leila_tetouania
26-01-2006, 12:17
01
Koop zo vaak mogelijk verse of ingevroren groenten. In blik verpakt voedsel bevat vaak een grote hoeveelheid Sodium, zodat u niet onbedoeld 'opblaast of opzwelt' van dat chemisch goedje. Leer de verpakkingslabels van voedingsmiddelen dranken lezen en interpreteren. De meeste kwaliteitsproducten krijgen een over de inhoud informerend etiket mee. Let er op dat de volgende punten er op staan: grootte van een portie, aantal porties per verpakking, aantal toegestane porties per dag en per portie de calorische waarde, de hoeveelheid aan proteïnen, koolhydraten, vet en Sodium.
02
Als u steeds meer gewicht verliest en u dus goed 'gepresteerd' heeft, trakteert u zich zelf dan op een 'non-food'-verrassing. Koop een boek, dat boek dat u reeds lang wilde hebben, ga naar de bioscoop (geen snoep meenemen), koop een nieuw kledingstuk of trakteer uzelf op een andere niet eetbare verrassing.
03
Eet of drink niet terwijl u in uw auto rijdt, of in welk ander vervoermiddel dan ook. Een appel mag.natuurlijk wel.
04
Eet of drink niet terwijl u televisie kijkt of als u luistert naar muziek. Als u eet moet u zich door niets laten afleiden.
05
Vermijd doezelen of slapen na het eten. Probeert u in elk geval te bewegen, in of buiten uw huis. Wandel eens een blokje om in plaats van in de ligstoel te kruipen of languit televisie te kijken. Houd een logboekje bij van al uw sportieve activiteiten, zelfs als het slechts gaat om een blokje om. U gaat toch meer aan een oefeningetje wennen en dat is de bedoeling. Zet 'GEEN' in het logboekje als u niets heeft gedaan die dag.
06
Houd uw favoriete snoepjes of knabbeltjes buiten de deur. Vertel uw familie dat er in uw huis niet meer gesnoept wordt, tenzij het gaat om snoep waarvan u gruwelt. Koop snoep waarvan u zelf niets lust
07
Wilt u iets dat koel en zoet is, neem dan een waterijsvormpje en gebruik suikervrije siroop om ijs te maken. Verban ijs of iets van dien aard uit de diepvries.
08
Als u een gekoeld drankje wilt, zet dan een bakje sinaasappelsap in uw diepvries en laat dit bijna bevriezen. Even roeren en daar heeft u een dorstlesser die niet slecht is voor de lijn.
09
Ga nooit met een honger gevoel naar een winkel. Uit onderzoek blijkt dat dit u aanzet tot dieetonvriendelijke aankopen. Ga ook niet zonder lijstje naar de winkel om geen onnodige aankopen te doen. Koop slechts dan iets wat niet op de lijst staat als daarvoor een goede reden is, zoals een aantrekkelijk aanbod.
10
Vries kliekjes in of gooi ze weg, eet ze echter niet nog voor het slapen gaan even op. Voedsel waarvan u snel dikker wordt mag nooit bewaard blijven, weg ermee.
11
Voor elke maaltijd, groot of klein, moet u de tafel dekken met de volgende zaken: tafellaken, bord, mes, vork, lepel en servet. Het bijzondere is dat u dit doet voor zowel het eten van brood als ook voor chips of een reep chocolade, en op elk tijdstip van de dag.
12
Vermijd hapklare handzame zaken als pinda's, chips, blokjes kaas en andere partysnacks. Van deze kleine verleiders eet u al snel meer dan u eigenlijk van plan was.
13
Alcohol is ook een boosdoener. Deze lekkernij doet u niet alleen vergeten dat u op dieet bent, maar zet ook sneller voedsel om in vetweefsel en remt de verbranding van vetstoffen.
14
Kijkt u eens naar dikke mensen in een restaurant, kruipt u dan in de huid van een diëtist. Hoe eten deze mensen, gehaast of kalm? Eten ze voor de smaak of om de hoeveelheid? Ziet u er ook zo uit als u eet? Wilt u er ook zo uitzien?
15
Zet een spiegel recht tegenover u op tafel als u eet. Kijkt u dan hoe uw eetgewoonten er uit zien. Is het plezierig. Om uzelf te zien eten of merkt u onsmakelijke zaken op?
