Bekijk volle/desktop versie : Baksoda



10-09-2005, 14:28
weet iemand me te vertellen wat BAKSODA is.
bedankt alvast

11-09-2005, 17:12



Citaat door sushimoon:
Er zijn zoveel verschillende namen dat ik eerst zal uitleggen waar de producten bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda oftewel natriumbicarbonaat uit bestaan.

Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit baksoda, een zuur (meestal wijnsteenzuur) en rijstebloem of maïzena. De baksoda in bakpoeder reageert met het zuur en vormt koolzuurgas, waardoor het bakmengsel rijst en luchtig wordt.

Baksoda is een fijn wit poeder en is op zichzeld geen bijzonder iets, maar in combinatie met een zuur of een zuur zout (zoals wijnsteenzuur) en vocht, produceert het koolzuurgas. Door het extra toevoegen van baksoda aan bakpoeder, zal een sterkere reactie ontstaan, waardoor het baksel luchtig wordt.

Baksoda wordt vaak gebruikt in 'zwaar' gebak. Zoals vruchtentaarten (rozijnen, vijgen, gedroogd fruit, etc.) en chocoladetaarten. Deze zwaar gevulde taarten hebben een extra zetje nodig om toch een zekere luchtigheid te krijgen. In de Engelse en Scandinavische keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van baksoda.

Tenslotte is het verschil tussen gist en een rijsmiddel zoals baksoda en bakpoeder, dat bij gist het rijzen buiten de oven plaatsvindt en bij baksoda en bakpoeder terwijl het bakt.
dank u voor jou uitleg en omdat je hebt gereageerd