Bekijk volle/desktop versie : De waarde van `Assalaamoe ‘Alaikoem`



18-07-2005, 11:25
Islam betekent het bereiken van vrede door totale onderwerping aan Allah (Geprezen en Verheven is Hij) Een moslim is dus iemand die vrede bereikt door zich te onderwerpen aan de wil van Allah. Het woord `salaam` komt van hetzelfde stamwoord als islam. De salaam is de begroeting van de moslims. De letterlijke betekenis is vrede. De diepere betekenissen zijn:

- Een gevoel van veiligheid en duurzaamheid die niet in dit leven wordt gekend.

- Zonder tekortkomingen zoals in het woord salliem.

- Redding, bevrijding, bescherming zoals in het woord sallama.

- Begroeting, overeenstemming met degenen rondom ons, een harmonieus geheel.

- Berusting in de betekenis van tevreden zijn met alles wat er voor je is bepaald en geen ontevredenheid voelen.

- De algemene betekenis: vrede, vrijheid van alle strijdige elementen die de totale vrede in de weg staan.

Al deze betekenissen liggen in het woorden salaam en islaam. Ad-Djennah (het paradijs) is dan ook de volmaaktheid van islaam. Allah (Geprezen en Verheven is Hij) zegt in de Qor’aan:

“Allah nodigt uit tot Dar Assalaam(het huis van vrede) dit is Al-Djennah door het accepteren van al-islaam en rechtschapen daden verrichten en af te zien van shirk en slechte daden en leidt wie hij wil naar het Rechte Pad” (Soerat Yoenoes:25).

Deze lezing gaat dus ook over de waarde van het geven van de salaam aan elkaar. Op vele plaatsen in de Qor’aan worden de moslims bevolen Assalaamaan elkaar te geven.

In de koran lezen we o.a:

“O jullie die geloven! Ga niet andere huizen binnen dan jullie eigen totdat jullie toestemming hebben gevraagd en degenen (van het huis) salaam hebt gegeven, dat is beter voor jullie, zodat jullie zullen herinneren.” (Soerat An-noer:27).

18-07-2005, 12:43



Citaat door Miss_Magrebia:
thanks!

18-07-2005, 12:58
Djazakalahoe Alhairan

27-07-2005, 21:03
barak allahoe fiek