Bekijk volle/desktop versie : Nederland faalde naar de joden toe ...



11-07-2005, 19:48
Nou, voor de MoAli's en Hichrams en anderen die zo graag met modder naar Nederland gooien, hier een laatste mogelijkheid. Want, zo zegt een Nederlands spreekwoor "Wie een hond wil slaan vindt altijd wel een stok ..."

Scottie.


Citaat:
Premier erkent falen jegens joden

DEN HAAG, 11 APRIL. In Nederland heerste in de Tweede Wereldoorlog ,,veel kilte, veel onverschilligheid en verraad''. Er waren ,,Nederlandse gezagsdragers die meewerkten met de bezetters''. Ook na de bevrijding heeft Nederland zich bij de opvang van joodse getroffenen ,,van een slechte kant laten zien''.

Dat zei premier Balkenende vanmorgen in een toespraak in Amsterdam ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Volgens de minister-president heeft de Nederlandse samenleving niet kunnen verhinderen dat ,,de Joodse Nederlanders het recht ontnomen [werd] mee te doen aan onze samenleving. Ze werden apart gezet. Uitgestoten. Vervolgd. Als beesten weggevoerd. Vermoord.''

Balkenende zei ook dat de overheid ,,faalde in de eerste tijd na de oorlog bij het vinden van een humane benadering van degenenen die terugkeerden''. Volgens hem is het goed dat te erkennen en hij riep in herinnnering dat zijn voorganger, premier Kok, in 2000 daar ,,oprechte spijt en verontschuldiging'' over had uitgesproken. Kok zei daarbij: ,,zonder overigens verkeerde bedoelingen te veronderstellen bij degenen die destijds verantwoordelijkheid hebben gedragen''.

Directeur Ronnie Naftaniel van het CIDI is verheugd over de uitspraken van de premier. Volgens hem is het ,,voor het eerst dat een Nederlandse premier erkent dat Nederlandse gezagsdragers tijdens de oorlog meewerkten met de bezetter''.

Hier de link naar de toespraak voor het CIDI

Directeur Hans Vuijsje van de stichting Joods Maatschappelijk Werk vindt dat Balkenende een taboe doorbreekt met zijn woorden. Hij noemt de uitspraken van groot belang: ,,Kok heeft zich eerder uitgesproken over de houding van de Nederlandse overheid jegens joden na de oorlog. Maar een Nederlands premier erkent nu voor het eerst dat gezagsdragers samen heulden met de nazi's.'' Directeur Joël Cahen van het Joods Historisch museum: ,,Het is goed en terecht dat premier Balkenende deze woorden heeft uitgesproken. Het werd tijd dat wij met een open gezicht naar ons eigen verleden durven te kijken.''

Balkenende waarschuwde ervoor ,,onszelf niet wijs te maken dat het werk gedaan is, nu we in ons deel van Europa zestig jaar vrede hebben. (...) Opnieuw zijn er uitingen van antisemitisme, van haat tegen joden, van geweld. Met alles en allen moeten we ons daartegen keren. Nooit mag gezwegen worden.'' Balkenende: ,,Nederland is pluriformer dan ooit en pluriformiteit is iets prachtigs. Mits er maar wel een gezamenlijke basis is die ons allemaal bij elkaar houdt.''

11-07-2005, 20:00


Balkenende heeft hierin gelijk. De joden werden als outcasts behandeld nadat ze alle verschrikkingen van de vernietigingskampen hadden meegemaakt.

11-07-2005, 20:01
Ze zeggen niet voor niets, "jullie is jodenvolk".