Bekijk volle/desktop versie : Lezingen in Amsterdam.. hier te lezen!!!



Pagina's : [1] 2

26-08-2005, 11:32
De dood

1. Wat is de dood eigenlijk?

Is de dood het tegenovergestelde van leven, of betekent ze de afwezigheid van leven en is ze net zo belangrijk als het leven zelf? De meerderheid van de geloofsgeleerden is tot de conclusie gekomen dat de dood de afwezigheid inhoudt van het leven zoals we dat op aarde kennen, en dat ze dus geen scheppingsvorm is. Tegen hen die het Koranvers aanvoeren: "Hij (Allah) schiep de dood en het leven voor u, om u te beproeven…", als bewijs dat de dood een scheppingsvorm zou zijn, wordt ingebracht dat het woord "scheppen" hier gebruikt wordt in de zin van "bepalen". De dood is bepaald om ons de waarde van het leven te doen beseffen.

2. Betekenis van de dood voor de moslims

De dood is in de Islam geen eindpunt. Alles is in de handen van God: zowel de tijd, de plaats als de manier waarop iemand sterft. Na de dood gaat de ziel naar een tussenwereld waar ze wacht. Dan komt het grote oordeel dat de beloning of straf van het lichaam en de ziel zal bepalen. Iedereen zal krijgen wat hij of zij verdient, naargelang van de handelingen die hier op aarde verricht werden. Het kan pijn of angst zijn of een voorsmaak van het eeuwige leven. Op een dag zal de aarde vergaan en die eindtijd noemt men in de Islam de "Dag des Oordeels". Op die dag zullen de zielen terugkeren naar het lichaam in het graf. En op die dag zal Allah elk van ons verhoren en beslissen wie Hij naar de hemel of de hel zal zenden. Dus de dood heeft voor de moslims veel te betekenen: ze is dan eigenlijk het begin van een nieuw leven. "Moge Hij ons beschermen en behoeden voor het kwade".

3.Wat zijn de taken van de moslimgemeenschap na een sterfgeval?

Eerst en vooral moet men zorgen dat het lichaam wordt gewassen en in schone doeken wordt gewikkeld; dat het gebed voor de overledene wordt verricht en dat de overledene op de juiste wijze in het graf komt. Indien hieraan geen enkele aandacht wordt besteed, blijft de hele moslimgemeenschap in gebreke. Maar als een voldoende aantal moslims die taak op zich nemen, vervalt die ingebrekestelling. Meestal heeft de imam vaste groepjes, mannen en vrouwen, in zijn gemeenschap, waarop hij kan rekenen bij de uitvoering van deze taken. Het is ook een plicht voor de moslims om, indien zij op de hoogte worden gesteld van een geïsoleerd moslimsterfgeval (een moslim die tussen niet-moslims woonde en geen familieleden had), of van een iemand die aan een ziekte leed en voor zijn dood tot de Islam trad, zich ook daarover te ontfermen.. Dit houdt dus ook in: het lichaam te wassen, in te wikkelen en te begraven volgens de in de Islam geldende principes. De moslimgemeenschap heeft dus vier taken die men zeker moet uitvoeren.

4.Hoe wordt de overledene gewassen en door wie?

Het wassen ven de overledene moet gedaan worden door een volwassen moslim die dit vrijwillig wil uitvoeren. Hij of zij moet bewust, discreet en rein zijn en de opeenvolgende stappen goed kennen. Aangewezen personen in het geval van een overleden man zijn: de echtgenote, de vader, de zoon of de broer. In het geval van de overleden vrouw: de echtgenoot, de moeder, de dochter of de zus. Bij voorkeur is het de meest ervarene die de wassing verricht. Een baby bijvoorbeeld die als pasgeborene sterft, wordt niet gewassen, want hij of zij is al in reine staat. Een man wordt bedekt van de navel tot de knieën en de vrouw van de schouders tot de knieën. Men wast eerst het onbedekte gedeelte van het lichaam en dan de bedekte delen met een proper doekje. Men dient zeer voorzichtig te zijn want de dode is uiterst gevoelig. De eerste wassing is het gewoon natmaken van de dode en dan maakt men het hoofdhaar nat en tilt men het hoofd op zodat het water over het gezicht kan lopen. De wasser maakt zijn vingers nat en reinigt even de neus en de mond. Hierbij mag geen water door de neus- en/of keelholte lopen. Het water wordt nu geparfumeerd met b.v. oranjebloesemwater waarna men het hele lichaam van boven naar onder wast, steeds wisselend (3 maal rechts, 3 maal links). Normaal voldoet één wasbeurt, maar het is zeker aanbevolen om er meer te geven. Als een bepaalde plek van het lichaam onrein blijft, door bloed bv., reinigt men die plek verder. Daarna wordt de dode afgedroogd en geparfumeerd op de plaatsen die tijdens het gebed de grond raken. Als de wasser positieve kwaliteiten tijdens het wassen van de overledene heeft gezien, mag de wasser dit eventueel vermelden aan anderen. Maar als hij negatieve aspecten heeft kunnen waarnemen, b.v. een slechte geur of een verklampt uiterlijk, moet de persoon in kwestie daarover zwijgen. De profeet (s.a.w.) zei hierover: "Iemand die een dode wast en zijn of haar onplezierige kenmerken geheim houdt, wordt door Allah veertigvoudig vergeven." Tijdens de wassing zeg je geen koranteksten of duà hardop.

5.Hoe wordt het gebed verricht en door wie?

De voorganger van dit gebed kan in de laatste wil van de overledene met naam genoemd worden, doorgaans is het echter de imam van de gemeenschap waartoe de overledene behoort. In de Koran wordt over dit gebed gezegd: "En bid voor hen, uw gebed betekent zeer zeker rust voor hen." (Q 9:103) Alle aanwezigen dienen de intentie voor het gebed voor de overledene aan te nemen, vier maal "God is de Grootste" te zeggen, het eerste hoofdstuk van de Koran (de Fâtiha), de smeekbede voor de overledene en de zegenwensen voor de profeet (s.a.w.) te lezen. De smeekbede voor de dode kan als volgt luiden: "O Allah! Laat diegenen van ons die door U in leven gehouden worden, in de Islam leven en laat diegenen die door U het leven ontnomen worden, sterven in het geloof." (Voor vrouwen en kinderen zijn er minimale varianten in de tekst.) Het hele gebed wordt staande verricht, waarbij de overledene voor de biddende ligt opgebaard en de voorganger op borsthoogte van de overledene staat.Bij een broeder staat de voorganger ter hoogte van het hoofd ,en bij een zuster staat de voorganger ter hoogte van haar middel.Na het beëindigen van het gebed wordt staande de vredesgroet rechts en links uitgesproken. Als men het gebed verricht moet de doodskist in de richting van de Kaäba staan en de mensen moeten zich in drie rijen opstellen achter degene die het gebed leidt. De profeet (s.a.w.) zei hierover: "Allah schenkt het paradijs aan iedere dode, achter wie zich drie rijen voor het gebed vormen." En wanneer een dode wordt begraven zonder dat er een gebed werd verricht, dan bidt men aan het graf. Als men niet aan het graf kan bidden, kan men daarvoor ook op een andere afstand bidden. Na het gebed wordt de dode zo snel mogelijk begraven.

6.Richtlijnen voor de begrafenis De begrafenisstoet: Als het gebed ten einde is, hebben de aanwezigen drie mogelijkheden: onmiddellijk weggaan, biddend meegaan naar de begraafplaats en dan huiswaarts keren, of nog langer blijven om vergiffenis te vragen voor de overledene. Diegenen die meegaan naar de begraafplaats, moeten enkele regels in acht nemen. Ze moeten denken aan de dood en daaruit een les trekken, ze moeten God aanroepen en aanbidden. Daarbij mogen de moslims niet zitten tot de dode begraven is. Ze moeten hetzelfde pad volgen als waarover de dode gedragen wordt. De begrafenis: Het is belangrijk dat moslims begraven worden op een islamitische begraafplaats; niemand mag gecremeerd worden, zelfs niet als de overledene het gevraagd had. De diepte van het graf komt overeen met de hoogte van de borstkas ven een man. Na het graafwerk wordt onderaan een uitholling gemaakt in de richting van Mekka. Bij plaatsgebrek graaft men een gleuf waarin de dode op zijn rechterzijde wordt gelegd, met zijn gezicht naar Mekka. Dan worden de knopen van stukken stof waarin de dode gewikkeld is, losgemaakt, maar zodanig dat er geen aarde de dode kan bereiken. De overledene wordt met zijn voeten schuin naar beneden en zijn hoofd schuin naar boven neergelaten in het graf. Hij of zij wordt op zijn of haar rechterzijde, met het gezicht naar Mekka in de uitholling gelegd waarbij de rug wordt ondersteund door de aarde. Vooraleer men het graf sluit, wordt het driemaal met twee handen vol met water besproeid. Het graf wordt met aarde verhoogd zodat men het ziet en het mag dan niet vertrapt worden. Daarna volgt de smeekbede voor de overledene (dit wordt gedaan voor vergiffenis van de overledene). De rouw: Deze is toegestaan voor de overledene waarbij vrouwen het recht hebben om over een gestorven familielid te rouwen voor een periode van maximaal drie dagen. Het is normaal om verdriet te tonen, zelfs om te huilen, maar dit mag niet onder de vorm van roepen, schelden, op de wangen slaan,… gebeuren.

Algemeen Besluit

Gezondheid is dus belangrijk voor moslims. We moeten actief werken aan onze gezondheid om die in stand te houden. Als we ziek zijn, moeten we proberen ervoor te zorgen dat de behandeling zoveel mogelijk binnen de voorschriften van de Islam plaatsvindt.In sommige gevallen mogen we er bewust van zijn dat wat normaal gesproken verboden is, soms in kader van de algemene gezondheid van een persoon wel wordt toegestaan. Een goede algemene kennis van gezondheidszaken zou een groot voordeel zijn voor iedereen, zodat we allen met een gezonde geest in een gezond lichaam een gelukkig leven kunnen leiden. Een dichter zei eens: "O gij, die maar eet wat gij wilt en dan de medicijnen en de dokters vervloekt, gij kunt slechts oogsten wat gij gezaaid hebt. Bereid uzelf voor op de ziekte die u zult krijgen!" Al Yahiem, de dichter zei: "Het leven wordt zoeter voor u als u een wijze man ontmoet'': En slechts diegenen die goed onderwezen zijn, herkennen de uitmuntendheid van de kennis

"Er is geen medicijn dat iemand kan genezen als hij ziek is van hebzucht; Er is geen arts die iemand kan genezen als hij ziek is van onwetendheid."

Amien.

26-08-2005, 11:36


breekbare vaten Deel 1


Naar aanleiding van het boek vanMuhammed Al- Jibaly.

Hoofdstuk 1:Een eerlijke relatie

In het huwelijk hebben zowel de man als de vrouw bepaalde rechten en veantwoordelijkheden.Het huwelijk zal gelukkig en succesvol zijn wanneer beiden hun verplichtingen zo goed mogelijk nakomen en elkaar`s rechten beschermen.

Sommige verantwoordelijkheden gelden voor de man en de vrouw op dezelfde manier;bijvoorbeeld de plicht om in Allah(s.w.a.) te geloven en Zijn bevelen te gehoorzamen.

En soortgelijk zijn zij beiden verantwoordelijk voor hun eigen daden.Zo wordt van hun beiden verwacht Islaam te leren,Allah(s.w.a.)te aanbidden en anderen op te roepen nar Zijn weg.

Mam en vrouw krijgen gelijkwaardige beloningen voor hun gehoorzaamheid aan Allah(s.w.a.)en gelijkwaardige straf voor ongehoorzaamheid of het begaan van zonden.

Allah(s.w.a.) zegt in soerah An-Nahl (16:97):

Wie het goede doet,man of vrouw,en hij gelooft;Voorwaar,aan hem geven Wij een goed leven.En Wij zullen hen zeker belonen met hun beloning,volgens het beste wat zij plachten te doen

En Allah(s.w.a.)zegt in soerah Ali-'Imraan(3:195):

En hun Heer heeft hun (smeekbede)verhoort,(zeggend"Voorwaar,ik doe het werk van de werkenden van jullie niet verloren gaan,of het nu man of vrouw is,Jullie komen uit elkaar voort."

Wanneer je man en vrouw met elkaar vergelijkt in Islaam,moet je,je ten eerste realiseren dat Islaam twee mensen gelijk maakt terwijl zij van natuur verschillend zijn.Er zijn zaken waarin er aan de man voorkeur boven de vrouw wordt gegeven en andersom.Het is dus eigenlijk geen zaak van gelijkheid maar van eerlijkheid.Gelukkige mensen zijn degenen die dit begrijpen en accepteren,in plaats van het te negeren of uit te dagen.

Allah(s.w.a.)zegt in soerah An-Nisaa(4:32):

En verlang niet naar datgene waarmee Allah sommigen van jullie boven anderen bevoorrecht heeft:voor de mannen is er een aandeel in wat zij gedaan hebben,en voor de vrouwen is er een aandeel in wat zij gedaan hebben.En vraag Allah om Zijn gunst,Allah is Alwetend over alle zaken.

