Bekijk volle/desktop versie : Analyse Van De Africa Cup



10-01-2006, 09:09
voetbalzone.nl


Over twee weken barst Afrika's grootste voetbalfeest weer in alle hevigheid los. De Africa Cup wordt ditmaal gehouden in Egypte en beloofd een waar spektakel te worden. Voetbalzone.nl blikt vooruit en beschrijft bovendien de historie van het toernooi, de stadions en het speelschema.

Favorieten

Kameroen: Voor even stond de wereld stil in Kameroen. Geen WK-plaatsing. In Egypte gaan de Kameroeners op zoek naar eerherstel. Nog altijd behoren zij tot de sterkste voetballanden van Afrika. De Ontembare Leeuwen hebben een uitgebreid spelerspotentieel. Grootste blikvanger is Samuel Eto’o (FC Barcelona). In Egypte hoopt de kampioen van 2000 en 2002 zijn titel te heroveren.

Ivoorkust: Momenteel het beste voetballand van Afrika. Kan zich meten met de Europese toplanden. Hield afgelopen jaar in een oefenduel Italië in bedwang. Heeft met Kolo Toure, Didier Drogba, Arouna Kone, Aruna Dindane, Yaya Toure en Abdoulaye Meite geroutineerde topspelers in het elftal. De Ivorianen hopen de eindzege van 1992 te herhalen.

Egypte: Het thuisland doet het traditioneel goed op de Africa Cup. Egypte blijft een ploeg om rekening met te houden. Mido is de laatste weken op dreef bij Tottenham Hotspur. Het verleden spreekt in het voordeel van de Egyptenaren. De laatste Africa Cup op Egyptische bodem (1986) werd door het thuisland gewonnen.

Tunesië: Heersend Afrikaans kampioen. Verdedigt in Egypte zijn titel. Compacte ploeg met solide defensie en gevaarlijke aanval. Plaatste zich wederom voor het WK. Sterspelers zijn Hatem Trabelsi (Ajax), Imed M'Hadhebi (FC Nantes) en Radhi Jaidi (Bolton Wanderers).

Ghana: Eindelijk lijkt de nationale ploeg de goede prestaties van de jeugdelftallen te volgen. Al jaren brengen de stranden van Accra een voortdurende stroom van talenten voort. The Black Stars plukten hier echter nooit optimaal de vruchten van. In 2005 keerden de kansen en kwalificeerden de Ghanezen zich voor het WK. In Egypte kan Ghana stunten, mits de ploeg het verlies van sterspeler Mickael Essien op kan vangen.

Outsiders

Marokko: Heeft zich de afgelopen jaren weer tussen de Afrikaanse voetbalelite genesteld. Presteerde twee jaar geleden uitstekend. Na een spannend toernooi ging de finale verloren tegen Tunesië. In Egypte krijgt Marokko een nieuwe kans. Sterspeler is de veelzijdige centrumspits Marouane Chamakh (Girondins Bordeaux). Feyenoord-fans moeten bovendien Zairi in het oog houden. Volgens de geruchten een mogelijk vervanger van Salomon Kalou.

Senegal: Was vier jaar geleden de tropische verrassing van het WK. Na een sensationele zege op Frankrijk reikten de Senegalezen tot de achtste finales, waarin hun opmars gestopt werd door Turkije. In 2002 was Senegal dichtbij de eindzege in de Africa Cup, maar ging de finale verloren tegen Kameroen. Afgelopen jaar verliep desastreus voor het West-Afrikaanse land. Geen WK-plaatsing. In Egypte gaat Senegal op zoek naar revanche.

Nigeria: Stond in 1996 na de Olympische titel in Atlanta op het punt de wereld te veroveren, maar kwam nooit verder dan het eigen continent. Op WK’s stelden The Super Eagles steevast teleur en ook de laatste zege in de Africa Cup dateert uit 1994. In 2000 was Nigeria in eigen land dichtbij de eindzege, maar de finale ging na strafschoppen verloren tegen Kameroen. In 2005 liepen de Nigerianen WK-plaatsing mis. In Egypte hoopt het land zich te herstellen.

Zuid-Afrika: Was jarenlang vaste klant op het WK, maar voor de editie van 2006 werd het abonnement ingetrokken. De Zuid-Afrikaanse bond besloot tot een reorganisatie. De oude generatie internationals werd uitgezwaaid en Ted Dimitru werd aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij moet bouwen aan een jong elftal dat in 2010 kan vlammen op het WK in eigen land. Zuid-Afrika heeft uitstekende spelers, maar is een ploeg in opbouw. Meer dan een outsider is Bafana Bafana in Egypte niet.

