Bekijk volle/desktop versie : TNO werkt aan antiterrorismesnufjes



24-11-2005, 18:44
RIJSWIJK - De vondst van een verdacht pakketje op een treinstation, op Schiphol of in een schouwburg hoeft niet meer te leiden tot een grootschalige ontruiming. Daarvoor is er nu de zogenoemde Episafe. Oftewel een korf, lijkend op een rioolbuis. Deze plaats je om het verdachte pakketje heen waarna het eerste gevaar is geweken. Mocht het tot ontploffing komen, dan beperkt de schade zich tot binnen deze Episafe.


Deze vernuftige uitvinding werd samen met nog ongeveer tien andere producten en activiteiten op het gebied van antiterrorisme donderdagmiddag gepresenteerd door kenniscentrum TNO in Rijswijk. Zo is bijvoorbeeld ook een verborgen-wapen-detector in ontwikkeling die door kleren heen kan kijken en kan zien of iemand wapens of explosieven bij zich draagt. En TNO ontwikkelt voor het ministerie van Defensie een apparaat dat binnen een minuut kan vaststellen of de lucht vervuild is met biologisch materiaal, zoals miltvuur.

Volgens C. Duyvendijk, lid van de raad van bestuur van TNO, is er vanuit de rijksoverheid een toenemende vraag naar producten op het gebied van persoonsbescherming en terrorismebestrijding. „Dat heeft natuurlijk te maken met de mate van dreiging waar we mee te maken hebben.” TNO wil die kennis niet alleen voor zichzelf houden. In een aantal gevallen heeft samenwerking met ondernemers al geleid tot producten die verkrijgbaar zijn, zoals de Episafe.

„Het is heel normaal om een brandblusser aan de muur te hebben hangen. Dit is eigenlijk hetzelfde principe”, vertelt N. Pereboom, directeur van Futura Composites, het bedrijf dat de Episafe produceert. De korf is verkrijgbaar in alle maten en weegt maximaal 22 kilo waardoor het door een persoon te vervoeren is. Het product is gemaakt van een bepaald soort vezel dat ook is verwerkt in kogelvrije vesten en dat de explosie beperkt houdt tot binnen de korf. Kosten 2500 euro.

Volgens Pereboom wordt de sociale schade die ontstaat door grootschalige ontruimingen steeds onacceptabeler. „Met de Episafe hoef je bijvoorbeeld alleen een perron af te sluiten in plaats van een heel station.” Een aantal instellingen heeft de Episafe al in huis, waaronder Rotterdam Airport en het Rijksmuseum. Ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de luchtmacht maakt er gebruik van.

Wat nog volop in ontwikkeling is, is een radarsysteem waarmee bijvoorbeeld de politie door muren heen kan kijken. „De agenten die vorig jaar november een woning in de Antheunisstraat in Den Haag binnenvielen en getroffen werden door een handgranaat die een van de bewoners naar hen gooide, hadden deze 'camera' graag bij zich gehad”, denkt B. Dunnebier, binnen TNO verantwoordelijk voor het appraat.

Ook dieren hebben hun intrede gedaan bij TNO, de sluipwespen om precies te zijn. Deze wespen zouden de taak van honden bij het opsporen van explosieven kunnen overnemen. Uit onderzoek is gebleken dat sluipwespen een uitstekend reukvermogen hebben, razendsnel te trainen zijn en het is makkelijk om ze in te zetten. Om wespen de geur van springstoffen te laten herkennen, wordt die gekoppeld aan de geur van hun voedsel. Die geur wekt een bepaalde reactie bij de dieren. Een kooi met sluipwespen kan bijvoorbeeld worden ingezet in de buurt van een bagageband op een luchthaven.

Wat TNO donderdag presenteerde, was slechts een selectie uit de antiterrorismeproducten. Sommige ontwikkelingen zijn nog geheim, net zoals sommige feiten. Zo heeft TNO in opdracht van het bedrijf Dijkstra in Groningen een ondergrondse vuilcontainer bombestendig gemaakt. Maar op de vraag tegen welke explosieven precies, mocht een TNO-medewerkster geen antwoord geven.


http://msn.telegraaf.nl/binnenenbuitenland/

24-11-2005, 19:18


De technologie zal de doorgedraaide gelovigen incl. bommenvestjes achterhalen.

25-11-2005, 11:32

Citaat door Southstyler:
De technologie zal de doorgedraaide gelovigen incl. bommenvestjes achterhalen.
Bommenvestjes? Of kogelvestjes.

25-11-2005, 11:37
Terroristen kunnen ook van technologie gebruik maken.