Natuurlijk verschil

Bepaalde taken en plichten worden dus speciaal de vrouw toegekend,vanwege haar vrouwelijke aard en anderen worden de man toegekend vanwege zijn mannelijke aard.

In een van de laatste toespraken van Rasuulullaah(s.a.s);(zijn"afscheidspreek"op Arafah),herinnert hij de mensen hieraan.'Amr Bin Ahwas al-Jushami heeft overgeleverd dat hij Rasuulullaah(s.a.s)hoorde zeggen:

"Waarlijk!Zorg goed voor de vrouwen,want zij zijn onder jullie hoede,en jullie beschikken niet over meer dan dat van hun,tenzij zij een duidelijke zonde verrichten;als zij dat doen,laat hun dan alleen slapen en sla hun licht;waneer zij julie gehoorzamen behandel hen dan niet langer slecht.Waarlijk!Jullie hebben rechten op jullie vrouwen en jullie vrouwen hebben rechten op jullie.Jullie recht op hun is dat zij niet iemand die jullie niet mogen toestaan in jullie woningen te zitten.Waarlijk!En hun recht op jullie is dat jullie goed voor hun zijn wat betreft hun kleding en voedsel."(x1)

Verantwoordlijkheid

Zowel man als vrouw hebben een grote verantwoordelijkheid om een familie eenheid op te bouwen.Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s)zei:

"Ieder ziel van de nakomelingen van Aadam is'sayeed'(meester);

de man is de meester van zijn familie,en de vrouw is de meesteres van haar huis."(x2)

Omdat beiden meesters en dragers van verantwoordlijkheden zijn,worden beiden door Allah(s.w.a)ter verantwoording geroepen;

Ibn'Umar heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s) zei:

"Ieder van jullie is een verantwoordleijkheid toevertrouwd en ieder van jullie zal ondervraagd worden over zijn verantwoordlijkheid.De leider is verantwoordelijk(voor zijn volk)en zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden.

De man is verantwoordelijk voor zijn familie en zal over zijn verantwoordlijkheid gevraagd worden.De vrouw is verantwoordelijkheid voor haar man`s huis en zal over haar verantwoordelijkheid gevraagd worden.De slaaf is verantwoordelijkheid voor het bezit van zijn meester en zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden.En een man is verantwoordelijkheid voor zijn vader`s bezit en zal over zijn verantwoordlijkheid gevraagd worden.

Dus,ieder van jullie heeft een verantwoordelijkheid en ieder van jullie zal over zijn verantwoordlijkheid gevraagd worden."(x3)



Het is enorm belangrijk dat zowel man als vrouw goed begrijpen wat voor grote verantwoordlijkheid er op hun beide schouders rust.Dat zal hun helpen om hard te werken en goed samen te werken,zodat ze voorbereid zullen zijn te antwoorden wanneer zij ondervraagd zullen worden.

(x1)Vezameld door at-Tirmithi,an-Nasaa'i en Ibn Maajah.Hasan verklaard door Shaikh Al-Albani.(Sahih ul-Jami.no 7880 en Irwa'ul-Ghalil no.2030)

(x2)Verzameld door Ibn us-Sunni en Abu Bakr il-Muqri.Hasan verklaard door Al-Albani.(as-Sahihah no.2041 en Sahih ul-Jami no.4565)

(x3)Verzameld door al-Bukhari,Muslim en anderen.

Goede manieren

Goede manieren zijn karakteriserend voor de Islaam;zij zijn de reden achter de boodschap van Rasuulullaah(s.a.s.).Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Ik ben slechts (door Allah) gestuurd om de goede manieren("al aglaaq&quotcompleet te maken."(x1)

En hij was de beste persoon om ons dat te leren,want Allah(s.w.a)heeft hem in soerah Al-qalam 68:4 beschreven als:

En voorwaar,jij beschikt over een hoogstaand karakter.

De beste mensen na de Profeet(s.a.s.)zijn degenen met de beste manieren."Abdullaah Bin 'Amr heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Inderdaad,van de besten van jullie zijn degenen met de beste manieren."(x2)

En 'Abdullaah Bin 'Umar heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"De besten temidden van de gelovigen zijn degenen met de beste manieren."(x3)

Een Muslim moet in alles wat hij doet goede manieren hebben,'A'ishah heeft deze prachtige hadith overgeleverd waarin Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"inderdaad,een gelovige verblijft (in Jannah) vanwege zijn goede manieren,op het niveau van iemand die vast en in het nachtgebed staat."(x4)

Goede manieren zorgen ervoor dat een gelovige de liefde van Rasuulullaah(s.a.s.) waard is en zijn Nabijheid in Jannah.Jaabir Bin'Abdillaah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Inderdaad,van degenen onder jullie waar ik het meeste van houd,en die het dichtst bij mij zijn in rust op de Dag der opstanding,zijn degenen met de beste manieren."(x5)

En Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"De dingen die er meestal voor zorgen dat de mensen de Jannh binnen gaan zijn:Taqwa(bewust zij van Allah)en goede manieren.En de dingen die er meestal voor zorgen dat mensen het Vuur binnen gaan zijn:de mond en het geslachtsdeel."

We moeten niet alleen tegenover mensen die niet zo dicht bij ons staan goede manieren hebben,nee,juist tegenover degenen die ons nabij zijn.

(x1)Verzameld door Ibn Sa'd,al-Haakim en anderen.Sahih verklaard door Al-Albani.(Sahih ul-Jami.no.2349 en as-Sahihah no.45)

(x2)Verzameld door al-Bukharie,Muslim en anderen.

(x3)Verzameld door Ibn maajaah en al-Haakim.Sahih verklaard door Al-Albani.(Sahih ul-Jami no.1128 en as-Sahihah no.1374)

(x4)Verzameld door Abu Dawud en Ibn Hibbaan.Sahih verklaard door Al-Albani(Sahih ul-Jami no.1932)

(x5)Verzameld door At-Tirmithi.Sahih verklaard door al-Albani.(Sahih ul-Jami no.2201 en as-Sahihah no.791)

(x6)Verzameld door At-Tirmithi,Ahmad en Ibn Maajah. Hasan verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.977)

De twee echtgenoten moeten op de beste manier met elkaar omgaan die zij kunnen.In het dagelijkse leven,temidden van de familie is het ware karakter van ieder zichtbaar omdat men dan de schijn laat verdwijnen die zoveel mensen naar de buitenwereld op houden.Juist man en vrouw dienen zogoed mogelijk met elkaar om te gaan omdat zij bijzonder dicht,en nauw met elkaar verbonden zijn.Abu Hurayrah heft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)heeft gezegd:

"De gelovigen met de meest complete imaan zijn degenen met de meest verfijnde manieren.En de besten van jullie zijn degenen die het beste voor hun vrouwen zijn."(x1)

26-08-2005, 11:40
breekbare vaten Deel 2


Oprechtheid;eerlijkheid

Allah(s.w.a.) prijst degenen die eerlijk en oprecht zijn op vele plaatsen in Zijn Boek;oprechtheid is een eigenschap van de gelovigen(zie bv.soerah at-Tawbah 9:119)en liegen

een karakter eigenschap van de hypocrieten.De Profeet(s.a.s.)Heeft eerlijkheid ook geprezen en legde uit dat het naar Jannah leidt.'Abdullah Bin Mas'ud heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Inderdaad,oprechtheid leidt naar'Al birr'(het goede),en het goede leidt naar al Jannah.Inderdaad,iemand zal doorgaan met het praktiseren van eerlijkheid tot hij bij Allah genoteerd staat als 'siddiq'(meest oprecht).En inderdaad,liegen leidt tot onzedelijkheid,en onzedelijkheid leidt naar het Vuur.Inderdaad,iemand zal doorgaan met het praktiseren van leugens tot hij bij Allah staat genoteerd als een leugenaar."(x2)

Oprechtheid en eerlijkheid zorgt voot vertrouwen tussen het echtpaar,wat enorm belangrijk is voor het succes van welke relatie dan ook,maar vooral in het huwelijk.Er zijn alleen uitzonderingen hiervoor in bepaalde situaties,zoals zal blijken uit de volgende hadiths:

Umm Kulthum Bint Uqbah(de vrouw van 'Abd ur-rahman b-Bin 'Awf)heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Ik beschouw hem niet als liegend:een man die verzoening brengt tussen mensen die verschillen,en iets uitspreekt wat niet waar is alleen maar om verzoening tot stand te brengen;een man die iets uitspreekt wat niet waar is tegen de vijand tijdens oorlog;en een man die met zijn vrouw babbelt,of een vrouw die met haar man babbelt.'(x3).

Asmaa Bint Yazid heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Liegen mag je niet doen,behalve in drie gevallen:wanneer een man met zijn vrouw babbelt om haar te plezieren,(tegen de vijand)liegen in oorlog en liegen om verzoening tot stand te brengen tussen mensen die het oneens met elkaar zijn."(x4)

Uit de bovengenoemde hadiths kun je opmaken dat liegen tussen twee echtgenoten alleen is om plezier te doen.Bijvoorbeeld dat de man zegt dat zijn vrouw het lekkerste eten kookt of de beste sfeer in huis schept of dat de vrouw zegt dat ze voortdurend naar haar man verlangt of dat ze elkaar verhalen voor vermaak vertellen enz.En zelfs in die situaties is het beter om leugens te voorkomen,je kunt altijd nog uitspraken doen die twee dingen kunen betekenen,waarvan er een waar is,en boven alles staat eerlijkheid en vertrouwen;maar we praten over wat toegestaan is.

(x1)Verzameld door at-Tirmithi en Ibn Hibbaan,Sahih verklaard door al-Albani.(Sahih ul-Jami no.1232 en as-Sahihah no.284)

(x2)Verzameld door al-Bukhari,Muslim en anderen.

(x3)Verzameld door Abu Dawud.Sahih verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.545 en Sahih ul-Jami no.7170)

(x4)Verzameld door at-Tirmithi en anderen.Hasan verklaard door al-Albani.(as-Sahihah no.545 en Sahih ul-Jami no.7723)

Nederigheid

Ook nederigheid behoort tot het karakter van een Muslim.Allah(s.w.a) beveelt zelfs Zijn Boodschapper (s.a.s)om nederigheid aan de gelovigen te tonen(zie Ash-SHu'ara 26:215)'Iyaad Bin Himaar heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Inderdaad,Allah heeft aan mij geopenbaard dat jullie nederigheid moeten tonen,zodat niemand inder jullie trotsheid ('yafgari')tegenover een ander voelt en niemand van jullie mag iemand anders onrecht aandoen."(x1)

Dit moeten de man en de vrouw allebei goed begrijpen,zij moeten nederig ten opzichte van elkaar zijn:de een mag zich niet beter dan de ander voelen door afkomst,bezit,schoonheid,voorouders,sociale positie enz.

Genade en vriendelijkheid

Man en vrouw dienen altijd bereid te zijn om te vergeven en dingen door de vingers te zien en elkaar te leiden.iemand die genade heeft is het waard Allah`s genade te mogen ontvangen;'Abduullah Bin'Amr heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"de genadevollen zijn genade gegeven door de genadevolle('ar-Rahmaan').Toon 'rahma' aan degenen die op de aarde zijn en Degene boven de hemelen zal jou rahma schenken."(x2)

Vergevingsgezindheid

We hebben een groot voorbeeld in Allah`s Boodschapper,die nooit wraak nam nadat hem iets was aangedaan;'A'ishah heeft overgeleverd:

"Ik zag Rasuulullaah(s.a.s.)nooit wraak nemen wanneer hem iets was aangedaan,behalve wanneer Allah`s verboden waren overtreden.Wanneer een van Allah`s verboden was overtreden werd hij daar heel boos om.ook wanneer hem een keuze tussen twee zaken werd gegeven koos hij de makkelijkste van die twee,tenzij het een zonde inhield."(x3)

Onderdrukking voorkomen

Man en vrouw moeten eerlijk en rechtvaardig met elkaar om gaan en onderdrukking van de ander in welke vorm dan ook vermijden.Onderdrukking is een grote zonde en Allah (s.w.a.)bestraft het in beide levens.Jaabir Bin'Abdillaah en'Abdullaah Bin'Umar hebben overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Voorkom onderdrukking,want onderdrukking komt uit in diepe donkerte op de Dag der Opstanding."(x4)

(x1)Verzameld door Muslim,Abu Dawud en anderen

(x2)Verzameld door Ahmad,Abu Dawud en anderen.Sahih verklaard door al-Albani.(Sahih ul-Jami no.3522 en as-Sahihah no.925)

(x3)Verzameld door al-Bukharie,Muslim en anderen.

(x4)Verzameld door Muslim en anderen.

