalte per voedingsmiddel. Tabel: Voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels volgens dalend gehalte per voedingsmiddel.
Voedingsmiddellen met veel vezels:
GRAANPRODUCTEN
x Volkorenbrood, bruin brood, roggebrood, 7-granenbrood, voltarwebrood, ...
x Volkoren ontbijtgranen, havervlokken, muesli, ...
x Bruine rijst
x Volkoren deegwaren
x Bulghur,...
GROENTEN
x Aardappelen gekookt, puree
x Peulvruchten: tuinbonen, witte en bruine bonen, doperwten, linzen, ...
Gebruik bij voorkeur verse of diepvriesgroenten knolselderij, mais, spruit, broccoli, rode kool, spinazie, prei, venkel, witte kool, aubergine, champignon, schorseneren, bleekselderij, tomaat, andijvie, asperge, radijs, courgette, sla, witlof
FRUIT
Vers en gedroogd framboos, bessen, passievrucht, kiwi, abrikoos, kers, banaan, rabarber, pruim, sinaasappel, pompelmoes, lychee, appel, nectarine, ...
NOTEN
Kokosnoot, amandel, hazelnoot, pinda, kastanje, walnoot
Ik zou veel tajines (of marmita) maken met aardappels en verse groenten en niet te scherpe kruiden. (Je kan er veel vinden bij Ahlam, cookie, Yara, Alhoceima_rose en riannah)
Veel fruit eten.
Gerechten met noten erin eten.
Als je iets met rijst of pasta maakt, dan volkoren rijst of pasta nemen.
Loubia en la3des zijn ook goed voor je darmen (witte bonen en linzen). Loubia vind je bij Riannah en bij Cookie. La3des bij Yara.
Bissara met tuinbonen of tajine met tuinbonen (staan bij de topic van cookie)
Nu kom ik verder even op niks, maar als ik weer wat weet zal ik het plaatsen.
Ik hoop dat je er wat aan hebt