Bekijk volle/desktop versie : Zakaat verplicht of niet?



16-10-2005, 18:06
Naar mijn mening is zakaat 100% verplicht. Het behoort niet voor niets tot de 5 zuilen. Iemand anders beweert dat zakaat pas gegeven mag worden als je een bepaald bedrag hebt (volgens die persoon vastgesteld door 3oelama) ik geloof er niets van! Is deze persoon niet in de war met el3ashor? Aub verklaring zodat ik deze persoon kan overtuigen.

Alvast bedankt!!!!

23-10-2005, 14:45


Wat ik heb kunnen vinden op de volgende site http://www.eltawheed.nl

In de islam is de zakaah geen vrijwillige handeling of een vorm van liefdadigheid waarbij de rijke man geeft aan de arme vanwege zijn goedgezindheid, maar het is een verplichte daad, opgelegd aan iedere moeslim die oprecht gelooft in Allah en in het Hiernamaals. Het bewijs dat het fard (verplicht) is kan zowel in de Qoraan als in de Soennah worden teruggevonden.

De zakaah is fard (verplicht) voor een persoon als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1. Men moet een volwassen moeslim zijn en gezond van geest. Voor de krankzinnige en het kind bestaat geen verplichting omdat zij door hun geestelijke toestand niet voor hun handelingen verantwoordelijk kunnen worden gesteld. De profeet (saw) heeft dit principe in de volgende verklaring naar voren gebracht;

De Profeet heeft gezegd
"De pen (van de opgeschreven daden) is van het boek (met de daden) opgeheven voor drie mensen; het kind totdat hij volwassen wordt, de slapende totdat hij ontwaakt en de krankzinnige totdat hij zijn verstand terug krijgt. "
(Aboe Dawoed, at- Tirmidhi, en Ibn Maadjah en tot Sahih gerekend in sahih soenan at- Tirmidhi)


2. Men moet meer of boven zijn basisbehoefte aan geld of bezittingen in zijn bezit hebben. Als iemand geld over heeft nadat hij zorg heeft gedragen voor zijn basisbehoeften zoals voedsel, kleding, huisvesting, vervoer enz. en voor de behoeften van zijn familie, dan moet over dit overschot aan rijkdom de zakaah worden betaald.

3. Men moet een overschot aan rijkdom boven het minimum vrijgestelde limiet (nisaab) bezitten. Dit is de laagste hoeveelheid aan rijkdom waartoe het betalen van zakaah verplicht is. Aboe sa'ied heeft overgeleverd dat Allahs boodschapper (saw) heeft gezegd:

De Profeet heeft gezegd
Geen zakaah is verplicht over bezit dat oploopt minder dan vijf oeqiyas (aan zilver), en geen zakaah is verplicht over minder dan vijf kamelen en er is geen verplichting tot zakaah over minder dan vijf wasqs (een wasq komt overeen met 60 sa's, en 1 sa's is ongeveer 2 kg.) (al-Boekhaarie)



En toen Ibn Abbas werd gevraagd omtrent de verplichting van zakaah antwoordde hij dat als het eigendom (van een persoon) tweehonderd (dirhams) bereikt, het betalen van zakaah verplicht wordt. Over het algemeen kan worden gesteld dat de islaam over de volgende zaken zakaah beveelt; oogst (landbouw), fruit, veestapel (zoals koeien, schapen, kamelen), koopwaar mineralen / delfstoffen goud, zilver en juwelen.

4. Men moet voor de periode van een islamitisch jaar extra rijkdom in zijn bezit hebben, voordat het betalen van de zakaah voor hem verplicht wordt. Ibn Omar beeft overgeleverd dat Allahs boodschapper (saw) heeft gezegd:

De Profeet heeft gezegd
Degene die rijkdom verwerft is niet verplicht tot het betalen van de zakaah totdat een jaar is gepasseerd.(at-Tirmidhi

27-10-2005, 14:07
Tuurlijk het is een van de vijf zuilen!