Niemand heeft het recht een ander te onderdrukken en ieder van ons moet oppassen voor de duaa van een onderukt persoon(iemand die 'mazloewm' is),want Anaas Bin Maalik heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)heeft gezegd:

"Voorkom de duaa (tegn jou) van degene die mazloewm is,zelfs als hij een kaafir was,want er is geen barriere tussen die duaa (en Allah)."(x1)

En onderdrukking wordt nooit vergeten en is nooit ongestraft.Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Degene die zijn broeder onderdrukt heeft wat betreft zijn eer of bezit moet hem vandaag om vergeving vragen,voordat het op een Dag van hem wordt genomen wanneer er geen dinaars of dirhams zijn:als hij goede daden heeft zullen sommige ervan in de hoeveelheid van zijn onderdrukking worden genomen,en als hij geen goede daden heeft worden sommige van zijn (onderdrukte) metgezel `s zonden op hem geladen."(x2)

Slecht taalgebruik vermijden

het huwelijksleven moet schoon blijven van al datgene wat vuil is van de straat;ten eerste tussen de man en d vrouw en vervolgens ten opzichte van de kinderen.We dienen een taalgebruik te hebben wat Allah(s.w.a.)en Zij Boodschapper(s.a.s) en de gelovigen tevreden stelt.'A'ishah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"O "A'ishah!Wees niet onzedelijk.Inderdaad,Allah houdt niet van een verdorven persoon die onzedelijkheid aantrekkelijk maakt."(x3)

De Profeet(s.a.s.) was nooit onzedelijk in zij taalgebruik,noch luid in de markten,hij starfte niet om wat hem persoonlijk was aangedaan,maar vergaf en gaf excuses.

Ruzie`s en argumenteren voorkomen

Dit moet serieus vermeden worden,omdat het de band tussen man en vrouw schaadt.Beiden moeten voor ogen houden dat het niet altijd verstandig is je mening te bewijzen en de winnaar in ieder argument moet zijn.Iets opgeven omwille van een goed huwelijk is beter.Allah(s.w.a.)belooft een huis in Jannah voor degene die stopt met argumenteren,ook al weet hij dat hij gelijk heeft;Abu Umaamah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Ik ben degen die garant staat voor een huis in de buitenranden van Jannah voor degene die stopt met argumenteren,zelfs als hij gelijk heeft,en een huis in het centrum van Jannah voor degene die stopt met liegen,zelfs ook al maakt hij een grapje;en een huis op de hoogste plek in Jannah voor degene die goed manieren heeft."(x4)

(x1) Vezameld door Ahmad,Abu Yal'laa en anderen.Hasan verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.767 en Sahih ul-Jami no.119)

(x2)Vezameld door al-Bukhari en Ahmad.

(x3)Vezameld door al-Bukhari en Muslim.

(x4)Vezameld door Abu Dawud en ad-Diyaa ul-Maqdisi.hasan verklaard door al-Albani(Sahih ul-Jami no.1464 en as-Sahih no.273)

op een goede manier een probleem oplossen

Soms begrijpen man en vrouw elkar verkeerd,zijn er misvattingen of meningsverschillen.Sommige van deze verschillen kan de een van de ander of beiden van elkaar doen weg keren en laten zoeken naar oplossingen die het huwelijk kunnen beeindigen.Maar het is hun aanbevolen eerst verzoening te zoeken en Allah(s.w.a.) beschouwt dit als het beste wat je kan doen.In soerah an-Nisa 4:128 zegt Allah(s.w.a.):

En indien een vrouw van haar echtgenoot slechtheid of afkeer vreest,dan is er geen zonde voor hen indien zij onderling tot een verzoenig komen en de verzoening is beter,maar mensen worden gekenmerkt door gierigheid..

Communicatie en gezeldschap

Het is heel belangrijk dat beiden een hoog niveau van communicatie tussen hun in stand houden.Zij moeten hun vreugde,zorgen,en verdriet met elkaar delen.Dat versterkt hun band van liefde en genegenheid en vervult de betekenis van "wonen en thuis zijn bij elkaar".

Regels voor afstand tussen beiden

Er zijn bepaalde situaties waarin het toegestaan is om afstand van een muslim te nemen als een vorm van straf.Zoals het verlaten van het bed omdat de vrouw ongehoorzaam is,maar het mag pas toegepast worden nadat er minder erge manieren aan vooraf zijn gegaan,en wetend dat het maar voor tijdelijk is.Langdurig afstandelijk tegenover elkaar zijn brengt hardheid en opstandigheid in de harten en is daarom verboden.Abu Hurayrah,Ibn Umar,Abu Ayyub en andere metgezellen hebben overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"het is voor een Muslim niet toegestaan zijn broeder langer dan drie dagen te verlaten(los te laten),"(x1)

26-08-2005, 11:42
breekbare vaten Deel 3


En Hishaam Bin 'Amir heeft overgeleverd dat hij Rasuulullaah(s.a.s.)hoorde zeggen:

"het is voor een Muslim niet toegestaan om een andere Muslim voor meer dan drie(nachten) los te laten.Inderdaad,beiden dwalen van de rechte weg af,terwijl zij doorgaan elkaar te negeren.Degene die het eerst verzoening zoekt,zal dit als boetedoening voor zijn zonden hebben.En inderdaad wanneer zij in die toestand van uit elkaar zijn sterven,zullen zij nooit beiden Jannah binnen treden.En wanneer een van hen salaam aan de ander geeft,en diegene weigert zijn salaam en vrede te accepteren,zal een engel degene die groette met salaam antwoorden,terwijl een sjeitaan de andere antwoordt(vanwege zijn zwijgen."(x2)

Elkaar steunen

Man en vrouw dienen er alles voor te doen om hun huwelijk succesvol te maken,dat wil zeggen dat zij elkaar emotioneel en lichamelijk op alle manieren steunen.Wanneer een van beiden een toegestane daad verricht,is het voor de ander aanbevolen hem of haar bij te staan,en wanneer een van beiden een verplichte daad verricht is het voor de ander verplicht om te steunen.Allah(s.w.a.)zegt in soerah Al-Maa' idah 5:2;

Help elkaar in 'al birr'(het goede)en taqwa (bewustzijn van Allah) en steun elkaar niet bij zonde en overtreding en heb taqwa voor Allah.Voorwaar,Allah is streng in de bestraffing.

(x1)Overgeleverd door al-Bukharie,Muslim en anderen.

(x2)Verzameld door Ahmad,al-Bukharie (in al-Adab ul-Mufrad)en anderen.Sahih verklaard door al-Albani(Irwaa ul-Ghalil no.2029)

Niet elkaar steunen in ongehoorzaamheid aan allah(s.w.a.)

Uit de hiervoor genoemde aayah kunnen we opmaken dat wanneer een van beiden een daad verricht die afkeuringswaardig('makruh') is,is het voor de ander afkeuringswaardig hierbij steun te geven.En wanneer een van beiden een verboden daad verricht,is het hierbij verboden voor de ander om steun te verlenen.'Ali heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Gehoorzaamheid mag niet aan de mens gegeven worden wanneer het ongehoorzaamheid aan Allah inhoudt.Gehoorzaamheid moet alleen in het goede zijn."(x1)

Elkaar steunen in het verrichten van daden van aanbidding

Iedere Muslim wordt soms zwakker of minder consequent in het verrichten van bepaalde daden van aanbidding.Steun en hulp van de ander helpt hem weer sterk te worden en te vertrouwen.Wie is hier nou meer geschikt voor dan iemands eiegen huwelijkspartner?

Het gezin beschermen

Zoals we eerder gezegd hebben,dragen de man en de vrouw een grote verantwoordelijkheid in het gezinsleven.Een deel van deze verantwoordelijkheid is het gezin beschermen tegen schade en vernieling.Dat lukt alleen wanneer het gezin goed leert wat Islaam ons zegt en weg blijft van het kwade van sjeitaan en zijn volgelingen.Daarom moeten de man en de vrouw elkaar bijstaan en steunen in het leiden van hun kinderen naar de Jannah en weg van het Vuur.

Allah(s.w.a.)zegt in soerah At-Tahrim 66:6;

O jullie die geloven!behoedt jullie zelf en jullie gezinsleden voor de Hel,die als brandstof mensen en stenen heeft."

Met betrekking tot deze aayah heeft 'Ali gezegd:

"leer hen goede manieren en onderwijs hun."(x2)

En Ibn Abbaas zei:

"Verricht daden in gehoorzaamheid aan Allah,vermijd ongehoorzaamheid aan Allah,en beveel jullie families om daden te verrichten in herinnering (aan Allah):Allah zal jullie dan tegen het Vuur beschermen."(x3)

Het goede bevelen en het slechte verbieden

Het echtpaar dient dit ten eerste naar elkaar toe te doen en daarna naar anderen toe.In soerah At-Tawbah 9:71-72 zegt Allah(s.w.a.):

En de gelovige mannen en de gelovige vrouwen zijn elkaar`s helpers,zij roepen tot het behoorlijke en verbieden het verwerpelijke en zij onderhouden de salaat en geven de zakaat en zij gehoorzamen Allah en Zijn Boodschapper.Zij zijn degenen die Allah zal Begenadigen.Voorwaar,Allah is Almachtig,Alwijs.

Allah heeft de gelovige mannen en de gelovige vrouwen Tuinen (Het Paradijs) beloofd waar onder door de rivieren stromen;zij zijn daarin eeuwig levenden.En goede woonplaatsen on de Tuinen van 'Adn(Eden).En het welbehagen van Allah is groter.Dat is de geweldige overwinning.

(x1)Verzameld door Muslim,al-Bukhari en anderen.Sahih verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.179,180)

(x2)Tafsir Ibn Kathir.

(x3)Tafsir Ibn Kathir.

elkaars wensen vervullen

Een van de belangrijkste doelen van het huwelijk is bescherming van kuisheid.In het algemeen geldt dit meer wat de man betreft,maar het geldt ook net zo goed voor de vrouw;want het is haar man`s taak om haar op de betse manier die hij kan te bevredigen.Vandaar dat het voor beiden een plicht is deze plicht ten opzichte van de ander na te komen.Zij moeten er allebei alles (wat toegestaan is)voor doen om de nader te beschermen tegen de verleiding van de sjeitaan.

26-08-2005, 11:45


De verplichtingen van de man tegenover zijn vrouw Deel 1


De rechten van de vrouw

Voordat Islaam in Mekka ontstond had de vrouw een heel slechte positie;de Arabieren zagen in de geboorte van een meisje een slecht teken en begroeven haar vaak levend

om van haar af te zijn.De vrouw haar positie en haar rechten werden alleen met Allah(s.w.a.)Zijn ware leiding gevestigd,welke Zijn boodschappers keer op keer door de eeuwen heen brachten.In Islaam is de vrouw eerder de wederhelft van de man in plaats van zijn minderwaardige."A' Ishah,Anaas en Umm Sulaym hebben overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Waarlijk de vrouwen zijn"sjaqaa'qoe"(volle zusters)van de mannen(x1)

De rechten van de vrouw zijn door Allah(s.w.a.)bepaald en niemand mag ze overtreden om welke reden dan ook.Al-Miqdaam heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Inderdaad,Allah beveelt jullie om goed voor de vrouwen te zijn;inderdaad,een man van 'ahl-ul-kitaab'(de Joden en de Christenen)kon getrouwd zijn met een vrouw die nauwelijks wist hoe ze een touw moest trekken en ondanks dat wou geen van beiden scheiden van zijn metgezel."(x2)

Dat de vrouw lichamelijk minder sterk is dan de man,mag voor hem geen enkele reden zijn om over haar rechten heen te stappen.Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Ik waarschuw jullie sterk voor de rechten van de twee zwakken:de wees en de vrouw.'(x3)

De rechten van de vrouw vervullen is een teken van taqwaa;bang voor Allah(s.w.a.) zijn en angst voor Zijn straf hebben.Het is een groot vertrouwen dat een man aan Allah(s.w.a.) geeft en Allah(s.w.a.) zal hem hierover ondervragen.Jaabir heeft overgeleverd dat Rasuulullaah(s.a.s.)zei:

"Het taqwa voor Allah wat betreft de vrouwen.Inderdaad jullie namen hun(om mee te trouwen)via een verbond met Allah("amaana&quoten hadden toegang tot hun geslachtsdelen met Allah`s woord(toestemming).Zij hebben een recht op jullie;dat jullie hun onderhouden met voedsel en kleding op een manier die passens is."(x4)

(x1)Verzameld door Ahmad,Abu Dawud en anderen.Sahih verklaard door Al-Albani(Sahih ul-Jami no.1983,2333

(x2)Verzameld door at-Tabaraani in al-Kabir.Door al-Albani Hasan verklaard(Da'if ul-Jami no.1763)

(x3)Verzameld door Ahmad,Ibn Maajah en anderen.Hasan verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.1015 en sahih ul-Jami no.2447)

(x4)Verzameld door Muslim en Abu Dawud,deel van Jaabir's lange hadith die de hajj van de Profeet(s.a.s.) beschrijft.

bescherming:een belangrijke taak van de man

Veiligheid en geborgenheid zij heel belangrijk voor ieder mens;je hebt het nodig om je veilig te voelen wil je normaal functioneren en je taken geregeld kunnen uitvoeren.Gewoonlijk is de vrouw zwakker en kijkt naar haar man voor bescherming.In soerah an-Nisa 4:34 zegt Allah(s.w.a):

De mannen zijn de toezichthouders over de vrouwen omdat Allah(s.w.a.) de een boven de ander bevoorrecht heeft.(wat kwaliteiten betreft)en omdat zij van hun eigendommen uitgeven(aan de vrouwen).)

Dit vers laat zien dat Allah leiderschap('qawaamah')aan de man heeft gegeven,i.v.m. bepaalde kwaliteiten die hij bezit waardoor hij dit het beste kan doen.Een van de belangrijkste kwaliteiten van een leider is dat hij het vermogen heeft zijn volgelingen te beschermen en voor hen een sfeer van veiligheid en harmonie te scheppen.Bescherming is een algemene term die het lichamelijke,emotionele,spirituele en al het overige overlapt.De man moet ernaar streven zijn vrouw op al deze gebiede te beschermen.