16
Gebruik om te eten een kinderbestekje en een ontbijtbordje. Zeker als u uw portie vlees in kleinere stukjes snijdt, lijkt het nu wel een bord vol.
17
Eten met Chinese stokjes kan iemand ook tot vermageren brengen als men alle voedsel uitsluitend met stokjes tot zich neemt Denk eens aan de pinda's die u zult laten staan. Roken gaat moeilijker en drinken kan alleen met holle stokjes.
18
Neemt u voor elk middag en avondmaal een salade of een kop soep. Eet u deze langzaam, uw speciaal bestek (soep niet met stokjes) gebruiken en denkt u eraan langzaam te eten. Het langzame eten is bedoeld om de hersenen te foppen. Het duurt ongeveer 20 min, voor het tot uw brein doordringt dat u eet en dat het hongergevoel dus mag verdwijnen. Salade (met sla, rauwe groenten en wat azijn) kan bovendien de spijsvertering stimuleren. Neemt u tijdens het eten de tijd op. U zult minstens twintig minuten over uw hele maaltijd moeten doen om bovenstaande redenen.
19
De tip met het kleine tafelgerei is ook een bedriegertje. Omdat u in verhouding net zoveel op uw bord doet is uw portie in het echt natuurlijk kleiner. En omdat u langzamer eet, duurt het net zolang om uw bord leeg te eten dan normaal. Het klinkt simpel maar werkt wel en daar gaat het om.
20
Wordt u uitgenodigd voor een feestje, vraag dan uw gastvrouw haar medewerking in uw strijd tegen het vet. Iedereen zal bereid zijn meer met rauwe groenten te doen of met vers fruit maar geeft u de gastvrouw dan meteen wat tips die u tevoren even opzoekt. Soms is de schaal, vooru bedoeld, eerder leeg doordat de anderen er even graag van 'snoepen'.
21
Ga vrij laat naar een feestje en vertrek eveneens wat eerder. Dit heeft tot gevolg dat u niet zolang aan de verleiding hoeft bloot te staan. Ga in ieder geval ver van de hapjestafel zitten. En uw drankje is natuurlijk een vruchtensapje of een watertje. Bedenk dat Spa-groen, Tonic en Ginger-Ale 66k 10% suiker bevatten!
22
Verkeert u in de 'gelukkige' omstandigheid voor uw werk te moeten lunchen en gebeurt dit vaak, probeer dan licht te eten, salades of vis en vers fruit.
23
Moet u om welke reden dan ook deelnemen aan een etentje waaraan u zich niet kunt onttrekken, gaat u dan enkele dagen tevoren minder eten. Uzelf beloven dat u erna zult minderen is uzelf voor de gek houden; veel te moeilijk.
24
Eet als u eens snoepen wilt altijd fruit (in kleine partjes). U moet elk stukje goed kauwen en proeven. Sta stil bij wat u eet.
25
Ga, als u op het punt staat de koelkast te plunderen, een blokje om, verlaat in ieder geval de keuken. Doe iets om uw gedachten te verzetten. En als niets uw vreetbui kan remmen, probeert u dan een half uur te wachten voor u werkelijk begint. Zijn de dertig minuten voorbij probeer er dan zestig van te maken.
26
Spoel, telkens als u aan iets lekkers denkt, uw mond. Gebruik een mild mondwater, liefst met een wat zure smaak.
27
Zet uw weegschaal in de keuken en weeg u zo vaak als nodig is. De een vindt steun in af en toe wegen en steeds een lager gewicht te constateren, de ander heeft baat bij het op de schaal stappen als zich een 'vreetbui' aandient. Soms echter geeft de schaal niet de juiste gegevens maar kunt u uw figuurverandering aan uw kleding bemerken. Deze gaat bijvoorbeeld losser om de heupen zitten of de plooien vallen ineens anders. Bedenk dat niet alle gewicht vet is en dat u spieren kunt krijgen op plaatsen waar eerst vet zat.
28
Vertragingstechnieken zijn de beste methodes om vraatimpulsen aan te pakken. Net als in punt 25 gaat u uitstel bewerkstelligen. Het gaat als volgt: u gebruikt een keukenwekker die u op tien minuten zet als u een eetimpuls krijgt terwijl het nog geen etenstijd is. Voor hij afloopt bedenkt u of u werkelijk niet zondervoedsel zou kunnen voor de normale maaltijd. Of zoekt u in die tien min, naar een andere recreatievorm die niet aan eten doet denken.
