Bekijk volle/desktop versie : echtscheiding



18-01-2006, 16:58
Als je voor de marokkaanse wet gehuwd bent en je wil scheiden.... Hoe lang duurt het voor de achtscheiding uitgesproken is? ( er is wel een onderling akkoord tussen de man en vrouw)

19-01-2006, 17:53


Ik denk dat dat verschillt... Je weet hoe die mensen zijn in marokkoo...
Als je een beetje politiek met ze doet een geld geeft gaat t tog ietsjess sneller..
Bij mij duurde het ongeveer 5 weken (in april/ mei.. Toen was het minder druk dan in de zomervakantie, dus sneller)...

21-01-2006, 19:51
ik had het binnen een week rond, je gaat er gewoon allebei heen, met wat gedoe en wat geld kom je er wel

23-01-2006, 18:16
Bij mij deed ie nog een beetje moeilijk..

23-01-2006, 18:18


Wisten jullie...

Hadith Muslim
Boek 039, Nummer 6755:

Jabir overleverde dat de boodschapper van Allah (vrede zij met hem) heeft
gezegd; "Iblies plaatste zijn troon boven het water; en dan stuurde hij zijn
werkers (om meningsverschil te creëren); de meest geliefde bij hem zijn degene
die het meest berucht zijn in het creëren van onrust. één van hun komt en zegt:
"ik heb dit en dat gedaan." Iblies zegt dan, "jij hebt niets gedaan."
dan komt er één van de hun en zegt; "ik heb ervoor gezorgd dat er onenigheid was
tussen echtgenoot en zijn vrouw (waardoor ze gingen scheiden).
Iblies komt dichterbij hem en zegt; "jij heb goed werk verricht."
A'mash heeft gezegd; 'Iblies omhelst hem dan'.

25-01-2006, 17:37
Jah maar..... Er is ook gezegdt dat als je ECHT niet met iemand wil trouwen dat je dat ook niet moet doen!!

"Iblies plaatste zijn troon boven het water; en dan stuurde hij zijn
werkers (om meningsverschil te creëren);

En meningsverschillen zijn niet de enige redenen waarom mensen scheiden..

25-01-2006, 17:51

Citaat door MivrouwN:
Jah maar..... Er is ook gezegdt dat als je ECHT niet met iemand wil trouwen dat je dat ook niet moet doen!!

"Iblies plaatste zijn troon boven het water; en dan stuurde hij zijn
werkers (om meningsverschil te creëren);

En meningsverschillen zijn niet de enige redenen waarom mensen scheiden..
Dat is nog voor het huwelijk, Maar over meningsverschillen soms begint het daarmee maar dat is het hele punt niet, dat het moraal niet. Gair In sah Allah

Fi Amaani Allah

25-01-2006, 17:56
Salaam alaikoem wr wb

De Echtscheiding in de Islam

De islam erkent de noodzaak van de echtscheiding wanneer een huwelijk faalt in het behalen van haar doelen. Volgens de islam wordt het huwelijk zinloos wanneer er haat is tussen de man en de vrouw in de plaats van liefde.


Het recht op echtscheiding

De islam geeft de echtgenoot het recht om zijn vrouw te scheiden. De vrouw heeft het recht om, wanneer het huwelijksleven slechts een bron van ellende en ongeluk is, haar recht op echtscheiding op te eisen bij de rechter. In de islam is de echtscheiding de meest verafschuwde rechtmatige zaak. De echtscheiding hoort de laatste toevlucht te zijn, nadat alle andere pogingen tot verzoening tussen de echtgenoot en zijn vrouw zijn mislukt.


De beperkingen ten aanzien van de echtscheiding

Er worden in de islam beperkingen gesteld aan de echtscheiding, de islam heeft een voorkomende aanpak wat het gezinsleven betreft, en de islam regelt de relaties tussen de twee seksen met behoedzaamheid. Daarom vinden we het aantal echtscheidingen in de islamitische landen veel lager dan in Europa of Amerika. In de islamitische landen is echtscheiding een zeldzame maatregel, wat komt door de algemene opvatting over het huwelijk binnen de islam.