"Ghayrah"

Als uiting van een man zijn liefde voor zijn vrouw hoort hij "ghayrah"voor haar te voelen;dat is een grote bezorgdheid om haar situatie,en het verlangen om haar te beschermen tegen al datgene dat haar pijn kan doen, al zijn het slechte woorden of blikken.Maar ghayrah moet niet wantrouwen worden zonder reden, of om gebreken bij haar te willen vinden. Jaabir Bin 'Atik heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Inderdaad, daar is een vorm van ghayrah waar Allah van houdt en een vorm die Allaah haat. Ghayrah waar Allah van houdt is die welke gebaseerd is op toegestaan wantrouwen.En ghayrah wat Allah haat is die zonder geldig wantrouwen.(x1)

Iemand zonder ghayrah wordt "dayyuth"genoemd.Een man die dayyuth is heeft geen gevoel van bescherming of respect t.o.v. zijn vrouw, zo iemand mag het Paradijs niet binnen gaan.

Haar geheimen bewaren

Het is absoluut verboden voor een man om zijn vrouw haar geheimen openbaar te maken, vooral prive zaken die mensen normaal gesproken niet weten, behalve hij; zoals lichamelijke kenmerken, bepaalde reacties wat intimiteit betreft enz.Abu Sa’id al-Khudri heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Inderdaad,tot degenen die de meest treurige positie hebben voor Allah op de Dag der Opstanding behoort een man die,nadat hij persoonlijk zijn vrouw heeft benaderd en zij hem persoonlijk benaderd heeft, haar geheimen bekend maakt." (x2)

(x1)Verzameld door Ahmad,Abu Dawud en anderen.Hasan verklaard door al-Albani(irwaa'ul-Ghalil no.1999)

(x2)Verzameld door Muslim,Abu Dawud en anderen.

Financiele steun

Een van de grootste verantwoordelijkheden van de man ten opzichte van zijn vrouw en gezin is hun financieel te voorzien.Deze verantwoordelijkheid is een van de redenen waarom Allah(s.w.a) de man als het hoofd van het gezin heeft aangewezen. Kijk maar naar soerah an-Nisaa 4:34:

De mannen zijn de toezichthouders over de vrouwen omdat Allah de een boven de andere heeft bevoorrecht en omdat zij van hun eigendommen uitgeven.

Jaabir's hadith die we voorheen ook genoemd hebben, laat zien dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:


"Zij (jullie vrouwen) hebben een recht op jullie;dat jullie hun voorzien van voedsel en kleding op de juiste manier."(x1)

26-08-2005, 11:49
De verplichtingen van de man tegenover zijn vrouw Deel 2

Volgens zijn vermogen

De financiele steun die van de man verwacht wordt hangt af van wat hij kan. Allah(s.w.a.) zegt in soerah al-Baqarah 2:286:

Allah belast iemand niet boven zijn vermogen.

Er wordt niet van de man verwacht dat hij meer geeft dan hij heeft, noch dat hij te weinig geeft terwijl hij voldoende heeft. Allah(s.w.a.) zegt in soerah al-Baqarah 2:236:


En geeft hun (gescheiden vrouwen) een geschenk;de rijke volgens zijn vermogen en de arme volgens zijn vermogen.Een redelijk geschenk;als een plicht voor de weldoeners.

En in soerah at-Talaq 65:7 zegt Allah(s.w.a.) over het steunen van de gescheiden vrouwen in hun
" ’iddah" (wachtperiode):

Laat de welvarende besteden volgens zijn welvaart; En degene wiens voorzieningen beperkt zijn, laat hem besteden van wat Allah(s.w.a.)hem heeft gegeven.

Zelfvoorziening

Het is het beste dat een man er alles voor doet om zelf onafhankelijk zijn vrouw en gezin te kunnen helpen,voordat hij anderen om hulp gaat vragen.Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wallaahi, het is voor iemand van jullie beter in de ochtend te vertrekken,hout voor vuur te verzamelen, het op zijn rug te dragen en te verkopen om zichzelf te voorzien en er sadaqah van te geven dan naar iemand toe te gaan en hem te vragen;en hij zal of geven of weigeren.Dat is omdat de bovenste (gevende)hand beter is dan de onderste (nemende) hand.En begin (te geven aan) degene voor wie je verantwoordelijk bent."
Iemand vroeg: "Voor wie ben ik verantwoordelijk, O Rasuulullaah?"Hij antwoordde:
"Jouw vrouw behoort tot degenen voor wie je verantwoordelijk bent, evenals jouw slavin en jouw kind."(x2)

Een broeder die in het Westen woont mag niet leunen op sociale inkomsten terwijl hij zelf kan verdienen, kijk maar naar wat de hier boven genoemde hadith zegt.Het is ook niet te accepteren wanneer een man twee of meerdere vrouwen heeft en ze allemaal van uitkeringen laat leven, terwijl hij zelf geen verantwoordelijkheid wil dragen,zijn plichten niet wil na komen en zelfs in sommige gevallen het geld neemt en voor zijn eigen belangen besteedt!

(x1)Verzameld door Muslim en Abu Dawud.

(x2)Verzameld door al-Bukhari,Muslim en anderen.

Hoog beloonde sadaqah

Vrouw en kinderen financieel steunen is niet alleen een plicht voor de man maar ook sadaqah voor hem.’Amr Bin Umayyah ad-Damri heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wat een man ook geeft aan zijn vrouw, het is voor hem als een sadaqah". (x1)

Abu Mas’ud al-Ansari heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer een Muslim aan zijn familie uitgeeft en daarbij Allah’s beloning zoekt,
wordt het voor hem als sadaqah beschouwd."(x2)

Sa’d Bin Abi Waqqas heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) heeft gezegd:

"Inderdaad, wat voor geld je ook uitgeeft aan je familie, je zult ervoor beloond worden, zelfs voor een hap voedsel dat je naar jouw vrouw’s mond brengt."(x3)

al-Miqdaam Bin Ma’di Yakrib heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Waar je jezelf ook mee voedt, het is sadaqah voor jou,
waar je je kind ook mee voedt, het is sadaqah voor jou,
waar je je vrouw ook mee voedt, het is sadaqah vor jou,
en waar je je dienaar ook mee voedt, het is sadaqah voor jou."(x4)

de beste manier van uitgeven

De eerste zorg van een man moet die van zijn vrouw en kinderen zijn, zelfs voordat hij geld op de Weg van Allaah uit geeft.
Jaabir Bin Samura heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer Allaah iemand van jullie iets goeds geeft, moet hij het ten eerste aan zichzelf en zijn familie uitgeven."(x5)

Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s..s.) zei:

"Van de dinaar die je uitgeeft voor Allaah’s zaak (jihaad), de dinaar die je besteedt om een slaaf te bevrijden, de dinaar die je uitgeeft als sadaqah aan een behoeftige, en de dinaar die je aan je familie uitgeeft,is degene die de meeste beloning opbrengt diegene die je aan je familie uitgeeft."(x6)

(x1)Door Ahmad verzameld en Sahih verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.1024 en Sahih ul-Jami no.5540)

(x2)Verzameld door Muslom en al-Bukahri en anderen.

(x3)Verzameld door Muslom en al-Bukahri en anderen.

(x4)Verzameld door Ahmad,at-Tabaraani(in al-Kabir)en al-Bukhari(in al-Adab ul-Mufrad)Sahih verklaard door al-Albani(as-Sahihah no.452)

(x5)Verzameld door Muslim,Ahmad en anderen.

(x6) Verzameld door Muslim.

Voldoende steun is een recht van de vrouw

Wanneer een man zijn vrouw en kinderen financieel niet genoeg steunt, terwijl hij dat wel kan, mag zij zonder zijn toestemming van zijn geld nemen wat zij nodig heeft.

'A'ishah heeft overgeleverd dat Hind Bint ‘Utbah (Muáwiyah’s moeder) bij Rasuulullaah (s.a.s.) kwam en zei:

O Rasuulullaah! Inderdaad, Abu Sufyaan is een gierige man. Hij geeft mij en mijn kinderen niet wat wij nodig hebben, behalve wat ik zonder dat hij het weet van hem neem."Hij (s.a.s.) zei: "Neem van zijn geld op een redelijke manier, zoveel als voldoende is voor jou en jouw kinderen." (x1)

Een grote zonde om het niet na te komen

Dat is het voor de man die deze rechten van zijn vrouw gewoon negeert.’Abdullaah Bin ‘Amr heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Het is genoeg zonde voor jullie wanneer jullie geen steun geven aan degenen waarvoor je verantwoordelijk bent om die te voeden." (x2)

Allah(s.w.a.) zegt over moeders die de kinderen van hun mannen zogen in soerah al-Baqarah 2:233:

En op de vader rust de plicht van het voorzien in hun voedsel en kleding, volgens de voorschriften.

Mu’aawiyah Bin Haydah al-Qushayri heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Een vrouw’s recht op haar man is dat hij haar voedt wanneer hij eet, haar kleedt wanneer hij zichzelf kleedt,voorkomt om in haar gezicht te slaan, voorkomt om haar te verachten (met woorden en daden),en voorkomt om haar in de steek te laten, behalve in hetzelfde huis." (x3)
In een andere overlevering zegt Mu’aawiyah dat hij aan Rasuulullaah (s.a.s.) vroeg:

"Wat is het recht dat zijn vrouw op hem heeft?" Hij antwoordde:
"(Haar recht op jou is) dat je haar voedt wanneer je jezelf voedt, kleedt wanneer je jezelf kleedt, voorkomt om haar in het gezicht te straffen,voorkomt om haar te slaan,en voorkomt om haar in de steek te laten, behalve binnenin hetzelfde huis- vooral omdat jullie zo intiem met elkaar zijn geworden- behalve wanneer het om dingen gaat waarbij het toegestaan is om haar te straffen."(x4)

(x1)Verzameld door Muslim.

(x2)Verzameld door Muslim.

(x3)Verzameld door at-Tabaraani(in al-kabir),al-Haakim en anderen.Sahih verklaard door al-Albani(as-Saih ul-Jami no.3194 en Irwaa'ul-Ghalil no.2033)

(x4)Verzameld door Ahmad,Abu Dawud en Ibn Maajah,Sahih verklaard door al-Albani.(sahih ul-Jami no.3194 en Irwaa ul-Ghalil no.2033)


goede behandeling en zachtheid; plicht van de man

De vrouw heeft het recht gerespecteerd te worden en goed behandeld. Dit is geen gunst die hij haar bewijst, nee, het is een plicht die hem is opgelegd via Goddelijk bevel.Wat de man niet onder controle heeft (ingevingen in zijn hart) mag de manier waarop hij zijn vrouw behandelt niet beinvloeden.

Allah(s.w.a.) beveelt in soerah an-Nisaa 4:19:

En leef met hen (jullie vrouwen) in "maghroef" (goedheid); zelfs wanneer jullie afkeer van hen hebben,kan het zijn dat jullie afkeer van iets hebben, terwijl Allaah daarin veel goeds heeft gelegd.



Op een goede manier met de vrouw om gaan is een teken van een goed karakter en rechtschapenheid; Rasuulullaah (s.a.s.) gaf zelf het perfecte voorbeeld van hoe een gelovige zijn vrouw moet behandelen. ‘A’ishah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"De besten van jullie zij degenen die het beste voor hun familie zijn en ik ben het beste van jullie voor mijn familie." (x1)

Abu Hurayrah, Ibn ‘Abbaas en anderen hebben overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"De besten temidden van jullie zijn degenen die het beste voor hun vrouwen zijn (of familie)" (x2)

Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"De gelovigen die het meest compleet in hun geloof zijn, zijn degenen met de beste manieren; en de besten van hun zijn degenen die het beste zijn ( in behandeling) naar hun vrouwen toe." (x3)

De vrouw haar gevoelige aard begrijpen

Zowel lichamelijk als emotioneel heeft de vrouw een heel gevoelige aard.Dit te begrijpen helpt een man om haar op de juiste manier te behandelen.Anaas heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) eens op reis was, samen met zijn vrouwen en Umm Sulaym.
Hij had voor de vrouwen een kamelenleider uit Ethiopie die Anjashah werd genoemd. Terwijl hij de kamelen dreef zong hij rijmende liederen en zijn gezang zorgde ervoor dat de kamelen van de vrouwen sneller gingen lopen.Dus vertelde Rasuulullaah (s.a.s.) hem:

"Wee jij O Anjashah! Ga langzaam in jouw (zingen onder het) drijven van de (breekbare) vaten."(x4)

Volgens een groot aantal geleerden, inclusief al-Bukhari, al-Qurtibi en al-‘Asqalaani bedoelde Rasuulullaah (s.a.s.) hier twee dingen mee:
1. De vrouwen hebben een gevoelige aard en zijn zwak gebouwd, en te snel gaan zou ervoor kunnen zorgen dat zij vallen of op andere manieren pijn krijgen.
2. De vrouwen zijn emotioneel van aard en worden dus makkelijk door poezie en zang in verroering gebracht, wat hun harten kan beïnvloeden en fitnah kan veroorzaken.