Sterspelers

Didier Drogba (Ivoorkust): Didier Drogba werd geboren in Ivoorkust, maar verhuisde op zijn vijfde naar Frankrijk, het land waar hij zijn voetbalcarrière begon. De aanvaller maakte indruk bij het nietige Le Mans en kwam via Guingamp terecht bij Olympique Marseille. In de Franse havenstad maakte Drogba grote indruk door zijn fysieke kracht, snelheid en technische vaardigheden. De Ivoriaan werd in 2004 uitgeroepen tot Frans Voetballer van het Jaar en verkaste voor 25 miljoen pond naar Chelsea. In Londen heeft Drogba zich ontwikkeld tot een van Afrika’s beste spelers. In 2005 werd hij tweede in de uitverkiezing Afrikaans Voetballer van het Jaar, achter winnaar Samuel Eto’o.

El Hadji Diouf (Senegal): De eigenzinnige El Hadji Diouf brak echt door op het wereldtoneel op het WK 2002. In het openingsduel tegen Frankrijk is hij een ware plaag voor de Franse defensie en bereidt hij het winnende doelpunt voor van Papa Bouba Diop. Senegal geraakt tot de kwartfinales en Diouf verdient een transfer naar Liverpool. Op Anfield Road maakt de aanvaller weinig indruk en moet hij na enkele incidenten vertrekken. Na een huurperiode bij Manchester City wordt Bolton Wanderers zijn nieuwe werkgever. Ook op internationaal vlak heeft Diouf zijn sporen reeds verdiend. Hij werd in 2001 en 2002 uitgeroepen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar.

Marouane Chamakh (Marokko): De 21-jarige Marouane Chamakh geldt als een van de sterspelers van het Marokkaanse nationale elftal. De in Frankrijk geboren aanvaller maakt de laatste seizoenen veel indruk bij Girondins Bordeaux. Hij debuteerde in het seizoen 2002/2003 in de hoofdmacht van de Zuid-Franse club en heeft zich inmiddels opgewerkt tot een van de beste spitsen in de Franse Liga. In 85 wedstrijden scoorde hij tot dusverre 20 treffers. Chamakh geldt als een bijzonder complete spits. Afgelopen zomer stond hij in de belangstelling van Internazionale, Valencia CF, AC Milan, Ajax en Olympique Lyon.

Hatem Trabelsi (Tunesi&euml: De 28-jarige Hatem Trabelsi is komende zomer een van de meest gewilde spelers op de Europese transfermarkt. De Tunesische rechtsback mag transfervrij vertrekken bij Ajax en hoeft derhalve geen transfersom op te brengen. Diverse Engelse en Italiaanse clubs informeerden al naar zijn diensten. Trabelsi heeft zijn toptransfer dubbel en dwars verdiend. Hij speelt reeds enkele jaren voor Ajax en heeft zich in Amsterdam opgewerkt tot een absolute topverdediger. Trabelsi sticht veel gevaar door veelvuldig mee op te komen en verzuimt ook zijn verdedigende taken niet.

Obafemi Martins (Nigeria): De 21-jarige Obafemi Martins speelt al sinds jonge leeftijd voor Internazionale. Hij wordt gezien als een van de weinige rake Milanese aankopen van de laatste jaren. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Martins al niet meer weg te denken uit de hoofdmacht van Internazionale. Hij vormt een levensgevaarlijk spitsenkoppel met Adriano. Martins geniet vooral bekendheid door zijn ongekende snelheid. De aanvaller rent de 100 meter binnen de 11 seconden. Vorige maand signeerde Martins een meerjarig contract in Milaan met een jaargage van ongeveer 2,5 miljoen euro.

Emmanuel Adebayor (Togo): De 21-jarige Emmanuel Adebayor is komende zomer een van de tropische surprises op het WK in Duitsland. Met Togo plaatste de aanvaller zich verrassend voor het mondiale voetbaltoernooi. Adebayor timmert al enkele jaren flink aan de weg in de Franse Liga. De centrumspits, die door zijn lichaamsbouw en speelstijl sterk doet denken aan Nwankwo Kanu, maakte indruk bij FC Metz en speelt sinds het seizoen 2003/2004 voor AS Monaco. Dit seizoen speelde hij 13 wedstrijden voor de Monegaskische club waarin hij een keer scoorde. Het goede spel van Adebayor blijft niet onopgemerkt. Diverse Engelse clubs, waaronder Arsenal en Liverpool, houden zijn ontwikkeling nauwgezet in het oog.

