Bekijk volle/desktop versie : Aanzienlijk meer moord en doodslag in de grote steden



22-12-2005, 12:46
http://www.telegraaf.nl/binnenland/30743891/Aanzienlijk_meer_moord_en_doodslag_in_de_grote_ste den.html

Aanzienlijk meer moord en doodslag in de grote steden
RIJSWIJK - In de grote steden zijn dit jaar aanzienlijk meer moorden gepleegd dan vorig jaar. Zowel in de regio Amsterdam als in de regio Rotterdam waren 35 mensen slachtoffer van dodelijk geweld.

Het hoofdstedelijk gebied kreeg acht levensdelicten meer dan vorig jaar te verwerken, het gebied Rotterdam en omstreken negen. In de regio Den Haag waren 29 mensen het slachtoffer van moord of doodslag. Vorig jaar waren dat er nog 21.

De regio Haaglanden stond het afgelopen jaar in het teken van familiedrama's. Maar liefst tien slachtoffers werden gedood door het toedoen van hun (ex-)partner, vader of moeder. De politie rekent hier niet de daders van de familiedrama's mee, die later de hand aan zichzelf sloegen.

Het gewelddadige jaar in Haaglanden begint op 7 januari als een 38-jarige Zoetermeerse vrouw haar twee kinderen wurgt en vervolgens zelfmoord pleegt door voor een trein te springen. Over de achtergronden van dit drama is vrijwel niets bekend geworden. Niemand in de buurt kende het gezin goed.

Op 6 april gebeurt het tweede familiedrama, eveneens in Zoetermeer. De 34-jarige Richard H. wurgt zijn 31-jarige vrouw Claudia en hun dochters van drie en vijf jaar oud. Hij begraaft de lichamen in een bos in de Noord-Brabantse gemeente Alphen-Chaam.

Het derde familiedrama voltrekt zich op 1 oktober in Leidschendam. Een 30-jarige uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoeker gooit zijn 35-jarige vriendin en haar zoontje van acht vanaf een flatbalkon op de vijfde etage naar beneden. Daarna springt hij zelf zijn dood tegemoet.

Op 27 november vindt de politie in een woning in Den Haag het lijk van een 38-jarige vrouw. Later op de avond blijkt dat in een uitgebrande auto in Holten (Overijssel) de stoffelijke resten van haar ex-man en twee kinderen zitten. Het gezin was bekend bij Bureau jeugdzorg. De man had de vrouw mishandeld en de kinderen waren daarvan getuige.

Amsterdam kwam dit jaar vooral in het nieuws door een aantal geruchtmakende liquidaties dit najaar. In een week tijd werden achtereenvolgens ex-advocaat Evert Hingst, vastgoedhandelaar Kees Houtman en crimineel George van Kleef op koelbloedige wijze doodgeschoten. Ondanks deze 'liquidatiegolf' is het aantal criminele afrekeningen minder dan vorig jaar, zegt de politie.

In Rotterdam zat de aanzet tot moord en doodslag vooral tussen de oren, concludeert de politie in die regio. Dit jaar lagen veel misdrijven in de relationale sfeer of in geëscaleerde ruzies over kleine dingen als onenigheid over lage geldbedragen of kleine hoeveelheden drugs. „Rotterdam kent vrijwel geen afrekeingen in het criminele circuit zoals in Amsterdam”, verduidelijkt een woordvoerder.

Een van de meest gruwelijke dodelijke misdrijven in dit gebied pleegde een man uit Vlaardingen. Hij vermoordde zijn moeder en vilde haar daarna. Toen de politie deze man inrekende, was hij getooid in een jas gemaakt van de huid van zijn moeder. Kortgeleden beleefde Rotterdam ook nog een familiedrama. Een man stak zijn zwangere vrouw in haar buik. Artsen probeerden het kind nog te redden door het met een keizersnee ter wereld te brengen. De baby bezweek later aan de verwondingen.

In Limburg is het aantal moorden in vergelijking met vorige jaren juist flink afgenomen. De politie heeft daar geen verklaringen voor. Tot nu toe werden er in deze provincie twaalf mensen vermoord. Vorig jaar waren dat er nog 25.

De politieregio Limburg Zuid blijft desondanks bezorgd. De elf levensdelicten die in dit gebied plaatsvonden, zijn er volgens de politie veel. Zegsman B. Boosten: „Landelijk gezien bedraagt het gemiddelde aantal moorden of doodslagen per regio vijf tot zes. Zuid-Limburg springt daar toch nog flink bovenuit.”

22-12-2005, 12:47


Welk beleid moet tegen deze verloedering gevoerd worden, ik weet niet meer hoe dit geweld gekeerd moet worden.

22-12-2005, 12:48
Aanzienlijk meer allochtonen in de grote steden.