26-08-2005, 11:50
De verplichtingen van de man tegenover zijn vrouw Deel 3


De vrouw haar gedrag begrijpen en er goed mee om gaan

Iedereen is wel eens boos of geirriteerd,ook de vrouw als echtgenote.
Haar man moet dat niet als reden voor wraak gebruiken, maar het juist licht nemen of er vrolijk op reageren, dat is na het voorbeeld van de Profeet (s.a.s.) ‘A’ishah heeft overgeleverd ineen hadith verzameld door Muslim, al-Bukhari en Ahmad dat Rasuulullaah (s.a.s.) tegen haar zei:

"Inderdaad, ik weet wanneer je blij met me bent en wanneer je boos bent; wanneer je blij met me bent zeg je (terwijl je zweert) "Nee, bij de Heer van Muhammad,"en wanneer je boos bent zeg je: "Nee, bij de Heer van Ibrahim."
Zij antwoordde:"Ja, inderdaad,Wallahi, O Rasuulullaah! Ik laat niets (wanneer ik boos ben) behalve jouw naam."

(x1)Verzameld door at-Tirmithi,Ibn Hibbaan en anderen.Sahih verklaard door al-Albani(as Sahihah no.285)

(x2)Verzameld door Ahmad,at-Tirmithi en anderen.Sahih verklaard door al-Albani(Sahih ul-Jami no.3265,3266,3316)

(x3)Verzameld door at-Tirmithi en Ibn Hibbaan.Sahih verklaard door al-Albani(as Sahihah no.284)

(x4))Verzameld door Muslim,al-Bukhari en anderen.(Vandaar de titel van het boek).

De vrouw haar verschillende natuur begrijpen

Wanneer een vrouw een fout maakt, dient haar man geduldig te zijn en vriendelijk, zich realiserend dat wat een fout lijkt misschien niet zo is.De vrouw heeft een andere aard dan de man en kan daden daardoor anders zien dan de man dat ziet.De Profeet (s.a.s.) heeft uitgelegd dat de vrouw (Hawwaa) origineel uit de man’s (Aadam’s) rib werd geschapen.
Van nature is de rib krom, vandaar dat de vrouw haar natuur nooit zal overeenstemmen met die van de man.Eveneens is er vanuit de vrouw haar zienswijze iets krom in de man zijn natuur; wat inhoudt dat zijn daden nooit honderd procent overeenkomen met die van haar.
Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) op droeg:

"Zorg goed voor vrouwen,want de vrouw werd uit een kromme rib geschapen, en het meest kromme deel van een rib is het bovenste einde.Wanneer je erop staat om het recht te maken zal je het breken; en wanneer je het laat, zal het krom blijven. Zorg dus goed voor vrouwen." (x1)

De verwijzing in deze hadith naar de rib zijn bovenste uiteinde schijnt naar het hoofd te verwijzen, welke belangrijke zintuigen zoals zien, horen,spreken bevat.Bovendien is het hoofd dat deel van het lichaam waar het denken plaats vindt.Ibn Hajar zei:

"Het kan zijn dat hij (s.a.s.) dit als voorbeeld gaf voor het bovenste deel van de vrouw, want haar bovenste deel is haar hoofd;het bevat haar tong waar schade vandaan komt." (x2)

Dit betekent dat het verschil tussen man en vrouw is,dat zij zaken die denkwerk vereisen verschillend benaderen;de manier waarop vrouwen dingen benaderen en de manier waarop zij emotioneel reageren onder verschillende omstandigheden, is heel anders dan die van een man.
De hadith legt uit dat wanneer een man een vrouw dwingt haar gewoontes te veranderen, het net is alsof hij de rib recht buigt, waardoor hij zal breken, en dit breken betekent scheiden.
Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"De vrouw werd uit een rib geschapen. Ze zal niet recht zijn volgens jouw weg. Als je van haar wilt genieten, moet je van haar geniet met haar kromming.En als je probeert haar recht te maken zal je haar breken en haar breken is haar scheiden." (x3)

Kijken naar de goede kanten van de vrouw

We hebben de conclusie kunnen trekken dat een man sommige van zijn vrouw’s fouten door de vingers moet zien,zolang als het geen zonden zijn.Onze Profeet heeft ons immers uitgelegd dat het veranderen van sommige van de vrouw haar manieren moeilijk en zelfs onmogelijk is.
Een vrouw is niet perfect, net als de man.Om het huwelijk succesvol te maken moet de man haar vergeven en het een en ander door de vingers zien waar hij niet zo van houdt, terwijl hij de kanten die hij van haar lief heeft voor ogen moet houden.

Allah(s.w.a.) zegt in soerah an-Nisaa 4:19:

En wanneer jullie een afkeer van hen hebben,dan kan het zijn dat jullie een afkeer hebben van iets, terwijl Allaah daarin veel goeds heeft gelegd.

(x1)Verzameld door Muslim en al-Bukhari.

(x2)Fath ul-Baari no.5186

(x3)Verzameld door Muslim en at-Tirmithi.

En Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Laat een gelovige man een gelovige vrouw niet haten; wanneer hij van iets in haar karakter niet houdt, zal hij tevreden zijn met iets anders in haar karakter." (x1)

Alleen naar de slechte kant kijken en ondertussen de goede negeren is een duidelijke weg naar vernieling van het huwelijk.Wanneer mannen dit feit ontkennen zal depressie en lijden het huwelijk gaan vervullen en zal dit leiden tot een scheiding.

26-08-2005, 11:52
De verplichtingen van de man tegenover zijn vrouw Deel 4


Plezier maken met de echtgenote

Het is aanbevolen voor de man om met zijn vrouw te spelen en toegestane leuke dingen met haar te doen om blijdschap en vreugde in haar hart te brengen.
Jaabir Bin ‘Abdillaah en Jaabir Bin ‘Umayr hebben overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Alles wat niet herinnering aan Allaah in houdt is vergeefs, zinloos en verspilling, behalve vier daden:een man die zijn vrouw vermaakt, een man die zijn paard traint, een man die tussen de twee posten loopt (onder het boogschieten) en een andere man leren zwemmen."(x2)

Salaam geven aan de vrouw en familie

Het is verplicht voor een Muslim salaam te geven aan andere Muslims wanneer hij die tegen komt. Dus tegen de eigen familie ook. In plaats van niet-Islamitische groeten zoals: "Hoi", "Goede morgen", "Doei-doei"enz.dienen Muslims de gezegende groet van Islaam te gebruiken!Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Inderdaad, Islaam heeft (land) kenmerken en minaretten zoals straat minaretten;
hiertoe behoren: geloven in Allaah en niets met Hem vereenzelvigen (in aanbidding),
het gebed verrichten, de zakaat geven, in Ramadaan vasten, Hajj verrichten naar het Huis, het goede bevelen en het kwade verbieden, je familie groeten met salaam wanneer je hen ontmoet en de mensen met salaam groeten wanneer je langs hen komt. Degene die iets van dit loslaat heeft zeker een deel van Islaam losgelaten, en degene die dat allemaal los lat heeft zeker zijn rug naar Islaam gekeerd."(x3)

Gezelschap en intimiteit

De vrouw heeft recht op haar man voor emotionele en lichamelijke bevrediging; het is niet voor een man toegestaan om zijn vrouw te verwaarlozen zodat zij niet van zijn liefde en aandacht kan genieten.’Abdullaah Bin ‘Amr Bin al-‘As heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) tegen hem zei:

"O ‘Abdullaah, is mij niet verteld dat jij de dagen vast en de nachten in gebed staat? Doe dat niet, want als je zo zou doen dan zou je oog moe worden en je lichaam zal ziek worden. Vast dus op sommige dagen en breek je vasten op andere dagen; en sta op voor het nachtgebed en slaap; want waarlijk, jouw lichaam heeft een recht op jou, je ogen hebben een recht op jou en jouw vrouw heeft een recht op jou.Inderdaad het zal voldoende voor jou zijn om drie dagen van iedere maand te vasten, want je krijgt voor iedere goede daad tien keer de waarde ervan; dat zal hetzelfde als de hele tijd vasten zijn."

(x1)Verzameld door Muslim en Ahmad.

(x2)Verzameld door an-Nasa'i.Sahi verklaard door al-Albani.(Sahih ul-Jami no.4534)

(x3)Verzameld door Ibn Salaam(in al Imaan),al-Haakim en anderen..Sahi verklaard door al-Albani.(as-Sahihah no.333)

‘Abdullaah zei: "Maar ik voel in mijzelf kracht om meer te doen."Hij (s.a.s.) antwoordde:


"Vast dan op de manier waarop Allah’s profeet Daawud vastte(x1) , en voeg er niet de helft van de tijd aan toe.(dus iedere dag vasten)."(x2)

Dienen en helpen

Ook al is het vooral de taak van de vrouw om alles in huis goed te verzorgen, het betekent niet dat de man niet mee helpt in huis.Integendeel; haar helpen is een expressie van zijn liefde en zijn genegenheid.Een excuus als "ik heb geen tijd", is onterecht, want Rasuulullaah (s.a.s.) was de drukste van alle mannen, en ondanks dat hielp hij zijn familie altijd! Hij bracht Allah’s Boodschap over,leidde het leger, leidde de Muslims, zorgde voor al zijn vrouwen enz.
Al-Aswad heeft overgeleverd dat hij’A’ishah vroeg: "Wat deed de Profeet (s.a.s.) thuis?"


Zij antwoordde: "Hij diende zijn familie en wanneer het tijd was om te bidden ging hij naar buiten om te bidden." (x3)

"A’ishah antwoordde ook op dezelfde vraag: "Hij deed als andere mannen; hij repareerde zelf zijn kleren, molk zijn geit en bediende zichzelf."(x4)

Waarschuwen

De mannen zijn de toezichthouders over de vrouwen omdat Allah de een boven de ander bevoorrecht heeft (qua verantwoordelijkheden). En omdat zij van hun eigendommen uitgeven (aan de vrouwen). En de oprechte vrouwen zijn de gehoorzame vrouwen en zij waken (over zichzelf en de eigendommen) in afwezigheid (van haar man) , zoals Allah ook waakt. En wat betreft hen (echtgenotes) waarvan jullie ongehoorzaamheid vrezen;vermaant hen, (als dat niet helpt) negeert hen (in bed) en (als dat niet helpt) sla hen (licht). Indien zij jullie dan gehoorzamen; zoek dan geen voorwendsel (om hen lastig te vallen). Voorwaar, Allah is Verheven, Groots.(x5)

Waarschuwingen geven is de methode volgens de Qur’aan die een man bij zijn vrouw hoort toe te passen.Allah(s.w.a.) waarschuwt de mannen wat hun houding ten opzichte van de vrouwen betreft;
Geen een man mag zijn vrouw slecht behandelen, anders zal Allah(s.w.a.) rekening met hem hebben.
Laqit Bin Sabirah heeft overgeleverd dat hij tegen Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"O Boodschapper van Allaah! Ik heb een vrouw die iets in haar tong heeft."
(aanvallend taalgebruik)De Profeet (s.a.s.) stelde voor:"talaqhaa" (scheid van haar)
Hij zei: "Ik heb kinderen met haar en we zijn lange tijd samen geweest."
Hij (s.a.s.)zei:"Waarschuw haar;als er goeds in haar is, zal ze gehoorzamen en sla je vrouw niet zoals je een slavin zou slaan."(x6)

Wanneer waarschuwen niet helpt en de vrouw gaat door met het verkeerde gedrag, mag de man naar de volgende stap gaan, wat haar alleen in bed laten is.Dit werkt heel krachtig omdat het meestal een vrouw door elkaar schudt omdat ze het heel erg vindt dat haar man haar op dat moment afwijst en alleen laat slapen; meestal is deze houding van haar man genoeg voor haar om te veranderen.Rasuulullaah (s.a.s.) heeft meerdere keren deze methode toegepast bij zijn vrouwen.

(x1)Daawud vastte een dag wel en een dag niet,om en om dus.

(x2)Muslim,al-bukhari en anderen.

(x3)verzameld door al-Bukhari.

(x4)verzameld door Ahmad,al-Bukhari(in al-Adab ul-Mufrad)en anderen.Sahih verklaard door al-Albani.(as-Sahihah no.671)

(x5)Soerah an-Nisa,4:34.