Samuel Eto’o (Kameroen): De pas 24-jarige Samuel Eto’o heeft al een lang en roerig voetballeven achter de rug. Al op zijn vijftiende kwam hij naar Real Madrid. Hij stond er zes jaar onder contract, maar geraakte niet verder dan drie wedstrijden in het eerste elftal. De laatste 4,5 jaar van zijn Madrileense periode werd Eto’o verhuurd aan Real Mallorca. Zijn echte doorbraak volgde na een transfer naar FC Barcelona. In 2004 leverde hij met 24 treffers een grote bijdrage aan de Catalaanse landstitel. Ook op internationaal vlak heeft Eto’o veel succes gehad. Hij speelde op twee WK’s, won in 2000 en 2002 de Africa Cup en veroverde de gouden medaille op de Olympische Spelen van Sydney (2000). Afgelopen jaar werd Eto’o derde in de uitverkiezing Wereldvoetballer van het Jaar achter clubgenoot Ronaldinho en Chelsea’s Frank Lampard.

Achmed ‘Mido’ Hossam (Egypte): De 22-jarige Mido heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd al een hele rits clubs versleten. De talentvolle aanvaller begon in 2000 aan zijn Europese rondreis door Zamalek te verruilen voor AA Gent. In de Belgische Liga werd hij opgemerkt door Ajax. In Amsterdam kon Mido de hoge verwachtingen nooit echt inlossen. Hij blijkt onhandelbaar en krijgt het stempel van ‘bon vivant en moeilijke jongen’ opgeplakt. Na periodes bij Olympique Marseille, Celta de Vigo en AS Roma lijkt Mido bij Tottenham Hotspur eindelijk zijn draai te vinden. In Londen lost hij onder de vleugels van Martin Jol langzaamaan zijn profetie in.

Stadions

De organisatie heeft een viertal speelsteden aangewezen. Cairo en Alexandrie tellen elk twee stadions. Ook Port Said en Ismailia hebben een accommodatie binnen de stadsgrenzen. Het grootste stadion is zonder meer het Cairo International Stadium in de gelijknamige Egyptische hoofdstad. Het bouwwerk werd aanvankelijk voltooid in 1960, maar wordt voor de Africa Cup grondig gerenoveerd. De totale capaciteit is 74.100 toeschouwers. Hiermee behoort het tot de grootste voetbaltempels van de wereld.

10-01-2006, 09:10


Kijker

Angola, Togo, Ivoorkust, Tunesië en Ghana zullen de Africa Cup aangrijpen om zich te presenteren aan de wereld. Komende zomer treden deze vijf landen aan op het WK in Duitsland. Vooral de kwalificatie van de Angolezen, de Togolezen en de Ghanezen was een daverende verrassing. Ook Ivoorkust debuteert komende zomer op een WK, maar staat al langer te boek als een opkomende voetbalnatie. De plaatsing van Tunesië was een minder verrassend. De Noord-Afrikanen waren ook present op het vorige WK en zijn bovendien heersend Afrikaans kampioen. In Egypte verdedigen de Tunesiërs hun continentale titel.

Revanche

Voor diverse gevestigde namen zal de Africa Cup in teken staan van revanche. Senegal, Kameroen, Nigeria en Zuid-Afrika zijn komende zomer verrassend absent op het WK. In de kwalificatieronde werden zijn overvleugeld door relatief onbekende landen. In Egypte gaan deze ploegen op zoek naar eerherstel. Vooral Kameroen en Nigeria zullen hun beste beentje voorzetten. Ook Senegal (op het vorige WK nog kwartfinalist) en Zuid-Afrika (Afrika’s kampioen van 1996 en de afgelopen jaren vaste WK-klant) kunnen in Egypte het beschadigde blazoen enigszins oppoetsen.

Recordhouder

Tunesië is heersend Afrikaans kampioen. Twee jaar geleden versloegen de Tunesiërs in een zinderende finale Marokko met 2-1. In 2002 ging Kameroen met de prestigieuze titel aan de haal. In de eindstrijd waren De Ontembare Leeuwen, die ook in 2000 de Africa Cup wonnen, na strafschoppen te sterk voor Senegal. De meeste titels zijn gewonnen door Kameroen, Ghana en Egypte (4). Het laatste Egyptische succes dateert uit 1998 (Burkina Faso). Ook in 1986 wonnen de Egyptenaren het toernooi, ditmaal als gastheer. Nigeria en DR Congo (waarvan 1x als Zaire) wisten de Africa Cup tweemaal te winnen. Ivoorkust, Ethiopië, Marokko, Congo, Zuid-Afrika, Soedan en Tunesië kroonden zich eenmaal tot Afrika’s beste.