Bovendien voorkomt de islam de onnodige vermenging van de twee seksen. De onnodige vermenging resulteert namelijk in seksuele en sociale problematiek, die een direkt gevaar betekent voor het huwelijk.

Verder stelt de islam een zware straf op overspel of verkrachting. Onder bepaalde juiste voorwaarden reikt deze straf tot de dood wanneer het overspel door een getrouwd persoon is gepleegd. Bovendien benadrukt de islam de huishoudelijke rol en de moederrol van de vrouw, in tegenstelling tot andere samenlevingen, die de seksrol en de buitenshuis-rol van de vrouw benadrukken. Bovendien vereist de islam de respektabele kleding voor de vrouw en maakt zo een eind aan de voortdurende en overal aanwezige bron van seksuele opwinding en verleiding van de mannen.


Voorkomen is beter dan genezen

In sommige niet-islamitische samenlevingen maken de gebruiken in de samenleving zelf de weg vrij voor echtscheiding, bijvoorbeeld: gewoontes die vrije liefde voor en na het huwelijk toestaan, gewoontes die een onbeperkte vermenging van mannen en vrouwen bij alle gelegenheden toestaan, gewoontes om geen enkele controlle uit te oefenen over de tentoonstelling van het vrouwelijk lichaam, en gewoontes om het vrouwelijk lichaam te zien als een rechtmatig middel te gebruiken voor willekeurig welk doel. Zulke gewoontes maken van het huwelijk een wankele instelling en maken echtscheiding tot de algemene regel en het altijddurende huwelijk tot de uitzondering.

Zoals we allemaal wel weten is scheiding een zware klap voor de man en de vrouw en voor hun plannen en verwachtingen. De echtscheiding maakt ook het leven ven de kinderen kapot. Het ondermijnt de vrede en het geluk in het gezin. Daarom geeft de islam het huwelijk alle kansen en beschermt het tegen alle bedreigingen.


Pogingen tot verzoening voorafgaand aan de echtscheiding

In de islam is de scheiding niet toegestaan tenzij alle mogelijke manieren gebruikt zijn om de onenigheid tussen de man en de vrouw bij te leggen. De man moet een voorspreker zoeken die hij vertrouwt en de vrouw moet een voorspreker zoeken die zij vertrouwt. Meestal zijn dit familieleden. Deze twee voorsprekers doen hun best om de oorzaken van de onenigheid tussen man en vrouw te overwinnen om de harmonie tussen de echtgenoot en zijn vrouw te herstellen. Als deze rechters geen succes oogsten, dan pas mag de echtscheiding plaatsvinden.


Mogelijke redenen voor een echtscheiding

Een reden voor echtscheiding kan zijn dat de echtgenoot impotent is of ofwel de man of de vrouw zo ziek is dat er geen seksuele relatie mogelijk is. Ook levenslange gevangenschap of langdurige gevangenschap is een reden voor echtscheiding. Langdurige afwezigheid van de echtgenoot zonder enig bericht of onvermogen van de man om zijn vrouw te onderhouden zijn andere geldige redenen. Ook kan de scheiding voorkomen uit wangedrag of aanhoudend slecht humeur van de man of de vrouw.


Echtscheiding is de verafschuwdste zaak

De islam ontraadt de echtscheiding en noemt het de meest verafschuwde toegestane zaak. Verder worden er in de islam de nodige verzoeningsmaatregelen geëist, voordat er een echtscheiding mag plaatsvinden. In feite probeert een gelovige man alles om een scheiding van zijn vrouw te voorkomen. Wat de vrouw betreft, zij kan onder bepaalde voorwaarden een echtscheiding eisen bij de rechter.


Salaam alaikoem wr wb

25-01-2006, 17:57
trouwens bron is ontdekislam.nl