29
Schrijf op een bloknoot alles op dat u at gedurende de dag, wat u voelde toen u at en wie erbij was. Bekijk dit verslag na een of twee weken. Zo kunt u zien bij welke emotie u eet of gaat eten en in de nabijheid van welke mensen u begint te eten of welke mensen u tot eten aanzetten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
30
Eet alles wat u eet op een en dezelfde plaats zoals bijvoorbeeld aan de keukentafel Zo voorkomt u gedachteloos eten voor de tv. of aan de telefoon. automatisch eten is een echte dikmaker en is dus vijand nummer één.
even:
31
Maak van elke maaltijd een prettige gebeurtenis. Geniet van elke hap. Dek telkens een aantrekkelijke tafel met een kaars, bloemen of mooie servetten. Zodoende haalt u het vervelende van uw dieet af en hoe meer u van uw maaltijd geniet, hoe gemakkelijker het is om blijvend slank te blijven.
32
Vouw uw kleine tafelbestek in een servet, zodat de aanvang van uw maaltijd een bewust moment wordt. Begin pas met het ontvouwen van dat servet als de anderen al beginnen aan hun maal. Eet u alleen, dan kijkt u eerst naar uw voedsel. Is er misschien iets dat u kunt veranderen zodat het er smakelijker uitziet? Zoja, maak er dan een notitie van voor de volgende keer.
33
Bent u linkshandig, eet dan met uw rechterhand en omgekeerd. Gaat dit niet wat langzamer? Mooi zo.
34
Eet dat wat u het lekkerst vindt het eerst. Zo zult u een gevoel van voldoening niet voorbij eten. U doet dat wel als uw favoriete kostje nog op uw bord ligt.
35
Krijgt u in een restaurant veel te veel op uw bord, schuift u de helft dan apart op uw bord en doe er veel peper en zout op. Zo is de verleiding om toch alles op te maken weggenomen. Meestal zal u in uw jeugd zijn bijgebracht dat het zonde is eten weg te gooien. Kunt u het niet over uw hart verkrijgen het eten te bederven, neemt u het dan mee naar huis en vries het in.
Koop zo vaak mogelijk verse of ingevroren groenten. In blik verpakt voedsel bevat vaak een grote hoeveelheid Sodium, zodat u niet onbedoeld 'opblaast of opzwelt' van dat chemisch goedje. Leer de verpakkingslabels van voedingsmiddelen dranken lezen en interpreteren. De meeste kwaliteitsproducten krijgen een over de inhoud informerend etiket mee. Let er op dat de volgende punten er op staan: grootte van een portie, aantal porties per verpakking, aantal toegestane porties per dag en per portie de calorische waarde, de hoeveelheid aan proteïnen, koolhydraten, vet en Sodium.
02
Als u steeds meer gewicht verliest en u dus goed 'gepresteerd' heeft, trakteert u zich zelf dan op een 'non-food'-verrassing. Koop een boek, dat boek dat u reeds lang wilde hebben, ga naar de bioscoop (geen snoep meenemen), koop een nieuw kledingstuk of trakteer uzelf op een andere niet eetbare verrassing.
03
Eet of drink niet terwijl u in uw auto rijdt, of in welk ander vervoermiddel dan ook. Een appel mag.natuurlijk wel.
04
Eet of drink niet terwijl u televisie kijkt of als u luistert naar muziek. Als u eet moet u zich door niets laten afleiden.
05
Vermijd doezelen of slapen na het eten. Probeert u in elk geval te bewegen, in of buiten uw huis. Wandel eens een blokje om in plaats van in de ligstoel te kruipen of languit televisie te kijken. Houd een logboekje bij van al uw sportieve activiteiten, zelfs als het slechts gaat om een blokje om. U gaat toch meer aan een oefeningetje wennen en dat is de bedoeling. Zet 'GEEN' in het logboekje als u niets heeft gedaan die dag.
06
Houd uw favoriete snoepjes of knabbeltjes buiten de deur. Vertel uw familie dat er in uw huis niet meer gesnoept wordt, tenzij het gaat om snoep waarvan u gruwelt. Koop snoep waarvan u zelf niets lust
07
Wilt u iets dat koel en zoet is, neem dan een waterijsvormpje en gebruik suikervrije siroop om ijs te maken. Verban ijs of iets van dien aard uit de diepvries.
