Bekijk volle/desktop versie : Debat over komst Ayaan Hirsi Ali



07-11-2005, 15:53
Vandaag (maandag 7 november) vindt op de Universiteit van Amsterdam het debat “Is Ayaan Hirsi Ali welkom op onze universiteit?” plaats. Naar aanleiding van de komst van Ayaan Hirsi Ali naar de Opening van het Academisch Jaar is er een uitgebreide discussie ontstaan binnen de UvA. In het artikel “Voor een open en kritische UvA!”, ondertekend door een groep docenten, studenten en medewerkers van de UvA, wordt kritiek geleverd op deze keuze van het College van Bestuur.


Ayaan Hirsi Ali

Het UvA-protest voelt zich niet gerepresenteerd door de ideeën van Hirsi Ali. De wijze waarop zij het debat over de Islam voert leidt juist tot een hetze tegen de Islam, mede doordat het debat niet met moslims gevoerd wordt, maar grotendeels over de hoofden van deze groep. Zij vragen zich af welke boodschap de UvA heeft willen afgeven, en of het College van Bestuur hiermee de standpunten van Hirsi Ali wil ondersteunen.

Als gevolg hiervan ontstond een uitgebreide briefwisseling in de Folia. Voorstanders vinden dat de UvA een open instituut is en benadrukken de traditie van geestelijke vrijheid en “het intellectueel verzet tegen de onderdrukking van vrouwen in de traditionele islam en de islamitische revolutie”. Uitsluiting van Hirsi Ali van het academische debat wordt gezien als een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Voorstanders benadrukken dat de Opening van het Academische Jaar dus juist een stellingname is tegen de aantasting van dit belangrijke grondrecht. Het belangrijkste meningsverschil tussen de voor- en tegenstanders blijkt dus te liggen in de rol die zij de universiteit toe dichten. Daarnaast spelen ook de verschillende meningen met betrekking tot het Islam-debat, en de rol van Hirsi Ali hierin, een belangrijke rol.

Dit debat is georganiseert door de studievereniging Machiavelli (politicologie).

Mandag Debat 7 November 19:00 uur Zaal OMHP F201C

Panel:
- Drs. Miriyam Aouragh
- Prof. dr. Annelies Moors
- Prof. dr. Jos de Beus
- Drs. Marcel Maussen
- Prof. dr. Abram de Swaan

Debatleider:
- Prof. dr. Meindert Fennema

07-11-2005, 16:19


Het voorspelt weinig goeds dat een vereniging genaamd Maciahvelli, hetgeen betrekking heeft op Machia Vialli, zoiets organiseert.

07-11-2005, 17:33

Citaat:
Als gevolg hiervan ontstond een uitgebreide briefwisseling in de Folia. Voorstanders vinden dat de UvA een open instituut is en benadrukken de traditie van geestelijke vrijheid en “het intellectueel verzet tegen de onderdrukking van vrouwen in de traditionele islam en de islamitische revolutie”. Uitsluiting van Hirsi Ali van het academische debat wordt gezien als een aantasting van de vrijheid van meningsuiting.
Dit is de enige goede reaktie op uitingen tegen de komst van AHA.

07-11-2005, 17:36
Kun je er zomaar naartoe? Of moet je je hebben ingeschreven, anders ga ik er nu naartoe.