(x6)Verzameld dooe Abu Dawud,Ibn Hibbaan en anderen.Sahih verklaard door Al-Albani(al-Mishkaat no.3260 en Sahih ul-Jami no.5870)

26-08-2005, 11:53
De verplichtingen van de man tegenover zijn vrouw Deel 5


Toestemming om te slaan

Als de eerste twee stappen niet werken mag de derde stap worden toegepast; hij mag haar slaan.Maar de manier van slaan moet heel zacht zijn.Het mag geen pijn doen of plekken op het lichaam achter laten; haar gezicht, haar hoofd en onderbuik moeten vermeden worden.
’Amr Bin al-Ahwas al-Jushami heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Waarlijk, zorg goed voor de vrouwen, want zij zijn onder jullie hoede en jullie bezitten niet meer dan dat, tenzij zij een duidelijke zonde begaan. Als zij dat doen laat hun dan alleen slapen en sla hun licht. Wanneer ze je dan gehoorzamen, behandel ze dan niet langer zo."(x1)

‘Ataa heeft overgeleverd dat hij Ibn ‘Abbaas vroeg: "Wat betekent licht slaan?"
Hij antwoordde: "Het is slaan met een siwaak (tanden)stokje of een soortgelijk iets."(Al-Qurtubi’s "Al-Jami li-Ahkam il-Qur’an" 5: 172)

Iemand kan zich afvragen wat licht slaan nu voor zin heeft. Het antwoord is dat een vrouw een gevoelige aard heeft, de geringste uiting van onhoffelijkheid tegenover haar zal haar beinvloeden en ervoor zorgen dat ze gaat nadenken over haar gedrag. Aan de andere kant, als licht slaan geen effect op haar heeft, zal hard slaan het helemaal niet hebben. We moeten in gedachten houden dat de bedoeling van slaan corrigeren is, en herinneren, en niet om wraak te nemen of pijn te doen.
Ook al is het voor een man toegestaan om zijn vrouw in bepaalde situaties te slaan, het is afgekeurd in Islam en wordt gezien als een daad van wanhoop.
Iyaas Bin ‘Abdillaah ad Dawsi heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Sla "amaatullaah"; de dienaressen van Allaah (de vrouwen)niet"

Later kwam ‘Umar naar de profeet toe en zei: "De vrouwen zijn opstandig tegenover hun mannen." Dus gaf hij (s.a.s.) de mannen toestemming om hun te slaan. De volgende dag kwamen heel veel vrouwen naar de huizen van de vrouwen van de profeet om te klagen.
Dus zei hij tegen de mensen:

"Inderdaad, een groot aantal (van zeventig) vrouwen zijn naar de huizen van Mohammeds familie gekomen, allemaal klagend dat hun mannen hun slaan. Wallahi, je zult zien dat degenen (die hun vrouwen slaan) niet de besten van jullie zijn."(x2)

Ons grote voorbeeld: Rasuulullaah (s.a.s.) sloeg nooit zijn vrouwen.
‘A’ ishah heeft overgeleverd: "Rasuulullaah (s.a.s.) heeft nooit met zijn hand een vrouw, een slaaf, of iemand anders geslagen, behalve tijdens jihad (strijden) voor Allaah’s zaak."(x3)

Het is onbegrijpelijk hoe een man zijn vrouw hard kan slaan en dan van haar verwacht om met hem intiem te zijn, Abdullaah Bin Zam’ah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Hoe kan iemand van jullie zich tot zijn vrouw wenden en haar slaan zoals hoe hij een kameel slaat, en dan aan het einde van de dag met haar de liefde bedrijven?" (x4)

Vele mannen misbruiken hun vrouwen en praten hun gedrag goed onder het mom van "je moet gehoorzaam zijn aan je man." Discipline geeft geen ruimte voor misbruiken. Een man die zijn vrouw misbruikt is een onderdrukker en wat wij genoemd hebben over onderdrukkers slaat op hem. Bovendien heeft een misbruikte vrouw het volledige recht om rechtvaardigheid te vragen en straf voor haar man.

(x1)Verzameld door at-Tirmithi,an-Nasa'i en Ibn Maajah.Hassan verklaard door al-Albani.(Sahih ul-Jami ni.7880 en Irwa ul-Ghalil no.2030)

(x2)Verzameld door at-Tirmithi,Ahmad,al-Haakim en Ibn Maajah.Sahih verklaard door al-Albani)Irwa ul-Ghalil no.1998 en Sahih ul-Jami no.5239,5294)

(x3)dit moet ik nog navragen insha'Allah

(x4)dit moet ik nog navragen insha'Allah

Scheiding

De laatste stap, nadat alles wat hiervoor genoemd is niet gelukt is, en problemen niet konden worden opgelost, ook niet met de hulp van anderen, is scheiding. Scheiding heeft ook voorwaarden en moet op de juiste manier plaatsvinden.Ook al is het toegestaan, Allaah houdt er niet van, het heeft ook veel invloed op de eventueel aanwezige kinderen, maar soms is het niet te voorkomen, en dat zie je ook in meerdere hadiths…

26-08-2005, 11:55
De verplichtingen van de vrouw tegenover haar man Deel 1


Zoals we in hoofdstuk een en twee hebben kunnen lezen, heeft Allaah de verantwoordelijkheden en plichten in het gezinsleven verdeeld en aan de man de leidinggevende functie gegeven.
De vrouw moet deze taak van haar man niet negeren of uitdagen,maar juist respecteren als vervulling van Allah’s(s.w.a.) bevel.Zij moet juist haar onderwerping aan haar man’s leiding zien als een onderwerping aan Allah’s(s.w.a.) besluit.Deze onderwerping dient bij wijze van spreke een niveau te bereiken van neer buigen voor haar man, zoals blijkt uit de hadith overgeleverd door ‘A’ishah,
Abu Hurayrah, Mu’ath, en Buraydah waarin Rasuulullaah (s.a.s.) heeft gezegd:

"Als het aan mij was om iemand op te dragen voor een ander te buigen, dan zou ik de vrouw hebben opgedragen om voor haar man te buigen (sadjud te doen)."(x1)

Dus is een vrouw haar gehoorzaamheid aan haar man deel van haar gehoorzaamheid aan Allah.(s.w.a.)
Dus door haar man zijn rechten te geven, vervult zij Allah(s.w.a.) Zijn rechten.
’Abdullaah Bin Abi Awfa heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Als het aan mij zou zijn om iemand op te dragen voor iemand anders dan Allah in sadjud neer te buigen,dan zou ik de vrouw hebben opgedragen om voor haar man neer te buigen.Bij Degene in Wiens Hand de ziel van Muhammad is;een vrouw vervult haar Heer Zijn rechten niet, zolang zij de rechten van haar man niet honderd procent vervuld heeft; zelfs wanneer hij haar voor zichzelf zou vragen terwijl zij op een kameel rijdt, zou zij niet moeten weigeren."(x2)

Absolute bereidwilligheid om samen te werken en te dienen

De vrouw laat door haar man zo goed mogelijk te dienen,zien dat zij zijn leiding accepteert.
Mu’ath Bin Jabal heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) heeft gezegd:

"Als een vrouw zich zou realiseren wat haar man’s recht is, zou zij niet zitten terwijl hij zijn avond of middageten eet, totdat hij klaar met eten is."(x3)

De Profeet heeft de onderdanigheid van een vrouw aan haar man’s leiding in een hadith op een manier uitgelegd die voor sommigen van ons misschien afstotend over komt.
Abu Sa’id al-Khudri heeft overgeleverd dat hij (s.a.s.) zei:

"Een man’s recht op zijn vrouw is zo, dat wanneer hij een zwerende wond zou hebben en zij zou het voor hem likken zij daarmee nog zijn recht niet zou hebben vervuld."(x4)

En in een soortgelijke hadith overgeleverd door Anaas heeft Rasuulullaah (s.a.s.) gezegd:

"Het is voor een mens niet toegestaan om voor een ander mens te buigen.Als het voor een mens toegestaan was om voor een ander mens te buigen, dan zou ik de vrouw hebben opgedragen om voor haar man te buigen, vanwege zijn grote recht op haar.Bij Degenen in Wiens Hand mijn ziel is, wanneer hij (de echtgenoot) van top tot teen zweren zou hebben waar bloed en pus uit zou komen,en zij zou het voor hem eraf komen likken, dan zou zij daarmee nog niet zijn recht hebben vervuld."(x5)

Dus zelfs wanneer zij zo’n weerzinwekkende daad voor hem zou verrichten, zou ze zijn rechten nog niet vervuld hebben; met andere woorden; de meeste vrouwen kunnen de rechten van hun mannen niet vervullen. "Wat is er nou zo bijzonder aan een man?" zal iemand zich afvragen, waarom zou de vrouw zo iets voor hem moeten doen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je het volgende begrijpen:
1) De rechten die aan de man gegeven moeten worden,zorgen voor en vredig gezinsleven.
2) Deze rechten van een man slaan op een man die al zijn verplichtingen tegenover zijn vrouw en gezin nakomt; hij biedt hun dus voortdurende zorg, leiding, bescherming enz. En wanneer hij iets daarvan niet nakomt vermindert dat gedeeltelijk sommige rechten op zijn vrouw.
3) Wanneer de man zijn verplichtingen nakomt, verdient hij ook zijn vrouw’s steun en respect.

Het betekent niet dat hij automatisch beter is of hoger; want man en vrouw stammen beiden van onze voorvader Aadam af en Aadam werd uit klei geschapen.De man zijn rechten zijn door Allaah bepaald om zodoende een succesvol huwelijk en gezinsleven te garanderen!
Ook al is de vrouw normaal gesproken ondergeschikt aan haar man in de familiestructuur; zij kan in Allah’s(s.w.a.) ogen veel beter zijn dan hem, vooral wanneer zij haar verplichtingen op een manier na komt waar Allah(s.w.a.) tevreden mee is.

(x2) Verzameld door Ahmad,Ibn Maajah en Ibn Hibbaan. Hasan verklaard door al-Albani.(Irwa ul-Ghalil no.1998 en Sahih-ul-Jami no.5295)

(x3)Verzameld door at-Tabaraani en al-Bazzaar. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.5259)

(x4)Verzameld door al-Haakim, Ibn Hibbaan en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.3148)

(x5)Verzameld door Ahmad en an-Nasa’i. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.7725)

26-08-2005, 11:56
Verplichten van de vrouw tegenover haar man Deel 2


vriendelijkheid tegenover haar man

Een deel van het vervullen van een vrouw haar verplichtingen tegenover haar man is hem op een goede,respectvolle manier behandelen.Zoals we eerder gezegd hebben,geeft de man heel veel goeds aan zijn vrouw;het is niet slechts geld dat hij haar geeft, maar veel meer dan dat.
Als we kijken naar Khadijah;Rasuulullaah (s.a.s.) zijn eerste vrouw, die rijker dan hem was; haar financiele voordeel maakte haar niet arrogant of ondankbaar tegenover haar man; nee, ze was eerder een groot voorbeeld van bescheidenheid en vriendelijkheid; de Profeet (s.a.s.) heeft zich haar altijd zijn hele leven blijven herinneren!Een vrouw die niet bereidwillig is om de gunsten die haar man haar geeft, te erkennen, maakt haar Heer ontevreden, nog voordat ze haar man ontevreden over haar maakt.‘Abdullaah Bin ‘Amr heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Allah kijkt niet met "rahma"(genade) naar een vrouw, die haar man niet dankbaar is, terwijl ze niet zonder hem kan leven." (x1)

Asmaa Bint Zayid overleverde dat de Profeet bij haar langs kwam terwijl zij samen met andere jonge meisjes was. Hij zei tegen hen:"Vermijd ondankbaarheid tegenover degenen die begunstigd zijn."Zij vroeg hem: "O Rasuulullaah! (s.a.s.) Wat is de ondankbaarheid tegenover degenen die begunstigd zijn?"Hij legde uit:"Iemand van jullie verblijft misschien voor lange tijd met haar ouders (voordat ze gaat trouwen). Allaah geeft haar dan een rechtvaardige man en schenkt haar kinderen van hem.Ze wordt dan om een bepaalde reden boos en wordt ondankbaar en zegt dan tegen hem: "Ik heb nooit iets goeds van jou gezien."(x2)

‘Abdullaah Bin ‘Umar, Abu Hurayrah en Abu Sa’id al-Khudri hebben overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) tegen een vrouw zei:

"O Vrouwen! Geef sadaqah en vraag overvloedig Allaah’s vergeving, want ik heb gezien dat jullie (vrouwen) de meerderheid van de mensen in het Vuur zijn ("ahl-an-Naar&quot
Dat is omdat jullie vaak vloeken en omdat jullie ondankbaar tegenover jullie echtgenoten zijn.
Ik heb geen anderen gezien die een verstand ("aql&quothebben dat niet compleet is en een Dien dat niet compleet is, en die een man meer overweldigen dan jullie.Wat het verstand betreft dat niet compleet is:
Dat is omdat twee vrouwen die getuigen, hetzelfde zijn als een man die getuigt
En wat de Dien die niet compleet is betreft:
Dat is omdat zij een bepaald aantal dagen zonder bidden doorbrengt en zonder vasten tijdens Ramadaan."(x3)

De vrouw haar mentale en religieuze onvolledigheid

Om de vorige hadith niet verkeerd te begrijpen moeten wij het volgende weten:
1) Waarom heeft Rasuulullaah (s.a.s.) de vrouw als niet volledig in haar intellect beschreven?
Hij noemt als voorbeeld dat twee vrouwen samen moeten getuigen (in plaats van een man), dat is niet omdat de vrouw minder is, maar zodat de een de ander kan helpen herinneren wanneer zij iets vergeet ( zie soerah al-Baqarah 2: 282). Haar vergeetachtigheid is omdat zij meestal emotioneler is dan de man, en meer in haar eigen wereld dan in de buitenwereld betrokken is.
Ook al is zij meer emotioneel en minder intellectueel, zij kan hem in zijn eigen strijdperk verslaan!
2)Soortgelijk is over haar onvolledig zijn in haar Dien (Islaam) uitgelegd dat dit is omdat zij vanwege haar menstruatie van tijd tot tijd niet kan bidden en vasten.En ook al heeft de man daar geen last van, de vrouw weet hem toch te overweldigen!


(x1) Verzameld door an-Nasaa’i (in al-Kubraa) en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (as-Sahihah no. 289)
(x2) Verzameld door al-Bukhari (in al-Adab ul-Mufrad), Ahmad en anderen. Sahih verklaard door al-Albani
(as-Sahihah no. 823)
(x3) Verzameld door al-Bukhari, Muslim en anderen.

Goed doen tegen je man is een daad van aanbidding

De manier waarop je je man behandelt kan jouw reden zijn waarom je naar het Paradijs mag gaan. Husayn Bin Mihsan heeft overgeleverd dat een van zijn tantes van zijn vaders kant de Profeet bezocht. Hij (s.a.s.) vroeg haar: "O Vrouw, heb je een man?"Zij antwoordde: "Ja."
Hij vroeg:"Hoe behandel jij hem?"Zij antwoordde:"Zo veel als ik kan; ik laat geen een verzoek onbeantwoord." Hij zei: "Controleer dan wat jouw positie bij hem is, want hij is of jouw (weg naar) Jannah of Naar"(x1)

26-08-2005, 11:59
Verplichten van de vrouw tegenover haar man Deel 3


De beste vrouwen

De beste vrouwen zijn diegenen die goed voor hun mannen zijn.
Abu Uthaynah as-Sadafi heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"De beste vrouwen temidden van jullie zijn degenen die draagsters van veel kinderen zijn,
liefdevol tegenover hun mannen;steunend;troostend en verdraagzaam,vastgesteld dat zij taqwa voor Allaah hebben.En de slechtste van jullie vrouwen zijn diegenen die hun charmes tonen en als een pauw lopen; zij zijn inderdaad hypocrieten.Geen van hun (van die vrouwen) zal het Paradijs binnen gaan, behalve zo weinig als hoe weinig kraaien rode snavels en rode poten hebben." (x2)

Ibn ‘Abbaas heeft de volgende prachtige hadith overgeleverd, waarin Rasuulullaah (s.a.s.) zegt:

"Zal ik jullie niet vertellen over jullie mannen die bij "ahl-ul Jannah"horen? (de bewoners van het Paradijs) De profeten zullen in Jannah zijn; "as-siddiqu"(de meest rechtschapene) zullen in Jannah zijn; "as-shahiedu"(de martelaren) zullen in Jannah zijn "wal muwluwdu"(een kind dat voor zijn pubertijd sterft) zullen in Jannah zijn; en een man die zijn broeder die - vrede zij met hem - van hem weg woont op zoekt, alleen maar om Allaah. En wat betreft jullie vrouwen die tot de bewoners van het Paradijs zullen behoren: zij is de liefdevolle ("al wadoedu&quot, draagster van veel kinderen; degene die zorgzaam tegenover haar man is; degene die, wanneer hij boos wordt, komt tot ze haar hand in de zijne legt en zegt: "Ik zal geen enkele slaap proeven totdat jij gelukkig bent." (x3)

Het verbod om haar man pijn te doen

Een vrouw die haar man pijn doet ontvangt vervloekingen van de vrouwen van het Paradijs;
Dit is een teken van Allaah’s ontevredenheid met haar.Mu’ath Bin Jabal heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer een vrouw (op welke manier dan ook) haar man pijn doet, zegt zijn vrouw in het Paradijs tegen haar: "Doe hem geen pijn, moge Allaah tegen jou vechten; hij blijft maar tijdelijk bij jou; spoedig zal hij tot ons komen."(x4)

(x1) Verzameld door Ahmad, al-Haakim en anderen. Hasan verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.1509)
(x2) Verzameld door al-Bayhaqi (in as-Sunan) en anderen.Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no. 3330 en as-Sahihah no.1849)
(x3) Verzameld door Tammaam ar-Razi, Ibn ‘Asaakir en anderen. Hasan verklaard door al-Albani (as-Sahihah no. 287)
(x4) Verzameld door Ahmad, at-Tirmithi en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.7192 en as-Sahihah no.173)

De man gehoorzamen

Inderdaad, de man gehoorzamen is een plicht voor de vrouw in Islaam;het is een daad van aanbidding voor Allah(s.w.a.), waarmee zij Zijn tevredenheid en acceptatie zoekt!
We hebben nu talloze teksten gelezen waarin de vrouw wordt opgedragen om haar man te gehoorzamen en goed met hem samen te werken.
Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer een vrouw haar vijf gebeden bidt; haar maand Ramadaan vast; en haar "farj"(geslachtsdeel) beschermt, en haar man gehoorzaamt, zal haar verteld worden op de Dag des Oordeels): "Ga het Paradijs binnen, door welke van de (acht) poorten ervan dan ook."(x1)

En tegenovergesteld is haar man ongehoorzaam zijn zo’n grote zonde, dat dat de reden kan zijn waarom haar gebeden niet door Allah(s.w.a.) worden geaccepteerd! Ibn ‘Umar heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Er zijn twee soorten mensen wiens gebeden niet hoger dan hun hoofden rijzen:
een slaaf die van zijn meesters is weggelopen- totdat hij naar hun terug keert; en een vrouw die haar man niet gehoorzaamt- totdat zij gehoorzaam wordt."(x2)

De man dienen

Een deel van de vrouw haar gehoorzaamheid aan haar man is hem op de beste manier dienen die zij kan; hiertoe behoort ook het huishouden, zijn voedsel serveren enz.Herinner de hadith die voorheen werd genoemd over de vrouw die niet eens zou gaan zitten terwijl har man eet, wanneer zij zich zijn rechten zou realiseren!’Ali heeft overgeleverd dat zijn vrouw Fatimah (dochter van de Profeet) naar Rasuulullaah (s.a.s.) ging om te klagen over de pijnlijke plekken op haar handen die zij door de stenen handmolen kreeg. Zij vond hem niet thuis en liet haar boodschap bij ‘A’ishah achter; hem vragende om een dienstmeisje uit de buit die hij pas had ontvangen.Toen Á’ishah Rasuulullaah (s.a.s.) vertelde over wat zijn dochter nodig had, ging hij naar haar huis toe, waar hij ‘Ali en haar in bed aan trof omdat ze wouden gaan slapen. Fatimah ging opstaan maar hij vertelde haar dat ze in bed moest blijven.Hij zat tussen hun en zei:

"Zal ik je niet verwijzen naar iets beters dan datgene wat jij gevraagd heb? Wanneer je naar bed gaat zeg dan 33 x: "Subhaan Allaah"(Allaah is Verheven), 33x "Alhamdulillaah"(geprezen is Allaah), 34x "Allahu Akbar" (Allaah is de Grootste)., dat is inderdaad beter voor jou dan een dienstmeisje." (x3)


Ibn Qayyim zei hierover: "Over de zaak van de vrouw die haar man tot dienst is, is geen twijfel.
Het is onjuist in deze zaak onderscheid te maken tussen een vrouw van een middenklas milieu of uit een laag milieu, of tussen een die arm of rijk is. De meest nobele vrouw (Fatimah) diende altijd haar man.Ook al kwam zij bij haar vader klagen dat zij het zwaar had met al het werk dat zij moest verrichten; hij gaf haar, haar wens niet."(x4)

(x1) Verzameld door Ibn Hibbaan. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no. 660 en Adaab uz-Zafaaf p.286)
(x2) Verzameld door al-Haakim en at-Tabaraani. Sahih verklaard door al-Albani
(Sahih ul-Jami no. 136 en as-Sahihah no. 288)
(x3) Verzameld door al-Bukhari , Muslim en anderen.
(x4) Zaad ul-Ma’ad 5:160

26-08-2005, 12:01


De verantwoordelijk van de vrouw tegover haar man Deel 4

richtlijnen voor gehoorzaamheid:

1) Een vrouw haar gehoorzaamheid aan haar man is in de eerste plaats een gehoorzaamheid aan Allah(s.w.a.), want Hij heeft het bevolen.
2) De vrouw dient haar man te gehoorzamen, zolang als het voor haar mogelijk is.
3) De man moet alleen gehoorzaamd worden in zaken die geen ongehoorzaamheid aan Allah(s.w.a.) inhouden.

Dingen doen die haar man plezier doen

Een goede vrouw verlangt haar man tevreden te maken met haar uiterlijk; Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"De beste vrouw is degene die hem (haar man) tevreden maakt wanneer hij naar haar kijkt,
hem gehoorzaamt wanneer hij iets beveelt en die zichzelf of haar geld niet blootstelt aan iets waar hij niet van houdt."(x1)


En een soortgelijke hadith heeft ‘Abdullaah Bin Salaam overgeleverd; toen aan Rasuulullaah (s.a.s.) gevraagd werd: "Wie zijn de beste vrouwen?"antwoordde hij:

"Tot de beste vrouwen behoort degene die jou plezier doet wanneer je naar haar kijkt, jou gehoorzaamt wanneer je iets opdraagt, en jou tijdens jouw afwezigheid beschermt wat haarzelf en jouw bezittingen betreft." (x2)

Het is belangrijk om te begrijpen dat haar man "plezieren"betekent dat zij dat op een manier dient te doen die Allaah ook pleziert; de hoogste vorm van "plezieren" is door een praktiserende Moslim vrouw te zijn:Zij bedekt haar gehele lichaam (behalve gezicht en handen) voor ieder die niet meer dan dat mag zien en maakt zichzelf altijd mooi voor haar eigen man.

Mensen alleen met zijn toestemming in huis binnen laten

Een vrouw mag buiten haar man’s weten om niet zomaar mensen in huis halen; Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Het is voor een vrouw die wil vasten niet toegestaan om terwijl haar man aanwezig is zonder zijn toestemming te vasten, behalve tijdens Ramadaan.Noch is het voor haar toegestaan om iemand in (zijn ) huis toe te laten behalve met zijn toestemming."(x3)

Wanneer de vrouw weet dat haar man met bepaalde mensen geen moeite heeft, hoeft zij hem niet iedere keer opnieuw om toestemming te vragen.


(x1) Verzameld door Ahmad, an-Nasaa’i en al-Haakim. Sahih verklaard door al-Albani(Sahih ul-Jami no.3298 en as-Sahihah no.1838)
(x2) Verzameld door at-Tabaraani (in al-Kabir) en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.3299 en as-Sahihah no.1838)
(x3) Verzameld door al-Bukhari en Muslim.


Voorkomen om om een scheiding te vragen zonder reden.

Een goede gelovige vrouw zal haar man niet om "talaaq"vragen zonder een goede reden.Alleen wanneer zij vindt dat hij haar echt problemen in Islaam geeft of in haar zelf dan kan zij om een scheiding vragen.Thawbaan heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) waarschuwde:

"Iedere vrouw die haar man om talaaq vraagt, zonder dat zij een goede reden heeft; de geur van het Paradijs zal voor haar verboden zijn."(x1)

Een moeder haar advies aan haar dochter:

Het volgende is een advies van een moeder aan haar dochter op haar trouwdag; het laat een grote en volwassen ervaring zien.Umm Ayaas Bint ‘Awf Bin Muslim ash-Shaybaani werd ten huwelijk aan ‘Amr Bin Hijr, de koning van Kindah; een stam in Yemen gegeven.Vlak voordat zij trouwde nam haar moeder Umaamah Bint al-Harith haar apart en vertelde haar:

"O Mijn dochter! Als het advies werd overgelaten aan de rechtschapene en goed gemanierde, dan had je geen advies nodig. Hoe dan ook herinnert het advies de vergeetachtige en leidt het de wijze.
En wanneer een vrouw niet zou trouwen omdat haar ouders niet genoeg geld hebben of vanwege hun liefde voor haar,zou je de minste behoefte aan trouwen hebben.Hoe dan ook zijn de vrouwen voor de mannen gemaakt en voor hun zijn de mannen gemaakt.O Mijn dochter! Jij gaat nu weg van het klimaat waar je geleefd hebt, en het nest waar je gegroeid bent, naar een verblijfplaats en een metgezel die jou niet vertrouwd zijn.Bij de verdienste van jouw man’s zorg; hij is nu een zorger en meester over jou. Wees dus een dienaar voor hem en hij zal zeker jouw dienaar zijn. Wees zijn aarde ( in onderdanigheid), en hij zal jouw hemel zijn (in bescherming)., en houd voor hem tien eigenschappen in stand en zij zullen een schat voor jou zijn:
1)Wees onderdanig aan hem door tevredenheid te tonen (met wat hij jou geeft).
2)Luister naar hem en gehoorzaam hem op de beste manier.

3)Waak over waar zijn ogen op vallen; zodat het niet op iets lelijks van jou valt.
4)Waak over wat zijn neus ruikt; zodat het niets anders ruikt dan jouw heerlijkste geuren.
5)Respecteer zijn etenstijden; want de aanval van honger is de reden voor woede.
6)Respecteer zijn slaaptijden; want het storen van slaap is de reden voor irritaties.
7)Bescherm zijn bezittingen door goed oordeel te gebruiken.
8)Zorg voor zijn kinderen en bedienden door goede planningen te maken.
9)Wees geen van zijn bevelen ongehoorzaam, want als je dat doet breng je wrok in zijn borst.
10)Vertel geen van zijn geheimen door, want als je dat doet zal je niet veilig voor zijn wraak zijn.

Verder, toon geen vreugde terwijl hij bezorgd is, noch verdriet terwijl hij blij is, want dit zal haat teweeg brengen. En herinner, mijn dochter, dat hoe meer je hem voldoening geeft, hoe meer hij je zal waarderen. En herinner dat jij bij hem niet zal bereiken wat jij wilt, tenzij jij voorkeur geeft aan zijn wensen boven de jouwe."( uit: "Al-Aghani door al-Asbahaani (Tuhfat ul-‘Arus p.91-92)

(x1) Verzameld door Ahmad, Abu Dawud en anderen. Sahih verklaard door al-Albani. (Sahih ul-Jami no.2706)

26-08-2005, 12:02
De verantwoordelijkheid van de vrouw tegeover haar man Deel 5


De man zijn lichamelijke behoefte vervullen

We hebben al eerder uit gelegd dat een van de doelstellingen van het huwelijk het beschermen van elkaar’ seksualiteit is.De man beschermt zijn kuisheid door zijn verlangens naar zijn vrouw te uiten in plaats van zich naar verboden zaken te wenden. Het is daarom een grote verplichting voor de vrouw om altijd haar man in zijn verlangens tegemoet te komen; en het is een zonde voor haar om haar man’s verlangen dat hij naar haar heeft en bij haar zoekt te negeren.

Zayd Bin Arqam heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer en man zijn vrouw in zijn bed vraagt moet zij hem beantwoorden, zelf wanneer zij in een kameel’s zadel zat."(x1)

En Talq Bin ‘Ali heeft overgeleverd dat Rasulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer een man zijn vrouw uitnodigt voor zijn (seksuele) behoefte, moet zij naar hem toe gaan, zelfs al was zij bij de oven aan het werk." (x2)


Wanneer de vrouw haar man weigert begaat zij dus een zonde; Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer een man zijn vrouw in bed uitnodigt en zij weigert te komen en hij gaat boos slapen, vervloeken de engelen haar tot aan de volgende morgen." (x3)

En in een andere hadith ook door Abu Hurayrah overgeleverd zei hij(s.a.s.):

"Wanneer een vrouw haar man’s bed ’s nachts verlaat, vervloeken de engelen haar tot ’s morgens."(x4 )

En Abu Hurayrah heeft ook overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Bij Degene in Wiens Hand mijn ziel is; nooit zal een man zijn vrouw in zijn bed uitnodigen en zij weigert, of Degene Die boven de hemelen is, is boos op haar,totdat hij (haar man) tevreden met haar is." (x5)

Wantrouwige situaties met andere mannen voorkomen

Het huwelijksleven is op vertrouwen gebaseerd.Afhankelijk van haar gedrag kan de vrouw een bron van respect of verdorvenheid voor de hele familie zijn.Om haar man’s vertrouwen te winnen en zijn eer en respect te beschermen, dient zij alle situaties te vermijden die hem of anderen wantrouwig maken.Een vrouw dient bescheiden en simpel in haar verschijning te zijn, en daarbij te proberen alles te voorkomen wat mannen aantrekt of hun verkeerde dingen kan laten denken.
Fudaalah Bin ‘Ubayd heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Er zijn drie soorten mensen waar jullie niet over hoeven te vragen (want zij zijn vervloekt):
Een man die van de Jamaa’ah weg blijft, zijn imaam (leider) ongehoorzaam is,en in een staat van ongehoorzaamheid sterft; een slaaf of slavin die van zijn of haar meester is weggelopen en in die voortvluchtige staat sterft; en een vrouw die wanneer haar man afwezig is, zichzelf voor andere mannen mooi maakt, zelfs ook al had hij alle wereldse zorgen van haar weggenomen.
Dus, jullie hoeven over diegenen niet te vragen."(x 6)

(x1) verzameld door al-Bazzaar en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (as Sahihah no. 1203 en Sahih ul-Jami no.533)
(x2) Verzameld door Ahmad, an-Nasaa’i en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (as-Sahihah no.1202 en Sahih ul-Jami no.534)
(x3) Verzameld door al-Bukhari, Muslim en anderen.
(x4) Verzameld door al-Bukhari, Muslim en anderen.
(x5) Verzameld door Muslim.
(x6) Verzameld door al-Bukhari (in al-Adab al-Mufrad) en al-Haakim.


Onnodig praten met andere mannen voorkomen

Een vrouw dient niet met andere mannen te praten zonder zijn toestemming, en zelfs wanneer hij het haar toestaat dient haar praten beperkt en zakelijk te zijn.’Amr Bin al-‘As heeft overgeleverd:

"De Profeet (s.a.s.) verbood het om met vrouwen te spreken zonder toestemming van hun mannen"(x1)

Privacy met andere mannen voorkomen

Een vrouw mag niet met een man alleen zijn met wie zij kan trouwen;
Ibn ‘Umar heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Laat geen man , na deze dag, naar de privacy van een vrouw binnen gaan, tenzij hij en of twee andere mannen bij zich heeft."(x2)

Ibn ‘Abbaas heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Een vrouw mag niet reizen, behalve met een mahramx.En geen man die niet met haar verbonden is mag in haar aanwezigheid zijn, tenzij ze een mahram bij zich heeft."(x3)

26-08-2005, 12:03
Verantwoordelijkheid van de vrouw tegenover haar man Deel 6


Voorkomen om zonder mahram te reizen

Een vrouw mag niet zonder mahram reizen;wanneer je op reis bent ben je zwakker en kwetsbaarder dan normaal en meer vatbaar voor verleidingen.Ook al heeft deze moderne tijd allerlei moderne voertuigen om mee te reizen, een vrouw dient toch een man bij zich te hebben om haar te helpen en te beschermen.Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Het is voor een vrouw niet toegestaan om te reizen, behalve wanneer zij in het gezelschap van een mahram is." (x4)

Voorkomen om kleding buitens huis uit te doen

Een vrouw dient haar kleding niet uit te doen op een plek wat niet haar huis is.Sommige vrouwen hadden de gewoonte om hun kleding uit te doen en te baden in openbare gelegenheden voor vrouwen. De Profeet (s.a.s.) verbood dat en legde uit dat een vrouw die dat doet Allaah’s bedekking en bescherming niet verdient. Abu al-Malih al-Huthali heeft overgeleverd dat sommige vrouwen uit Syrie ‘A’ishah bezochten en zei vroeg hen: "Zijn jullie van de mensen die hun vrouwen toestaan om naar openbare badplaatsen te gaan?"Zij antwoordden: "Ja."Ze zei toen dat ze Rasuulullaah (s.a.s.) had horen zeggen:

"Iedere vrouw die haar kleding weg haalt in een ander huis dan haar man’s huis, heeft inderdaad de "sutra"(bedekking/bescherming) tussen haarzelf en Allah gebroken."(x5)


(x1) Verzameld door at-Tabarani (in al Kabir) Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.6813 en as-Sahihah no.652)
(x2) Verzameld door Muslim en Ahmad.
(x3) Verzameld door al-Bukhari, Muslim en anderen.(x =Een man waar je niet mee kunt trouwen,bijv: vader,zoon, broer.)
(x4) Verzameld door Muslim.
(x5) Verzameld door Ahmad, at-Tirmithi, Ibn Maajah en anderen. Sahih verklaard door al-Abani (sahih ul-Jami no.2710)

En soortgelijk heeft Umm Salamah overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Iedere vrouw die haar kleding in een ander huis dan haar man’s huis uit doet, Allah zal dan Zijn bedekking ("sutra&quot van haar wegnemen."(x1)

Deze hadiths slaan ook op vrouwen die op openbare plekken hun kleding weg nemen, waar kans is dat mannen of vrouwen delen van hun lichamen zien, die alleen voor hun mannen bestemd zijn.

Voorkom onnodig buiten’s huis zijn

In het algemeen is de beste plek voor een vrouw haar huis; het schenkt haar rust en geborgenheid en veiligheid en houdt haar weg van situatie’s die niet te vertrouwen zijn.een Muslim vrouw is geen vrouw die in en uit haar huis gaat zonder dat het voor iets belangrijks is.Ze zal zich niet op haar gemak voelen op plekken waar veel mannen komen of waar onzuivere dingen aanwezig zijn.Allaah heeft de moeders van de gelovigen, evenals de doorsnee vrouwen geadviseerd om zichzelf niet ten toon te stellen, in soerah Al-ahzaab: 33:33:

En verblijf in jullie huizen en vertoon jullie niet zoals de vertoning in de vroegere tijd van Jaahiliyyah was.x

Met zijn toestemming uitgeven

Als vrouw mag je niet zomaar het geld van je man uit geven, zelfs niet als het sadaqah is. ‘Abdullah Bin ‘Amr heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei:

"Het is voor een vrouw niet toegestaan iets te schenken , tenzij haar man dat toestaat." (x2)

En in zijn toespraak tijdens zijn afscheidsbedevaart zei de Profeet (s.a.s.):

"…En een vrouw mag niet iets uit haar huis weggeven zonder haar man’s toestemming."
Iemand vroeg: "O Rasuulullaah (s.a.s.) Zelfs eten niet?"Hij zei: "Dat is onze beste soort rijkdom."(x3)
Maar wanneer de vrouw weet dat haar man het absoluut niet erg vindt, mag het wel; Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuululaah (s.a.s.) zei:

"Wanneer een vrouw iets weggeeft van haar man’s inkomsten, zonder dat hij haar dat opdroeg, krijgt hij de helft van de beloningen ervoor."(x4)

Zij krijgt dus de ene helft beloningen en hij de andere helft.’A’ishah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei

"Wanneer een vrouw iets als sadaqah weggeeft van het eten van haar familie, zonder dat het de familie schaadt, ontvangt zij haar beloning omdat ze uit heeft gegeven, en haar man ontvangt zijn beloning omdat hij voor dat voedsel gezorgd heeft."(x5)


(x1) Verzameld door Ahmad, al-Haakim en anderen.Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.2708)
(x2) Verzameld door Abu Dawud Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no. 7626)
(x3) Verzameld door Abu Dawud, Ibn Maajah en anderen. Sahih verklaard dor al-Albani (Sahih Abi Dawud no.3044)
(x4) Verzameld door al-Bukhari en Muslim en anderen.
(x5) Verzameld door al-Bukhari, Muslim en anderen.

Islaam geeft de vrouw honderd procent recht om haar eigen geld of goud of andere sieraden te hebben.Maar om harmonie in het gezin te behouden, en omdat de man de leider is en de vrouw de volgster,zijn er de regels dat de vrouw wel met haar man moet overleggen wanneer zij haar eigendommen wil besteden.
Wanneer een vrouw haar geld zou uitgeven hoe en wanneer zij wil, zullen er al gauw conflicten in het huis optreden.Bijvoorbeeld wanneer de man beslist om geen fiets voor zijn zoon te kopen, maar de vrouw zegt dat zij het wel van haar eigen geld voor hem zal kopen.

Waathilah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) heeft gezegd:

"Het is voor een vrouw niet toegestaan van haar geld uit te geven, behalve met haar man’s toestemming." (x1)

Iedere vrouw moet ernaar streven haar beste kwaliteiten te ontwikkelen en in te zetten om een goede echtgenote te zijn door Allaah en Zijn boodschapper te gehoorzamen.Haar huwelijk zal met tevredenheid en voldoening vervuld zijn indien zij goed doet, in liefde voor Allaah.Het beste advies aan iedere Muslim vrouw is om de wegen van de kuffaar niet te volgen; want zij bouwen hun familie leven niet op religie maar op verlangens.Ze ontkennen de basis verschillen die er tussen man en vrouw zijn, en behandelen hun op ieder gebied hetzelfde.De rol van de vrouw als moeder is heel belangrijk in Islaam; zij is immers de eerste leraar van het kind. Over de belangrijke taak: opvoeden volgens Islaam kun je andere lessen en boeken lezen.Allaah zal zeker een huwelijk zegenen waarin man en vrouw Hem gehoorzamen en hun plichten tegenover elkaar vervullen.
Omdat onze Islamitische gemeenschap gebaseerd is op familieleven ,zal de kwaliteit van ieder huwelijk en gezinsleven de kwaliteit van de ummah sterk of zwak maken.Daarom is onze verantwoordelijkheid een heel grote verantwoordelijkheid !
Moge Allaah ons helpen goede echtgenotes en echtgenoten voor elkaar te zijn en sterke, gelukkige families. Amien.

(x1) Verzameld door at-Tabaraani (in al Kabir) en anderen. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.5424 en as-Sahihah no. 775)


1 Verzameld door at-Tirmithi, Ahmad, al- Haakim. Sahih verklaard door al-Albani (Irwa ul-Ghalil no.1998 en Sahih ul-Jami no.5239,5294).
2 Verzameld door Ahmad, Ibn Maajah en Ibn Hibbaan. Hasan verklaard door al-Albani (Irwa ul-Ghalil no.1998 en Sahih ul-Jami no. 5295)
3 Verzameld door at-Tabarani en al-Bazzaar. Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.5259)
4 Verzameld door al-Haakim, Ibn Hibbaan en anderen.Sahih verklaard door al-Albani (Sahih ul-Jami no.3148)
5 Verzameld door Ahmad en an-Nasa’i. Sahih verklaard door al-Albani (sahih ul-Jami no.772)

Pagina's : [1] 2