08
Als u een gekoeld drankje wilt, zet dan een bakje sinaasappelsap in uw diepvries en laat dit bijna bevriezen. Even roeren en daar heeft u een dorstlesser die niet slecht is voor de lijn.
09
Ga nooit met een honger gevoel naar een winkel. Uit onderzoek blijkt dat dit u aanzet tot dieetonvriendelijke aankopen. Ga ook niet zonder lijstje naar de winkel om geen onnodige aankopen te doen. Koop slechts dan iets wat niet op de lijst staat als daarvoor een goede reden is, zoals een aantrekkelijk aanbod.
10
Vries kliekjes in of gooi ze weg, eet ze echter niet nog voor het slapen gaan even op. Voedsel waarvan u snel dikker wordt mag nooit bewaard blijven, weg ermee.
11
Voor elke maaltijd, groot of klein, moet u de tafel dekken met de volgende zaken: tafellaken, bord, mes, vork, lepel en servet. Het bijzondere is dat u dit doet voor zowel het eten van brood als ook voor chips of een reep chocolade, en op elk tijdstip van de dag.
12
Vermijd hapklare handzame zaken als pinda's, chips, blokjes kaas en andere partysnacks. Van deze kleine verleiders eet u al snel meer dan u eigenlijk van plan was.
13
Alcohol is ook een boosdoener. Deze lekkernij doet u niet alleen vergeten dat u op dieet bent, maar zet ook sneller voedsel om in vetweefsel en remt de verbranding van vetstoffen.
14
Kijkt u eens naar dikke mensen in een restaurant, kruipt u dan in de huid van een diëtist. Hoe eten deze mensen, gehaast of kalm? Eten ze voor de smaak of om de hoeveelheid? Ziet u er ook zo uit als u eet? Wilt u er ook zo uitzien?
15
Zet een spiegel recht tegenover u op tafel als u eet. Kijkt u dan hoe uw eetgewoonten er uit zien. Is het plezierig. Om uzelf te zien eten of merkt u onsmakelijke zaken op?
16
Gebruik om te eten een kinderbestekje en een ontbijtbordje. Zeker als u uw portie vlees in kleinere stukjes snijdt, lijkt het nu wel een bord vol.
17
Eten met Chinese stokjes kan iemand ook tot vermageren brengen als men alle voedsel uitsluitend met stokjes tot zich neemt Denk eens aan de pinda's die u zult laten staan. Roken gaat moeilijker en drinken kan alleen met holle stokjes.
18
Neemt u voor elk middag en avondmaal een salade of een kop soep. Eet u deze langzaam, uw speciaal bestek (soep niet met stokjes) gebruiken en denkt u eraan langzaam te eten. Het langzame eten is bedoeld om de hersenen te foppen. Het duurt ongeveer 20 min, voor het tot uw brein doordringt dat u eet en dat het hongergevoel dus mag verdwijnen. Salade (met sla, rauwe groenten en wat azijn) kan bovendien de spijsvertering stimuleren. Neemt u tijdens het eten de tijd op. U zult minstens twintig minuten over uw hele maaltijd moeten doen om bovenstaande redenen.
19
De tip met het kleine tafelgerei is ook een bedriegertje. Omdat u in verhouding net zoveel op uw bord doet is uw portie in het echt natuurlijk kleiner. En omdat u langzamer eet, duurt het net zolang om uw bord leeg te eten dan normaal. Het klinkt simpel maar werkt wel en daar gaat het om.
20
Wordt u uitgenodigd voor een feestje, vraag dan uw gastvrouw haar medewerking in uw strijd tegen het vet. Iedereen zal bereid zijn meer met rauwe groenten te doen of met vers fruit maar geeft u de gastvrouw dan meteen wat tips die u tevoren even opzoekt. Soms is de schaal, vooru bedoeld, eerder leeg doordat de anderen er even graag van 'snoepen'.
21
Ga vrij laat naar een feestje en vertrek eveneens wat eerder. Dit heeft tot gevolg dat u niet zolang aan de verleiding hoeft bloot te staan. Ga in ieder geval ver van de hapjestafel zitten. En uw drankje is natuurlijk een vruchtensapje of een watertje. Bedenk dat Spa-groen, Tonic en Ginger-Ale 66k 10% suiker bevatten!