Marokko

De enige Marokkaanse eindzege in de Africa Cup dateert uit 1976. In Ethiopië pakten de Marokkanen hun enige internationale titel ooit. Na voorrondes tegen Gambia en Senegal plaatste Marokko zich moeizaam voor het eindtoernooi. In de tweede kwalificatieronde werd Ghana pas na strafschoppen verslagen. In Ethiopië kende Marokko weinig problemen in Groep B. Na een 2-2 gelijk spel tegen Soedan volgden zeges op Zaïre (1-0) en Nigeria (3-1). Vanuit Groep A plaatsten Guinee en Egypte zich voor de finaleronde in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Ook in de laatste fase van het toernooi kwam Marokko uitstekend voor de dag. Na een knappe 2-1 zege op Egypte werd Nigeria met dezelfde cijfers verslagen. In het slotduel tegen Guinee volstond een gelijkspel. Marokko hield de score op 1-1 en veroverde hiermee de Africa Cup.

Voetbalzone’s voorspelling

Groep A: Egypte, Libië, Marokko en Ivoorkust

Analyse: Een zeer zware groep. Ivoorkust is een sterke ploeg en ook Marokko presteert altijd uitstekend op de Africa Cup. Bovendien is Egypte als organiserend land een titelkandidaat. Libië lijkt bij voorbaat kansloos in deze zware poule. Ivoorkust gaat als groepswinnaar verder. Achter de Ivorianen plaatst Egypte zich als nummer twee voor de volgende ronde.

Groep B: Kameroen, Angola, Togo en Congo DR

Analyse: Een interessante groep. Het traditioneel sterke Kameroen dat uit is op revanche, gekoppeld aan de WK-debutanten Angola en Togo en het onvoorspelbare Congo DR. De Congolezen redden het echter niet. Ook Togo haakt af in de groepsfase. Angola en Kameroen gaan verder.

Groep C: Tunesië, Zambia, Guinee en Zuid-Afrika

Analyse: De zwakste poule. Tunesië is de grote favoriet. Zambia en Guinee zijn relatief onbekende landen. Zuid-Afrika is een ploeg in opbouw. De Tunesiers maken hun status als titelhouder waar en gaan moeiteloos door naar de volgende ronde. Zij krijgen daarbij gezelschap van Zambia. De manschappen van de gedreven bondscoach Kalusha Bwalya zorgen hiermee voor een grote verrassing.

Groep D: Nigeria, Zimbabwe, Ghana en Senegal

Analyse: De Groep des Doods. Nigeria en Senegal liepen het WK mis, maar behoren wel tot Afrika’s beste voetbalnaties. Ook Ghana is een uitstekende tegenstander en Zimbabwe kan het elke opponent lastig maken. Het wordt een titanenstrijd om de bovenste twee plekken. Senegal wordt groepswinnaar. Nigeria pakt de tweede plaats.

10-01-2006, 09:12
Ja marokko gaat niet door volgens hun volgens mij gaat ivoorkust misschien niet door

10-01-2006, 09:48

Citaat door Almaghribia. nl:
ivoorkust en marokko gaan door !!!!

maar heb liever egypte dan ivoorkust
ik heb ook liever egypte

10-01-2006, 09:51


Koffie dik kijken de een ziet die als favoriet ,ik zelf denk dat het gaat tussen Marokko,Kameroen,Nigeria,Egypte en Ivoorkust

10-01-2006, 09:53

Citaat door juanito77:
Koffie dik kijken de een ziet die als favoriet ,ik zelf denk dat het gaat tussen Marokko,Kameroen,Nigeria,Egypte en Ivoorkust
en tunesie

10-01-2006, 10:00

Citaat door scarface090:
en tunesie
Die gaan inchAllah door de mand vallen,geen thuisvoordeel geen omkopings mogelijkheden......

10-01-2006, 13:25
Ze kunnen voorspellen wat ze willen, maar als er een tornooi die onvoorspelbaar is dan is het de AC, wie had gedacht dat 2 jaar geleden Marokko de finale haalt en Tunesie die cup wint? niemand, iedereen gaf Senegal, Cameroen en Nigeria de meeste kansen.