salaamoe aleikoum,
weet je hoe je dat moet aanpakken sis...als volgt
voor 5 personen
1 kilo couscous (of minder..800 gr is ook meer dan genoeg)
3 grote wortelen
1 pompoen
1 grote courgette
2 tomaten
2 uien
kosbar
marok. kruiden (gember, nootmuskaat, peper, komijn)
zout
olijfolie en zonnebloemolie (of alleen zonnebloemolie)
8 a 10 kippenbouten (of poten is beter...of van elk 4 a 5)
Gewoon kippenbouten of poten in een diepe bord leggen (wel eerst wassen he) , doe er kosbar bij en de kruiden+zout+ 2 tomaten in grote stukken snijden+2 uien in grote stukken snijden+beetje olijfolie en zonnebloemolie. Dit alles gooi je in de pan en laat je zacht koken...eigenlijk meteen al water bij doen, want kip verbrandt snel en heeft geen vocht zoals vlees.
Nou dit een beetje laten koken. Intussen wortelen snijden en kun je er eigenlijk gelijk bij gaan doen dan. De wortels door 2-en delen zowel in de lengte als in de breedte.
Oke..dat allemaal laten koken voor een uurtje.
Intussen begin je met de couscous. Kilo couscous in een bak doen, en dan water erbij doen totdat de couscous eronder zit (is om schoon te maken eigenlijk en ook om vochtig te maken). Gelijk water weer weggooien, gewoon voorzichtig doen (niet in een vergiet he, dan gaat de couscous erdoor heen hihi).
Die natte couscous laat je zo ff paar minuten staan. Daarna goed omscheppen en ervoor zorgen dat het niet aan elkaar plat..dus met een vork er doorheen.Dan doe je er 1 eetlepel zout bij en beetje zonnebloemolie.
Oke..je pakt de couscous pan..in de onderste pan doe je kokend water..2 liter ofzo. In de bovenste pan doe je 1/3de deel van de couscous. Dit laat je 15 min. koken, dan doe je 2de deel erboven op...laten koken. En derde deel half uurtje erop.
Intussen kun je de courgette ook in stukken snijden en niet schillen!! Gewoon zo laten. Courgette net zulke grote stukken als de wortels. Die doe je dan bij de kip.
De pompoen doe je een kwartiertje apart laten koken met een beetje van de jus van de kip. Daarna doe je het in de pan met kip.
Nou de kip en groenten zijn dan klaar.
De couscous haal je uit de pan en gooi je weer in een bak (diepe bord). Je doet daar dan boter bij (zie maar zelf hoe veel...50 gr of iets minder). En goed roeren, zorg ervoor dat er geen klonten zijn. Daarna doe je een marokkaanse soepkommetje met water...je gooit steeds een beetje van dat water in de couscous. En je gaat dat dan steeds roeren, klonten fijnmaken ...tot het water dan op is. Als het goed is, is de couscous nu lekker zacht geworden.
Je doet de couscous weer op dezelfde manier in de couscouspan..dus steeds 1/3de deel en laatste deel doe je dan op een zacht vuurtje half uur.
Nou klaaaaaaaaar...
Couscous weer in dat diepe bord op bak doen en een beetje van de ermaq erbij...roeren tot je het nat genoeg vindt. En dan de couscous op het bord doen waaruit je gaat eten hihi...en de kip en groenten in het midden erop doen.
Voila..klinkt moeilijk, maar is het eigenlijk niet hoor. En al met al, als je snel werkt, of nou ja..gewone tempo..duurt couscous maken zo'n 2 uur met de wil van Allah ta3ala
wasalaamoe aleikoum