22
Verkeert u in de 'gelukkige' omstandigheid voor uw werk te moeten lunchen en gebeurt dit vaak, probeer dan licht te eten, salades of vis en vers fruit.
23
Moet u om welke reden dan ook deelnemen aan een etentje waaraan u zich niet kunt onttrekken, gaat u dan enkele dagen tevoren minder eten. Uzelf beloven dat u erna zult minderen is uzelf voor de gek houden; veel te moeilijk.
24
Eet als u eens snoepen wilt altijd fruit (in kleine partjes). U moet elk stukje goed kauwen en proeven. Sta stil bij wat u eet.
25
Ga, als u op het punt staat de koelkast te plunderen, een blokje om, verlaat in ieder geval de keuken. Doe iets om uw gedachten te verzetten. En als niets uw vreetbui kan remmen, probeert u dan een half uur te wachten voor u werkelijk begint. Zijn de dertig minuten voorbij probeer er dan zestig van te maken.
26
Spoel, telkens als u aan iets lekkers denkt, uw mond. Gebruik een mild mondwater, liefst met een wat zure smaak.
27
Zet uw weegschaal in de keuken en weeg u zo vaak als nodig is. De een vindt steun in af en toe wegen en steeds een lager gewicht te constateren, de ander heeft baat bij het op de schaal stappen als zich een 'vreetbui' aandient. Soms echter geeft de schaal niet de juiste gegevens maar kunt u uw figuurverandering aan uw kleding bemerken. Deze gaat bijvoorbeeld losser om de heupen zitten of de plooien vallen ineens anders. Bedenk dat niet alle gewicht vet is en dat u spieren kunt krijgen op plaatsen waar eerst vet zat.
28
Vertragingstechnieken zijn de beste methodes om vraatimpulsen aan te pakken. Net als in punt 25 gaat u uitstel bewerkstelligen. Het gaat als volgt: u gebruikt een keukenwekker die u op tien minuten zet als u een eetimpuls krijgt terwijl het nog geen etenstijd is. Voor hij afloopt bedenkt u of u werkelijk niet zondervoedsel zou kunnen voor de normale maaltijd. Of zoekt u in die tien min, naar een andere recreatievorm die niet aan eten doet denken.
29
Schrijf op een bloknoot alles op dat u at gedurende de dag, wat u voelde toen u at en wie erbij was. Bekijk dit verslag na een of twee weken. Zo kunt u zien bij welke emotie u eet of gaat eten en in de nabijheid van welke mensen u begint te eten of welke mensen u tot eten aanzetten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
30
Eet alles wat u eet op een en dezelfde plaats zoals bijvoorbeeld aan de keukentafel Zo voorkomt u gedachteloos eten voor de tv. of aan de telefoon. automatisch eten is een echte dikmaker en is dus vijand nummer één.
even:
31
Maak van elke maaltijd een prettige gebeurtenis. Geniet van elke hap. Dek telkens een aantrekkelijke tafel met een kaars, bloemen of mooie servetten. Zodoende haalt u het vervelende van uw dieet af en hoe meer u van uw maaltijd geniet, hoe gemakkelijker het is om blijvend slank te blijven.
32
Vouw uw kleine tafelbestek in een servet, zodat de aanvang van uw maaltijd een bewust moment wordt. Begin pas met het ontvouwen van dat servet als de anderen al beginnen aan hun maal. Eet u alleen, dan kijkt u eerst naar uw voedsel. Is er misschien iets dat u kunt veranderen zodat het er smakelijker uitziet? Zoja, maak er dan een notitie van voor de volgende keer.
33
Bent u linkshandig, eet dan met uw rechterhand en omgekeerd. Gaat dit niet wat langzamer? Mooi zo.
34
Eet dat wat u het lekkerst vindt het eerst. Zo zult u een gevoel van voldoening niet voorbij eten. U doet dat wel als uw favoriete kostje nog op uw bord ligt.
35
Krijgt u in een restaurant veel te veel op uw bord, schuift u de helft dan apart op uw bord en doe er veel peper en zout op. Zo is de verleiding om toch alles op te maken weggenomen. Meestal zal u in uw jeugd zijn bijgebracht dat het zonde is eten weg te gooien. Kunt u het niet over uw hart verkrijgen het eten te bederven, neemt u het dan mee naar huis en vries het in.