Bekijk volle/desktop versie : IRAK GUERILLA'S SPREKEN: "Al-Qaida vermoordt onze kameraden"



12-01-2006, 15:53
Nieuwe feiten! Nu is bekend geworden dat al maandenlang een bloedig conflict bestaat tussen Iraakse opstandelingen en Al Qaida strijders van buiten Irak. Het verhaal dat door de Iraakse guerilla's wordt verteld raakt de kern van de oorlog. Iraakse en Amerikaanse ambtenaren geloven dat die voor grote woede zorgt binnen Iraakse opstand.

In oktober verzamelde een groep lokale vechters van het Islamitische Leger zich voor een openluchtvergadering op een straathoek in Taji, een stad noord van Bagdad.

Tegenover de Irakezen stonden mensen van Al Qaida, meest Arabieren van buiten Irak. Sommigen van hen droegen zelfmoordriemen. De mensen van het Islamitische Leger beschuldigden de vechters van Al Qaida dat ze hun kameraden vermoorden. "Al Qaida doodde twee mensen van onze groep," zei een Islamitische vechter die de naam Abu Lil gebruikt. "Zij doden herhaaldelijk onze mensen."

De ontmoeting werd in boosheid beëindigd. Een paar later dagen streden de opstandelingen en Al Qaida in Mesopotamië een bloedige slag op de rand van stad. De slag, die volgens hen op 23 oktober werden gestreden, was één van verscheidene conflicten tussen Al Qaida en lokale Iraakse guerillagroepen die de laatste maanden in de Sunni Driehoek zijn uitgebroken.

Amerikaanse en Iraakse ambtenaren geloven dat de conflicten een grote kans bieden, aangezien de opstand in Irak bijna drie jaar geleden losbarstte. Zij zijn gesprekken met lokale opstandelingen begonnen, hopend om met hen samen te werken tegen Al Qaeda.

Volgens Irakese en Amerikaanse officials zetten lokale guerilla's en stammen Al Qaida strijders uit hun gebied, en in sommige gevallen vermoorden ze de Al Qaida's. Het is onduidelijk hoe diep de verdeeldheid gaat binnen de Irakese maatschappij. Irakese leiders zeggen dat in sommige Iraakse steden Al Qaida en lokale opstandelingen nog wel doorgaan met samenwerken.

Lees het hele artikel (in het Engels)
hier:http://www.iht.com/articles/2006/01/12/africa/web.0112iraq.php
of hier:http://www.nytimes.com/2006/01/12/international/middleeast/12insurgent.html?hp&ex=1137128400&en=f021677868fb4 749&ei=5094&partner=homepage


Abu Lil (links) en Abu Khattaf zijn lid van het Islamitische Leger, een Iraakse opstandige groep.
Ze zijn 2 van de guerilla's die spraken met journalisten.


12-01-2006, 16:53


Tja, Al Qaida wilt met de eer strijken en zal vast als hoger doel hebben om een nieuwe Talibanstaat te stichten.

Al Zarqawi zei niet zo lang gelden dat zij aan het winnen waren van de VS, maar ik denk dat het eerder de locale militie is. Al Qaida zal niet blij zijn met dit bericht, zij zullen het ontkennen en zeggen dat het de VS is die verdeeldheid wil zaaien.
De reden hiervoor is simpel, ze willen een niet bestaande eenheid voorspiegelen omdat zoiets goed propaganda materiaal is.

De locale strijders zijn of pro-Saddam of willen gewoon de VS weg hebben. Al Qaida wil een slavenstaat oprichten en dat is nu net wat het locale verzet niet wil.

12-01-2006, 20:44

Citaat door Blade20:
Tja, Al Qaida wilt met de eer strijken en zal vast als hoger doel hebben om een nieuwe Talibanstaat te stichten. Al Zarqawi zei niet zo lang gelden dat zij aan het winnen waren van de VS, maar ik denk dat het eerder de locale militie is. Al Qaida zal niet blij zijn met dit bericht, zij zullen het ontkennen en zeggen dat het de VS is die verdeeldheid wil zaaien. De reden hiervoor is simpel, ze willen een niet bestaande eenheid voorspiegelen omdat zoiets goed propaganda materiaal is. De locale strijders zijn of pro-Saddam of willen gewoon de VS weg hebben. Al Qaida wil een slavenstaat oprichten en dat is nu net wat het locale verzet niet wil.
Ja ik ben het voor een groot deel met je eens. Wel denk ik dat die guerilla's en ook de al-qaida in irak een minderheid zijn. Logisch. Het overoverovergrote deel van de Irakezen wil werken, studeren, hun land opbouwen, en in vrede en voorspoed met hun familie en vrienden leven. Uit peilingen blijkt dat 95% van de Irakezen vindt dat ze nu beter af zijn dan onder de dictatuur van saddam.

12-01-2006, 22:17
Nu zelfs al oneenigheid onder elkaar .. achja zo loopt het meestal met die radicalen altijd tetteren over broeders en zusters! maar als het erop aankomt zijn het weer vijanden onderling en dan blazen bijde partijen ook nog is moslims op onder de eigen bevolking .. ik volg het allemaal niet meer hoor.

12-01-2006, 22:23



Citaat door Southstyler:
Nu zelfs al oneenigheid onder elkaar .. achja zo loopt het meestal met die radicalen altijd tetteren over broeders en zusters! maar als het erop aankomt zijn het weer vijanden onderling en dan blazen bijde partijen ook nog is moslims op onder de eigen bevolking .. ik volg het allemaal niet meer hoor.
Net als het Palestijnse verzet wat ook verdeeld is in vele fracties die elkaar ook het licht in de ogen niet gunnen.

12-01-2006, 22:39
Maar geen woord hierover

12-01-2006, 22:47

Citaat door Tessie:
Maar geen woord hierover
Wel hoor, deze.

12-01-2006, 22:50

Citaat door rianne:
Wel hoor, deze.
Was het maar zo simpel lieverd. Het schijnt dat ieder nu in oorlog is.

12-01-2006, 23:31
ach, cowboytje spelen is toch de wens van elk jong piemeltje; voor welk doel, en waarom, en wat men denkt te bereiken, en of de meerderheid der bevolking gewoon rust wil hebben, dát zijn vragen die deze pistolen-hooligans geen donder interesseert!

het zooitje scum, hier in Holland, dat dit soort geteisem idealiseert, en de hemel in prijst, is eigenlijk hetzelfde laken en pak!

14-01-2006, 15:09

Citaat door Tessie:
Was het maar zo simpel lieverd. Het schijnt dat ieder nu in oorlog is.
Zo simpel is het ook niet lieverd niet iedereen is in oorlog. Laat je niet misleiden door teveel propaganda, of mensen die alleen maar negatief nieuws brengen. Ook hier in MJA is het helaas vaak zelfkwelling. Als er positief nieuws is dan reageren veel minder. Veel mensen zijn misschien in oorlog met zichzelf en hun gedachten?

14-01-2006, 16:41

Citaat door SUPER_MAROC:
Veel mensen zijn misschien in oorlog met zichzelf en hun gedachten?
Frans Bauer wel inmiddels: