Bekijk volle/desktop versie : ...



16-06-2005, 20:56
De profeet zei: Degene die zijn islaam het beste uitoefent, is degene voor wiens tong en hand moslims veilig zijn (overgeleverd door al-boekhaarie)

Dus beste broeders en zusters! Wil jij niet het beste zijn in jouw uitoefening van de islaam? Wil jij niet tot degene behoren die Djannah zullen binnentreden in verrukking? Kijk dan naar jouw tong en handen!

Ijn onze broeders en zusters veilig voor het gevaar van onze tongen en het kwaad van onze handen? Of zijn onze tongen en handen een gevaar voor hen en de oorzaak van hun pijn? Zijn wij door onze handelingen onze zielen aan het reinigen of aan het vernietigen? Haasten we ons richting Djannah of naderen we Djahannam?

Laten we allereerst kijken naar onze tongen. We weten maar al te goed dat roddelen een grote zonde is. Hoe gering is onze vastberadenheid om hiervoor te waken! Een met roddel gevulde opmerking hier en daar lijkt misschien onschuldig maar het is een gevaarlijk pas om te betreden. In andermansogen zijn we die persoon aan het kleineren. We hebben mischien onze ego’s hoog doen rijzen alleen om onze harten onder te dompelen in duisternig.

In dit wereldse leven zorgen dergelijke opmerkingen voor de vernietiging van het vertouwen en gegenheid tussen moslims. Dergelijke opmerkingen laten wrok en achterdocht achter in de harten. We zorgen er ook voor dat degenen om ons heen partij kiezen ‘in deze strijd van de tongen’

Dus een schijnbaar onschuldige opmerking zaait op deze manier haat en verderf in de samenleving. Shaytaan staat altijd gereed om aan te vallen en zorgt er voor dat een vurig woord ontsteekt in een vlam zo groot dat woorden zelfs kunnen leiden tot oorlogen. Laat ons daarom diep nadenken over de ernst van deze ondeugd en begrijpen waarom Allah dit heeft vergeleken met de walgelijke en misselijkmakende handeling van het eten van het vlees van iemands dode broeder:

En bespioneert elkaar niet en spreekt geen kwaad over elkaar in elkaars afwezigheid. Zou iemand van jullie het vlees van zijn dode broeder willen eten? Jullie zouden het zeker haten… ( Soerat Al-Hoedjoerat 49, aayah 12)

Laat ons ook de gevolgen voor ons Aakhirah (hiernamaals) realiseren. De profeet heeft ons gewaarschuwd : Toen ik was opgenomen tot de hemelen liep ik langs mensen die koperen klauwen hadden en rukten aan hun gezichten en borsten. Ik vroeg: Wie zijn deze (mensen) O Djibriel? Hij antwoordde: Zij zijn degenen die het vlees van mensen aten en hun eer beledigden. (overgeleverd door Ahmad en aboe Daawoed)

Hoe zal het ons vergaan op de dag dat tongen verscheurd worden en gezichten opengereten worden? Dus hoe kunnen en durven wij onze tongen zo vrij te laten afzwerveren? In plaats van te luisteren naar dergelijk gepraat dienen we onze tongen te gebruiken om een grote beloning te verzekeren door het bestrijden van alle vormen van roddelen en dit te corrugeren op goede manieren. Deze situaties zijn gelegenheden van Allah om Djihaad te verrichten want vorowaar een poging om je tong te bewaken is werkelijk een Djihaad ( djihaad n_Nafs).

Laten we ons haasten om zonde dagelijkse spraak te verbeteren. Hebben wij ooit nauwkeurig onderzocht hoe weinig oprechtheid er in onze stemmen is wanneer we spreken? Hoe mechanisch onze spraak geworden is! Onze woorden komen uit onze kelen en niet uit onze harten. Hoe gemakkelijk kwetsen onze tongen anderen. We tonen zorg en bezorgdheid voor onze medemoslims maar onze harten zijn mischien leeg. Toch zijn dit onze eigen broeders en zusters! We zouden van hen moeten houden en het beste voor hen wensen. Tongen zijn scherp en harten zijn koud want de eigenliefde heeft geen ruimte gelaten voor anderen….

Laten we onze woorden zorgvuldig onderzoeken. Geven onze woorden troost en verlichting aan degenen om ons heen of vallen ze scherp en zwaar op hun harten? Een scherp woord van ons doet de vriendelijke dienaren van allah vervallen tot droefheid en treurnis. Maar weet dat allah alles hoort en de engelen elk uitspraak opschrijven: Er is geen woord dat hij spreekt of aan zijn zijde bevind zich een waker die gereed is (soerat Qaaf (50) aayah 18 )

Hoe zal het ons vergaan wanneer al onze onvriendelijke woorden voor onze ogen verschijnen op het moment dat onze rol van daden wordt weergegeven? Wat voor een met doodsacngst geslagen toestand zullen we ervaren op die dag wanneer het tot ons daagt dat ook wij kunnen vervallen tot een grotere treurnis…? We zoeken bij allah toevlucht hiervoor! Aboe hoerayrah verhaalde dat hij de boodschapper van allah, hoorde zeggen : Waarlijk een dienaar zegt mischien een woord dat hij zich niet realiseert en het zal hem doen vallen in het vuur verder dan het oosten en het westen (overgeleverd door boekhaarie en moesliem)[/SIZE]

16-06-2005, 22:47



Citaat door Loena_:
Beluister deze Khutba van Aboo Zaynab Tawfeeq Ibn Hosley over roddelen:

Don't Eat the Flesh of your Brother!
djazaka allahoe gajren