Bekijk volle/desktop versie : Hamas verwerpt eisen Europa en Amerika



31-01-2006, 14:58
Hamas verwerpt eisen EU en VS
Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL - De radicale Palestijnse Hamas-beweging heeft een oproep van de VS, de VN, de EU en Rusland om de wapens neer te leggen en Israël te erkennen verworpen.

De weigering is een klap in het gezicht van de Europese Unie en de Verenigde Naties, die eerder op de dag nog verzoenende geluiden hadden laten horen. Volgens een woordvoerder van Hamas had het ‘Kwartet’ een eind aan de bezetting van de Palestijnse gebieden moeten eisen en niet ‘dat het slachtoffer de bezetting erkent en weerloos staat tegenover agressie’.

Kort daarvoor hadden de Europese landen laten weten dat zij bereid zijn de steun aan de Palestijnen voorlopig voort te zetten, omdat er nog geen nieuwe regering is. Zelfs een regering met Hamas zou op steun kunnen rekenen, mits de beweging alle geweld zou afzweren en het bestaansrecht van Israël zou erkennen.


Ook VN-chef Kofi Annan wilde de deur nog niet dichtgooien. ‘Als Hamas zichzelf van een militaire organisatie omvormt tot een politieke partij die zich aan de spelregels houdt, denk ik dat de internationale gemeenschap met hen zal kunnen samenwerken’, zei hij.

De EU stond onder zware druk om de steun aan de Palestijnen stop te zetten na de overwinning van de Hamas-beweging, die verantwoordelijk is voor tientallen bomaanslagen in Israël. Afgelopen weekeinde zei de Duitse bondskanselier Merkel tijdens een bezoek aan Israël nog dat de EU de kraan zou dichtdraaien tenzij Hamas het roer drastisch zou omgooien. Ook de VS hadden erop aangedrongen de hulp aan Hamas, dat op de VN-lijst van terroristische bewegingen staat, te staken.

Volgens de EU-ministers is het echter voorbarig de geldkraan nu al dicht te draaien. De Palestijnse president Abbas heeft aangekondigd dat hij Hamas zal vragen de nieuwe regering te vormen, maar zolang het nog niet zover is, krijgen de Palestijnen respijt.

Minister van Buitenlandse Zaken Bot zei te rekenen op een overgangsperiode van ‘waarschijnlijk drie maanden’ voordat de nieuwe regering aantreedt. ‘Als Hamas zich redelijk opstelt, is de EU bereid daar positief op in te spelen,’ zei hij. Volgens hem zou stopzetten van de hulp tot chaos kunnen leiden, omdat de de politie en de veiligheidsdiensten dan niet meer kunnen worden betaald.

De EU-landen zijn bang dat Iran de financiering van de Palestijnse gebieden overneemt als het Westen de geldkraan dichtdraait. ‘Dan loop je het risico op een streng islamitisch regime in het hart van het Midden-Oosten’, aldus Bot.

31-01-2006, 19:30



Citaat door golden_mocro:
Lees die 2e Alinea a debiel der debielen
wat staat daar dan, ik begrijp niet goed wat jij erin ziet?

31-01-2006, 19:30
POLISARIO eist ook teruggave van de bezette gebieden, en laat zich vooralsnog ook niet ontwapenen.